Snabb skaldjurspasta

 

Här har vi haft lite påskledigt. Ledigheten började med en brakmiddag på fredagen och avslutades med finfika på måndagen. Vi har precis som vanligt ätit oss igenom denna högtid.
Jag vet inte hur ni känner, men efter storhelger som dessa känner man sig ganska.. mätt!! Då blir jag sugen på enkel vardagsmat. Mat man slänger ihop på en kvart och som inte gör dig så proppmätt att du måste lägga dig raklång på golvet med byxorna uppknäppta för att ens kunna andas.

Precis den enkelheten finner du i denna pasta. Det allra bästa är att tack vare den färska pastan är maten klar på max 15 minuter. Vardagsmat när den är som bäst!

Kräftpasta med svamp och vitlök, 4 port:

2 fp färsk tortellini
6 stora champinjoner
1 röd paprika
10 inlagda vitlökar (eller 2 ”vanliga” vitlökar, finhackade)
1 ask (360 g) kräftstjärtar i lake
färsk bladpersilja

Koka upp rikligt med vatten och koka den färska pastan enligt anvisningarna på paketet.
Skär undertiden champinjonerna i tunna skivor och stek dem gyllene i en klick smör tillsammans med vitlöken. Strimla paprikan och låt den steka med ett par minuter. Krydda med salt och svartpeppar.
När pastan kokat klart, ha i den i stekpannan tillsammans med kräftstjärtarna och strö över rikligt med finhackad persilja.
Ringla sist över riktigt fin olivolja.

Servera ett gott bröd till pastan.

Vardagsmat när det är som bäst!

Har du haft en skön påsk?

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Påskgodis

Här var det egentligen tänkt att vara ett helt annat inlägg. Men då min kameras batteri är stendött, laddaren är som uppslukad och bilderna jag tänkt använda är kvar i kameran, ja då får vi återanvända lite bilder istället!

Idag är det skärtorsdagen och påsken är liksom här på riktigt. Vi ska precis som vanligt fira genom att kuska staden runt och äta oss proppmätta hos hela tjocka släkten. Till påsk är det ju inte alls lika vanligt som till jul att man gör sitt eget godis, men det tycker jag vi kan ändra på. För att göra sitt eget godis behöver ju inte alls vara så tidskrävande och arbetsamt. De här söta marsipanäggen till exempel, till dom behöver du bara marsipan, choklad och tjusigt strössel. Hur du gör hittar du här. Nyhet för i år är att det finns gul marsipan med smak av banan och vit med smak av vanilj. Busenkelt påskgodis som hela familjen kan pyssla med.

 

Vill man trappa upp svårighetsgraden en aning och gå från busenkelt till enkelt, då tycker jag du skall göra de här pralinerna. Livsfarligt goda och stört omöjligt att bara ta en! De är en variant av de mycket populära snickersrutorna, fast med nutella och lite nötter i. Receptet på dessa hittar du här.

Masa er nu ut i köket, gör en omgång godis och njut åt att påsken och våren faktiskt är här på riktigt!

Gör du eget godis i påsk eller blir det bara köpegodis?

Bilder: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Marsipantårta

Idag är det inte mindre än min pappas födelsedag. Det firade vi igår eftermiddag med att hela familjen kom dit och överraskade honom med hemgjorda hamburgare. Fast födelsedagsbarnet fick själv stå vid grillen, för ingen är så duktig på att grilla som min lilla pappa.
Självklart firades han även med tårta. En grön prinsesstårteaktig skapelse som vid närmare eftertanke inte blev så värst manlig. Men för första gången på 9 månader var jag helt ensam hemma och då fick kreativiteten liksom flöda fritt en stund.

 

Jag lämnade fotografen och födelsedagsbarnet ensamma med tårtan ett par minuter och nästa gång jag kikade dit hade de valt att styla om min tårta lite. En av pappas små flickor, en kamelia från växthuset fick för en stund pryda tårtan.

Tyvärr blev det inte den godaste tårtan jag gjort och det berodde på ren och skär lathet. Jag gjorde två bottnar och istället för att göra som vi brukar här i Sverige då vi ofta delar bottnarna så dom blir tunna så behöll jag dom som dom var. Lite som man kan se i amerikanska tårtor. Det resulterade i att tårtan blev lite torr. Så skulle jag göra tårtan igen, ja då skulle jag göra två bottnar men dela dom så det blir fyra tunna bottnar.

1 anslag (en botten)

3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl hett vatten
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt bakpulver och vetemjöl, rör tills smeten är klumpfri. Ha sist i det varma vattnet. Rör till en jämn smet och ha upp i en springform. Grädda i 180 grader i ca 30 minuter eller tills den är helt klar. Låt svalna och dela den sedan i två bottnar.
Vit chokladmousse med mango:
5 dl vispgrädde
200 g vit choklad
250 g fryst mango
Värm grädden och låt chokladen smälta i under omrörning. Ställ in i kylen och låt svalna helt. Gärna över natten.
Ha upp den frysta, tärnade mangon i en kastrull och tillsätt 1/2 dl vatten. Låt mangon koka i ett par minuter, rör om då och då. Mixa till en slät puré med hjälp av en stavmixer.
Vispa chokladgrädden tjock med en elvisp, vispa inte för länge då kan den bli grynig. Vänd ner mangopurén och fördela fyllningen mellan de fyra bottnarna. Täck tårtan med plastfolie och låt stå svalt under natten.
Täck tårtan med ett lager vispad grädde och lägg sedan på ett lock av marsipan. Dekorera efter tyck och smak. Jag spritsade en bård av smörkräm längst ner och övriga dekorationer är i smörkräm och marsipan.
 
Vilken tårta är din favorittårta?
 
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Inspiration i vår

Clara skrev här om dagen om hennes mardrömsvecka, vi har inte på långa vägar haft det så intensivt som dom. Men när en 9 månaders bebis får magsjuka, ja då stannar liksom hela världen upp och det tar ett par dagar innan man är i fas med allt igen. Men nu verkar vi vara på banan även om jag inte riktigt känner för några stordåd i köket än.
 
Istället tänkte jag tipsa om lite fin vår och sommarläsning, för oj vad mycket vi har att se fram emot!
Snabbt och enkelt kan ni läsa det senaste numret av Sweet Pauls fina tidning. Vårinspiration när den är som bäst!
Den amerikanska storbloggaren Ree, mer känd som The Pioneer Woman släpper sin kokbok som e-kokbok. Perfekt för oss som bor på andra sidan jordklotet!
När det kommer till riktiga böcker, med pärm och papperssidor släpper Bonnier Fakta flera intressanta titlar till vår/sommaren. Fina, fina Lisa kommer igen ut med en bok som passar till sommaren. Linda Lomelino debuterar med en bok om tårtor och cupcakes, och just böcker om tårtor och cupcakes kan man ju inte ha för många av! När jag inte bakar gillar jag ju att pilla i trädgården så Året i köksträdgården får gärna flytta hem till mig.
Nu har ni lite att kika på tills jag åter igen är i tjänst i köket!
Ha nu en finfin onsdag!
bild: klipp ur senaste numret av Sweet Paul Magazine

0
Kommentera

Vårcupcakes

 

 

Nu skulle jag vilja säga att det faktiskt är vår. I alla fall i den delen av Sverige där jag bor. Jag vet att det kommer att bli bakslag, en av mina allra bästa och äldsta vänner fyller 28 mars och allt som oftast hinner det komma ett fint lager snö till hennes födelsedag. Men som tur är brukar det smälta bort fortare än man hinner säga vinterjacka, så det överlever vi nog!

 

Härom kvällen fick jag ett ryck och bakade lite, det har varit riktigt snålt på hembakat fikabröd här den senaste tiden. Jag skyller allt på att all energi går åt till det där barnet vi gått och skaffat oss. Hur kan en sådan liten, liten varelse sluka upp all gnutta av energi? Men ju äldre och mer självständig han blir, ju mer orkar vi med livet utanför bebisbubblan. Medan den älskade lilla sonen sov sött uppe i sin säng vispade jag så det stod härliga till nere i köket. Resultatet blev ett gäng våriga cupcakes. Jag gjorde en omgång med chokladsmak också, tyvärr blev det aningens för lite kakao i dom. Bättre lycka nästa gång.

 

Halloncupcakes med kolasmak, ca 9 stycken:

2 ägg
2 dl ljust muscovadosocker
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 knivsudd vaniljpulver
75 g smör
1/2 dl mjölk
2 dl frysta hallon

Vispa ägg och socker fluffigt, vänd i de torra ingredienserna. Smält smöret och ha i mjölken, rör i det tillsammans med de frysta hallonen. Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem till 3/4. Grädda i 180 grader i cirka 20 minuter. Låt svalna helt.

Kolafrosting:

200 g mjukt smör
3 dl florsocker
1/2 dl kolasås
1 nypa salt

Blanda det mjuka smöret med florsockret. Tillsätt kolasåsen, lite i taget. Smaka av vart efter, all kolasås kanske inte går åt. Avsluta med en nypa salt och valfri färg. Spritsa dina cupcakes och strö fint strössel över.

 

Har våren kommit till dig där du bor än?

 

Tårtfat från Lagerhaus, strössel från Dr Oetker

Bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera