Frukostbröd

 

Idag tänkte jag slå ett slag för det helt vanliga vetebrödet. Mitt i all surdegshets kommer det helt klart i skymundan. För visst är det så, att det inte är mycket som slår ett perfekt bakat surdegsbröd! Riktigt hård skorpa, stora hål som mängder av smör fastnar i och den där karaktäristiska smaken som surdegsbröd har. Men jag kan i ärlighetens namn säga att jag inte är någon surdegsmänniska. Antagligen beror det på att det där glödande intresset för brödbak inte riktigt finns där. Jag vill höfta och chansa, tillsätta en skvätt hallonlikör och i smyg äta så mycket av smeten att jag nästan får ont i magen. Och så hatar jag att misslyckas, jag tar det ytterst personligt och skäms nästan. Och för att bli riktigt duktig när det kommer till brödbak gäller bara en sak. Att misslyckas, lära sig av sina misstag, diska ur degbunken och komma igen.

Men dom här hederliga frukostbullarna är det svårt att misslyckas med. Baka en stor omgång och frys in. Sen är det bara att tina dom i ugnen på morgonen och utan större ansträngning har du ett i princip nybakat bröd att bjuda på!

Frukostbröd, cirka 30 stycken:

50 g jäst
5 dl vatten
1 dl olja
2 tsk salt
1 msk strösocker
cirka 12 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke, slå över vatten och olja (vill du att brödet skall jäsa snabbare kan du värma vattnet till fingervarmt). Låt jästen lösas upp i degvätskan. Blanda socker och salt med hälften av mjölet och tillsätt det, lite i taget. Arbeta sedan in resten av mjölet tills du har en smidig deg.

Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den, tillsätt mer mjöl om degen känns för kladdig. Dela degen i cirka 30 bitar och rulla till runda bollar. Låt jäsa under bakduk i cirka 60 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över dina favoritfrön. Grädda i 220 grader i cirka 20 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna och packa sedan in dem i plastpåsar och frys in.

Tina sedan bröden på 75 grader i ugnen till de är helt genomvarma.

Burkar du baka matbröd? Och blir det med eller utan surdeg?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

2
Kommentera

Kladdiga hjärtan till alla hjärtans dag


 
Om inte ens en vecka är det dags för årets hjärtligaste högtid nämligen alla hjärtans dag. Och vad passar bättre denna dag än att bjuda på choklad? Det behöver ju absolut inte vara något avancerat och invecklat, här har jag gjort en kladdkaka som jag stansat ur hjärtan med hjälp av ett helt vanligt pepparkaksmått.

Ska man bara bjuda på fika är det fint att pudra över lite florsocker, men ska man äta kladdkakan som dessert, ja då skulle jag vispa ihop lite av den här Bailey´s smörkrämen och spritsa en klick på varje hjärta. Hur gott som helst!
När jag gör kladdkaka vill jag att bara den yttre delen av kakan är genomgräddad, resten får gärna vara härligt kladdig. För att lyckas stansa ut hjärtan måste kakan svalna helt först. Då brukar det gå finfint!
Kladdkaka till alla hjärtans dag:
2 ägg
3 dl strösocker
125 g smör
200 g choklad
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 knivsudd äkta vanilj
1 nypa havssalt
Rör samman ägg och socker. Smält smöret och blanda i chokladen i det varma smöret. Låt chokladen smälta helt. Sikta mjöl, kakao och vanilj, rör i det växelvis med smör och chokladblandningen. Ha i en nypa salt och rör allt till en jämn smet.
Smörj och bröa en form och grädda i 180 °C i 20 minuter. Tänk på att ju större form du har, desto kortare tid i ugnen behöver kladdkakan.
Låt svalna helt och stansa sedan ut hjärtan med hjälp av ett pepparkaksmått.
 
Brukar du fira alla hjärtans dag?
Bild: Linnéas Seidel

4
Kommentera

Energikick!

Här har det varit en ytterst ofrivillig bloggtorka. Förra veckan insjuknade jag i en slags magsjuka som efter ett dygn övergick i 39 graders feber. Resultatet blev en något uttorkad och orkeslös matbloggerska. Men nu är jag på benen igen och hoppas på att alla baciller håller sig borta någon vecka!

När man varit lite krasslig behöver man en rejäl energikick, det fick jag i helgen då vi var och såg Robert Gustafsson på Cirkus. Efter att ha skrattat mig igenom hela föreställningen hade jag laddat hela kroppen med positiv energi. Men det finns ju även andra sätt att kicka igång energin, som att göra en isande grön smoothie på kiwi till exempel. Kiwin är riktigt god just nu och brukar finnas på extrapris i affärerna.
Jag har mängder av köksprylar som kan mixa till en smoothie, men på senaste tiden har jag använt mixerstaven. Perfekt om man bara ska göra till eller två personer.

Till din smoothie behöver du såklart frukt, förutom kiwi brukar jag ha i banan. Den är bra att söta med. Sedan använder jag alltid turkisk yoghurt, den är fet och krämig och passar ypperligt till ändamålet!

Ett glas kiwismoothie:

2 kiwifrukter
1/3 banan
ca 1 dl turkisk yoghurt

Skala kiwin med en liten vass skalkniv, mixa banan och kiwi till en slät fruktpuré. Blanda i yoghurten och drick på direkten. Vill man lyxa till det lite kan man blanda i lite vaniljpulver.

Perfekt frukost/mellanmål till stora som små!

Vad äter du för att kicka igång energin?

Bild: Linnéa Seidel

1
Kommentera

Sandwich cookie med nougatfyllning

När man blir väckt 06.40 en söndag av en liten grabb på 7 månader som absolut inte vill somna om, ja då får man faktiskt ganska mycket gjort. Denna söndag har vi hunnit med allt från babysim till mysig söndagsmiddag med fina vänner. Där emellan fick jag ett par minuter över till ett litet kakbak.
Det blev som en blandning av en klassisk amerikansk chocolate chip cookie och en hederlig svensk småkaka. Eftersom jag hade lite nougat över sen i julas använde jag upp den till en fyllning. Perfekt att bre på kakorna för att göra dom lite festligare!
Kakorna blev otroligt spröda och goda, precis som en småkaka ska vara!

Dom här kakorna är så där löjligt busenkla att göra, allt läggs i en stor skål och bara blandas om. In i kylen en sådär 30 minuter, skär dom i skivor och grädda. Och eftersom jag kände mig lite extra lat just idag orkade jag inte hacka nötter att ha i. Istället tog jag helt enkelt en chokladkaka innehållandes nötter, en hederlig Schweizernöt. Där har du choklad och nötter i ett. Perfekt om man känner sig slö men ändå vill piffa till det lite.

Först hade jag tänkt att spritsa ut nougatkrämen, för att få så där perfekt snygga dubbla kakor. Men så ändrade jag mig, jag känner mig allt annat än perfekt idag. Så det fick bli lite så där lagom kladdigt och med en stor dos ”hemgjort”. Det finns ju en viss charm även i det!

 

Här hemma har vi en väldigt matfrisk kille, äter vi något så ska han också ha. Även om han precis smällt i sig en stor portion mat och frukt på det. Här lyckades han krascha kakorna och få tag på ett par smulor. Lyckan var stor hos en liten kille. Jag kan ju inte påstå att vi var lika överlyckliga över denna första närmare bekantskap med kakor. Det får allt vänta ett bra tag till!

Sandwichcookies med nougatfyllning:

250 g smör
2 dl ljust muscovadosocker
1 knivsudd vanilj
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
100 g Schwizernötchoklad

Skär smöret i små kuber, blanda smör, socker, vanilj, bakpulver och vetemjöl i en bunke.  Hacka chokladen och ha i den. Blanda snabbt ihop till en smidig deg. Forma till en rulle och linda in i plastfolie. Låt vila svalt i minst 30 minuter..
Skär hälften av kakdegen i cirka 1/2 cm breda skivor (resten av kakdegen lägger du i frysen, perfekt att ta fram när man får oväntat besök och snabbt behöver något gott till fikat!!) Grädda kakorna i 180 grader i cirka 15 minuter eller tills de fått en fin gyllene färg.

Nu gjorde jag bara nougatkräm till cirka 10 dubbla kakor, så det är ungefär vad krämen räcker till.

Nougatkräm:

1 dl vispgrädde
100 g nougat

Värm grädden i en kastrull. Skär nougaten i små bitar och låt den sakta smälta ner i grädden. Låt grädden svalna helt innan du vispar upp den till en fast kräm.

Bred nougatkrämen på hälften av kakorna, lägg sedan på de övriga kakorna och ät direkt.

 

Den tjusiga handduken med texten: Vill du ha frukost på sängen? Sov i köket kommer ifrån Lagerhaus

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Scones

 

Idag hade jag finbesök av några fina mammor med tillhörande fina bebisar. Istället för att baka kakor valde jag att göra en omgång scones. Det kan ju faktiskt vara precis lika gott att fika smörgås som att smälla i sig fikabröd tills magen står i fyra hörn.
Sist vi träffades låg alla tre pojkar fint på filten och på sin höjd petade dom lite på varandra. Det har gått några månader sidan sist och jag kan ju säga att det var ett helt annat tempo idag. Så fort en av grabbarna började gråta stämde de övriga in, tekoppar vältes omkull och dom snodde hejvilt nappar och leksaker av varandra.

Scones är superenkelt att göra, ibland har jag i filmjölk och ibland har jag i yoghurt. Lite beroende på vad jag har hemma. Istället för att göra traditionella scones brukar jag göra mina i muffinsformar istället.

Scones ca 8 st
8 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl filmjölk
1 ägg
2 msk honung
50 g smör
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Rör ihop filmjölk. ägg och honung i en annan. Tillsätt detta i mjölblandningen och hacka smöret i småbitar. Arbeta ihop detta till en deg. Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt och gör åtta små bullar av degen. Lägg i dem i plåten och grädda ca 20 minuter i 200 grader.
 
Bild:Linnéa Seidel

2
Kommentera