Skorpor på gamla bullar

 

Förra veckan var det ju som bekant den stora fettisdagen och det års semlor i varenda liten stuga runt om i Sverige. Jag bakade en omgång bullar som vi gjorde i ordning i P4 Västmanland. Sedan provsmakade vi lite andra sorters semlor men konstaterade att den klassiska var godast av dom alla. Några bullar fyllde jag och bjöd mamma och pappa på, men sedan hade jag ett helt gäng bullar över som började bli sådär småtorra och tråkiga. Av dom gjorde jag skorpor.

Det här blir perfekt vardagsskorpor. Som man doppar i kaffet en måndagsmorgon när man sitter och funderar över livet och den lille sonen för 10:de gången på lika många minuter slår ansiktet i barnstolen eftersom han envisas med att resa sig mot den.

Att göra skorpor av torra bullar är ett perfekt sätt att ta vara på gammalt bröd. Gör enligt följande:

 

Dela brödet i lagom stora bitar. Smält lite smör som du penslar brödet med. Strö över socker, kanel och eventuellt lite kardemumma. Lägg i en ugnsfast form eller på en plåt. Låt torka i ugnen på 200 °C i cirka 20 minuter. Vänd på dom efter halva tiden. Låt sedan skorporna torka i ugnens eftervärme, glänta gärna lite på ugnsluckan så att fukten kan pysa ut.
Förvara i en burk med lock.

Bild: Linnéa Seidel

6
Kommentera

Fredagspizzan


 
Vi kör en favorit i repris så här till helgen tycker jag. Letade nyss efter lite fredagsinspiration och snubblade över bilden på pizzor vi gjorde i höstas och inser att jag hittat rätt! För finns det något godare en fredag än pizza och ett glas rödvin?
Jag är ju sådär tvärpräktig och gillar varken köpepizza eller kebab något vidare, vilket annars är standarden för hämtmat när man som jag bor i en småstad. Så ska det bli fredagspizza för min del får jag vackert baka den själv. Sist gjorde vi dom i pajformar från IKEA. Supersnyggt och otroligt enkelt om man bara ska göra pizza till ett par stycken.
Den här gången funderar jag dock på att göra en inbakad pizza. Det måste ju vara som att göra en pirog, fast i lite större format och med herrans massa ost? Någon som provat och kan komma med tips?

På min topp 10-lista över köksprylar jag borde införskaffa står en baksten bra högt upp. Perfekt att ha i ugnen och baka pizza eller bröd på. För resultatet blir så mycket bättre på den glödheta stenen mot en plåt med papper på.
Receptet på pizzadeg kommer här och det är helt klart det bästa recept jag ramlat över. Har du ett bra recept på pizzadeg  tycker jag att du ska lämna en kommentar och dela med dig!
Kalljäst pizzadeg:
2 1/2 dl vatten
3 msk olja
25 g jäst
2 dl durumvetemjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker
Lös upp jästen i det kalla vattnet och oljan, arbeta in mjölet lite i taget med hjälp av din assistent eller med degkrokarna på elvispen. Låt degen arbetas i ca 10 minuter, tillsätt salt och socker mot slutet. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek. När man gör deg på kall degvätska  kan degen gott och väl få stå och jäsa över dagen, men har man lite bråttom kan du göra degen på ljummet vatten och då brukar det ta 1 timme på ett ungefär. Degen räcker till ca 3 mindre runda pizzor.
Ha en härlig start på helgen kära vänner!

1
Kommentera

Ugnspannkaka


 
Jag vet inte hur det är med er, men jag är en mästare att spara på saker i kylskåpet. Små rester av alla de slag som jag tror kall komma till användning men tyvärr oftast får slängas.
Men ibland blir man så nöjd när man varit duktig och sparat mat, som nu i veckan när jag hittade rester från tidigare då vi ätit ugnspannkaka. Lite tveksam var jag allt när jag lyfte på locket, man vet ju aldrig riktigt vad som väntar en. Men denna gång blev det bingo!
Ugnspannkaka är perfekt att göra om man känner sig sådär småslö, det är bara att vispa ihop en pannkakssmet och sedan låta ugnen göra jobbet. Enklare än så kan det ju knappast bli. Vi serverade lättvispad grädde och moster Elisabets hemkokta svartvinbärssylt till. Lyxigare än så blir det knappast till lunch en grå dag i februari!
Ugnspannkaka, cirka 4 port:
3 dl vetemjöl
8 dl mjölk
4 ägg
1/2 tsk salt
50 g smör
Blanda mjölet med hälften av mjölken och alla ägg. Vispa till en slät smet. Tillsätt resterande mängd mjölk och salt. Bryn smöret i en ugnsform i ugnen. Häll i smeten och grädda pannkakan mitt i ugnen i cirka 30 minuter i 225°C.
Servera genast med grädde och sylt.

 
Extra gott blir det ju när man får äta med tjusiga bestick! Gaffeln är från Broarne.
Vad brukar du ta till när kylskåpet ekar tomt och man måste få mat på bordet?
 
Bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Frosting till cupcakes


Glad alla hjärtans dag kära läsare!
Den senaste tiden har jag både fått mail och kommentarer med frågor om en riktigt god frosting till cupcakes. Någon undrade även över receptet på frostingen jag använt till dom här blåa sötnosarna.
Därför tänkte jag idag passa på att dela med mig av mitt absoluta favoritrecept när det kommer till frosting. Jag hade tänkt att baka fina cupcakes till ikväll, men sambon har fixat barnvakt och vi ska äta på favoritrestaurangen här i stan. Så idag slipper jag både baka och laga mat!
Men till receptet då, det är en variant på vit choklad, creme cheese, smör och florsocker. Sedan är det bara att smaksätta med vad man gillar allra bäst! Vanilj, likör eller kanske kakao.
 
Frosting med cream cheese och vit choklad:
60 g mjukt smör
200 g cream cheese
ca 2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g vit choklad
Vispa smör och cream cheese mjukt, rör i ca två dl av florsockret och allt vaniljsocker. Finhacka chokladen och smält den över vattenbad. Låt den svalna innan du sakta rör i den. Blanda till en jämn och tjock frosting, tillsätt mer florsocker om den käns för lös.
Färga i valfri färg och spritsa på dina cupcakes.

0
Kommentera

Frukostbröd

 

Idag tänkte jag slå ett slag för det helt vanliga vetebrödet. Mitt i all surdegshets kommer det helt klart i skymundan. För visst är det så, att det inte är mycket som slår ett perfekt bakat surdegsbröd! Riktigt hård skorpa, stora hål som mängder av smör fastnar i och den där karaktäristiska smaken som surdegsbröd har. Men jag kan i ärlighetens namn säga att jag inte är någon surdegsmänniska. Antagligen beror det på att det där glödande intresset för brödbak inte riktigt finns där. Jag vill höfta och chansa, tillsätta en skvätt hallonlikör och i smyg äta så mycket av smeten att jag nästan får ont i magen. Och så hatar jag att misslyckas, jag tar det ytterst personligt och skäms nästan. Och för att bli riktigt duktig när det kommer till brödbak gäller bara en sak. Att misslyckas, lära sig av sina misstag, diska ur degbunken och komma igen.

Men dom här hederliga frukostbullarna är det svårt att misslyckas med. Baka en stor omgång och frys in. Sen är det bara att tina dom i ugnen på morgonen och utan större ansträngning har du ett i princip nybakat bröd att bjuda på!

Frukostbröd, cirka 30 stycken:

50 g jäst
5 dl vatten
1 dl olja
2 tsk salt
1 msk strösocker
cirka 12 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke, slå över vatten och olja (vill du att brödet skall jäsa snabbare kan du värma vattnet till fingervarmt). Låt jästen lösas upp i degvätskan. Blanda socker och salt med hälften av mjölet och tillsätt det, lite i taget. Arbeta sedan in resten av mjölet tills du har en smidig deg.

Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den, tillsätt mer mjöl om degen känns för kladdig. Dela degen i cirka 30 bitar och rulla till runda bollar. Låt jäsa under bakduk i cirka 60 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över dina favoritfrön. Grädda i 220 grader i cirka 20 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna och packa sedan in dem i plastpåsar och frys in.

Tina sedan bröden på 75 grader i ugnen till de är helt genomvarma.

Burkar du baka matbröd? Och blir det med eller utan surdeg?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

2
Kommentera