Förra veckan var det ju som bekant den stora fettisdagen och det års semlor i varenda liten stuga runt om i Sverige. Jag bakade en omgång bullar som vi gjorde i ordning i P4 Västmanland. Sedan provsmakade vi lite andra sorters semlor men konstaterade att den klassiska var godast av dom alla. Några bullar fyllde jag och bjöd mamma och pappa på, men sedan hade jag ett helt gäng bullar över som började bli sådär småtorra och tråkiga. Av dom gjorde jag skorpor.
Det här blir perfekt vardagsskorpor. Som man doppar i kaffet en måndagsmorgon när man sitter och funderar över livet och den lille sonen för 10:de gången på lika många minuter slår ansiktet i barnstolen eftersom han envisas med att resa sig mot den.
Att göra skorpor av torra bullar är ett perfekt sätt att ta vara på gammalt bröd. Gör enligt följande:
Dela brödet i lagom stora bitar. Smält lite smör som du penslar brödet med. Strö över socker, kanel och eventuellt lite kardemumma. Lägg i en ugnsfast form eller på en plåt. Låt torka i ugnen på 200 °C i cirka 20 minuter. Vänd på dom efter halva tiden. Låt sedan skorporna torka i ugnens eftervärme, glänta gärna lite på ugnsluckan så att fukten kan pysa ut.
Förvara i en burk med lock.
Bild: Linnéa Seidel