Nötmix

 
Då har vi avverkat ett par dagar på det nya året. Överallt kan man läsa om hur man ska hålla det heliga nyårslöftet om att gå ner dom där trivselkilona man lagt på sig under de mörka vintermånaderna. Men eftersom jag driver en blogg som till största del handlar om grädde, smör, socker och kolhydrater är jag värdelös på att banta. Totalt oduglig om jag ska vara ärlig.
Men detta till trots tänkte jag faktiskt bjuda er på ett recept som nästan, nästan platsar i mappen för ”jag tänker lite på vad jag stoppar i mig”-recept. Nämligen en egenkryddad nötmix.
Receptet är hämtat ur min bok Gott att ge bort, där har jag kryddat nötterna med juliga smaker, men självklart går det bra att krydda med det man tycker om.
Vill man ha starka nötter skulle jag ta torkad Piri Piri, paprika och salt, för lite mer tacosmak skulle jag även tillsätta spiskummin.
Du kan även prova att smaksätta med vitlökspulver och salt, eller varför inte torkade örter och salt.
Det är egentligen bara din fantasi som sätter gränser.
Kryddade nötter:
1 äggvita
1 msk farinsocker
1 tsk salt
ca 2 tsk valfria kryddor (gäller inte om du kryddar med Piri Piri, ta det lite lugnt med den!)
ca 4 ½ dl blandade nötter,
t.ex. cashew-, macadamia-,
hassel- (300 g)
Värm upp ugnen till 180˚.
Vispa äggvitan luftig i en bunke. Blanda samman socker och kryddor i en skål
och rör ner detta i äggvitan. Vänd ner nötterna och blanda väl. Bred ut nötterna
på en plåt med bakplåtspapper.
Ugnsrosta nötterna i cirka 15 minuter tills de fått gyllene färg, men håll koll så
att de inte blir brända. Låt nötterna svalna helt på plåten innan du förpackar
dem fint.
Nötterna är perfekta att bjuda på som tilltugg till fördrinken eller varför inte ge bort som present om du är bortbjuden!
Recept och bild ur min bok Gott att ge bort.
Har du avgett några nyårslöften i år?
Bild: Katja Kristoferson
 

0
Kommentera

Glasstårta med Nutella och hasselnötter

 

Gott Nytt År kära läsare! Inatt tog vi klivet in i 2012 och jag tycker det känns härligt! 2011 var ett helt fantastiskt år, jag blev ju både mamma och gav ut min första riktiga kokbok. Jag menar, vad mer kan man egentligen begära av livet?Men jag längtar i alla fall efter vad 2012 har att erbjuda. Det kommer med all säkerhet bli ett underbart år!

Vi firade in det nya året med goda vänner, fantastiskt smaskig mat, gott att dricka i glasen och en farligt god glasstårta. Man börjar ju inte banta för ens nästa år, så det är lika bra att trycka i sig in i det sista! Jag åtog mig projektet att göra desserten och efter mycket grubblande, funderande och googlande blev det en glasstårta. Vi var 8 vuxna och 4 barn som skulle smaska i oss härligheten så det var tvunget att vara något som föll alla i smaken. Och vem gillar inte glass liksom?

Efter att ha gjort en djupdykning bland alla glassrecept bestämde jag mig tillslut för att göra en variant på den här glassen. Inget recept har tidigare fått sådan respons här på bloggen så det måste ju bara passa på nyårsafton! Jag ändrade om lite i smakerna, hällde upp glassen i en rund form och dekorerade lite tjusigt. Voilá, du har en glasstårta som duger åt kungligheter!
 

 

Glassen smaksatte jag med Nutella och rostade, saltade hasselnötter, dekorerade med chokladplattor, färska jordgubbar och amerikanska blåbär. För att bryta av mot allt det mjuka i glassen gjorde lite nötkrisp som jag strödde över hela glasstårtan. Utan att ljuga ens det minsta blir det här den mest släta och lena glass du någonsin testat!

Detta glassrecept blir en stor tårta som räckte till 8 vuxna och 4 barn.

Hasselnötsglass utan maskin:

1 L vispgrädde
2 burkar sötad kondenserad mjölk
1/2 burk Nutella
100 g hela hasselnötskärnor
flingsalt

Vispa grädden tills mjuka toppar bildas. Vänd ner den kondenserade mjölken och Nutellan. Fortsätt att vispa tills smeten tjocknat ordentligt och är riktigt krämig.
Rosta nötterna i en medelvarm stekpanna, gnugga loss skalen från nötterna i en ren kökshandduk. Häll tillbaka hasselnötterna i stekpannan och strö över ett par nypor krossat flingsalt. Skaka runt saltet och nötter i stekpannan. Hacka sedan nötterna fint och rör ner dem i glasskrämen.
Fyll en springform med glassen, täck med plastfolie och ställ in i frysen, gärna över natten.

Chokladplattor:
(är du riktigt duktig tempererar du chokladen först, då blir chokladen mycket mer glansig och fin)

200 g choklad

Smält chokladen i ett vattenbad. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt eller bricka. Tag ca 1/2 msk choklad, ha ut den i en klick på bakplåtspappret. Dra ut chokladen med hjälp av en sked eller en spatel till en avlång, tunn platta. Låt chokladen stelna helt innan du försiktigt lossar den från pappret.

Nötkrisp:

200 g strösocker
1 msk smör
1/2 tsk bikarbonat
100 g finhackade hasselnötter

Ha upp sockret i en ren och torr stekpanna. Smält sockret utan omrörning på medelvärme. När allt socker har smält tillsätter du smör och bikarbonat, blanda väl och rör sist i nötterna. Bred ut på ett bakplåtspapper och låt stelna helt. Bryt i bitar och krossa dem sedan i en mortel.

Innan servering:

Tag fram glassen cirka 20 minuter innan den skall ätas. Pensla glasstårtans kanter med lite vatten så du kan fästa chokladplattorna runt om. Dekorera med färska bär och avsluta med nötkrisp.

 

Vad åt du till dessert på nyårsafton?

In English:

Ice cream cake, the perfect dessert for New Year’s Eve, or for Easter or Mother’s day or.. You see what I mean. Ice cream cake is always the perfect dessert!
Hazelnut and Nutella ice cream cake:
1 Liter of double cream
2 cans sweetened condensed milk
150 g Nutella
100 g hazelnuts
coarse salt
Whip the cream until soft peaks form. Fold in the condensed milk and Nutella. Continue to whip until the mixture has thickened and is really creamy.
Toast the nuts in a medium hot pan, rub them in a clean kitchen towel. Pour back the hazelnuts into the pan and sprinkle with a pinch of coarse salt. Toss around the nuts and salt, finally chop the nuts and stir them into the ice cream.
Fill a springform with the ice cream, cover it with plastic wrap and place in the freezer overnight.
Chocolate Slabs
200 g chocolate
Melt the chocolate in a double-boiler, place a sheet of baking parchment on a tray. Take 1/2 tablespoon of chocolate and spread it out with a spoon or a spatula. Let the chocolate harden completely before gently loosen it from the paper.
Hazelnut brittle:
200 g caster sugar
1 tablespoon butter
1/2 teaspoon baking soda
100 g chopped hazelnuts
Pour the sugar into a dry, clean frying pan. Melt the sugar without stirring over medium heat. When all the sugar has melted, add the butter and baking soda. Mix well and stir in the nuts. Spread out the mixture on a baking sheet ant let cool and harden completely. Break into pieces an crush them.
Take the ice cream out of the freezer 20 minutes before serving. Brush the ice cream cake’s edges with some water so you can attach the chocolate plates around the ice cream cake.
Decorate with fresh berries and finish with the hazelnut brittle.

Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

 

2
Kommentera

Till värden/värdinnan

 

Julhelgen försvann som i ett trollslag, och när allt julfirande var över var denna lilla familj helt slut! Så de här dagarna efter jul har vi mest spenderat hemma. Ätit oförsvarbara mängder julmat och julgodis, kollat oss igenom Harry Potter-boxen och tagit en och annan promenad. Axel har under veckan passerat två stora milstolpar, för det första blev han 6 månader i början på veckan och för det andra dök den första tanden äntligen upp! Jag vet att det är en klyscha, men efter att jag fick barn svischar tiden förbi i en hastighet som inte går att mäta.

Men på lördag är det så dags att fira in det nya året. 2011 byts ut mot 2012 och det planeras för fullt runt om i stugorna vad som skall stå på menyn. Behöver du lite sista minuten-tips och vill använda det som motivering för att få köpa dig en ny kokbok? Då tycker jag sannerligen att du skall köpa Systrarna Eisenman´s mingemat. Där hittar du garanterat recepten som gör din nyårskväll till den bästa någonsin!

 

Är du bortbjuden på nyår kan det vara fint att ha något med sig till värden och värdinnan. Blommor och vin i all sin enkelhet kan aldrig bli fel, men i år kanske det är dags att bli lite mer kreativ?

Så varför inte slänga ihop ett par chokladskedar, på ett par sekunder får man då mumsig varm choklad genom att stoppa skedarna i en mugg med het mjölk. Skedarna i sig är busenkla att göra. På bilden har jag använt några skedar som jag fyndat på loppis för ett par kronor styck.

 

Välj din favoritchoklad och smält den i ett vattenbad, lägg upp skedarna på en bricka. Luta gärna skaften mot en vikt handduk så de blir lite mer plana. Fyll varje sked med choklad, flytta sedan försiktigt undan brickan till en plats där chokladen kan stelna i fred (ej i kylen!). När chokladen nästan stelnat dekorerar du den.

Vit, mjölk eller mörk choklad- det är självklart en smakfråga. Dekorera gärna med hackade nötter, krossade kaffebönor eller fint strössel. Känner man sig riktigt i tagen kan man temperera chokladen, då blir den glansig och fin.

Vad ger du helst bort till värden/värdinnan nu till jul?

 

Bild och idé är tagen ur min bok Gott att ge bort.

Bild: Katja Kristoferson

 

 

1
Kommentera

Dessert till jul

 
Jag fick ett mail från Sofie idag och hon ville ha tips om desserter som passar bra till jul. Desserten skulle kunna göras ett par dagar i förväg och kunna stå i kylen eller frysen. Jag tänkte att ni är säkert fler där ute som är på jakt efter något smarrigt att bjuda på i jul och tänkte därför bjuda på ett axplock ur mitt arkiv.
 

Vi börjar med det receptet som jag har fått absolut flest kommentarer om. Oj vad ni gillade den här glassen! Men jag förstår er helt, godare glass får man leta efter. Min kära vän Emma bjöd på en variant där hon istället för choklad och jordnötter bara finhackat mandel och blandat i. En riktig fullträff och så här till jul då man äter all slags nötter passar det ju ypperligt. Finhacka mandlar eller blanda de nötter du gillar bäst och rör i.
 

Parfait är en kär favorit, den här varianten innehåller precis som glassen kondenserad mjölk fast här har jag kokat den innan. Jag har gjort den i små portioner men självklart går den bra att frysa in i en större form.
 

Glöggpannacottan kommer att smyga sig in på både en och två jultillställningar hos oss i år. Hur god som helst och med den rätta julsmaken. Gillar man inte chili/chokladglögg tar man den glögg som man gillar allra bäst.
 

Om man nu har tröttnat på allt vad julgodis och julsmaker heter, ja då tycker jag du skall göra den här snabba cheesecaken. Den behöver inte göras i förväg för den går så ruskigt fort att tillreda. Vill man ändå göra den lite julig kan man färga den extra röd med hushållsfärg.
Det var lite tips från mig vad ni kan smaska på i julhelgen, eller när helst man behöver äta något sött.

1
Kommentera

Glöggpannacotta

 

 

 

Pannacotta, en dessert som tjatats sönder hundra gånger om i halv 8 hos mig, i en mängd olika varianter och smaker. Det är en dessert som jag fram tills för bara ett litet tag sedan varit helt övertygad om att jag absolut inte gillat. Jag var till och med så barnslig här för ett tag sedan att mamma fick ta fram glass till mig när dom bjöd på middag och pannacotta serverades till dessert. Så här i efterhand kan jag ju tycka att man som vuxen skall äta det som serveras och inte bete sig som en aningens bortskämd barnunge..

Men som vanligt när jag är fullt övertygad om något så får det gå en tid och vips har jag ändrat åsikt. Det har hänt förr och lär med all säkerhet hända igen.

Orsaken till mitt ogillande av denna dessert är att jag antagligen fått den serverad med på tok för mycket gelatin i. Så den är sådär stabbig och mastig ni vet. Anledningen till detta är med all säkerhet att man tar till lite extra gelatin så man skall vara säker på att den verkligen stelnar.

Men jag har nu insett att om man drar ner på gelatinet så får man en helt annan dessert, det blir krämigt, lent och inte alls sådär mastigt och klibbigt!

Och så här i juletid, vad passar bättre än att bjuda på glöggpannacotta? När det kommer till glögg med låg alkoholhalt är Dufvenkrooks glögg med chili och choklad min absoluta favorit och därför fick den agera smaksättning. För att bryta av allt det söta toppade jag min dessert med rostad mandel och finriven mörk choklad. Självklart kan du använda den glögg du gillar bäst!

Pannacotta med glögg, cirka 6 portioner:

3 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 msk muscovadosocker
1 knivsudd vaniljpulver
3/4 dl glögg

1 dl mandel
ca 50 g mörk choklad

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Häll upp grädden i en kastrull och ha i sockret och vaniljpulvret.
Låt grädden koka upp. Krama vattnet ur de blötlagda gelatinbladen och rör ner med i den varma grädden. Vispa ordentligt så att allt gelatin löses upp. Tillsätt glöggen. Häll upp grädden i portionsformar eller glas. Låt stå svalt i 3-4 timmar.
Hacka mandeln och rosta den i en torr varm stekpanna. Låt mandeln svalna helt innan du dekorerar pannacottan med den och finriven mörk choklad.

Vilken dessert serverar du helst så här i juletid?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

1
Kommentera