Om inte ens en vecka är det dags för årets hjärtligaste högtid nämligen alla hjärtans dag. Och vad passar bättre denna dag än att bjuda på choklad? Det behöver ju absolut inte vara något avancerat och invecklat, här har jag gjort en kladdkaka som jag stansat ur hjärtan med hjälp av ett helt vanligt pepparkaksmått.
Ska man bara bjuda på fika är det fint att pudra över lite florsocker, men ska man äta kladdkakan som dessert, ja då skulle jag vispa ihop lite av den här Bailey´s smörkrämen och spritsa en klick på varje hjärta. Hur gott som helst!
När jag gör kladdkaka vill jag att bara den yttre delen av kakan är genomgräddad, resten får gärna vara härligt kladdig. För att lyckas stansa ut hjärtan måste kakan svalna helt först. Då brukar det gå finfint!
Kladdkaka till alla hjärtans dag:
2 ägg
3 dl strösocker
125 g smör
200 g choklad
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 knivsudd äkta vanilj
1 nypa havssalt
Rör samman ägg och socker. Smält smöret och blanda i chokladen i det varma smöret. Låt chokladen smälta helt. Sikta mjöl, kakao och vanilj, rör i det växelvis med smör och chokladblandningen. Ha i en nypa salt och rör allt till en jämn smet.
Smörj och bröa en form och grädda i 180 °C i 20 minuter. Tänk på att ju större form du har, desto kortare tid i ugnen behöver kladdkakan.
Låt svalna helt och stansa sedan ut hjärtan med hjälp av ett pepparkaksmått.
Brukar du fira alla hjärtans dag?
Bild: Linnéas Seidel
Här har det varit en ytterst ofrivillig bloggtorka. Förra veckan insjuknade jag i en slags magsjuka som efter ett dygn övergick i 39 graders feber. Resultatet blev en något uttorkad och orkeslös matbloggerska. Men nu är jag på benen igen och hoppas på att alla baciller håller sig borta någon vecka!
När man varit lite krasslig behöver man en rejäl energikick, det fick jag i helgen då vi var och såg Robert Gustafsson på Cirkus. Efter att ha skrattat mig igenom hela föreställningen hade jag laddat hela kroppen med positiv energi. Men det finns ju även andra sätt att kicka igång energin, som att göra en isande grön smoothie på kiwi till exempel. Kiwin är riktigt god just nu och brukar finnas på extrapris i affärerna.
Jag har mängder av köksprylar som kan mixa till en smoothie, men på senaste tiden har jag använt mixerstaven. Perfekt om man bara ska göra till eller två personer.
Till din smoothie behöver du såklart frukt, förutom kiwi brukar jag ha i banan. Den är bra att söta med. Sedan använder jag alltid turkisk yoghurt, den är fet och krämig och passar ypperligt till ändamålet!
Ett glas kiwismoothie:
2 kiwifrukter
1/3 banan
ca 1 dl turkisk yoghurt
Skala kiwin med en liten vass skalkniv, mixa banan och kiwi till en slät fruktpuré. Blanda i yoghurten och drick på direkten. Vill man lyxa till det lite kan man blanda i lite vaniljpulver.
När man blir väckt 06.40 en söndag av en liten grabb på 7 månader som absolut inte vill somna om, ja då får man faktiskt ganska mycket gjort. Denna söndag har vi hunnit med allt från babysim till mysig söndagsmiddag med fina vänner. Där emellan fick jag ett par minuter över till ett litet kakbak.
Det blev som en blandning av en klassisk amerikansk chocolate chip cookie och en hederlig svensk småkaka. Eftersom jag hade lite nougat över sen i julas använde jag upp den till en fyllning. Perfekt att bre på kakorna för att göra dom lite festligare!
Kakorna blev otroligt spröda och goda, precis som en småkaka ska vara!
Dom här kakorna är så där löjligt busenkla att göra, allt läggs i en stor skål och bara blandas om. In i kylen en sådär 30 minuter, skär dom i skivor och grädda. Och eftersom jag kände mig lite extra lat just idag orkade jag inte hacka nötter att ha i. Istället tog jag helt enkelt en chokladkaka innehållandes nötter, en hederlig Schweizernöt. Där har du choklad och nötter i ett. Perfekt om man känner sig slö men ändå vill piffa till det lite.
Först hade jag tänkt att spritsa ut nougatkrämen, för att få så där perfekt snygga dubbla kakor. Men så ändrade jag mig, jag känner mig allt annat än perfekt idag. Så det fick bli lite så där lagom kladdigt och med en stor dos ”hemgjort”. Det finns ju en viss charm även i det!
Här hemma har vi en väldigt matfrisk kille, äter vi något så ska han också ha. Även om han precis smällt i sig en stor portion mat och frukt på det. Här lyckades han krascha kakorna och få tag på ett par smulor. Lyckan var stor hos en liten kille. Jag kan ju inte påstå att vi var lika överlyckliga över denna första närmare bekantskap med kakor. Det får allt vänta ett bra tag till!
Sandwichcookies med nougatfyllning:
250 g smör
2 dl ljust muscovadosocker
1 knivsudd vanilj
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
100 g Schwizernötchoklad
Skär smöret i små kuber, blanda smör, socker, vanilj, bakpulver och vetemjöl i en bunke. Hacka chokladen och ha i den. Blanda snabbt ihop till en smidig deg. Forma till en rulle och linda in i plastfolie. Låt vila svalt i minst 30 minuter..
Skär hälften av kakdegen i cirka 1/2 cm breda skivor (resten av kakdegen lägger du i frysen, perfekt att ta fram när man får oväntat besök och snabbt behöver något gott till fikat!!) Grädda kakorna i 180 grader i cirka 15 minuter eller tills de fått en fin gyllene färg.
Nu gjorde jag bara nougatkräm till cirka 10 dubbla kakor, så det är ungefär vad krämen räcker till.
Nougatkräm:
1 dl vispgrädde
100 g nougat
Värm grädden i en kastrull. Skär nougaten i små bitar och låt den sakta smälta ner i grädden. Låt grädden svalna helt innan du vispar upp den till en fast kräm.
Bred nougatkrämen på hälften av kakorna, lägg sedan på de övriga kakorna och ät direkt.
Den tjusiga handduken med texten: Vill du ha frukost på sängen? Sov i köket kommer ifrån Lagerhaus
Idag hade jag finbesök av några fina mammor med tillhörande fina bebisar. Istället för att baka kakor valde jag att göra en omgång scones. Det kan ju faktiskt vara precis lika gott att fika smörgås som att smälla i sig fikabröd tills magen står i fyra hörn.
Sist vi träffades låg alla tre pojkar fint på filten och på sin höjd petade dom lite på varandra. Det har gått några månader sidan sist och jag kan ju säga att det var ett helt annat tempo idag. Så fort en av grabbarna började gråta stämde de övriga in, tekoppar vältes omkull och dom snodde hejvilt nappar och leksaker av varandra.
Scones är superenkelt att göra, ibland har jag i filmjölk och ibland har jag i yoghurt. Lite beroende på vad jag har hemma. Istället för att göra traditionella scones brukar jag göra mina i muffinsformar istället.
Scones ca 8 st
8 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl filmjölk
1 ägg
2 msk honung
50 g smör
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Rör ihop filmjölk. ägg och honung i en annan. Tillsätt detta i mjölblandningen och hacka smöret i småbitar. Arbeta ihop detta till en deg. Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt och gör åtta små bullar av degen. Lägg i dem i plåten och grädda ca 20 minuter i 200 grader.
Jag som nästan, nästan tyckte det luktade vår ute. Men så kom snön. Inga mängder men tillräckligt för att kasta mig tillbaka rätt in i verkligheten, det är ju faktiskt bara januari. Våren är inte här än på länge.
Jag vill ju kunna gå ut i trädgården och bara knipsa av lite färsk persilja eller oregano och toppa maten med. Men tills dess får man göra vad man kan med det man har.
Hur många gånger har man inte köpt dessa små krukor med färska örter, varje gång blir man så där hutlöst besviken då dom vissnat ner helt efter bara ett dygn eller två. Men man kan faktiskt få dom att överleva länge, länge. Har man tur lever dom ända tills i vår då du kan plantera ut dom i kryddträdgården eller i kruka.
Det finns ett par saker dessa krukor med örter vill ha, det allra viktigaste är vatten. Jag brukar alltid ställa örterna i en skål med vatten när jag köpt hem dom. Så de får stå och dra åt sig ordentligt, det brukar dom behöva. Sen kan man antingen vara riktigt duktig och plantera om dom i en större kruka. Eller så kan man ha upp lecakulor i botten på en kruka, ta bort den lilla plastkrukan och ställa ner örten. Det hjälper till att hålla jorden fuktig. För planterar man inte om dom måste man komma ihåg att vattna i princip varenda dag. Men det är det värt för att få ha lite färska örter inne året om.
Den här gången provar jag att sätta ner örterna i nätta små glasskålar, jag tänkte att alltid se till att det finns lite, lite vatten i skålen. Kanske funkar det, kanske inte.
Kom också ihåg att skydda dina örter mot kyla när du tar hem dom från affären!