Stanna upp..

 

Jag skrev förra veckan om hur fullt upp jag hade det, vi skulle hit och dit, hinna göra ditt och datt. Jag hade massor att blogga om och kände att nu äntligen börjar orken och lusten till att matblogga återvända. Men ibland kommer livet lite emellan och det blir inte som man tänkt sig.
En natt i förra veckan for min lilla farfar till himmelen. Även om det inte kom som en chock så känns det väldigt overkligt. Men jag hoppas att farfar kunde lämna detta livet med stolthet och ro. Han och farmor kom till Sverige och det var bara dom två, och nu är vi 16 stycken alla inräknade! Det är ganska fantastiskt tycket jag.

Men det kändes som om allt sattes lite på paus. Listorna på allt som skall göras och köpas stoppade jag undan. Det blir jul i alla fall!
Bilden i inlägget är på mig och Axel, tagen igår på trappen innan vi skulle iväg på luciafirande. Jag hoppas att ni alla kan stanna upp en liten stund i julstressen och njuta av det vi faktiskt redan har.

 

bild:Sebastian Niemi-Carlsson

1
Kommentera
ANNONS

Vinnare!

Lisa Wackt, ett mail väntar på dig! Så roligt att så många av er ville vara med och tävla, kokböcker kan man ju aldrig få för många av!
 

1
Kommentera

Skurna pepparkakor

 

Vi är en vecka in i december och jag har börjat skriva listor, listor på vem som ska få vad i julklapp, listor på vad som skall göras inför julen här hemma och listor på vad jag ska göra den här veckan. Som ni kanske förstår älskar jag att planera, jag vill ha kontroll över saker och ting och då är listor det perfekta redskapet.
När jag jobbar, oavsett om det är en bok eller ett matreportage jag skall göra börjar jag alltid med att lista det jag vill ha med. Under resans gång lägger jag till och drar bort. Det är mitt sätt att strukturera upp min tillvaro.
Den här veckan är ganska fullbokad (som alla mina veckor verkar vara, trotts att jag är hemma och mammaledig!), det skall bakas kakor, hälsas på vänner, ätas julbord och jultallrik. Och på torsdag, ja då hoppar jag på tåget och åker till Stockholm för att mingla på Bonnier Faktas jultillställning.
Men jag började denna vecka med att ta en promenad i det härliga vädret hem till mormor och morfar. Där dricks det kaffe ur tunna porslinskoppar, äts spröda småkakor och vi förundras alltid över hur stor Axel blivit sedan vi var där sist för ett par dagar sedan.

I år har jag skaffat mig en ny ohygglig ovana, jag äter nämligen dessa skurna pepparkakor som smågodis. Det är liksom helt omöjligt att låta bli när man vet att dom ligger där i sin påse i frysen och bara väntar på att bli uppätna. Att dom till råga på allt är busenkla att baka gör ju inte saken bättre för när dom börjar ta slut slänger jag snabbit ihop en ny omgång. Idag märkte jag att det inte fanns mer än kanske 15 stycken kvar i frysen, så det är dags att baka nya igen!
Dessa pepparkakor kan ni även se mig baka på julegott.se, de gömmer sig nämligen bakom dagen lucka!
Skurna pepparkakor:
200 g smör
2 dl  strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk kanel (ha gärna i lite mer för extra julig smak)
2 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
2 tsk malda nejlikor
6 dl vetemjöl
1 ½ dl hackad sötmandel
Rör ihop smör, socker, sirap och kryddor. Tillsätt bikarbonat, blandat med mjöl och mandel.
Dela degen i två bitar och forma två fyrkantiga längder. Linda in dem i plastfolie och låt vila i kylen en timme.
Skär deglängderna i tunna skivor och grädda i 200 °C i 12 minuter.
En mycket godare variant på den klassiska pepparkakan, i alla fall om ni frågar mig!
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson
Ni är väl med och tävlar om det finfina bokpaketet?!
 

0
Kommentera
ANNONS

Adventstävling-Avslutad


 
Idag tänder vi det andra ljuset i adventsljusstaken och julafton närmar sig med stormsteg! 20 dagar kvar till julafton 2011. Tyvärr har den där ljuva känslan av jul inte riktigt infallit hos mig än, utanför är gräsmattan grön och regnet smattrar mot rutan. Men om vädergubbarna inte ändrar sig så ser det ut som om vintern kommer hit till mig under nästa vecka. Och ingen är lyckligare än jag!
Igår avnjöt vi årets första julbord på Måns Ols, ett utvärdshus här i stan som alltid bjuder god mat och trevlig stämning. Vi åt allihopa så att magen stod i fyra hörn och Sebastian var övertygad om att det snart skulle pysa mat ur öronen på honom om han inte slutade. Jag åt av årets första knäck och blev riktigt sugen på att starta igång tillverkning av julens alla godsaker.
Men åter till tävlingen, tillsammans med Bonnier Fakta tänker jag lotta ut ett finfint paket med böcker. Se det som en förtidig julklapp eller ge bort dom till någon du tycker riktigt bra om.
Bokpaketet innehåller:
* Per Morberg- Den stora matresan
*Linnéa Seidel- Gott att ge bort
*Systrarna Eisenman- Mingelmat
*Emma Wiklund- Emmas skönhet
För att vara med och tävla vill jag att du talar om vilken kokbok du helst önskar dig till jul. Lämna en kommentar till detta inlägg. Kom ihåg att skriva din e-mailadress så jag kan kontakta vinnaren.
Tävlingen pågår från idag söndag till på onsdag 7 december kl 21.00.
Tävlingen är nu avslutad!
Jag önskar er alla lycka till och en riktigt trevlig andra advent!
 
bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Baka för bröstcancer-bidrag

 

Efter mycket om om men kommer nu de bidrag ni skickat in till Baka för bröstcancer upp här på bloggen. Tusen tack alla ni som var med och skänkte pengar och bakade! Här är bidragen:

 

 

 

Tina Gustafsson

Emma Lindé

Therese Henriksson

Susanna Lundqvist

Sofi Nilsson

Sara Andtfolk

Marie Wekestam

Maria Lindberg

Maria Havton

 

Louice Ekesbo

Catharina Ericsson

Fredrica Hansson

 

Eva Säverström

Emmy Arnesson

 

Eleonore Bäcklin

Denise Rundqvist

 

Decdia

 

Angelica Sandström

 

Kika in på bloggen senare idag, då dyker det upp en trevlig adventstävling!

0
Kommentera