Mjuk pepparkaka


 
Jag sitter uppkrupen här i soffan med en stor mugg glögg och försöker förstå två saker. Det ena -det är första advent på söndag. Var tog november vägen!? Hoppade vi direkt från oktober till december i år?
Det andra är att min älskade lille son blir 5 (!) månader på söndag. Idag rullade han äntligen över från rygg till mage, som han kämpat! Eftersom han redan vid 5 veckor rullade från mage till rygg har detta varit en lång väntan för oss alla. Inte minst för den lille krabaten som tränat och tränat. Tyvärr resulterade dagens färdigheter i att han till slut rullade rakt in i diskmaskinen. Men efter ett par sekunder i min famn var det redan glömt. En början på ett nytt kapitel i mitt liv som småbarnsmamma börjar sannerligen.  För er som är nyfikna (jo jag vet allt att ni är en hel drös!!) så hittar ni purfärska bilder på honom här. Tagna av älskade Sebastian i studion tidigare idag.
Men nog bebissnack, det är ju faktiskt en matblogg det här. Sebastian plåtade lite andra barn i studion idag och vi har en gemensam bekant. När vi stod där och pratade om honom kom jag och tänka på hans fantastiska mjuka pepparkaka. Hur perfekt passar inte den till första advent. Enligt upphovsmannen själv är denna mjuka pepparkaka världsberömd, i alla fall i Enköping där han bor.
Gillar man inte mjuk pepparkaka, ja då tycker jag du ska baka Kalle Anka-kakan jag bloggat om tidigare. Den bakade alltid mamma som adventskaka när jag var liten, komplett med ett ljus pudrat i florsocker.
Roders mjuka pepparkaka:
6 dl mjöl
5 dl strösocker
2 tsk malda nejlikor
2 1/2 msk kanel
1 tsk bikarbonat
2 ägg
3 dl filmjölk
3 msk lingonsylt
75 g smör
1 klick smör och ströbröd till formen.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret.
Rör i ägg, filmjölk och lingon i det något avsvalnade smöret. Blanda i de torra ingredienserna och rör om väl. Smörj och bröa en kakform. Ha i smeten och grädda i cirka 50 minuter i nedre delen av ugnen i 175 grader.
Bild: Katja Kristoferson
För er som väntar på alla bidrag till Rosabandet utmaningen -de kommer senare i veckan då de fortfarande rullar in lite bidrag.



0
Kommentera

Julegott


Ett ganska stort projekt jag har arbetat med under helgen kommer snart att få se dagens ljus. Redan i våras blev jag tillfrågad om jag var intresserad av att spela in en julkalender som sockerföretaget Dansukker står bakom. Så för lite drygt en månad sedan packade vi ihop lilla familjen och flög ner till Malmö. Det var ett par riktigt intensiva arbetsdagar, men oj så kul det var. Recepten i julkalendern är mestadels Dansukkers egna och jag hittade många nya favoriter som jag garanterat kommer testa under julen igen!

Julkalendern kommer ni att hitta på www.julegott.se. Varannan dag under hela december kommer det dyka upp ett nytt avsnitt med mig. I de olika avsnitten kommer jag att baka, göra julskinka och göra smaskigt julgodis. Vill ni ha ännu mera julinspiration finns det flera härliga julbloggar på sidan!

Bilderna ovan är tagna från inspelningen nere i Malmö.

 

Jag önskar er alla en trevlig helg!

 

0
Kommentera

Mitt kök-mässan och mormors kolakakor


 
Nu börjar det dra ihop sig till årets stora händelse i matvärlden, nämligen matmässan som i år bytt namn till Mitt kök. I år kan ni som vill få träffa mig i Bonnier faktas monter kl 16.00 på fredagen. Jag kommer prata om min härliga bok- Gott att ge bort och baka lite ur den. Jag har länge klurat på vad jag skulle göra för något. Och som skulle räcka till cirka 50 smakportioner (ja ni som vill får smaka!!). Efter en hel del funderande kom jag fram till att mormors kolakakor alltid är en vinnare. Vem älskar inte kolakakor liksom!
Jag kommer att signera böcker efter jag har stått på scen och bakat, så kom gärna förbi och säg hej. Det är alltid kul att få se ansiktena på er härliga läsare.
Precis som förra året kommer vinnarna av 2011 års Matbloggspris presenteras på matmässan. Finns det någon speciell mat eller bakblogg som ligger dig varmt om hjärtat, kika in här och rösta!
 
För dig som inte har chans att komma och smaka på mormors kolakakor så kommer receptet här.
Mormor Åsas kolakakor 30 st:
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
Värm ugnen till 175 °c
Rör smöret vitt och fluffigt tillsammans med sockret i en bunke. Använd gärna elvisp.
Vispa ner sirap, vaniljsocker och bakpulver. Tillsätt mjölet lite i taget tills du får en fin kakdeg.
Dela degen i 2 delar och rulla ut dem till längder, cirka 2 cm i diameter.
Flytta försiktigt över dem till en plåt med bakplåtspapper och platta ut den en aning med hjälp av fingrarna.
Grädda i cirka 15 minuter tills de får fin gyllene färg. Skär genast längderna i sneda bitar och låt dem svalna helt på plåten.
 
Bild: Katja Kristoferson
 

0
Kommentera

Kondenserad mjölk..


 
Oj så kul att ni gillade förra inlägget om glassen, det ante mig nästan att det skulle gå hem. Jag har fått en del frågor från er läsare angående den där kondenserade mjölken. Vad är det och var kan man få tag på den?
Barn av min tid tar jag och citerar den aldrig svikande informationskällan wikipedia:
Kondenserad mjölk är mjölk där vatten har borttagits så att bara ca 25% återstår, t ex genom vakuumindunstning, varvid återstoden minskar i volym, blir brungul och tjocknar till en sirapsliknande konsistens. Den kondenserade mjölken förpackas i plåtburkar och blir då tämligen hållbar (4-g månader i rumstemperatur).
Kondenserad mjölk hittar du i mataffären i hyllorna där de övriga bakingredienserna finns.
På bilden ni ser ovan har jag kokat den kondenserade mjölken och den får då en tjock, kolaliknande konsistens. Späd ut med lite mjölk eller grädde och du har världens godaste kolasås att servera till vaniljglassen!
När jag letade efter bilden på den kokta kondenserade mjölken snubblade jag in på ett tidigare inlägg. Även det handlade om en slags glass som du gör helt utan glassmaskin. Kika in här för att se receptet!
I morgon avslutar jag utmaningen Baka För Bröstcancer, jag har fått in mängder med fina bidrag och under veckan kommer jag lägga upp alla bilder ni skickat in till mig. Så ni har fortfarande tid på er att delta. Och kom igen och skänk 50 kronor i min insamling!!
 
Bild: Katja Kristoferson

0
Kommentera

Glass utan maskin




Jag ser att ni undrar vart jag har tagit vägen, men jag lovar jag är inte borta! Tyvärr sover den där sonen ganska dåligt om nätterna, så orken om dagarna är inte riktigt på topp. Jag har insett att det är ganska svårt att hinna baka, fota, redigera bilderna och blogga-samtidigt som man har en fyramånaders bebis som vill ha din fulla uppmärksamhet. Sen har jag under oktober varit iväg på ett ganska stor jobb som tagit mycket tid och energi. Som jag tidigare sagt väljer jag kvalité framför kvantitet här på bloggen. Jag bloggar hellre mer sällan och visar upp fina bilder, mot att blogga ofta och inte ha någon känsla i det.
 
Nog om detta och över till de lite mer viktiga sakerna här i livet, som glass. Förra helgen åt vi middag hos mina föräldrar och som vanligt (inte för att jag misstycker det minsta) hamnade det på min lott att fixa något gott att äta till dessert.
Kvällen till ära blev det glass och inte vilken glass som helst. Nej en sån här riktigt onyttig variant som var superenkelt att göra!
Själva grundingredienserna i glassen är vispgrädde och kondenserad mjölk (japp, jag sa ju att det var onyttigt!).  Du behöver ingen maskin, det skall inte kokas, eller röras om i glassen var tjugonde minut och ändå smakar resultatet helt fantastiskt. Som en liten del av himlen faktiskt. Om himlen nu består av glass vill säga..
 

 
Vispa grädden tills mjuka toppar bildas, vänd i en burk med kondenserad mjölk, den behöver inte kokas innan.
När vi var nere i Malmö för ett par veckor sedan smet jag in på The American Store, där passade jag på att shoppa på mig en hel del vikta saker, som till exempel de här små knapparna av jordnötssmör. Nu finns ju dessa tyvärr inte att köpa i Sverige, men man kan nog lika gärna blanda i grovhackade jordnötter och en liten klick jordnötssmör.
För att få lite balans i det hela (ja, glass kan faktiskt bli för sött) hade jag i lite mörk choklad också.
 

 
Det absolut viktigaste momentet-provsmakningen!
 

 
Stjälp upp den krämiga glassen i en brödform. Konservburkar ger mig fortfarande rysningar längs ryggraden efter att jag en gång fick ett djupt jack i handen när jag skulle öppna en burk med krossad ananas. Det hela slutade i ett par stygn och sjuksrivning en vecka! Men den här gången gick det hela helt smärtfritt, inte en skråma!
 

 
Strö sedan bitar av mörk choklad och jordnötterna över glassen. Låt stå i frysen i cirka 6 timmar. Inget mer rörande, skakande eller vispande. Efter 6 timmar har man den mest goda och lena glass en människa kan tänka sig!
Glassen i sig är ganska söt och mäktig, därför är det nog klokt att smaksätta med något som tar udden av det söta. I det här fallet blev det den mörka chokladen. Den här glassen kommer jag garanterat göra fler gånger och prova mig fram med nya smaker.
Här kommer receptet igen.
Glass utan maskin, 6 port:
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
100 g mörk choklad
jordnötter
jordnötssmör eller 2 dl Reese´s jordnötsknappar
Vispa grädden tills mjuka toppar bildas, vänd ner den kondenserade mjölken. Blanda väl. Tillsätt hackade jordnötter, en klick jordnötssmör (eller jordnötsknappar) och den mörka chokladen. Rör om och ha upp glassen i en avlång brödform. Strö över lite jordnötter och choklad som dekoration. Frys i minst 6 timmar.
 
Seså, spring till affären för att inhandla ingredienser, den här glassen vill du inte gå miste om!
 
bild:Sebastian Niemi-Carlsson

6
Kommentera