5 recept med zucchini

Tzatziki med zucchini

Odlar du också zucchini? Eller har även du noterat hur billig den är att köpa i butik? En riktig sommargrönsak som kan användas till så mycket. Men ändå är det många som kliar sig lite i huvudet och undrar vad sjutton man ska göra med den. Därför tipsar jag idag om 5 recept med zucchini.

Den funkar utmärkt att bara riva och ha i lasagne, tomat eller köttfärsås som lite utfyllnad.
Men du kan byta ut gurkan mot zucchini när du gör tzatziki. JÄTTEGOTT!
Morot och zucchinibiffar

Zucchinibiffar är en perfekt maträtt att svänga ihop så här på sommaren. Goda att äta kalla är dom också.
Kalljäst zucchinibröd

Zucchini är gott att riva och ha i bröddegen. Brödet blir saftigt och gott!friterad zucchini med parmesan och tryffeldipp

Friterad zucchini med parmesan och tryffeldipp vänner. Gissa hur makalöst gott det är? Jag kan varmt rekommendera detta som tilltugg eller förrätt.Falsk ostkaka

Falsk ostkaka. Jag var så funderas till detta recept. Testade efter många år och blev helt fast. Så makalöst gott! Detta ska jag göra nu i veckan. MUMS!

Vad gör ni helst när ni har en zucchini eller två över?

12
Kommentera

5 snabblagade middagar i sommar

Kebabgryta

Alla dagar bjuder inte på strålande sol och högsommarvärme, men för det vill man kanske inte tillbringa hela dagen inne i köket. Laga då min enkla kebabgryta, grymt god dagen efter till lunch dessutom!

Ugnspannkaka

Ugnspannkaka är en klassiker som passar utmärkt att göra även på sommaren. Gör en dubbel sats så kan du ta med resterna till strandlunch dagen efter. Så bra!

wrap, wraps, tonfiskröra, sommarmat, strandmat, enkel sommarmat

Tonfiskwraps, passar lika bra som en enkel sommarlunch som till en lättare middag varma dagar. En storfavorit hos mig!

Lax med asiatiska smaker

En hel laxsida är lätt att tillaga och räcker enkelt till många! Här har jag piffat laxen med lite asiatiska smaker. Gott till kokta nudlar, en sallad, potatis eller vad du helst föredrar!

Tacopizza på libabröd

Tacopizza på libabröd. En favorit som lagas ofta, ofta, ofta hos oss. Speciellt under sommaren när den här mamman känner sig rätt lat och omotiverad till matlagning. Gillar man inte tacos kan man ju såklart toppa pizzan med exakt vad som. Men jag tycker det blir gott och matigt!

Just på sommaren kan jag känna att hjärnan inte alls vet vad man ska laga till middag eller lunch, men får man bara sätta sig ner och inspirera sig lite så finns det ju massor av härliga recept att välja och vraka bland!

24
Kommentera

Havreflarn och kokosflarn med citronsmörkräm

havreflarn, kokosflarn, smörkräm, citronsmörkräm

Här om veckan bakade jag en omgång havreflarn och en omgång kokosflarn. För att testa lite, ett nytt recept sådär. Men innan dom ens hade chansen att fångas av min kameralins var burken tom!

Dom blev vad man kan kalla populära här hemma!havreflarn, kokosflarn, smörkräm, citronsmörkräm

Så det var bara att baka en omgång till. Och den här gången valde jag att fylla ett gäng med en silkeslen citronsmörkräm. Nej men alltså hur gott! De här kakorna går finfint att lägga i frysen, de tinar så snabbt att man kan ta dom direkt.

Men ska du fylla dom med smörkräm skulle jag göra det precis innan dom serveras. Risken är att de blir lite mosiga och mjuka annars.
Jag kan inte riktigt avgöra om jag gillar kokosflarnen eller havreflarnen bäst. Så jag måste nog för alltid göra dubbel sats av dessa.
havreflarn, kokosflarn, smörkräm, citronsmörkräm

Idag skiner solen som aldrig förr här hemma och vi hann med en hel del i trädgården på förmiddagen. Vid lunch drog Sebastian och grabbarna iväg med hans bror och barnens kusin, men jag valde att stanna hemma. En stund i solen med en bra bok och nu några timmars jobb på altanen i skuggan. En finfin eftermiddag för oss alla skulle jag tro!havreflarn, kokosflarn, smörkräm, citronsmörkräm

Kokos eller havreflarn går superbra att äta som dom är, som en liten god småkaka. Men de passar fint att ha till en skål glass och jordgubbar. Vilken sommardessert!
Eller fylla med en god smörkräm. Citron tyckte jag kändes fräscht och gott.

Havreflarn och kokosflarn:

50 g smör
1 dl strösocker
1/4 tsk vaniljpulver
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl kokos/havregryn
1 ägg

 

Värm ugnen till 175°C. Smält smöret, tag av från värmen och rör i socker, vanilj, vetemjöl, bakpulver och kokos/havregryn. Ha sist i ägget och rör väl.

Klicka ut ca 1 msk smet per kaka. Kakorna flyter ut. Är du osäker på hur stora de blir skulle jag rekommendera att provgrädda en kaka först.

Grädda mitt i ugnen i cirka 7-10 minuter. Tiden kan variera väldigt beroende på ugn. Så håll koll på din ugn så de inte bränns vid.

Smörkräm:
150 g mjukt smör
2 1/2 dl florsocker
1/2 tsk vaniljpulver
saft och skal från 1/2 ekologisk citron
1 äggula, rumstempererad

Vispa smör, florsocker och vanilj mjukt. Tillsätt saft och skal från 1/2 citron och äggulan. Rör till en slät smet.

Spritsa ut ett lager smörkräm på ett flarn och lägg på det andra som lock.

En fantastiskt god kaka att servera i sommar!

 

26
2 kommentarer

Superenkel sommarlunch- tonfiskwrap

wrap, wraps, tonfiskröra, sommarmat, strandmat, enkel sommarmat

Låt mig få bjuda er på sommarens bästa lunch. Röra i bröd med sallad. Jag kan inte få nog av detta! Här har jag gjort en tonfiskwrap med min bästa tonfiskröra som blivit så populär sen jag la upp den. wrap, wraps, tonfiskröra, sommarmat, strandmat, enkel sommarmat

Fyll din wrap med vilka grönsaker du vill och har tillgång till. Här hade jag massor av lite halvtråkig sallad som behövdes ätas upp. Perfekt att blanda upp tonfiskröran med måste jag säga!

Idag är Sebastians första semesterdag. Sovmorgon och en lugn frukost blev starten på dagen. Att-göra-listan med saker vi skulle behöva fixa i stan blev rätt lång, men det är så skönt att bocka av sånt man vet man måste fixa. För i morgon och på onsdag ska det bli superfint väder, så då tänker jag att vi ska parkera oss på en filt vid sjön.

wrap, wraps, tonfiskröra, sommarmat, strandmat, enkel sommarmat

Till min tonfiskwrap behöver du lite tonfiskröra. Mitt recept är verkligen så gott.

Tonfiskwrap 2 st:

2 libabröd
sallad
1 omgång tonfiskröra
övriga grönsaker om man önskar
gräslök/salladslök

Lägg ut två liba bröd. Fördela sallad i mitten av bröden. Lägg på  tonfiskröra och övriga grönsaker om du så önskar.
Toppa med lite färsk gräslök/salladslök. Vik ihop och rulla till en tight rulle. Dela på mitten och ät!

Perfekt att göra och ta med som lunch på stranden eller som en enkel och snabb sommarlunch hemma när man inte orkar laga något.

 

 

15
Kommentera

Sommarbakning, 7 goda recept att testa i sommar!

rulltårta med hallon

Högsommaren är här och vad passar väl bättre än något gott till eftermiddagskaffet. Lata dagar på stranden eller lugna eftermiddagar på altanen med en bok eller ett korsord. Oavsett- något gott att fika på behövs! Så idag tipsar jag här på Linnéas Skafferi om sommarbakning, 7 goda recept att testa i sommar!

Som min fantastiska rulltårta med hallon och vaniljkräm. Som en riktigt god tårta, fast 100 gånger enklare att göra!

Rabarberrutor

Rabarberrutor, eller syltrutor som dom egentligen heter är en favorit sedan barnsben. Mammas moster Elisabeth brukade baka dessa men med lingonsylt. En anspråkslös liten kaka som smakar fantastiskt! Perfekt att fylla frysen med!

äppelkaka, äpplen, fika, baka

Ragnhilds äppelkaka, bakad i 4 generationer på min mans sida. Och jag gissar att den kommer bakas i lika många till. Minst.
Så enkelt att göra, men makalöst god. Tack Ragnhild för receptet!

mjuk kaka med björnbär, björnbärskaka, kaka i långpanna

En variant på nyss nämnda äppelkaka är denna björnbärskaka. Seg, mjuk och bara så god. Tror jag bakade denna säkert 10 gånger förra sommaren. Imponerade med den varje gång! Seg och mjuk björnbärskaka, spar receptet!

Knäckig bärpaj, vegansk paj, mjölkfri paj, smulpaj

Bärpaj. Kan det vara det finaste vi har? Inte omöjligt. Precis som med björnbärskakan är detta ett recept jag bakat flera gånger denna sommar. Senast på midsommar. Då bjöds det på denna paj fast med rabarber och jordgubbar. Och på laktosfritt smör istället för mjölkfritt då ingen var mjölkproteinallergiker runt bordet. Bara baka den, ok?

bananer i ugn, bananer på grillen, grillade bananer, bananer med choklad

Kanske balanserar detta recept på gränsen till vad bakning egentligen är. Men. Det. Är. Gott. Så gott. Grillade eller ugnsbakade bananer. Men jordnötssmör eller nutella. Och choklad. MUMS!
En perfekt dessert att avsluta grillmiddagen med.

rabarmuffins, muffins, rabarber, havregryn

Världens godaste rabarbermuffins med havregrynssmul. Ja men det är faktiskt ni som sagt det. Bakade av så många, älskade av ännu fler. När rabarbersäsongen är över tar man jordgubbar, vinbär, blåbär eller något annat gott bär och fyller dom med. Så gott!

Så passa på nu när vädret är lite svalare. Baka, fyll frysen och njut sommaren lång!

 

15
Kommentera