Plommon i madeira


 
Idag tänkte jag bjuda er på en av mina favoriter, nämligen plommon i maderia. Ja, jag vet det kan tyckas hopplöst ur tiden att ta med detta recept i en kokbok tryckt år 2011, det här är nämligen ett av recepten i min kokbok. Men om sanningen skall fram så gillar jag att ta fram de här lite omoderna pärlorna, damma av dem och låta de stå i rampljuset en stund till.
Plommon i madeira:
1 kg mogna plommon
6 dl strösocker
2 dl vatten
2 dl madeiravin
1 krm natriumbensoat
Skölj, dela och kärna ur plommonen. Lägg dem i väl rengjorda, varma burkar.
Blanda socker och vatten i en kastrull och låt detta koka upp. Sjud lagen på svag värme och rör om tills allt socker har lösts upp. Blanda ner madeiravinet. Lös upp natriumbensoaten i lite kallt vatten och rör ner.
Häll den varma lagen över plommonen och se till att de är helt täckta. Låt svalna och ställ i kylskåpet. Skaka burkarna 2 gånger om dagen de första dygnen. Låt plommonen stå och dra i minst 1 vecka.
Håller i cirka 4 månader i kylskåp.
Vi åt detta i helgen och serverade både glass och vispad grädde till.
 
Har du någon klassisk, nästan omodern dessert som du brukar bjuda på?
Receptet är hämtat ur min bok: Gott att ge bort -Ätbara presenter från Linnéas skafferi
Bild: Katja Kristoferson

2
125 kommentarer

Veckans mat


 
Utanför fönstret viner vinden och regnet piskar, här inne sitter vi och snorar för allt vad pappersservetterna håller! Hösten är visst här med dunder och brak.
Det börjar således bli tid för att byta ut sommarens mat, som passar för stekheta dagar mot sådant som går hand i hand med raggsockor och gummistövlar. Hej heta soppor, mustiga grytor och varma smörgåsar!
Jag blir kanske lynchad nu, men jag gillar hösten. Ett lugn lägger sig över alla människor, det är helt ok att spendera förmiddagen framför en bra film. Eller stå inne en hel dag och laga mat, det gjorde jag förra söndagen och min själ mådde bra i flera dagar efter det!
Även om kladdkakan på bilden är inplanerad som fredagsmys går den precis lika bra att göra en regnig måndag som denna. För det är också en fördel med hösten, det är nästan ett helt år kvar till beach 2012!
 
Här kommer en veckoplanering som jag tycker passar ypperligt att starta hösten med. Låt dig inspireras, kanske kan du hitta en ny vardagsfavorit!?
Måndag: Gör i ordning kycklingen redan på söndagen, då är måndagens middag klar i ett nafs!
Tisdag: Det här lasagnen är helt klart min favorit. Byt till färska lasagneplattor så går det undan i ugnen!
Onsdag:
Fyllda isterband fungerar alla årstider, servera stuvad potatis och rödbetor till!
Torsdag: Köttfärssoppa passar precis lika bra till vardag som till fest!
Fredag:
Försök att äta fisk minst en gång varje vecka. Har du möjlighet, använd färsk lax till denna rätt!
Fredagsmys:
Kladdkaka är en kär vän som går fort att göra, perfekt när man är sugen på något gott efter maten!
Dela gärna med dig av din veckoplanering!

0
Kommentera

Latmanspasta


 
 
 
När folk tidigare sagt att dom känner sig totalt oinspirerade och orkar inte hitta på något annat än färdiglagade köttbullar och pasta att ställa fram på middagsbordet till familjen, har jag alltid sagt att det finns ju så mycket god mat att laga som inte tar längre än 20 minuter.  Då sov jag för det mesta minst 8 timmar i sträck varje natt.
Om jag säger såhär; jag fattar vad ni menar nu. Att 24/7 ge någon din totala uppmärksamhet gör att de där sakerna som tidigare var en piece of cake inte är lika lätta längre. Som att skriva det här blogginläget till exempel, jag påbörjade det i måndagskväll, vilken dag det blir publicerat återstår än att se.

I måndags var en sådan där dag när jag helst hade hoppat över matlagningen, efter en hastig blick i kyl och frys insåg jag att det fick bli färdiga köttbullar och pasta till middag. Men när jag stod där och stekte de där ynkliga köttbullarna slog det mig  att de få gånger jag tyckt denna maträtt varit riktigt god, ja de har inträffat i samband med att jag intagit en ganska stor mängd alkohol kvällen innan. Jag står alltså och lagar bakismat en måndag kväll.
Lösningen blev att slå en tetra krossade tomater över köttbullarna, krydda och låta det hela reduceras till en tjock tomatsås. För att slippa hacka lök tog jag bara gräslök och klippte över. Det var ingen middag som gick till världshistorien smakmässigt, mina smaklökar slog inte volter i munnen. Men, det var bra mycket roligare än att ställa fram de där köttbullarna med en flaska ketchup på bordet. Ibland måste man få ta en genväg där hel eller halvfabrikat är inblandade, annars får man helt enkelt inte vardagen att gå ihop.
 
Köttbullar i tomatsås på 10 minuter:
20 färdiga köttbullar (allra bäst är ju om man har ett gäng hemrullade i frysen, men det har aldrig jag)
1 fp krossade tomater+vatten
balsamvinäger
örter, frysta eller torkade
2 msk ketchup
salt & peppar
gräslök
kokt pasta
parmesanost
Stek köttbullarna tills de fått en fin stekyta. Slå över en tetra krossade tomater och lika mycket vatten.
Smaksätt med balsamvinäger, örter, ketchup, salt och peppar. Låt koka samman till en tjock sås. Blanda i den kokta pastan och ev lite pastavatten. Klipp över rejält med gräslök.
Låt var och en riva över parmesanost på sin portion.
 
Har du svårt att få tiden att räcka till vardagsmaten?
bild:Sebastian Niemi-Carlsson

1
Kommentera

Hemgjord pizza


 
Här vankades det hemgjord pizza igår kväll. Hur gott som helst, men jag får alltid en liten ångestattack där på mataffären när man skall köpa ingredienser till pizzan. Det finns ingen meny att följa, ingen grunt att utgå i från och på sin höjd välja till färska tomater. Nej man måste bestämma helt själv, från början till slut. Och då tar det liksom lite stopp. Utbudet är för stort och jag är på tok för velig för att klara av dessa val. Kreativiteten dör och har jag otur står jag där och har ut en burk tonfisk i olja på pizzan och får sedan hinka i mig mängder av vatten resten av kvällen.
Denna gång blev det efter en del grubblande en helt vegetarisk variant för min del med massor av grönsaker.
När jag tänker på hemgjord pizza ser jag barndomens pizza, utkavlad på en plåt, med ketchup istället för tomatsås, konserverade champinjoner och ett par ananasskivor som kronan på verket. Tyvärr inte alltför upphetsande för ögat.
Ska man laga mat till många är stor pizza på plåt fantastiskt fiffigt, men är man bara ett par stycken, ja då gillar jag mitt senaste upplägg bättre.
Vill man ta det hela ett steg längre och imponera på middagsgästerna på riktigt, ja då kan man fylla kanterna med ost. I USA finns det små korvar av mozarella, perfekt lämpade till att fylla pizzans kant med. Dessa finns vad jag vet, inte att få tag på i Sverige än men riven mozzarella funkar lika bra. Pizzan är bakad i pajformar från IKEA.
Receptet på pizzadeg har dykt upp flera gånger på bloggen, men det tål att upprepas!
 
Kalljäst pizzadeg:
2 1/2 dl vatten
3 msk olja
25 g jäst
2 dl durumvetemjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker
Lös upp jästen i det kalla vattnet och oljan, arbeta in mjölet lite i taget med hjälp av din assistent eller med degkrokarna på elvispen. Låt degen arbetas i ca 10 minuter, tillsätt salt och socker mot slutet. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek. När man gör deg på kall degvätska  kan degen gott och väl få stå och jäsa över dagen, men har man lite bråttom kan du göra degen på ljummet vatten och då brukar det ta 1-2 timmar. Degen räcker till ca 3 mindre runda pizzor.
 
Vad har du allra helst på pizzan?
bild: Sebastian Niemi-Carlsson

1
Kommentera

Köttfärsbiffar i pitabröd


 
Något som är perfekt att köpa hem och ha i frysen är pitabröd, de precis som de mjuka tortillabröden kan vara en riktig räddare i nöden! För på något outgrundligt vis blir maten mycket roligare om man får stoppa den i ett varmt, mjukt bröd. Fråga mig inte varför, för så är det bara!
Till förra fredagen gjorde jag de här biffarna som jag serverade i pitabröd, med en god dressing och glaserade morötter. Dom där morötterna blir fantastiskt goda, men å andra sidan har jag inte stött på en enda sak som inte blir godare med smör och salt.
Tycker man att det är helt bort i tok att förstöra en så nyttig sak som moroten med en rejäl klick smör, ja då kan man ju självklart äta dom naturella, utan vare sig smör eller salt. Men de blir ju inte på något vis så goda som min variant! Det är helt enkelt en samvetsfråga.
Både biffarna och dressingen fick smak av Sverige då jag smaksatte med pepparrot, gräslök och lök. Man behöver inte alltid göra det så krångligt, ibland blir det enkla faktiskt det bästa!
 
Köttfärsbiffar:

600 g nötfärs
2 ägg
3 msk grädde
1 stor gul lök
1 vitlökslyfta
gräslök
riven pepparrot
salt & svarpeppar
Blanda ägg och grädde i en skål. Finhacka lök, vitlök och gräslök. Blanda i det tillsammans med pepparrot, salt och peppar. Rör om väl och ha sist i färsen. Forma till runda biffar. Låt de gärna stå svalt en stund innan de steks (alt. gör i ordning dagen innan).
Gräslöksdressing:
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
gräslök
salt & svartpeppar
Finhacka gräslöken och blanda den med creme fraiche, majonnäs, salt och peppar.
 
Glaserade morötter:
4 st morötter
1 dl vatten
½ dl olivolja
3 msk smör
salt
Skala och skär morötterna i lika stora stavar. Hetta upp en panna, lägg i morötterna, slå över vatten, olja och klicka i smöret. Låt all vätska koka bort, ca 6 minuter. Tossa runt morötterna då och då. Morötterna skall fortfarande ha lite tuggmotstånd. Salta de färdiga morötterna.
Servera med pitabröd och goda grönsaker.
Vad ska ni äta till fredagsmyset den här veckan?
bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera