Idag tänkte jag bjuda er på en av mina favoriter, nämligen plommon i maderia. Ja, jag vet det kan tyckas hopplöst ur tiden att ta med detta recept i en kokbok tryckt år 2011, det här är nämligen ett av recepten i min kokbok. Men om sanningen skall fram så gillar jag att ta fram de här lite omoderna pärlorna, damma av dem och låta de stå i rampljuset en stund till.
Plommon i madeira:
1 kg mogna plommon
6 dl strösocker
2 dl vatten
2 dl madeiravin
1 krm natriumbensoat
Skölj, dela och kärna ur plommonen. Lägg dem i väl rengjorda, varma burkar.
Blanda socker och vatten i en kastrull och låt detta koka upp. Sjud lagen på svag värme och rör om tills allt socker har lösts upp. Blanda ner madeiravinet. Lös upp natriumbensoaten i lite kallt vatten och rör ner.
Häll den varma lagen över plommonen och se till att de är helt täckta. Låt svalna och ställ i kylskåpet. Skaka burkarna 2 gånger om dagen de första dygnen. Låt plommonen stå och dra i minst 1 vecka.
Håller i cirka 4 månader i kylskåp.
Vi åt detta i helgen och serverade både glass och vispad grädde till.
Har du någon klassisk, nästan omodern dessert som du brukar bjuda på?
Receptet är hämtat ur min bok: Gott att ge bort -Ätbara presenter från Linnéas skafferi
Bild: Katja Kristoferson