Jordgubbscheesecake


 
Älskade, älskade sommar. Som jag har längtat efter dig! Just nu lever vi  med ett par veckor utan mörker, bara ljusa dagar och skymningsnätter. Kvällen övergår liksom aldrig till natt och det är himla svårt att inse när det är dags att krypa ner i sängen. Man vill utnyttja denna fantastiska tid så mycket det bara går. Förra året tog vi en kvällspromenad en sån där fantastisk junikväll, bättre än så blir det liksom inte!
 
Jag antar, att du precis som vi är bjuden på en hel massa kalas och roliga tillställningar under sommaren. Vad passar bättre än att ta med sig något hemlagat/bakat till födelsedagsbarnet (jag har ju faktiskt skrivit en hel bok om ämnet..) Här har jag gjort en jordgubbscheesecake och ställt det på ett tjusigt tårtfat från Lagerhaus. Vem skulle inte bli överlycklig för denna gåva?
 
Eftersom jag tycker att själva cheesecaken är det godaste, hoppade jag helt enkelt över att göra någon form av botten. Men är man inte som jag, lite annorlunda, höggravid och tidvis lite lat så är det bara att krossa Digestivekex, smälta smör, blanda samman detta och trycka ut i formen. Grädda i cirka 15 minuter i 150 grader. Men som sagt, det är helt valfritt.
Chessecake med jordgubbar:
3 ägg
1 dl strösocker
1 knivsudd vaniljpulver
200 g Philadelphiaost
1 burk Kesella Vanilj
3 dl vispgrädde
300 g jordgubbar (färska eller frysta, tinade)
1 L jordgubbar till dekoration
 
Separera äggvitan från gulan. Vispa äggvitan till ett vitt skum. Blanda samman äggulan med sockret och vaniljen, vispa vitt och pösigt, tillsätt Philadelphiaost och Kesella. Rör till en jämn smet.
Vispa grädden tills mjuka toppar bildas, vänd ner den i äggsmeten och blanda väl. Dela jordgubbarna i bitar och rör i dem. Vänd sist i äggvitan.
Fyll botten av en springform med smeten. Dela sedan jordgubbar och tryck fast längst kanten (snittytan ut) som ett dekorativt band. Ha sedan i resterande smet i formen.
Frys i minst 4 timmar, tag fram cirka 30 minuter innan de skall ätas så den hinner tina något. Dekorera med färska, svenska jordgubbar.
 
Men som sagt, eftersom jag är tämligen höggravid just nu har jag inte för avsikt att ge bort denna tårta, nej den står där så fint i min frys och bara väntar på att jag skall sätta tänderna i den!
 
Bild: Den alltid lika fantastiske Sebastian Niemi-Carlsson

1
Kommentera

Halloumisallad

grilloumi-1
 
För ett par veckor sedan fick jag en förfrågan från Fontana om jag var sugen att skapa ett grillrecept som innehöll halloumi åt dem. Jag älskar små utmaningar som dessa. Att få ett par riktlinjer att följa, men sedan låta fantasin flöda!
Mitt recept, tillsammans med ett gäng andra bloggares kommer ni under sommaren hitta på matklubben.se
Jag vet inte hur det är med er, men jag fullkomligt älskar halloumi, den där salta, grillade biten ost är helt underbar att äta efter en varm dag i solen. Oftast grillar vi den för att sedan äta den bara som den är till en bit kött, fisk eller kyckling.
Denna grillade halloumisallad  tänkte jag kunde antingen ersätta den där klassiska ugnsbakade potatisen eller fungera som ett komplement till middagen.
Ljummen halloumisallad på grillen:
1 röd spetspaprika
1 zucchini
2 förpackningar Halloumi
10 gula körsbärstomater
2 krukor färsk oregano
svartpeppar
salt
olivolja
vitvinsvinäger
Lägg den röda paprikan på grillen över den heta glöden, vänd då och då tills paprikan är helt svart. Tag åt sidan och låt svalna.
Skär zukini och halloumi i 0,5 centimeter breda skivor och placera ut dem runt om glöden. De skall få fin färg på båda sidor utan att bli brända.
Tag den avsvalnade paprikan och tag bort det svarta skinnet. Dela den i tu och skrapa ur fröna. Skär paprikan i tunna strimlor. Dela körsbärstomaterna i stora bitar.
Repa bladen från oreganon och lägg på en tallrik, fördela zukini, halloumi, paprika och tomat över tallriken. Dekorera med några av oreganobladen. Smaka av med svartpeppar och salt. Ringla till sist olivolja och vitvinsvinäger över salladen.
En perfekt sallad att servera till den grillade kycklingen eller fisken!
 
Vad tycker du om halloumi, hiss eller diss?
 
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Min vän

Igår införskaffade vi en sådan där kaffemaskin. Jag var som alltid mycket tveksam till en början. Vår hederliga kaffebryggare fungerar finfint, varför slösa pengar på något vi egentligen inte behöver!  Ett högst onödigt inköp, det finns betydligt viktigare saker att lägga dom tusenlapparna på!
Men som vanligt, efter ett par månaders smygövertalning från Sebastians sida står vi här med ännu en teknisk pryl som skall få plats i vårat hem. Jag vet inte hur det är hemma hos er, men för varje år tycker jag min oäkta makes begär efter prylar ökar. Det började med tv-spel och mp3-spelare men övergick snabbt till datorer och kameror. Efter husköpet börjar även slipmaskiner, skruvdragare, multiverktyg och andra ”bra att ha” prylar sakta flytta in hemma hos oss.
-”Titta älskling vad jag köpta idag, preciiis vad vi behöver. Den här multislipborrskruvtrimmern kommer vara perfekt nu när vi ska bygga altantak!”
Jag börjar fundera var detta skall sluta, herre gud, vi är inte ens 30 år. Vid 50-års ålder kommer vi sitta här och ha fyllt vinden, ladan och lillstugan till bredden. Han med sina tekniska manicker och jag med alla mina köksprylar. För jag är inte ett dugg bättre själv. Köket svämmar över av gamla glasburkar, plåtburkar från loppisar, glassmaskiner och elvispar.
Det är som om grejerna liksom lockar på mig, -Ta med mig hem, du behöver mig!!
 
Men eftersom jag skjuter detta problem på framtiden, vi har ju faktiskt över 20 år på oss att rensa och slänga så tänkte jag införskaffa lite nya muggar. Där bakom den hederliga, trygga kaffebryggaren gömde sig nämligen ett presentkort från Cervera.
-Hurra, 500 kronor att lägga på precis vad jag vill. Efter att ha kollat igenom sortimentet föll jag för dessa muggar från Rörstrand. Mon Amie– formgivna av Marianne Westman känns tidlösa och passar perfekt att dricka sommarens kaffe ur.
 
Ny kaffemaskin, nya muggar. Allt är precis som vanligt i det Niemi-Carlsson-Seidelska hemmet med andra ord.

0
Kommentera

Rabarber och jordgubbspaj till mor

 

 
Här bara rusar dagarna förbi, rätt som det är har vi måndag morgon och en ny vecka står för dörren. Helgen har vi spenderat genom att fira våra mammor. Dels för att söndagen var ju den dag på året vi får bry oss om våra mammor lite extra (något vi borde göra varje dag!) men också för att min kära mor har fått för sig att i slutet av maj är ett bra tillfälle att fylla år på. Så allt som oftast faller hennes födelsedagsfirande samman med mors dag.
Lördagskvällen spenderades därför hemma hos lilla mamma. Pappa stod för maten och jag för desserten.
 

 
Just nu finns det inget som är så i säsong som rabarbern, vi har tre fina plantor i vår trädgård och dom växer verkligen som ogräs. Det är en evighetsväxt tror jag, för hur mycket man än tar kommer det hela tiden nya små späda stjälkar. Helt underbart om ni frågar mig!
Men när man har ätit de där första rabarberpajerna på våren så tröttnar jag lite. Rabarber smakar ju mest rabarber och det är inget fel med det, men jag tröttnar liksom lite. Så den här gången ville jag piffa upp det hela lite. Som inspiration till pajen hade jag mammas urgoda marinerade jordgubbar som hon brukar servera till just rabarberpaj. Men här fick de dyka i och ge massor av härlig smak till hela pajen istället.
 

 
Rabarber och jordgubbspaj med ingefära, lime och honung:
Fyllning:
3 stjälkar rabarber
1/2 L jordgubbar (frysta eller färska)
1 cm färsk ingefära
2 msk flytande honung
saft från 1 lime
äkta vaniljpulver
Pajskal:
150 g smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
 
Skär rabarbern i slantar och dela jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull. Skala och finriv ingefäran och blanda i den tillsammans med honungen. Värm allt på medelvärme tills rabarbern börjar mjukna. Rör inte allt för mycket, de skall fortfarande behålla formen. Tillsätt limesaften och en knivsudd äkta vanilj. Ha upp frukten i en pajform, eller som jag gjort här: i portionsformar.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt socker och rör tills det löst sig något. Tag kastrullen från plattan och ha i mjöl, havregryn och bakpulver. Det skall bli en smulig massa.
Toppa med pajdegen, ringla lite honung över och grädda i 180 grader i cirka 20 minuter för portionspajerna och cirka 30 minuter för en stor paj.
Servera rårörd vaniljsås eller en stor kula äkta vaniljglass till.
Jag fick ut 7 portionspajer av detta recept, men det är ju helt beroende på hur stora formar man har.
 
Hur firade ni mors dag?
 
Bilder: Linnéa Seidel

1
Kommentera

Jordgubbssmoothie


 
Förra veckan bjöd jag er på den här bilden, men den kompletterades aldrig med något recept. Allt blev liksom lite avslaget efter samtalen med Försäkringskassan..
Men nu går vi in i en ny vecka och tar nya ”friska” tag!
Under nästan hela graviditeten har jag varit en riktig kolhydratsfantast. Hårt bröd, mjukt bröd och pasta har varit storfavoriter, utan mina kolhydrater har jag inte känt mig riktigt mätt. Men så en morgon tog det bara stopp! Istället blev jag sugen på något fräscht och enkelt. Som inte la sig som en degig massa i magen. Så det fick bli en smoothie på tjock ekologisk turkisk yoghurt och jordgubbar. För att lyxa till det smaksatte jag med lite äkta vaniljpulver, vardagslyx när det är som allra bäst!
 
2 glas jordgubbssmoothie:
1 1/2 dl turkisk yoghurt
2 dl jordgubbar skurna i mindre bitar (använder du frysta bär, se till att de är helt tinade)
1 nypa strösocker
1 knivsudd äkta vaniljpulver
Mixa jordgubbarna med yoghurten i en blender. Smaka av med socker och vanilj. Häll upp i höga glas och drick på direkten!
Vad äter du helst till frukost?
Bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera