Coleslaw


 
Det absolut bästa med att laga mat på grillen är alla de röror och tillbehör man så passande kan ha till. Jag vet inte hur det är hos er men allt som oftast när jag har tagit av allt gott som finns, ja då ser min tallrik ut att tillhöra en skogshuggare modell större. Man tänker att idag skall jag inte äta mig sådär övermätt, men utan att man har en aning om hur det går till sitter man där med en tallrik som svämmar över av alla tänkbara smaskigheter.
Men det är kanske på grund av att sommaren är så kort här i Sverige och lika så den riktiga grillsäsongen, därför passar man på att pressa grillandet till det yttersta. Äta så mycket som möjligt under de få sommarmånaderna.
 
Idag tänkte jag bjuda er på ännu ett gott tillbehör, ett som passar perfekt till saftiga hamburgare eller varför inte ett par riktigt fina korvar. Det är en variant på coleslaw, fast med svenska råvaror och smaker. Den färska kålen är så mild och fin i smaken och passar ypperligt att göra denna röra på. Men för att få lite mer djup och sting i smaken tillsatte jag pepparrot och rädisor. Behöver jag ens säga att det är en av denna sommars favoriter!
Coleslaw-på svenskt vis:
2 dl gräddfil
3 msk majonnäs
1 msk olja
ca 2 tsk pepparrot
örtsalt & svartpeppar
1/4 vitkålshuvud
3 morötter
10 rädisor
gräslök
 
Blanda gräddfil, majonnäs, olja, riven pepparrot, salt och peppar i en bunke. Hacka vitkålen fint, skala och riv morötterna. Ha i detta och rör om. Låt gärna stå ett par timmar i kylen. Innan servering, tvätta och skiva rädisorna tunt, blanda i dem och toppa med lite finhackad gräslök.
Ett perfekt sätt att använda de underbara svenska råvaror som nu finns i överflöd.
 
Vilken är din favorit bland alla tillbehör man kan ha till grillat?
 
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Boksignering


Bor du i Sala eller har vägarna förbi min lilla stad på onsdag? Då tycker jag att du skall ta dig till Ewerlöfs Bokhandel och träffa mig. Där kommer jag nämligen signera böcker från kl 17 och framåt. Vi hoppas på strålande väder, då sitter jag utanför bokhandeln, annars finner ni mig inne i butiken.
Under onsdagen drar årets version av Sala Festivalen igång, så varför inte ta en sväng till Sala, lyssna på lite bra musik, äta en hamburgare och träffa mig!
 
Jag hoppas vi ses!
Bild: Katja Kristoferson

0
Kommentera
ANNONS

Vinnare!

Nu har jag äntligen lyckats utse två vinnare av min bok- Gott att ge bort. Det är ju bara att inse, tiden med ett litet barn hemma går dubbelt så snabbt som den gjorde förut. Innan man ens vet ordet av är det dags att gå och lägga sig och ännu en  dag har passerat. Jag får inte ett dugg gjort! Men det är kanske så det skall vara.
 
Vinnarna, Anna och Sofia dom får varsin bok signerad och hemskickad i början på veckan!

0
Kommentera
ANNONS

Vinn min bok

Idag lyser solen åter igen på oss, i alla fall här i den lilla by där vi bor. Det tänkte jag fira med att lotta ut två signerade exemplar av min bok Gott att ge bort- ätbara presenter från Linnéas skafferi.
För att vara med och tävla vill jag veta vilken ätbar gåva du helst ger bort. Och om du är en av de lyckliga två som vinner, kommer du behålla boken själv eller ge bort den i present?
Tävlingen pågår från och med idag tisdag 19/7 till torsdag 21/7 kl 21.00.
Tävlingen är avslutad!
Jag tänkte även passa på att bjuda er på ett av mina favoritrecept ur boken, nämligen örtsalt. Busenkelt att göra och gott att ha i maten! Har man inte odlat egna örter går det bra att använda dem du köper i mataffären. Använd dig av de örter och smaksättningar du gillar bäst!
Linnéas örtsalt 1 kg:
1 gul lök
3 vitlökklyftor
1/2 kruka basilika
1/2 kruka oregano
1/2 kruka bladpersilja
1 chili
5 rosépepparkorn
5 svartpepparkorn
1 kg vanligt salt
 
Värm upp ugnen till 100°.
Skala och grovhacka lök och vitlök. Lägg lökhacket tillsammans med de hela kryddörterna (även stjälkarna), chili och peppar i en matberedare. Mixa till en slät och blöt massa. Mixa ner saltet och bred ut blandningen i en långpanna med bakplåtspapper.
Låt plåten stå i ugnen i 2 timmar, eller tills saltet är torrt. Rör om då och då.
Är saltet väldigt klumpigt kan du köra det ytterligare en omgång i matberedaren för att finfördela det. Förvara saltet i lufttäta kärl.
 
Bild: Katja Kristoferson
 

0
Kommentera

Bärglass till stora och små barn..


 
Hej och hå vad tiden går fort! Lillprinsen blir hela tre veckor i morgon och dagarna fullkomligt rusar fram. Livet tar så sakta form och vi börjar lista ut hur man gör när man är mamma och pappa.  Några av er frågade efter bilder på den lille gossen, ett par hittar ni här hos Sebastian.
 
Många av er har säkert sommarlovslediga barn där hemma och idag tänkte jag bjuda på ett recept som passar perfekt att göra när man skall börja sin bana i köket. Att kalla det hemgjord glass är väl att ta i, men resultatet blir garanterat lyckat och ligger perfekt i tid då naturen börjar svämma över av frukt och bär.
Allt du behöver är dina favoritbär, riktigt god vaniljglass och ett gäng glassformar att frysa glassen i.
Barnens bästa bärglass:
200 g jordgubbar
150 g blåbär
150 g hallon
1 L god vanilglass
Mosa bären och pressa dem genom en finmaskig sil. Lägg bärmassan i en blender och klicka i vaniljglassen. Mixa tills allt blandats väl. Fyll portionsformar med glassen och låt frysa minst 4 timmar.
Lätt som en plätt och barnen kommer garanterat vilja bjuda alla sina vänner på deras egengjorda glass!
Bild: Katja Kristoferson

0
Kommentera