Först och främst vill jag bara säga tack! Vilka underbara läsare jag har som skickat mejl och skrivit fina kommentarer här på bloggen.
Efter några turer med försäkringskassan visade det sig att det är nästan omöjligt att som egen företagare få ut 100% i sjuklön. Om du så ens öppnar mejlen räknas det som arbete så det är ganska kört för min del har jag insett. Det positiva i det hela är ju att jag kan fortsätta blogga! Jag får ha upp till 25% aktivitet i företaget och eftersom bloggningen är det jag klarar av att göra så är valet självklart vart jag skall lägga min tid.
En annan mycket trevlig nyhet är att vi beslutat att tidigarelägga utgivningen av min bok, något jag tycker är fantastiskt roligt då jag knappt kan bärga mig tills den finns ute i handeln! Självklart kommer ni att få mer information kring detta nu under våren.
Idag skiner solen för fullt utanför fönstret och till skillnad från igår blåser det inte storm. Jag tänkte ta en cykeltur (det enda sättet jag kan ta mig fram just nu utan att det känns som om bäckenet krossas och jag får massa sammandragningar) till min syster och norpa lite rabarber från henne. Kanske, kanske blir det en paj till helgen..
 
Jag önskar er alla underbara läsare en solig och skön fredag! Jag antar att ni, precis som jag längtar tills vi kan äta svenska jordgubbar med mjölk till frukost!
 
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Tråkigheter


 
Jag hade en helt ok förmiddag med trevliga telefonsamtal från härliga mattidningar som ville ha intervjuer och mellan varven plockade jag lite i det som skall bli barnrum. Men så får jag ett samtal från försäkringskassan.
Sedan i slutet av mars har jag varit sjukskriven på grund av foglossning. Att stå och laga mat och sedan styla bilder i ett par dagar på raken är helt enkelt uteslutet för mig. Jag orkar som mest laga lite halvhjärtad vardagsmat.
Som många av er kanske märkt så bloggar jag betydligt mindre nu mot tidigare och det handlar helt enkelt om att jag inte orkar. Jag orkar inte stå och laga spännande vardagsmat och bakar gör jag bara när jag verkligen har ork.  Att sedan redigera bilder och skriva inläggen tar ibland nästan kol på mig då det gör fasansfullt ont att sitta längre stunder.
Men för att få bli fullt sjukskriven får jag inte ägna de tre timmar per vecka jag nu gör med att blogga. Antagligen kommer jag bara att bli sjukskriven 75%, för att jag postar på sin höjd tre inlägg i veckan. Om nu sjukskrivningen går igenom alls.
 
Så hur jag gör med bloggen framöver då jag är fortsatt sjukskriven till barnet beräknas komma är just nu lite ovisst.  Jag hoppas verkligen att vi kan komma på en lösning, för att matblogga är ju bland det roligaste man kan göra! Tro mig, hade jag kunnat jobba hade jag mer än gärna gjort det! Jag har ju trotts allt världens bästa jobb och älskar det jag gör, att tacka nej till roliga erbjudanden är inte alls roligt!
Så länge önskar jag er en härlig fortsättning på veckan!
 
Bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Makrillsallad


 
I veckan när värmen var som värst och hungern som störst, ja då blandade jag ihop en lite somrig sallad till lunch.  Fördelen med att det bara är jag, magen och hunden som går omkring här hemma om dagarna är att när det är dags för lunch får man bestämma helt själv vad man ska äta. Utan att ta någon som helst hänsyn till vad någon annan är sugen på. Det är vardagslyx på hög nivå!
 

 
Att sitta ute i skuggan av syrenbusken, känna doften från den blommande häggen och se hur körsbärsträden sakta slår ut i miljoner små blommor, ja det slår vilken lyxrestaurant som helst!
Även om nu maten inte var speciellt fancy så blev det en härlig lunch ute i det gröna. Och det är mat som denna jag gillar allra bäst. Okonstlat, färgsprakande, gott och enkelt. Mat som är tillgänglig både för dig och mig.
 
Makrillsallad 1 port:
två nävar blandad sallad (finns påsar med olika sorters sallad på te x ICA)
5 kärsbärstomater
rädisor
kalamataoliver
olivolja
1 burk makrill i tomatsås
1/2 citron
Skölj salladen och låt allt vatten rinna av, lägg sedan upp den på en tallrik. Dela tomater och rädisor i bitar, strö dem tillsammans med oliverna över salladen. Ringla olivolja över.
Dela makrillen i mindre bitar och fördela dem jämnt över salladen. Skär citronen i små klyftor och dekorera med.
Servera med ett par skivor gott surdegsbröd och citronvatten.
Lunchen är serverad!

 
För tillfället är jag helt galen i rädisor, jag har två knippen i kylskåpet jag går och småäter av hela tiden. Jag kan helt enkelt inte låta bli! Så här tidigt på säsongen är dom milda i smaken och inte alls så där fräna och starka som dom kan bli längre fram i sommar. I veckan som kommer hoppas jag att jag får gruset till min blivande köksträdgård så jag kan pilla ner fröna i jorden. Självkart kommer det sås en och annan rädisa!
 
Här lyser solen med sin frånvaro idag, hur ser det ut hos dig?
Bild: Linnéa Seidel
 
 

0
Kommentera

Lasagne


Förra veckan fyllde min kära Sebastian som sagt år och när man har födelsedag, ja då får man bestämma vad man ska äta till middag. Sådana är reglerna!
Högst på Sebastians lista stod lasagne, så detta var vad vi åt till middag. Och jag kan avslöja för er att det kan ha varit den absolut godaste lasagne som tillagats i detta kök. Ja faktiskt den godaste jag någonsin ätit.

 
Jag har slutat att stå och göra ostsås att ha mellan varven, istället gör jag en himmelskt god röra på grädde, creme fraiche och mängder av riven ost som jag toppar lasagnen med. Det blir så rysligt gott att man ett par timmar efter middagen står där och äter direkt ur formen. Man dras liksom mot den med en gaffel i handen och detta är en naturkraft man inte kan sätta stopp för!
Att jag för tillfället är väldigt höggravid har faktiskt inte alls med saken att göra, jag lovar!
 
Linnéas födelsedagslasagne:
600 g nötfärs
1 stor gul lök
1 zucchini
1 dl balsamvinäger
1 fp krossade tomater
örtsalt
peppar
en nypa socker
oregano, timjan, dragon och mejram
 
3 dl creme fraiche
2 dl grädde
örtsalt
2 dl vällagrad ost/parmesanost
lasagneplattor med basilikasmak
 
Värm ugnen till 220 grader.
Skala och finhacka löken, skär ner zucchinin i småbitar, stek detta mjukt i en gryta. Tag av detta och bryn köttfärsen, tillsätt balsamvinäger, krossade tomater, örtsalt, peppar, socker och örter. Blanda i lök och zucchini. Låt puttra och smaka av med eventuellt lite mera salt.
Varva köttfärssåsen med lasagneplattor i en ugnsfast form. Vispa samman creme fraiche, grädde och salt till en tjock kräm och häll detta över. Riv osten och sprid ut den i ett jämnt lager. Ställ in formen i nedre delen av ugnen, så inte osten bränns vid. Gratinera i cirka 30 minuter eller tills pastan är genomkokt.
Servera morötter i stavar till.
Den supersnygga formen kommer från Gerbera.
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

34
Kommentera

Iskaffe


 
Glad måndag på er kära läsare!
 
Jag hoppas ni har haft en lika underbart solig helg som vi har här! Efter att ha vandrat runt i vår trädgård igår insåg jag att häggen snart blommar och äppelträden börjat slå ut sina blad. I helgen åt vi till och med den allra första rabarberpajen! Små, små varma bitar av sura och friska rabarber som blandas med len vaniljglass i den stekande eftermiddagssolen. Kan man avsluta helgen på ett bättre vis?
Jag har massor av mumsig mat att blogga om, men tyvärr har jag inte tillgång till bilderna här och nu. Så jag slänger in en storfavorit från förra sommarens värmebölja. Vi var då i slutet av juni, pionerna blommade i all sin prakt och vi badade för fullt i vår fina sjö. I år inser jag att livet kommer se lite annorlunda ut för oss i sommar, pionerna kommer att blomma som vanligt och förhoppningsvis är vattnet varmt och skönt. Men frågan är om vi över huvudtaget kommer att lägga märke till allt detta då vi antagligen är betagna av vårat helt egna mirakel!?
 
 
2 glas iskaffe:
2 dl mjölk
1 dl grädde
2 dl kallt starkt kaffe
massor av is
Börja med att fylla glasen med is, fördela sedan mjölken och grädden mellan de två glasen. Avsluta med att försiktigt hälla det kalla kaffet över. Drick direkt.
Vill du lyxa till det lite? Avsluta då med en skopa god vaniljglass!
 
Vad dricker du helst när det är så här varmt ute?
 
Bild: Linnéa Seidel

2
Kommentera