Fyllda isterband


 
Vet ni vad, dom som påstår sig kunna något, ja dom säger att jag nu räknas till skaran av höggravida. Och nog börjar det kännas allt. Det som är mest påtagligt är ju så klart den där magen som helt plötsligt börjar vara i vägen. Noga får man planera när man skall ta sig fram, för rätt som det är slår man i magen i någons rygg, eller har ner en tallrik med den. När vi sitter här hemma och äter har jag upptäckt att jag liksom trycker ner magen under bordet, annars når jag inte fram till tallriken. Det är lite svårt att själv förstå hur stor magen faktiskt är, men när man får se sig själv på bild, ja då fattar man! Senaste bilden på mig och magen hittar ni här. Ja hunden fick också vara med på ett hörn, han älskar barn och det skall bli så spännande att se dom växa upp tillsammans.
Under hela graviditeten har ju maten varit en ständig följeslagare, så länge det är hemlagat och ingen flottig kebab har jag tryckt i mig mängder. Nu börjar jag märka att det är trångt i magen då jag inte alls får i mig samma, stora portioner. Men jag äter tills det säger stopp, sen går det oftast i en frukt en liten stund senare.
I veckan har vi ätit isterband, Sebastian berättade att dom brukade äta fyllda sådana när de var barn. Detta var något jag aldrig testat tidigare, men det blev riktigt gott! Till det serverades härlig, stuvad potatis, rödbetor och ett stekt ägg.
Fyllda isterband:
4 småländska isterband
1 stor röd lök
ett par skivor rödbeta
färska örter (persilja är perfekt, men jag hade bara timjan hemma och det fungerade bra det också)
salt & peppar
Skala och finhacka löken, stek den mjuk i en klick smör. Finhacka rödbetorna och låt dem steka med på slutet, blanda i färska örter, salt och peppar.
Skär en skåra i isterbanden, lägg dem i en ugnsfast form och fyll dem med hjälp av en sked.
Ställ in i 200 grader varm ugn, efter cirka 15 minuter är de klara.
Perfekt vårlunch att servera med ett glas kall öl till.
Isterband brukar vara en rätt som folk antingen älskar eller hatar, hur är det med dig?
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

2
Kommentera

Hallonpaj med vit choklad


 
Nu när grillsäsongen drar igång är det bra att ha ett par enkla desserter att ha på lager. För vad kompletterar en riktig grillkväll bättre än en god paj?  Ananaspajen har jag skrivit om flera gånger tidigare och det är en välbeprövad favorit och jag har då hittills inte stött på någon som inte älskat den.
Receptet jag bjuder er på idag är en sådan där -man tager vad man haver-paj och med tanke på att det knappt blev en smula kvar i formen tror jag det blev lyckat!
Det blev en klassisk smulpaj som gömmer massor av sötsyrliga hallon och det bästa, ett lager vit choklad! Hur kan en kombination av smulpaj, bär och choklad bli annat än galet gott!?
 
Hallonsmulpaj med vit choklad:
Smulpaj:
150 g kallt smör
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
2 dl havregryn
Skär smöret i små kuber, nyp ihop alla ingredienser till en smulig massa.
Fyllning:
500 g frysta hallon
1 tsk malen kardemumma
200 g vit choklad
 
Lägg hallonen i botten av en pajform, ha på kardemumman. Hacka chokladen fint och fördela den jämnt över bären. Strö över smulorna. Grädda i 200 grader i cirka 30 minuter eller tills pajen fått fin färg.
Servera en stor kula äkta vaniljglass till.
 
Vilken är din favoritpaj?
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

4
Kommentera

Tillbehör


 
 
Jag vet inte hur det är hemma hos er, men här har vi haft grillpremiär redan för ett par veckor sedan.
Att grilla har blivit så mycket mer än att slänga en färdigmarinerad köttbit på grillen, ställa fram en bytta köpt potatissallad och vispa ihop en pulverbbearnaisesås till det. Det finns mängder av kokböcker som berör ämnet och att få till den perfekta köttbiten är en riktig konstform!
 
Någon som har grävt riktigt djupt i detta är min kära branschkollega, den förtjusande Lisa Lemke och under våren kommer hennes fantastiska bok Till grillat ut. Som ni kan tänka er innehåller den recept på mängder av smarriga tillbehör som tar ditt grillparty från ok till fantastiskt! Jag tror boken kommer att finnas i handeln i början av maj.
Själv sitter jag och planerar morgondagens radiosändning då vi skall prata om just tillbehör till grillat. Det finns ju så mycket att välja bland och jag blir galet hungrig fast jag nyss år lunch!
Men en klassiker som alltid går hem är att i all sin enkelhet slänga ett gäng sparrisar på grillen. Servera med en klick smör och rejält med flingsalt. Perfekt som förrätt eller bara som ett gott tillbehör.
En annan favorit är ju de här brödpinnarna, galet enkla med så smaskiga! Nej nu längtar jag tills utemöblerna plockas fram, kvällarna är långa, varma och man kan sitta ute långt in på småtimmarna och bara ha det gott. Med en fantastisk middag i magen.
 
Bild från sommaren 2010 tagen av Sebastian.

0
Kommentera
ANNONS

Tävling

Äntligen fredag och det firar vi med en liten tävling tycker jag! Ni har väl inte missat att tidningen ISABELLAS  nu finns på svenska och första numret är ute i butik. Är du intresserad av trädgård, inredning och matlagning är det här tidningen för dig!
Tidningen vill  lyfta fram bra och läsvärda bloggar och har därför anordnat ett bloggpris, kika in på deras facebooksida och lägg gärna en röst på min blogg!
Men nu till tävlingen, jag vill gärna veta hur du har det. Bor du i hus och har trädgård, i lägenhet med en prunkande balkong eller har du kanske en sommarstuga där du kan påta i jorden?
Vinnaren får tre underbara nummer av tidningen ISABELLAS i brevlådan under våren/sommaren.
Lämna ditt svar som en kommentar här på bloggen tillsammans med e-mailadress så jag kan komma i kontakt med vinnaren.
Tävlingen pågår till söndagkväll klockan 20.00
 
Tävlingen är avslutad!

0
Kommentera

Nutellapraliner


 
En sak jag var lite orolig för när jag blev gravid var att mina smaklökar skulle go bananas. Att jag skulle bli galen i vissa smaker och att bara doften av andra skulle få mig att vilja spendera en stund hängande över toalettstolen. Vilken mardröm för mig som faktiskt arbetar med att få till nya smakkombinationer och på det sättet få fram nya recept. Som tur är har jag sluppit allt detta, istället har det varit lite tvärt om. Genom att man går runt mest hela tiden och är småsugen på att äta så jobbar min hjärna för högvarv med att komma på godsaker. Receptet jag delar med mig av idag är resultatet av ett starkt sug efter nutella. Ni vet dom här fantastiska snickersrutorna som folk gjort i herrans massa år nu, det är en variant av dem fast med nutella istället för jordnötssmör. Jag skar dem i små, små rutor så blev de mer som praliner än kakor. Livsfarligt goda vill jag lova!
Kanske något att göra och bjuda på till påsk?
 
 

 
Nutellapraliner:
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
300 g nutella
5 dl corn flakes (gärna av typen Special K)
1 1/2 dl salta jordnötter
200 g mörk choklad
 
Smält socker och sirap i en kastrull, tillsätt nutellan och rör tills allt blandats väl. Krossa flingorna och grovhacka nötterna, rör i detta och bred ut det i en bakplåtspappersklädd form. Låt stå svalt och stelna i cirka en timme. Smält chokladen och bred den över i ett jämnt laget. När chokladen stelnat helt, skär kakan i små bitar med en vass kniv.
För att få till riktigt fina snitt, se till att torka av kniven så att den inte är kladdig.
Gör lite större bitar om du vill äta dom som en kaka, annars gjorde dom sig perfekt som en liten pralin till kaffet!
 
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

3
Kommentera