Nutellacupcakes


Idag är ingen vanlig dag, för det är Sebastians födelsedag. Hurra!! Hurra!! Hurra!! Det har firats på bästa tänkbara sätt. Med en underbart god lasagne som intogs i soffan framför två avsnitt av Mad Men, en cykeltur och sedan lite kvällsfika.
Även om födelsedagsbarnet inte ville fira sin dag med kalas så ville jag baka något gott till oss att smaska på nu ikväll. Efter att ha inspekterat kyl och skafferi kom jag fram till att ett gäng cupcakes skulle jag nog kunna slänga ihop. Nu blev själva muffinsen så god att man egentligen inte skulle behöva ha frosting på dem, men de blir ju så mycket snyggare då tycker jag. Det är inte ofta jag bakar samma recept fler gånger, men detta åker genast ner i favoritmappen och jag tänker baka en omgång som får bo i frysen. Perfekt att ta upp och äta som dom är eller spritsa härlig chokladfrosting på.
 

 
Själva muffinsen smaksatte jag med nutella, vanilj och hackade hasselnötter, hur gott som helst! Jag tillsätter ofta en skvätt yoghurt i muffinssmeten, de gör att de blir saftiga och lite tyngre. Precis som en muffin ska vara enligt mig!
 
Nutellacupcakes, 12 stycken:
125 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 nypa äkta vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
2/3 dl naturell yoghurt
1 dl hasselnötter
nutella
Vispa det rumstempererade smöret mjukt tillsammans med sockret. Tillsätt äggen, ett i taget.
Blanda samman alla torra ingredienser och vispa dem klumpfria med hjälp av en ballongvisp. Rör i dem tillsammans med yoghurten. Blanda väl. Hacka hasselnötterna och ha sist i dem.
Ställ ut pappersformar i en muffinsplåt och fördela smeten jämnt mellan formarna. Klicka i cirka en dessertsked med nutella i varje muffin. Blanda nutellan och muffinsmeten med hjälp av en tandpetare. Grädda i 180 grader i cirka 20 minuter.
 

Som sagt, de var så goda att man nästan kunde skippa frostingen. Men det är ju halva nöjet att få dekorera dem!
Chokladfrosting:
100 g philadelphiaost
75 g mjukt smör
50 g mörk choklad
3 msk kakao
1 nypa vaniljpulver
3 msk kallt kaffe
cirka 3 dl florsocker
Vispa färskost och det mjuka smöret. Smält chokladen och låt den svalna, tillsätt den under omrörning. Ha sedan i kakao, vanilj och kallt kaffe. Tillsätt florsockret, lite i taget tills du får en jämn och tjock frosting. Jag valde en helt rund tyll (1A) som jag använde för att spritsa ut frostingen med.
De fina pappersformarna och strösslet kom hemskickat från DrOetker för ett par veckor sedan. Jag gillade verkligen formarna då de var mycket stadiga och höll formen bra. Så tummen upp för dem!
Vilken är din favoritsmak när det kommer till cupcakes?
Bild: Linnéa Seidel

1
Kommentera

Sararutor


 
Idag vänder vi blad från april till maj och det är nu officiellt vår. I den by där vi bor innebär det att det anordnas loppis och mitt bidrag blev en stor plåt full med chokladstinna Sararutor. Jag kan tänka mig att de heter något annat hos er, kanske mockarutor eller kärleksmums? Men under hela min uppväxt har de alltid hetat Sararutor hemma hos oss, anledningen är att min syster heter Sara och jag kan tänka mig att hon ville ha en helt egen kaka.  Jag har gjort om receptet så jag vet att det passar min stora långpanna (50×35 cm) perfekt, dom blir precis så där höga som dom är på caféer och jag tror att det är orginalreceptet x 3. Det blir riktigt mycket smet och har du inte en stor långpanna går det bra att halvera receptet och använda en mindre ugnsform.
Sararutor, cirka 45 stycken
400 g smör
6 ägg
9 dl strösocker
5 dl mjölk
12 1/2 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
6 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem växelvis med mjölken och smöret. Rör till en jämn smet. Klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt i formen.
Grädda i 225 °C i cirka 30 minuter. Prova med en sticka så kakan är klar i mitten.
Glasyr:
180 g smör
12 msk kaffe
10 dl florsocker
4 msk kakao
Smält smöret och ha i kaffet. Rör i florsockret och kakao, vispa gärna med en liten visp tills glasyren blir klumpfri. Häll detta över den avsvalnade kakan och dekorera med kokos eller färgglatt strössel. För extra vårig känsla, servera jordgubbar till.
 
Vad heter dessa enkla men så uppskattade kakor hemma hos er?
 
bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Min helt egna bok..


Som många av er redan vet har jag under det senaste året arbetat på en bok, min andra bebis kan man säga. Den kommer precis som bebisen i magen att få se dagens ljus under sommaren men redan nu finns den att tjuvkika på i Bonnier Faktas höstkatalog.
”Att göra egna, personliga presenter behöver varken vara svårt eller tidskrävande. Att exempelvis koka egen sylt eller marmelad tar inte mer än tjugo minuter. Sätt ett vackert band runt syltburken och du är i hamn. Att det dessutom är väldigt roligt att egenhändigt knåpa ihop gåvorna, och det faktum att mottagaren blir väldigt glad gör ju inte saken sämre.”
Självklart kommer ni som läsare här på Linneas skafferi få se mer ur boken under våren och sommaren.

0
Kommentera

Potatissallad


 
Här har påsken som vanligt gått tämligen lugnt förbi. Långledigheten har spenderats med familj och vänner och inte en dag har passerat utan att vi blivit proppmätta. Tänkt att det är så gott att äta andras mat! Den enda nackdelen med att äta hos andra, ja det är ju att jag inte har mycket att blogga om! Men igår kväll, efter en hård dag i trädgården (ja, alltså min dag var inte så hård, jag satt mest och kollade på medan det grävdes för plintar till altanen och grunden till min köksträdgård tog form), ja då slängde jag ihop en enkel men ack så god potatissallad medan Sebastian ansvarade för grillen.
Potatissalladen fick smak av gräslök, rödlök och riven pepparrot, en kombination som visade sig vara en tiopoängare!
Potatissallad:
6 stora potatisar
3 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
cirka 2 tsk riven pepparrot (eller efter smak, det kan bli ganska starkt, så smaka dig fram)
1 tsk kapris
1 rödlök
gräslök
örtsallt
svartpeppar
Skär potatisen i kuber och koka den mjuk. Häll av vattnet och låt svalna något.
Blanda creme fraiche, majonnäs och riven pepparrot. Finhacka kapris, röd lök och gräslök. Rör i det tillsammans med örtsalt och svartpeppar.
Ha sist i potatisen, skall den ätas direkt får potatisen gärna vara lite ljummen.  Till detta serverades grillad kyckling och en god sallad.
Bättre än så blir det inte, en sen kväll så här i slutet av april.
 
Hur har din påskhelg varit?
 
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Fyllda isterband


 
Vet ni vad, dom som påstår sig kunna något, ja dom säger att jag nu räknas till skaran av höggravida. Och nog börjar det kännas allt. Det som är mest påtagligt är ju så klart den där magen som helt plötsligt börjar vara i vägen. Noga får man planera när man skall ta sig fram, för rätt som det är slår man i magen i någons rygg, eller har ner en tallrik med den. När vi sitter här hemma och äter har jag upptäckt att jag liksom trycker ner magen under bordet, annars når jag inte fram till tallriken. Det är lite svårt att själv förstå hur stor magen faktiskt är, men när man får se sig själv på bild, ja då fattar man! Senaste bilden på mig och magen hittar ni här. Ja hunden fick också vara med på ett hörn, han älskar barn och det skall bli så spännande att se dom växa upp tillsammans.
Under hela graviditeten har ju maten varit en ständig följeslagare, så länge det är hemlagat och ingen flottig kebab har jag tryckt i mig mängder. Nu börjar jag märka att det är trångt i magen då jag inte alls får i mig samma, stora portioner. Men jag äter tills det säger stopp, sen går det oftast i en frukt en liten stund senare.
I veckan har vi ätit isterband, Sebastian berättade att dom brukade äta fyllda sådana när de var barn. Detta var något jag aldrig testat tidigare, men det blev riktigt gott! Till det serverades härlig, stuvad potatis, rödbetor och ett stekt ägg.
Fyllda isterband:
4 småländska isterband
1 stor röd lök
ett par skivor rödbeta
färska örter (persilja är perfekt, men jag hade bara timjan hemma och det fungerade bra det också)
salt & peppar
Skala och finhacka löken, stek den mjuk i en klick smör. Finhacka rödbetorna och låt dem steka med på slutet, blanda i färska örter, salt och peppar.
Skär en skåra i isterbanden, lägg dem i en ugnsfast form och fyll dem med hjälp av en sked.
Ställ in i 200 grader varm ugn, efter cirka 15 minuter är de klara.
Perfekt vårlunch att servera med ett glas kall öl till.
Isterband brukar vara en rätt som folk antingen älskar eller hatar, hur är det med dig?
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

2
Kommentera