Äppelpannkakor


Jag känner att jag kommit till en ny fas av min graviditet, allting är så väldigt extremt. Antingen är jag jättetrött, jättehungrig eller jättemätt. Det finns för det mesta inget mellanting..  Och magen, ja den skall vi inte ens prata om, vid första mätningen hos barnmorskan hamnade vi strax ovan det översta sträcket och där verkar vi fortsätta att hålla till. Men så länge bullen i magen mår bra så gör det inget att magen växer så det knakar! Jag tar bara en kaka till och ser glad ut!
I och med att jag fått en inneboende i magen har jag lärt mig att äta lunch när jag är hemma. Jag tror på fullaste allvar att jag skulle avlida annars. Den hunger som helt plötsligt väller över en är obeskrivlig! Idag fanns det ingen matlåda från gårdagen, jag var visst så hungrig igår att jag åt upp allt då med.. Så jag svängde ihop ett gäng pannkakor som jag smaksatte med äpple. Det blev en blandning mellan amerikanska pannkakor och rårakor. Om man inte är som jag var, hungrig som en varg kan man med fördel äta dessa som ett sött mellanmål. Då hade jag smaksatt dom med kanel och serverat en härlig klick vispad grädde till.
Idag hade jag bara på lite creme fraiche, den gifte sig fint med syran från äpplena och sötman från pannkakorna!
Pannkakor med äpple, ungefär 8 mellanstora:
2 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 ägg
1 tsk salt
2 syrliga äpplen
Blanda de torra ingredienserna med hälften av mjölken, tillsätt ägg och resterande del mjölk. Rör till en jämn smet. Riv äpplena grovt och rör i dem.
Hetta upp en liten stekpanna och ha i en klick smör. Rör om och ha i en klick smet. Stek på medelvärme tills de fått fin färg på båda sidor.
Servera med ett stort glas iskall mjölk!
Äppelpannkakor blev min lunch idag, vad har du ätit?
Bild: En huungrig Linnéa Seidel

1
Kommentera

Pannbiffar


Den här gången när jag gjorde pannbiffar var jag ganska slö och orkade inte hacka löken så fint, då gäller det att få biffarna att hålla ihop ordentligt när man steker dem. Nyckeln till att få pannbiffarna att inte falla isär är att inte vända på dom mer än nödvändigt. Jag brukar låta biffarna få färg snabbt på ena sidan, dra ner värmen och vända dem. Sedan får de steka klart på låg värme. Genom att inte flytta runt och vända på dem får du fina pannbiffar som håller formen. Dessa biffar innehåller både gul lök och purjolök, de kompletterar varandra fint!
Linnéas pannbiffar:
1/2 gul lök
10 cm purjolök
1 ägg
2 tsk stark senap
några stänk worcestershiresås
3 msk creme fraiche
ca 500 g nötfärs
rökigt paprikapulver
örtsalt
svartpeppar
Skala och hacka löken, dela purjolöken och skölj bort eventuell jord. Hacka purjolöken och blanda den med ägg, senap, worcestershiresås och creme fraiche till en jämn smet. Ha sist i nötfärsen och blanda väl. Smaka av med paprikapulver, salt och peppar.
Forma färsen till biffar, hetta upp en stekpanna och ha i en klick smör. Stek biffarna tills de fått fin färg på ena sidan. Sänk värmen och vänd biffarna. Låt steka klart på låg värme. Servera med ris och tzatziki.
Perfekt vardagsmat, eller vad tycker du?
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

7
Kommentera

Våffeldagen 2011


Den här veckan har väl kanske inte varit den bästa i mitt liv, efter ett besök hos farbror doktorn igår fick jag med mig ett papper hem som sa åt mig att vila. Foglossningen gör sig påmind så fort jag gör lite mer avancerade saker, som att bädda sängen eller så.. Men får jag bara lägga upp benen och vila en timme eller två så är jag tillbaka på banan igen en stund. Jag inser att jag nog behöver införskaffa mig ett gäng serier att kika på nu under våren, tips mottages tacksamt!
I morgon är det inte bara fredag, utan det är våffeldagen vilket gör att det är ok att mysa lite extra.  Laga en god middag och låt våfflorna bli en söt efterätt med glass, grädde och mängder av bär. Eller varför inte laga en sorts tapas där våfflorna är basen och du serverar massor av goda röror och grönsaker till. Om du skall använda våfflorna till mat som tapas är det gott att smaksätta smeten med färska örter, lite finrivna morötter eller ingefära. Bara fantasin sätter gränser!
Till förra helgen gjorde jag våfflor till lunch och den här gången testade att göra våffelsmeten utan ägg. Jag var lite skeptiskt till det först, men våfflorna blev mycket goda och väldigt frasiga!

Våfflor utan ägg:
2 1/2 dl mjölk
2 dl vatten
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk strösocker
100 g smör
Blanda alla torra ingredienser och ha i mjölken, blanda och tillsätt sedan vattnet. Smält smöret och låt det svalna lite.
Ha i det smälta smöret och rör till en jämn smet. Grädda till frasiga våfflor. För att de skall behålla sin frasighet, lägg upp dem på galler istället för på hög. Är genast!


Ska du äta våfflor i morgon?
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Ananaspaj


I helgen gjorde jag en av mina favoritpajer, nämligen ananaspaj. Det finns inget härligare än att servera denna solgula paj med en klick rårörd vaniljkräm och med tanke på all sol vi haft denna helg kunde det inte ha passat bättre. Jag hade lite hallon över som jag rörde ner i fyllningen innan jag gräddade pajen. Det blev kanske inte det snyggaste jag gjort men jag ville mest bara kolla om det funkade, vilket det gjorde.
Jag gillar konceptet med den här pajen, botten görs enkelt i en kastrull och trycks ut i formen, fyllningen blandas i en skål och hälls sedan i skalet. Ingen förgräddning behövs och pajen är klar på 30 minuter. Vill man går det galant att variera smakerna, man behöver inte alltid göra ananaspaj. Jag har testat att göra hallon och vitchokladpaj och blåbärspaj efter samma recept. Till sommaren tänker jag prova med rabarber, det kan nog bli riktigt gott!

Ananaspaj cirka 6 personer:
Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl creme fraiche
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 små burkar krossad ananas
Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform.
Låt ananasen rinna av i en finmaskig sil. Blanda creme fraiche, socker, vaniljsocker och ägg i en bunke. Rör sist i den avrunna ananasen. Fyll pajskalet och grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinnig i mitten. Servera med en stor klick vaniljsås.
Som sagt, detta är en kär favorit som passar perfekt att göra nu då vi inte har frukt eller bär som är i säsong här i Sverige.
Vilken är din favoritpaj till fikat?
Man skulle kunna tro att jag ätit på tok för mycket paj i helgen, men lyckligtvis är det ju inte så..

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Nytt i köket


Först och främst, tusen tack för alla fina och stöttande kommentarer i förra inlägget. Bloggen som stulit inlägg från Linnéas Skafferi är lösenordsskyddad tills vidare, vad som händer sedan vet jag inte riktigt. Men nu tänker vi inte mer på det, det är ju helg och solen skiner!
Idag tänkte jag visa upp mina senaste fynd som också verkar vara min senaste grej att shoppa. Nämligen plåtburkar i alla möjliga och omöjliga storlekar och färger. Många fina burkar finns att fynda på loppisar och antikaffärer, för egen del behöver det inte vara något märkvärdigt med dom alls för att jag skall falla. Bara locket finns med och passar så man kan använda burken, för hur vackra burkar än är att se på så är det ju toppen om man kan använda dom också!
Men nu är det ju inte bara gamla kantstötta burkar som kommer hem till mitt kök. Här om dagen besökte jag Åhlens och jag kunde bara inte motstå denna söta burk med genomskinligt lock. För någon vecka sedan fyndade jag burkarna ni ser på bilden ovan. Tre tjusiga burkar för 70 någonting kronor i en sådan där lågprisbutik ni vet. Shoppinglyckan var total!
Kanske handlar detta hamstrande av kakburkar om att jag tror vi kommer spendera sommaren i trädgården med fikagäster som är nyfikna på det senaste tillskottet i familjen? Då är det ju toppen att ha tjusiga burkar att förvara kakor i! Eller så intalar jag bara mig att så är fallet, då känns det mer ok att släpa hem plåtburk efter plåtburk..


Vad shoppar du just nu, är det tårtfat, kökshanddukar eller har du precis som jag fastnat för vackra burkar?
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

1
Kommentera