Semlor


På tisdag är det då dags för den stora fettisdagen, på bagerier bakas de i tusentals och mängder av varianter. Gör man sina egna semlor har man fördelen att bestämma helt själv hur de skall se ut och vad de skall innehålla. Som jag sa tidigare gillar jag den mer traditionella varianten med mandelmassa och grädde. Men gör jag helt egna, ja då brukar de bli av modell mindre. Dels för att det är ganska lagom med en mini-semla men också för att de blir så förbaskat söta! Och är man jättesugen, ja då går det utmärkt att äta två!
Linnéas minisemlor:
50 g jäst
75 g smör
2 tsk stött kardemumma
4 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk hjorthornsalt
cirka 12 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en degbunke, smält smöret och ha i den stötta kardemumman. Häll på mjölken så smöret svalnar.
Slå detta över jästen och blanda tills all jäst är upplöst.
Tillsätt ägg, socker, hjorthornsalt och mjölet, lite i taget. Arbeta degen väl i maskin i cirka 10 minuter. Låt jäsa under bakduk till dubbelstorlek, det burkar ta drygt två timmar för mig.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom degen, forma till cirka 40 små bullar och låt dom jäsa under duk i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda  mitt i ugnen på 175 °C i cirka 8 minuter.
fyllning:
2oo g mandelmassa
1/2 dl grädde
Riv mandelmassan fint och blanda den med grädden, skär loss ett trekantigt lock på varje bulle och klicka i mandelmassan. Spritsa vispad grädde, sätt på locket och pudra över florsocker.
Tips: Har du ingen liten sil fungerar tesilen perfekt att pudra florsocker med!


Bakar du egna eller köper du semlor?
Bild: Katja Kristoferson

2
Kommentera

Semmelfrossa!


Igår besökte jag och P4 Västmanland ett bageri här i stan, nämligen Sala Ångbageri. Eller Ångbageriet eller Ångbagarn som det också kallas, kärt barn har många namn brukar man ju säga. Vi gottade ner oss ordentligt bland alla underbara semlor, hur man får till den perfekta semlan, vad den egentligen skall innehålla och hur den skall ätas.

Mitt emot järnvägsstationen i Sala ligger Sveahuset, där bageriet har legat i över hundra år, vilket jag tycker är riktigt häftigt! Ugnen de bakar allt bröd i är inte fullt lika gammal men har ändå en herrans massa år på nacken och det är ett riktigt hantverk att lyckas med bakverken i denna raritet!
Temperaturen håller inte riktigt samma nivå hela tiden och det gäller att känna ugnen väl om det skall bli riktigt bra.

Att kolla på när en riktig bagerska jobbar är häftigt, innan jag ens fått upp kameran och ställt in den någorlunda hade hon redan spritsat grädde, lagt på locken och nästan pudrat dem vita med florsocker.
Alla bullar bakas tidigt på morgonen, men dom fylls vart efter för att de skall vara riktigt lätta och luftiga i brödet. Färskare och godare än så blir det inte!

Stolt ägare av bageriet är Kristina, här med ett gäng semlor. Vi var rörande enade om hur det här med semlor är:
-De skall vara klassiska, fyllda med mandelmassa, spritsade med äkta grädde och pudrade med florsocker. Även om vi båda gillar semlor i annat utförande blir det liksom en annan slags bakelse om man tar bort det väsentliga, nämligen mandelmassan.
Har du käkat någon semla än i år? Och vilken sort gillar du bäst, den klassiska, wienersemla, semla med vaniljkräm, blåbärssemla eller kanske en saffranssemla?
Bilder: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Långkok


I julklapp fick vi en hederlig lergryta, något jag faktiskt själv funderat på att köpa. Jag älskar att göra grytor som får stå länge, länge och puttra så att köttet blir så mört att du kan dela det med en sked. Det är lycka på en tallrik det! Fördelen med att låta maten puttra på inne i ugnen istället för på spisen är att du inte behöver oroa dig för att det skall koka över. Grytan kan i lugn och ro husera i ugnen medan du har andra saker för dig.
Den här grytan är lite av ett söndagsprojekt, då den gärna vill stå i ugnen minst fyra timmar för att bli perfekt. Köttet hade lösts upp helt och det gick utan problem att dela i möra bitar. Här hemma fanns det inte en tillstymmelse till buljong, då gäller det att försöka smaksätta på annat vis. Knyten av färska örter är perfekta att lägga i, mjuka sorter som basilika, timjan och oregano kan du låta puttra med sista halvtimmen. Använder du hårdare kryddor som till exempel rosmarin kan de gott koka med en längre stund. Genom att knyta ihop dem får du all den underbara smaken från kryddorna men slipper kvistar och hårda stjälkar i grytan.
Mör gryta på nöt:
600 g nötkött i bitar
2 gula lökar
4 klyftor vitlök
2 förpackningar krossade eller konserverade tomater
4 lagerblad
3 msk tomatpuré
2 dl balsamvinäger
rejält med salt och svartpeppar
1/2 kruka färska örter
Bryn köttbitarna i en klick smör, låt de få ordentligt med färg runt om. Blanda krossade tomater, tomatpuré, balsamvinäger, salt och peppar i en lergryta eller vanlig gryta. Skala lök och vitlök, skär löken i tunna strimlor och krossa vitlöken. Lägg i all lök tillsammans med köttbitar och lagerblad. Gör ett knippe av färska örter och bind ihop med kökstråd, lägg i nu eller vänta till senare. Sätt på locket och ställ in grytan i en 150 grader var ugn. Rör om då och då, tillsätt eventuellt lite vatten och det börjar se torrt ut. Låt puttra i ugnen i fyra timmar eller tills köttet är så mört att det går att dela med en gaffel.
Ät med ris och en god sallad.
Brukar du göra långkok?
Bild: Linnéa Seidel

3
Kommentera

Bokrea 2011


Som ni säkert redan vet drog den årliga bokrean igång tidigare denna vecka. Man kan tycka vad man vill om denna tillställning, men har man bara tid, ork och lust kan man göra riktiga fynd.
Ett bra tips är att leta under högarna av skönlitteratur och barnböcker, för där kan det gömma sig riktiga små skatter till överkomliga priser. Håll gärna utkik efter böcker som du kan slå in och ge bort som gåva ifall du hastigt blir bortbjuden. Sådana böcker är alltid bra att ha ett litet lager av hemma.
Andra böcker jag gärna fyndar är kokböcker, har man tur kan man hitta många bra titlar till skapliga priser. Och även kokböcker är perfekta att ge bort. Pluras kokbok till exempel, den kan du fynda för dryga hundralappen och är perfekta presenten till pappa. En härlig inspirationsbok som man kan bläddra igenom massor av gånger!
Inspiration till tårtor är något man helt enkelt inte kan få för mycket av! Åh vad jag vill sitta ute i trädgården, bläddra genom vackra bilder på tårtor och få massor av idéer. Det vore något det! För ynka femtiolappen känns det inte som en omöjlighet att denna bok kommer finnas i min ägo snart..
I dagarna går min kära bok äntligen på tryck. Det är en märklig och helt fantastisk känsla och om jag skall vara helt ärlig är jag livrädd. Boken har ju liksom blivit som min lilla bebis som snart skall ut i den stora världen. Och vem vet, om något år kanske även den är med på bokrean?


Har du fyndat något på årets bokrea än?
bilder: adlibris.se

0
Kommentera

Kladdkaka 101


Kladdkaka, ett bakverk de flesta av oss slängt ihop någon gång. Även de personer som egentligen inte är intresserade av bakning har med all säkerhet rört ihop detta mycket enkla men ack så goda bakverk. Kanske är det därför kladdkakan är så älskad, den kräver inte mycket arbete men blir för det allra mesta helt gudomligt god.

Men precis som med allt annat finns det vissa små knep att ta till för att få kladdkakan så då extra krämig och god.
*Vispa aldrig smeten luftig, du vill ha en tung och kompakt kaka. Så det allra bästa är att röra samman ingredienserna med en slickepott.
*Använd kakao eller choklad av god kvalité, även om kakan är enkel att göra kommer du märka skillnaden om du lägger en extra krona på att få fram en där underbara, djupa chokladsmaken.
*Tag ut kakan i tid, en kladdkaka är ju faktiskt misslyckad om den inte är kladdig. Och jag har då aldrig hört talas om en för kladdig kladdkaka, har du?
*Det svåraste av allt, gör den gärna en dag i förväg så den hinner stå och gotta till sig. Jag vet att det kan verka som helt omöjligt att ha en kladdkaka stå ett dygn om den inte får röras. Men baka två på samma gång kan du äta den ena direkt och stilla suget medan du spar den andra och bjuder dina gäster på.

Jag har ett kalasbra grundrecept på kladdkaka som jag fått av min kära syster Sara. Aldrig någonsin har jag misslyckats med detta recept och det är väl testat.
Men precis som med de flesta recept skadar det inte att testa lite nya vinklar då och då.  Idag tillsatte jag ett par hundra gram smält choklad utöver den vanliga kakaon och det blev vansinnigt gott. Som vanligt när du har en tung och söt smak på kakan är det gott att bryta av med lite syrliga bär. Och vad passar bättre ihop än hallon och choklad?
Linnéas variant på Saras kladdkaka:
2 ägg
3 dl strösocker
125 g smör
200 g choklad
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 knivsudd äkta vanilj
1 nypa havssalt
Rör samman ägg och socker. Smält smöret och blanda i chokladen i det varma smöret. Låt chokladen smälta helt. Sikta mjöl, kakao och vanilj, rör i det växelvis med smör och chokladblandningen. Ha i en nypa salt och rör allt till en jämn smet.
Smörj och bröa en form och grädda i 180 °C i 25 minuter. Tänk på att ju större form du har, desto kortare tid i ugnen behöver kladdkakan.
In English:
In Sweden we have a very popular chocolate cake called ”sticky cake”. It´s easy to make and so delicious. This is my sister Sarahs recipe, and it´s simply the best!
2 eggs
1 1/3 cup sugar
1 stick butter
200 g chocolate
1 cup flour
3 tablespoons cocoa
1 pinch of real vanilla
1 pinch sea salt
Stir together eggs and sugar. Melt the butter and mix in the chocolate into the melted butter. Let the chocolate melt completely.
Stift flour, cocoa and vanilla, mix it into the batter with the butter and chocolate mixture. Add a pinch of salt and stir everything until smooth.
Grease and bread a small mold and bake at 180° C for 25 minutes.


Istället för att använda en klassisk springform gjorde jag kladdkakan i en pajform, modell lite mindre. Kakan tar då ett par minuter längre i ugnen men om jag får säga det själv blev det riktigt tjusigt. Det allra bästa sättet att skära upp kladdkakan med är självklart min vackra tårtspade som jag ärvt av mormors syster Barbo. Det känns lagom lyxigt så här en måndagskväll!
Vad smaksätter du helst din kladdkaka med?

Bilder: Linnéa Seidel

1
Kommentera