Igår var det kalas för lilla mormor som fyller år i helgen och jag fick äran att baka födelsedagstårtorna. Jag kände inte alls för att stå och arbeta i sockerpasta eller marsipan så den här gången blev det mycket enkla tårtor täckta med grädde och dekorerade med smörkräm. Och ibland känns det som om att det enkla faktiskt är det allra bästa!
När det kom till att fylla tårtorna använde jag mig av ganska rena och inte allt för söta smaker. Tårtor blir ofta väldigt mäktiga men jag tycker att jag hittade en fin balans bland smakerna. Rårörda, svenska blåbär smaksatta med lime och hallonmousse med vanilj. Sen sötade jag grädden med florsocker och smaksatte även den med en gnutta äkta vanilj.
När man gör tårtor blir de som godast om de får stå minst en dag och gotta till sig, sen täcker och dekorerar man dem samma dag som de skall ätas. Det är alltid ett vinnande koncept!
Till bottnarna använde jag mig av det här receptet, men jag delade dem i tre bottnar istället för två.
Rårörda blåbär till en tårta:
250 g svenska blåbär
1 lime
4 msk strösocker
Blanda tinade blåbär med saften från 1 lime och socker.
Hallonmousse till en tårta:
250 g hallon
1 dl strösocker
3 gelatinblad
en nypa äkta vanilj
4 dl vispgrädde
Lägg hallonen i en kastrull och slå över sockret. Låt allt socker smälta och hallonen bli mosiga och varma. Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter, krama ur vattnet och rör i dem, ett i taget i de varma hallonen. Rör om tills gelatinet är helt upplöst. Tag av från plattan och smaksätt med vanilj. Vispa grädden tjock och vänd i hallonen. Låt stå svalt i cirka 1 timme.
Klä botten av en springform med bakplåtspapper, lägg i den första bottnen. Bred på de rårörda blåbären och lägg över mellan bottnen i formen. Bred sedan ut hallonmoussen och lägg på den sista bottnen. Klä in formen och tårtan med plastfolie och ställ kallt under natten. Tag ur tårtan ur springformen och täck med vispad grädde (vispa inte grädden för hårt, då blir den lätt lite grynig och inte så len och vacker).
Dekorera med färgad smörkräm.
Så har du en födelsedagstårta i all sin enkelhet!
Bakom tårtan gömmer sig magen som är helt omöjlig att dölja för omvärlden vid det här laget. Ingen sneglar längre på mig och undrar om jag nog inte ätit en bulle eller två för mycket den senaste tiden..
Vilka smaker gillar du bäst i tårtor?
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson