Födelsedagstårtor


Igår var det kalas för lilla mormor som fyller år i helgen och jag fick äran att baka födelsedagstårtorna. Jag kände inte alls för att stå och arbeta i sockerpasta eller marsipan så den här gången blev det mycket enkla tårtor täckta med grädde och dekorerade med smörkräm. Och ibland känns det som om att det enkla faktiskt är det allra bästa!
När det kom till att fylla tårtorna använde jag mig av ganska rena och inte allt för söta smaker. Tårtor blir ofta väldigt mäktiga men jag tycker att jag hittade en fin balans bland smakerna. Rårörda, svenska blåbär smaksatta med lime och hallonmousse med vanilj. Sen sötade jag grädden med florsocker och smaksatte även den med en gnutta äkta vanilj.
När man gör tårtor blir de som godast om de får stå minst en dag och gotta till sig, sen täcker och dekorerar man dem samma dag som de skall ätas. Det är alltid ett vinnande koncept!
Till bottnarna använde jag mig av det här receptet, men jag delade dem i tre bottnar istället för två.
Rårörda blåbär till en tårta:
250 g svenska blåbär
1 lime
4 msk strösocker
Blanda tinade blåbär med saften från 1 lime och socker.
Hallonmousse till en tårta:
250 g hallon
1 dl strösocker
3 gelatinblad
en nypa äkta vanilj
4 dl vispgrädde
Lägg hallonen i en kastrull och slå över sockret. Låt allt socker smälta och hallonen bli mosiga och varma. Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter, krama ur vattnet och rör i dem, ett i taget i de varma hallonen. Rör om tills gelatinet är helt upplöst. Tag av från plattan och smaksätt med vanilj. Vispa grädden tjock och vänd i hallonen. Låt stå svalt i cirka 1 timme.
Klä botten av en springform med bakplåtspapper, lägg i den första bottnen. Bred på de rårörda blåbären och lägg över mellan bottnen i formen. Bred sedan ut hallonmoussen och lägg på den sista bottnen. Klä in formen och tårtan med plastfolie och ställ kallt under natten. Tag ur tårtan ur springformen och täck med vispad grädde (vispa inte grädden för hårt, då blir den lätt lite grynig och inte så len och vacker).
Dekorera med färgad smörkräm.
Så har du en födelsedagstårta i all sin enkelhet!
Bakom tårtan gömmer sig magen som är helt omöjlig att dölja för omvärlden  vid det här laget. Ingen sneglar längre på mig och undrar om jag nog inte ätit en bulle eller två för mycket den senaste tiden..


Vilka smaker gillar du bäst i tårtor?
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Parmesanbröd


Idag har jag tillbringat hela förmiddagen i köket och passade då på att slänga ihop en omgång bröd.
Ett bröd som gör sig utmärkt på vårens alla bufféer eftersom du inte behöver ha smör eller ost till. Orkar man inte stå och göra småbröd av degen kan du använda dig av samma princip som här, men jag skulle nog dubbla fyllningen för att få det att räcka.

Att servera fyllda bröd är ju verkligen ingen nyhet men jag gillar tanken, att bara ta sig en brödbit och inte behöva ha på något mer. Detta gör att de även fungerar fint som utlfyktsbröd, perfekt nu när naturen är full med snö och solen skiner. Jag har fyllt dessa bröd med parmesanost, smör, salt och timjan, behöver jag ens säga att det blev supergott? Sältan i fyllningen lyfter hela brödet och jag kan tänka mig att det är perfekt att skrapa upp den där sista klicken tzatziki som burkar kunna bli kvar på  tallriken med brödet..

Av Maria har jag lärt mig att degvätskan inte alls skall hålla 37°c som våra hemkunskapsfröknar en gång i tiden tutat i oss, utan den kan med fördel vara kall. Att baka på detta viset passar mig bättre då jäsningstiden blir längre och jag får mer gjort känns det som.


Parmesanbröd cirka 20 stycken:
50 g jäst
4 dl vatten
1/2 dl olivolja
en rejäl nypa salt
cirka 10 dl vetemjöl special
Smula ner jästen i en degbunke, slå på vatten, olivolja och salt. Rör tills all jäst har lösts upp.
Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta degen kraftigt under 10 minuter. Täck med bakduk eller plastfilm och låt jäsa till dubbelstorlek. Det tog dryga två timmar för mig idag.
Stjälp upp degen på mjölat bord och arbeta snabbt igenom den, tillsätt ev lite mera mjöl om degen känns för lös. Forma till 20 stycken bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i crika 30 minuter.
fyllning till ostbröden:
50 g smör
1 msk olivolja
100 g parmesanost
ett par kvistar färsk timjan
flingsalt
Rör smöret mjukt tillsammans med olivoljan. Riv parmesanosten fint och tillsätt den, repa av timjan och rör i det i smöret. Ha sist i saltet.
Gör en fördjupning i varje bröd med hjälp av fingret, klicka i lite smaksatt smör i varje grop. Strö lite extra riven parmesanost över bröden innan gräddning.
Grädda i 220 grader i cirka 25 minuter eller tills bröden fått färg.
Vad brukar du fylla bröd med?
Bilder: Linnéa Seidel
I samarbete med Zeta parmesanost

0
Kommentera

Daimkakor


Ibland längtar jag så jag tror att kroppen skall spricka efter våren och sommaren. Att vakna upp till fågelkvitter och få gå ut i trädgården och äta jordgubbar med mjölk till frukost. Att slippa alla dessa vinterkläder som bara är i vägen och börjar bli svåra att få igen över magen. Men så kommer den där hissnande tanken om att allt kommer vara helt annorlunda denna sommar, två blir tre och jag får lägga till en ny titel till vad jag är, kanske den finaste av dom alla. Skrämmande och helt underbart på en och samma gång!
För snart två somrar sedan togs denna bild, då var det så varmt så att fotografen fick solsting och var tvungen att ligga nerbäddad ett par dygn. Jag hoppas innerligt att det inte blir lika hett denna sommar, om det nu blir så ja då vill jag sitta i skuggan och äta dessa daimkakor och dricka kall saft. Receptet andas barndom för mig, godis och kaka allt i ett. Kan det bli mycket bättre än så?
Till cirka 25 kakor behöver du:
350 g smör (och det skall vara riktigt smör, våga inte använda margarin!)
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
daimkulor
Smält smöret och rör i strösocker och vaniljsocker. Blanda vetemjöl och bakpulver, rör i det och arbeta ihop till en kakdeg.
Forma till 25 bollar och lägg i små pappersformar. Platta till bollarna lätt och gör en fördjupning i varje kaka. Fyll fördjupningen med daimkulor. Grädda i 175 °C  i 10-15 minuter.


Vilka kakor kommer du ihåg bäst från din barndom?
Bild: Katja Kristoferson

2
Kommentera
ANNONS

Vinnarna

Ja, eller rättare sagt vinnarna är:
Sara med sina parmesanskorpor
Allt man behöver är:
Parmesan
Peppar

1. Riv osten fint
2. Strö ut i små runda högar på bakplåtspapper med jämna mellanrum
3. Platta till varje hög försiktigt och peppra efter smak
4. Grädda i övre delen av ugnen i 175 grader i ca 5 min, tills osten blivit krispiga
5. Låt svalna!

och Sandra med Parnesanfyllda potatisrullar:
Parmesanfyllda potatisrullar
4 port
450 g mjölig potatis
ca 3 dl vetemjöl
salt, svartpeppar
riven muskotnöt
1 ägg
1 kruka basilika
3 msk ströbröd
1 dl färsk riven parmesan
1 msk olivolja
smör till aluminiumfolie

tomat- och zucchinisås
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
2 msk olivolja
1 tsk torkad oregano
1 burk krossade tomater (400 g)

Skölj potatisen och koka den 25 minuter. Skala den och pressa den genom en potatispress. Blanda ner mjöl, salt, peppar, muskot och arbeta samman till en deg. Täck över. Låt vila 15 minuter.
Hacka basilikan och blanda den med ströbröd och parmesan. Kavla ut potatisdegen till en rektangel. Pensla degen med olja och lägg på fyllningen. Rulla ihop degen från kortändan.
Smöra en bit aluminumfolie ca 20×75 cm. Lägg potatisrullen på ena halvan av folien och vik över den andra halvan. Vik in de tre öppna kanterna, 1 cm i taget 2-3 gånger, så att paketet blir riktigt tätt. Koka upp rikligt med vatten. Lägg i potatisrullen och sjud ca 30 minuter på svag värme.
Sås: Skala och hacka lök och vitlök. Tärna zucchinin fint. Hetta upp oljan och fräs lök och vitlök tills den mjuknar. Tillsätt oregano, zucchin och tomater. Krydda med salt och peppar. Lägg locket på och låt sjuda i 15 minuter.
Ta upp potatisrullen och skär den i skivor. Servera med tomatsåsen!
Tusen tack alla ni som var med och tävlade, jag fick massor av inspiration genom att läsa alla era underbara recept!
Eftersom det är alla hjärtans dag hade jag tänkt bjuda på smarriga cupcakes som jag bakade igår, men kameran är på vift idag, så vi får helt enkelt spara det till i morgon istället!

0
Kommentera
ANNONS

Tävla och vinn parmesanost!

Som jag skrev igår har jag fått hem massor av underbara parmesanostar att prova på från Zeta. Nu vill dom att även du skall ha chansen att lägga vantarna på lite ost!
Allt du behöver göra är att bidra med ditt bästa recept med parmesanost och två av er läsare har möjlighet att vinna ost för 300 kronor var.  That´s a lot of cheese!
Tävlingen pågår från idag 10/2 till söndag 13/2 då jag drar två lyckliga vinnare.


Så leta bland receptgömmorna och tala om för mig vilket ditt bästa recept med parmesan är!
Kom ihåg att fylla i kontaktuppgifter så jag kan informera vinnarna.

Tävlingen är avslutad!

Bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera