Het och snabb kyckling


Den senaste tiden har vi ätit husmanskost så gott som varje dag här hemma. Att det inte är förevigat och skrivet om här på bloggen handlar helt enkelt om att ljuset inte räcker till. När maten är klart är det på tok för mörkt att få till bilder som är värdiga att matblogga om, då låter jag hellre bli.
Men idag lät vi husman vila och gjorde en snabb, het och smakrik middag. För det är faktiskt så att ibland är det helt ok att ta en liten genväg i köket. Även om jag inte är den som precis förespråkar halv eller helfabrikat, är jag faktiskt inte så  präktig att jag försöker tuta i er att de aldrig kommer över tröskeln här hemma. Självklart händer det, idag till exempel.
En burk sötsur sås blev räddaren i nöden, i gott sällskap med citrongräs, ingefära och chili blev det en kanongod middag som stod klar att äta på ett litet kick. Eftersom jag tillsatte så mycket godsaker i såsen kunde den gott och väl späs ut med lika delar vatten. Såsen blev i alla fall tjock, det räckte till dubbelt så mycket och jag inbillar mig att det inte blev lika onyttigt. För innan någon kommenterar, jag har full koll på hur mycket socker dessa räddare i nöden till burkar innehåller.

Till detta serverades äggnudlar och snälla ni, lägg till en extra krona på nudlarna. Du märker faktiskt skillnad i smak mot de allra billigaste.
Middagen serverade jag i mindre skålar, perfekt ikväll då middagen intogs i soffan!
700 g kycklinglårfiléer
citrongräs
2 cm färsk ingefära
1 chili
1 burk (500 g) sötsur sås, lika mycket vatten
1 röd paprika
ev chiliflakes
äggnudlar
Skär kycklingen i mindre bitar och fräs den snabbt i en het panna med en klick smör. Banka citrongräset med hjälp av kniven och skär det i småbitar. Finhacka chilin och skala ingefäran, riv den fint. Ha i citrongräs, chili och ingefära i stekpannan med kyckling och låt fräsa med ett par minuter. Slå över sötsur sås och vatten. Kycklingen får nu koka klart i såsen. Strimla paprikan fint och tillsätt den när kycklingen är klar. Låt var och en tillsätta extra chiliflakes för mer hetta.
Koka äggnudlar enligt förpackningen och servera till.


Hur är det hemma hos er, äter ni hel eller halvfabrikat?
Några av er läsare undrar hur jag mår nu som gravid och hur magen ser ut, jag kan tala om att jag mår prima! Och så här ser vi ut, min mage och jag.
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Semlor


På tisdag är det då dags för den stora fettisdagen, på bagerier bakas de i tusentals och mängder av varianter. Gör man sina egna semlor har man fördelen att bestämma helt själv hur de skall se ut och vad de skall innehålla. Som jag sa tidigare gillar jag den mer traditionella varianten med mandelmassa och grädde. Men gör jag helt egna, ja då brukar de bli av modell mindre. Dels för att det är ganska lagom med en mini-semla men också för att de blir så förbaskat söta! Och är man jättesugen, ja då går det utmärkt att äta två!
Linnéas minisemlor:
50 g jäst
75 g smör
2 tsk stött kardemumma
4 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk hjorthornsalt
cirka 12 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en degbunke, smält smöret och ha i den stötta kardemumman. Häll på mjölken så smöret svalnar.
Slå detta över jästen och blanda tills all jäst är upplöst.
Tillsätt ägg, socker, hjorthornsalt och mjölet, lite i taget. Arbeta degen väl i maskin i cirka 10 minuter. Låt jäsa under bakduk till dubbelstorlek, det burkar ta drygt två timmar för mig.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom degen, forma till cirka 40 små bullar och låt dom jäsa under duk i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda  mitt i ugnen på 175 °C i cirka 8 minuter.
fyllning:
2oo g mandelmassa
1/2 dl grädde
Riv mandelmassan fint och blanda den med grädden, skär loss ett trekantigt lock på varje bulle och klicka i mandelmassan. Spritsa vispad grädde, sätt på locket och pudra över florsocker.
Tips: Har du ingen liten sil fungerar tesilen perfekt att pudra florsocker med!


Bakar du egna eller köper du semlor?
Bild: Katja Kristoferson

2
Kommentera

Semmelfrossa!


Igår besökte jag och P4 Västmanland ett bageri här i stan, nämligen Sala Ångbageri. Eller Ångbageriet eller Ångbagarn som det också kallas, kärt barn har många namn brukar man ju säga. Vi gottade ner oss ordentligt bland alla underbara semlor, hur man får till den perfekta semlan, vad den egentligen skall innehålla och hur den skall ätas.

Mitt emot järnvägsstationen i Sala ligger Sveahuset, där bageriet har legat i över hundra år, vilket jag tycker är riktigt häftigt! Ugnen de bakar allt bröd i är inte fullt lika gammal men har ändå en herrans massa år på nacken och det är ett riktigt hantverk att lyckas med bakverken i denna raritet!
Temperaturen håller inte riktigt samma nivå hela tiden och det gäller att känna ugnen väl om det skall bli riktigt bra.

Att kolla på när en riktig bagerska jobbar är häftigt, innan jag ens fått upp kameran och ställt in den någorlunda hade hon redan spritsat grädde, lagt på locken och nästan pudrat dem vita med florsocker.
Alla bullar bakas tidigt på morgonen, men dom fylls vart efter för att de skall vara riktigt lätta och luftiga i brödet. Färskare och godare än så blir det inte!

Stolt ägare av bageriet är Kristina, här med ett gäng semlor. Vi var rörande enade om hur det här med semlor är:
-De skall vara klassiska, fyllda med mandelmassa, spritsade med äkta grädde och pudrade med florsocker. Även om vi båda gillar semlor i annat utförande blir det liksom en annan slags bakelse om man tar bort det väsentliga, nämligen mandelmassan.
Har du käkat någon semla än i år? Och vilken sort gillar du bäst, den klassiska, wienersemla, semla med vaniljkräm, blåbärssemla eller kanske en saffranssemla?
Bilder: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Långkok


I julklapp fick vi en hederlig lergryta, något jag faktiskt själv funderat på att köpa. Jag älskar att göra grytor som får stå länge, länge och puttra så att köttet blir så mört att du kan dela det med en sked. Det är lycka på en tallrik det! Fördelen med att låta maten puttra på inne i ugnen istället för på spisen är att du inte behöver oroa dig för att det skall koka över. Grytan kan i lugn och ro husera i ugnen medan du har andra saker för dig.
Den här grytan är lite av ett söndagsprojekt, då den gärna vill stå i ugnen minst fyra timmar för att bli perfekt. Köttet hade lösts upp helt och det gick utan problem att dela i möra bitar. Här hemma fanns det inte en tillstymmelse till buljong, då gäller det att försöka smaksätta på annat vis. Knyten av färska örter är perfekta att lägga i, mjuka sorter som basilika, timjan och oregano kan du låta puttra med sista halvtimmen. Använder du hårdare kryddor som till exempel rosmarin kan de gott koka med en längre stund. Genom att knyta ihop dem får du all den underbara smaken från kryddorna men slipper kvistar och hårda stjälkar i grytan.
Mör gryta på nöt:
600 g nötkött i bitar
2 gula lökar
4 klyftor vitlök
2 förpackningar krossade eller konserverade tomater
4 lagerblad
3 msk tomatpuré
2 dl balsamvinäger
rejält med salt och svartpeppar
1/2 kruka färska örter
Bryn köttbitarna i en klick smör, låt de få ordentligt med färg runt om. Blanda krossade tomater, tomatpuré, balsamvinäger, salt och peppar i en lergryta eller vanlig gryta. Skala lök och vitlök, skär löken i tunna strimlor och krossa vitlöken. Lägg i all lök tillsammans med köttbitar och lagerblad. Gör ett knippe av färska örter och bind ihop med kökstråd, lägg i nu eller vänta till senare. Sätt på locket och ställ in grytan i en 150 grader var ugn. Rör om då och då, tillsätt eventuellt lite vatten och det börjar se torrt ut. Låt puttra i ugnen i fyra timmar eller tills köttet är så mört att det går att dela med en gaffel.
Ät med ris och en god sallad.
Brukar du göra långkok?
Bild: Linnéa Seidel

3
Kommentera

Bokrea 2011


Som ni säkert redan vet drog den årliga bokrean igång tidigare denna vecka. Man kan tycka vad man vill om denna tillställning, men har man bara tid, ork och lust kan man göra riktiga fynd.
Ett bra tips är att leta under högarna av skönlitteratur och barnböcker, för där kan det gömma sig riktiga små skatter till överkomliga priser. Håll gärna utkik efter böcker som du kan slå in och ge bort som gåva ifall du hastigt blir bortbjuden. Sådana böcker är alltid bra att ha ett litet lager av hemma.
Andra böcker jag gärna fyndar är kokböcker, har man tur kan man hitta många bra titlar till skapliga priser. Och även kokböcker är perfekta att ge bort. Pluras kokbok till exempel, den kan du fynda för dryga hundralappen och är perfekta presenten till pappa. En härlig inspirationsbok som man kan bläddra igenom massor av gånger!
Inspiration till tårtor är något man helt enkelt inte kan få för mycket av! Åh vad jag vill sitta ute i trädgården, bläddra genom vackra bilder på tårtor och få massor av idéer. Det vore något det! För ynka femtiolappen känns det inte som en omöjlighet att denna bok kommer finnas i min ägo snart..
I dagarna går min kära bok äntligen på tryck. Det är en märklig och helt fantastisk känsla och om jag skall vara helt ärlig är jag livrädd. Boken har ju liksom blivit som min lilla bebis som snart skall ut i den stora världen. Och vem vet, om något år kanske även den är med på bokrean?


Har du fyndat något på årets bokrea än?
bilder: adlibris.se

0
Kommentera