Först och främst tusen och åter tusen tack för alla fina kommentarer jag fick på inlägget innan! Jag har läst varenda en och både jag och Sebastian är enormt glada för de positiva kommentarerna från er läsare. Ni är underbara!
Att jag älskar att laga mat och baka innebär inte att jag aldrig tar en genväg eller två i köket. Även om jag försöker hålla mig så långt bort från halv och helfabrikat som det bara går, det är varken bra för mig eller min plånbok.
Men små genvägar, det är aldrig fel. Som den här pastan till exempel, för att variera den vanliga tomatsåsen lite använde jag ett par burkar makrill i tomatsås som bas, lite kryddor, lök och tomater till det blev tillslut en mycket enkel och smaskig pastarätt! Makrillpasta 2 port:
pasta
1 gul lök
2 stora tomater
1/2 msk starkt paprikapulver
örtsalt
svartpeppar
2 burkar makrill i tomatsås
1 dl pastavatten
Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
Skala och finhacka löken, skär ner tomaterna i bitar. Fräs detta i en klick smör tills löken mjuknar. Krydda med paprikapulver, salt och peppar. Ha i de båda burkarna med makrill, dela fisken i mindre bitar. Slå över en deciliter pastavatten. Låt allt koka samman under ett par minuter.
När pastan nästan kokat klart, ha i den i kastrullen med makrillsås och låt pastan suga åt sig av alla goda smaker. Servera direkt!
Vilka knep tar du till när du måste ha maten på bordet snabbt?
Bild: Den blivande fadern
Jag har någonting att berätta för er, kära läsare. Något jag velat tala om i flera månader och nu är det äntligen dags. Det är nämligen så att det händer ganska stora saker och förändringar i mitt privatliv just nu, för till midsommar beräknas mitt och Sebastians första barn komma till världen!
Precis som för alla som skall bli föräldrar känns detta hissnande, underbart, ogreppbart och om jag skall vara ärlig, ganska läskigt! Jag läser på och försöker förstå att det faktiskt är någon där inne i min mage som växer. Som gör att jag i flera månader nu inte velat ha sötsaker eller pizza, den som växer där inne gör mig ofantligt trött men samtidigt sugen på frisk och klar luft. Alla byxor är för små i midjan och tröjorna börjar bli för korta.
Allt som oftast tycker jag att nio månader är på tok för lång tid att vänta, men vissa stunder förstår jag varför väntan är så hiskeligt lång. Man behöver helt enkelt alla dessa dagar och veckor för att förbereda sig, både mentalt och fysiskt.
Vad det blir för sort tänker vi inte ta reda på, det får liksom bli en trevlig överraskning när vi väl är där. Självklart kommer Linnéas Skafferi puttra på som vanligt, men blir det veckor med dålig uppdatering är det för att jag helt enkelt inte orkar. Kanske kommer jag bli manisk och laga mat och baka för allt vad spisen orkar fram i vår? Om framtiden vet jag inget annat än att 2011 kommer bli ett helt underbart år och jag hoppas ni hänger med ett tag till!
För att fira att bomben nu äntligen är släppt har jag bakat lite cupcakes dagen till ära. De har fått smak av banan och choklad med en vaniljfrosting, barnsligt gott så att säga!
Förra veckan fick jag hem Kexchoklad med blåbärssmak från Cloetta, jag stoppade i en bit Kexchoklad i varje muffins och det blev riktigt lyckat! Banan och choklacupcakes ca 10 stycken:
2 ägg
2 dl strösocker
2 st ekologiska bananer
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 dl vetemjöl
50 g smält smör
Kexchoklad (med eller utan blåbär)
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Skala och mosa bananerna med en gaffel, blanda i det i äggsmeten.
Blanda samman alla torra ingredienser och vänd försiktigt ner dem i smeten. Ha i det smälta smöret och rör till en jämn smet.
Klä en muffinsplåt med formar och fördela smeten jämnt mellan formarna. Tryck i en bit Kexchoklad i varje muffins, se till att de täcks helt av smet så de inte blir brända i ugnen.
Grädda i 180 °C i cirka 20 minuter. Vaniljfrosting:
200 g mjukt smör
2 msk mjölk eller grädde
3 tsk äkta vaniljsocker
cirka 4 dl florsocker
Vispa smöret mjukt och krämigt med en elvisp, tillsätt mjölk och vaniljsocker. Sikta i florsockret, lite i taget tills du får en jämnt och krämig frosting. Sätt en tyll i en sprittspåse och fyll påsen med frosting. Spritsa dina cupakes och dekorera med flaggor eller strössel. Ja, det var veckans, månadens och kanske årets största nyhet här på Linnéas Skafferi. Bild: Linnéa Seidel
Igår var det dags att prata radio igen för min del. Temat för dagen var citrus, närmare bestämt citroner.
Det finns massor av godsaker att göra på temat och jag valde att göra en dessert baserad på lemon curd. Ni vet den där lena, syrliga citronkrämen engelsmännen är som galna i. Det är alltid bra att ha ett grundrecept på lemon curd, den kan du använda som tårtfyllning, i pajer, till kakor eller som här i en härlig citrondessert. Lemon curd klarar sig bra i kylskåpet i tätslutande burk ett par veckor, därför kan du göra ordning den i förväg, när sedan gästerna kommer svänger du ihop denna dessert på bara ett par minuter.
Den här desserten gör sig lika bra efter påskmiddagen, som en sommarkväll när man har grillat som nu på vintern då det är svårt att få tag på roliga råvaror. Citronerna är fortfarande riktigt fina och finns till bra pris och i frysdisken kan du hitta vackra, svenska blåbär. Självklart kan du ta de bär du tycker bäst om, men jag gillar kontrasten mellan blått och gult. Det blir så vackert när man har upp desserten i portionsglas! Lemon curd:
saft från 4 citroner
3 dl strösocker
4 ägg
150 g smör
Pressa saften ur citronerna och blanda detta med sockret i en bunke. Ställ bunken över ett vattenbad och rör tills sockret börjat lösa sig.
Knäck äggen i en separat skål och vispa upp dem lätt, ta bunken med citronsaft och socker från värmen och rör i äggen lite i taget. Ställ tillbaka över vattenbad och rör konstant i 5-6 minuter. Krämen skall börja tjockna. Sila av den varma krämen så eventuella koagulerade bitar av ägg försvinner. Ställ tillbaka krämen över vattenbad och klicka i smöret, låt stå över vattenbadet i ytterligare ett par minuter. Häll upp på väl rengjord burk och låt svalna innan du ställer in den i kylen. Citrondessert med lemon curd 4 portioner:
6 digestivekex
50 g blåbär
1 1/2 dl lemon curd
2 dl vispgrädde
Krossa kexen och fördela dem mellan glasen, skeda över de tinade blåbären. Klicka i ett par matskedar lemon curd i varje glas och avsluta med vispad grädde.
Toppa med smulor av krossade kex och eventuellt lite citronmeliss.
Vad gör du helst till dessert så här på vintern när det inte finns så mycket kul råvaror? Bild: Linnéa Seidel
Som jag skrev tidigare är det svårt att föreviga middagar så här på vintern då ljuset sviker oss snabbt. Jag publicerar hellre ingen bild alls istället för en dålig, men i helgen släpades det fram lite blixtar så idag kan jag bjuda er på vår delikata lördagsmiddag!
Det här blev ett sådant där recept som växte fram vart efter jag lagade och det blev rysligt gott vill jag lova. Biffen fick vila i en ruskigt enkel marinad ett par minuter innan den stektes. Har du mer tid kan den självklart ligga och dra längre i marinaden.
Hade jag drivit en halvcheesy restaurang och haft lite oliver till hade jag kunnat kalla detta för grekisk biff. Men eftersom så inte är fallet struntar jag i det. Men jag älskar hur många kockar fortfarande kallar allt som har ananas i sig för tropiskt och oliver är det samma som grekiskt! Så istället för grekisk biff bjuder jag er här på Linnéas biff med fetaost:
4 skivor biff
2 dl olivolja
1 dl balsamvinäger
örtsalt
peppar
1 msk honung
ca 150 g fetaost
Om du använder fryst kött, se till att det är ordentligt tinat. Blanda olja, balsamvinäger, salt, peppar och lite honung till en marinad. Lägg i köttet och låt det snabbmarinera i 15 minuter.
Hetta upp en stekpanna och ha i en klick smör och lite olja. Stek på medelvärme tills de fått fin färg på båda sidor. Mosa sönder fetaosten lätt och klicka ut den på biffarna, sätt på ett lock eller dra ugnsfolie över stekpannan. Låt stå på eftervärme i 10 minuter. Då hinner fetaosten bli härligt mjuk och biffarna får vila lite.
Vi serverade rostade rotfrukter till. Vad brukar ni laga för lördagsmat?
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson
Här rusar dagarna förbi och jag hinner inte med hälften av det jag tänkt. Julen plockades inte bort för ens igår! I vanliga fall brukar det inte gå mer än ett par dagar efter nyår innan julens alla prylar ligger tryggt i sina lådor och undanstoppade på vinden i väntan på nästa jul. Men i år går visst tiden rekordfort! Kanske är det samma sak hos er? Eller går tiden rekordfort i den lilla by jag bor i?
Jag har ännu inte fallit in i den där sköna vardagslunken när det kommer till matlagning. Tyvärr försvinner ljuset så snabbt så middagarna blir svåra att dokumentera när jag väl lagar något annat än den klassiska köttfärssåsen.
Men folk säger att det bli bättre, dagarna skall bli både ljusare och längre. Jag får helt enkelt lite på det!
Idag tänkte jag istället bjuda på andra människors recept och kreativitet. Jag inspireras otroligt mycket av bilder på mat och behöver i de flesta fall inte ens läsa receptet för att bli inspirerad.
Hos Martha Stewart hittar du som alltid, mängder av recept, idéer och inspiration. Allt ät väl kategoriserat vilket gör det enkelt att söka efter specifika rätter eller recept. Sweet Paul, som faktiskt härstammar från Danmark gör en sådan där grej som jag drömmer om. Han har sitt egna magazin på nätet. Fyllt med allt från mat och bakning till inredning och pyssel. Jag bara älskar det! Just nu är vårnumret under produktion och jag hoppas det blir lika fantastiskt som tidigare numer!
Andra kändiskockar som inspirerar och har fin-fina sidor där du hittar många smarriga recept, till vardag som fest är Nigella och Jamie Oliver. Ovanstående sidor besöker jag regelbundet för att finna små guldkorn till inspiration, men var hittar du inspiration till vardagsmaten?
Bild: marthastewart.com