Blandade bär..


Igår kokade jag sylt, idag får jag städa spisen eftersom hela kalaset kokade över och jag nu har fullt med fastbränt socker på spishällen. Det är ungefär som den där visan om herrarna i hagen, man får visst alltid ta ansvar för sina handlingar. Oavsett om det handlar om överkokad, fastbränd sylt, eller ja, något helt annat..
Anledningen till detta syltkok är att jag gjorde en inventering i frysen på tillgången av bär. Ganska snabbt insåg jag att nog fanns det bär, men ett par gram här och ett par gram där. Jag brukar allt som oftast ha frysta bär hemma, det är så bra att ta till vid bakning, om man vill koka sig en snabb sås till glassen eller min favorit: till frukostyoghurten.
Därför beslöt jag mig för att göra karlssonsblanding av allt och hoppas på det bästa!

Sammanlagt hade jag 600 g bär som jag ville bli av med och det var allt ifrån hjortron och björnbär till hallon och vinbär. En riktig blandning med andra ord, men det blev riktigt gott!
Eftersom detta är en sylt jag tänker använda till min frukostyoghurt kokade jag den ganska lös och inte så där toksöt. Och med tanke på att burkarna i kylen ganska snabbt kommer bli tomma kokade jag den på helt vanligt socker. Önskar man sig en mer hållbar och fast sylt skulle jag rekommendera det så kallade syltsockret. Det lämpar sig perfekt till hållbar sylt!


Undantaget från överkoket av sylten gjorde jag ungefär så här:
600 g blandade bär
cirka 4-5 dl strösocker (eller enl anvisningarna på syltsockerpaketet)
Mät upp bären och lägg dem i en rymlig kastrull, sätt på plattan och låt bären bli lite mosiga. Tillsätt då sockret och rör om väl. Låt koka i cirka 15 minuter, skumma av sylten och ha upp på väl rengjorda burkar. Sätt genast på locket och förvara mörkt och svalt.
Perfekt att ha på frukostgröten, yoghurten eller varför inte till en bit god ost!


Vilken sylt gillar du bäst?
Bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Vardagsfavoriter

Så är det nu officiellt vardag. Julens alla röda dagar är nu förbi och det är dags att kavla upp ärmarna och ta sig an 2011. Min helg bara flög förbi då vi arbetade med ett nytt matreportage. Jobbet hade denna gång lite vårtema och det var så underbart att se alla vackra vårfärger i dukningen jag gjorde.
Men än så länge är vi bara i början av januari och som sagt, vardagen är här. Därför tänkte jag idag blicka lite bakåt och tipsa om fem enkla vardagsfavoriter. Kanske kan det hjälpa er lite att finna inspiration till matlagningen den kommande veckan! Recepten jag har valt innehåller mycket fisk och skaldjur, vi är otroligt dåliga på att äta just fisk, därför är det bra att friska upp minnet med många härliga recept.
Quesadillas: Låt hela familjen vara med och bestämma vad som skall vara på, servera en stor sallad till så blir alla mätta och glada!
Pasta med kräftor: Enklare än så här blir inte din matlagning, självklart kan du ha i de skaldjur du gillar bäst.
Våfflor: När fantasin tryter helt är våfflor en räddare i nöden. Jag gillar att ha keso på mina och till det en knäckemacka med smör och ost.
Räksoppa: Soppa är perfekt januarimat, varmt och mättande.
Pestolax: En kär favorit som går dundersnabbt att göra. Servera ris, pressad potatis eller varför inte potatis i ugn till fisken.


Vilken vardagsfavorit tar du till när det skall vara enkelt att laga mat?
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Nytt-våren 2011


Någonting mystiskt händer här hemma. Elektriska prylar dör en efter en i mitt kök! Det började på nyårsafton när vi åt frukost, en omgång smörgåsar var rostade och när vi satt i nästa laddning hände ingenting. Brödrosten gav bara upp och ville inte vara med något mer. Idag var det elvispens tur att kasta in handduken, helt utan förvarning slutade den att fungera, den ville helt enkelt inte vispa mera. Bara att åka till returstationen och låta köksmaskinerna få den slutliga vilan..
Dualit gör galet snygga köksprylar om du frågar mig, har man en sådan snygg brödrost får den mer än gärna stå framme och pryda sin plats tycker jag. En svart eller kanske mörkgrå skulle passa fint i mitt kök. Elvispen, ja den går inte heller av för hackor men den skulle gärna få vara i någon färg, kanske en klarröd eller som den ovan i en ljuv blå nyans.
I mellandagarna damp H&M´s kataloger ner i brevlådan och det är ju inte utan att man blir smått förälskad i H&M HOMES´s snygga prylar. Kökshanddukar, dukar, fina korgar, kuddar och mycket annat lockar mig att lägga en rejäl order och för att piffa upp hemmet nu till våren. Ja inte för att det är vår än på länge, även om de senaste dagarnas slask får en att hoppas och tro att det blir vår även i år. Men jag behöver inte oroa mig. Dom lovar -12 grader till veckan.
Så kära tomten, jag vet att det är efter jul, men en brödrost, en elvisp, ett par snygga handdukar och ett par fina små korgar till köket det är vad jag önskar mig denna gråa januaridag.
Vad piffar ni upp köket med nu när kära julen kastas ut?


Bilder från ovan länkade företag.

0
Kommentera

Lantliv Mat & Vin


Jag har ju helt glömt bort! I senaste numret av Lantliv Mat & Vin finns ett härligt brunchreportage med läckra recept av mig och fantastiska bilder av Katja Kristoferson. En solig dag för ett par månader sedan gjorde vi detta jobb och nu är det i tryck. Lite småhärligt sådär att se när det verkligen blir något vackert av allt slit! Så skynda att köpa tidningen, för förutom mitt jobb finns det massor av spännande reportage att läsa!
Idag håller jag på att laga mat och baka för fullt, för i morgon är det dags att ge sig på allt igen. Ett nytt jobb för Lantliv Mat & Vin skall gå från nedklottrade recept till vackra bilder. Fotografen kommer ikväll och i morgon blir det fullt ös!
För det allra mesta brukar jag ha stenkoll på allt när jag förbereder inför sådana här saker och det är mycket sällan jag misslyckas, men idag hände det. Jag skulle göra en chokladkaka och glömmer totalt av att ha i ägg!! Suck, stön och ett par väl valda svordomar, gör om, gör rätt!


Lantliv Mat & Vin har faktiskt blivit en av mina favorittidningar när det kommer till mat. Inte bara för att jag har fått äran att arbeta med dem utan för att det alltid är så mycket bra läsning i den. Vilken mattidning läser du helst?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Blåbärssoppa


Igår var det tisdag vilket för mig innebär radioprat i p4 Västmanland. Temat för dagen var utflyktsmat och vi gjorde hallonmuffins, tomat och ostmuffins och till det, hemgkokt blåbärssoppa. Allt passar perfekt att stoppa i väskan och ta med till pulkabacken eller kanske skidbacken. Matmuffins är ett perfekt substitut för smörgåsen, du behöver inte tänka på pålägg som far all världens väg, allt finns i tryggt förvar i muffinsen.
Men jag måste höja ett varningens finger när det kommer till blåbärssoppan, eftersom det är så mycket blåbär i den blir man hiskeligt blå om läpparna efter att ha druckit en mugg! Men den är så god att det inte gör någonting!

Enkel blåbärssoppa fem muggar:
500 g frysta blåbär
6 dl vatten
socker efter smak (cirka 3-4 msk)
Lägg de frysta blåbären i en kastrull och slå över vattnet. Låt koka upp och koka tills blåbären är helt mjuka. Smaka av med socker. Om du vill ha en lite tjockare soppa mixar du den med en mixerstav. Häll upp på varm termos eller drick direkt!
Söta hallonmuffins ca 16 stycken:
3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 1/2 dl vetemjöl
75 g smält smör
2 dl frysta hallon
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vispa vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl för sig och vänd ner det i äggsmeten. Smält smöret och rör i det. Smeten är nu ganska trög, men hallonen saftar sig ganska mycket så det gör inget. Ha sist i de frysta hallonen och rör om så de fördelas jämnt i smeten. Fyll pappersformar som är utställda i en muffinsplåt till 3/4. Grädda i 20 minuter i 200 grader.
Tomat och ostmufins, ca 20 tycken:
3 ägg
1 1/2 dl matlagningsyoghurt
2 tsk honung
1 tsk salt
3 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
50 g smält smör
1 ask körsbärstomater
2 dl riven ost (gärna med lite smak)
Vipa upp ägg och yoghurt, tillsätt salt, bakpulver och vetemjöl. Smält smöret och rör i det. Skölj och dela varje körsbärstomat i fyra delar, blanda i detta tillsammans med den rivna osten i smeten. Smaksätt gärna med någon torkad krydda, t ex oregano, då smakar dom nästan lite pizza.  Fyll pappersformar som är utställda i en muffinsplåt till 3/4. Grädda i 20 minuter i 200 grader.
Vad packar ni helst ner i utflyktsväskan så här på vintern?
Bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera