En bit av 2010..


..följde med in i 2011.
Ni kanske tycker att det vore på plats med lite nyttigare mat så här på självaste nyårsdagen, många av er har säkert avgett löften om att dra ner på sötsaker och annat under det kommande året. Men istället tänker jag bjuda på en bit av vad som blev över efter gårdagens nyårsdessert, nämligen en vit chokladcheesecake ja eller vad som är kvar av den!
2010 var ett helt underbart år, men jag har på känn att 2011 kommer att bli ännu bättre. Därför inleder vi året med ett helt underbart recept som passar till såväl nyår som födelsedagskalas och till midsommar.
Cheesecake med vit choklad cirka 8 bitar:
cirka 20 digestivekex
50 g smör
3 ägg
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
400 g cream cheese
200 g vit choklad
3 dl vispgrädde
Krossa kexen till fina smulor med hjälp av en matberedare, smält smöret och blanda det med kexsmulorna. tryck ut detta i en form med löstagbar kant. Grädda i 150 grader i 15 minuter. Låt svalna.
Separera äggvitan från gulan och vispa upp äggvitan till ett vitt skum. Vispa äggulorna med strösocker och vaniljsocker, tillsätt färskosten och rör till en jämn smet. Smält chokladen och låt den svalna, rör sedan i den i färskostblandningen. Vispa grädden tills mjuka toppar bildas och rör samman den med choklad och färskostblandingen. Vänd sist ner den uppvispade äggvitan och fyll det gräddade skalet. Låt stelna i frysen i minst fyra timmar. Tag fram den minst 30 minuter innan servering så den hinner mjukna ordentligt.
Jag hoppas att ni alla läsare haft ett fantastiskt 2010 och att ni följer med mig på min matresa under 2011!
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

8
Kommentera

Bärsviss till nyår!



Först av allt vill jag passa på att önska er alla ett riktigt Gott Nytt År! Under veckan har jag tänkt att försöka summera matåret som gått, för det har ju hänt massor!
Till dig som vill ha något riktigt, riktigt superenkelt att bjuda på ikväll eller om du har insett att barnen inte alls kommer att uppskatta de timmar du lagt ner på desserten, utom tvärt om, rata den ganska omedelbart. Ja om så är fallet kommer jag är med ett litet tips. Lyxa till den klassiska och alltid så uppskattade desserten marängsviss. Här har jag bytt ut den sötsliskiga bananen mot blåbär, självkart går alla slags bär bra att använda. Vill man går det utmärkt att värma bären och göra en varm sås att ringla över maränger och glass. Barnsligt gott!
Se till att använda en riktigt god vaniljglass med äkta vanilj och grädde, det blir så mycket godare då!
Bärsviss 8 portioner:
1 L äkta vaniljglass
5 dl vispgrädde
4 tsk vaniljsocker
cirka 40 st maränger
4 dl blåbär eller andra bär
1 kruka citronmeliss
Börja med att göra runda, fina kulor av glassen med hjälp av en glasskopa. Lägg tillbaka dem i frysen och låt de frysa till under cirka 30 minuter. Då håller de sig runda och fina på fatet mycket längre när du serverat dem.
Vispa grädden tills den bildas mjuka toppar, smaksätt med vaniljsockret. Varva glass, grädde och maränger på ett stort fat. Strö blåbär eller ringla bärsåsen över och avsluta med citronmeliss. Servera på en gång.


Vad skall ni bjuda på till dessert ikväll?
bild: Katja Kristoferson

1
Kommentera

Vit chokladmousse


Det verkar som om jag tagit lite julledigt från Linnéas Skafferi, i ärlighetens namn kan jag ju inte påstå att det hänt så mycket spännande på matfronten så här efter jul. Maten består mest av uppskrämda rester från julafton men idag tänkte jag blicka lite framåt. För er som inte redan bestämt vad nyårsdesserten skall bestå av kommer här mitt absolut säkraste kort, nämligen chokladmousse.
Den går att variera i det oändliga, allt du egentligen behöver är ett bra grundrecept, sedan kan du variera det tills fantasin sätter stopp! Det är lika enkelt som ett, två, tre, för fler ingredienser behövs egentligen inte. Någon form av choklad, äggula och grädde, sen är du i hamn!
Vilken choklad man bestämmer sig för att använda är ju helt efter eget tycke och smak. Idag bjuder jag på vit chokladmousse, men här om veckan gjorde jag Tobleronechokladmousse. Så det går precis lika bra att botanisera i Marabous stora utbud som bland de finare sorterna. Det finns inga regler eller pekpinnar, dock har jag ett par tips som kanske kan hjälpa dig på vägen!
*Låt alltid chokladen svalna efter att du smält den, annars är risken stor att det hela skär sig.
*Äggulan bör vara rumstempererad, är den för kall är det precis som med chokladen, stor risk att allt blir en klumpig massa.
*Om nu detta händer, (vilket det då och då gör) få inte panik utan ta fram elvispen! Börjar äggulan och chokladen klumpa sig, tillsätt den vispade grädden, lite i taget och vispa med elvispen. Efter ett par sekunder brukar allt bli till en len massa i skålen och faran är över!

Nu till receptet!
Vit chokladmousse 4 portioner:
200 g vit choklad
1 äggula
3 dl vispgrädde
Börja med att hacka chokladen fint och smält den över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna helt.
Separera äggulan från vitan och vispa upp gulan lätt. Vispa grädden tills mjuka toppar bildas, vispa den inte allt för hård, då kan moussen lätt bli lite grynig.
Blanda ner äggulan, lite i taget i den smälta chokladen, rör konstant. Tillsätt sedan chokladsmeten i grädden och blanda allt noga.
Ha upp i portionsglas och låt stelna i kylen minst två timmar.


Nästan all slags mousse blir sådär extra god om du serverar lite syrliga bär till, på sommaren är det såklart allra godast med färska men så här på vintern får man nöja sig med frysta. På den ICA-affär jag handlar har de börjat med bär i lösvikt, dom är styckefrysta, kanonfina och lämpar sig perfekt till en tjusig dessert!
Idag har jag valt att servera björnbär till min chokladmousse då de håller sig fasta och fina fast du värmer på dem.
Låt höra, vilken är din favoritsmak när det kommer till chokladmousse?

5
Kommentera

Alkoholfri vitvinsglögg



Jag kikar in här, dan före dan och bjuder på ett litet glöggrecept i all sin enkelhet. Basen består av äppeljuice och vitt vin, sedan har jag smaksatt med nejlikor, ingefära, kanel. vanilj och äpple. Jag valde att göra min glögg helt alkoholfri, så jag gjorde den på alkoholfritt vitt vin som finns att köpa på systembolaget. Jag tycker utbudet på helt alkoholfria glöggsorter är under all kritik, därför lär man kan koka sin egen om man vill ha annat än den vanliga saftglöggen. Vill man ha alkohol i den går det självklart bra att köpa ett vanligt vitt vin.
I många recept kan man läsa att: ta ett billigt vin när du kokar egen glögg. Men jag rekommenderar er att inte göra detta. Köper ni ett allt för billigt vin kommer inte glöggen smaka så bra.  Lägger du till en tjuga eller så på vinet kommer din glögg smaka betydligt bättre!
Linneas vitvinsglögg med äpple:
4 dl äppeljuice (färdigblandad)
1 stort svenskt äpple
1 cm torkad ingefära
3 små kanelstänger
ca 15 torkade nejlikor
1/2 vaniljstång
6 dl vitt vin
citron och strösocker efter smak
Börja med att mäta upp äppeljuicen i en kastrull, klyfta äpplet och lägg i det. Tillsätt torkad ingefära, kanel, nejlikor och snittad vaniljstång. Låt detta koka upp och koka under 10 minuter. Tillsätt vinet och värm det tills det precis börjar koka. Tag av från plattan, sätt lock på kastrullen och låt glöggen stå och dra över natten i kylskåpet.
När glöggen skall drickas, värm upp glöggen och smaka av med citronsaft och socker. Sila glöggen och drick varm eller kall, dekorera gärna med ett par äppelklyftor i varje glas.
Vad dricker du helst, alkoholfri eller vanlig glögg?
Bild: Linnea Seidel

1
Kommentera

Julklappstips

Jag får allt be om ursäkt för den dåliga uppdateringen här. Men jag har varit på vift, datorn har varit på vift, det har snöat så länge nu att jag inte mins hur det är att gå ut genom dörren och inte behöva sopa av trappen. Vädret har varit grått så jag har varit helt oinspirerad att fotografera mat eller sötsaker (eller kanske helt enkelt för lat), sedan är det ju den där lilla detaljen att på fredag, ja då är det julafton!
Att göra listan är längre än någonsin förr, men jag tror allt är under kontroll.
Men idag tänkte jag tipsa er som inte har inhandlat alla julklappar än, om en hård klapp som garanterat blir uppskattad. Nämligen Jamie Olivers bok: Jamies Amerika. Själv fick jag den på posten i fredags, en liten julklapp från underbara Bonnier Fakta. Att sitta och bläddra i den en fredagseftermiddag när man är så hungrig att tarmarna vrider sig, ja det är inte att rekommendera! Men när som helst annars skänker den massor av inspiration med alla underbara bilder och läckra recept.
En perfekt klapp till alla som har något intresse i mat, oavsett om det är att äta, eller laga!
Här kan du bläddra lite i den och här finns den att köpa!


Vilket är ditt bästa julklappstips julen 2010?
Bild: Bonnier Fakta

0
Kommentera