Blåbärssoppa


Igår var det tisdag vilket för mig innebär radioprat i p4 Västmanland. Temat för dagen var utflyktsmat och vi gjorde hallonmuffins, tomat och ostmuffins och till det, hemgkokt blåbärssoppa. Allt passar perfekt att stoppa i väskan och ta med till pulkabacken eller kanske skidbacken. Matmuffins är ett perfekt substitut för smörgåsen, du behöver inte tänka på pålägg som far all världens väg, allt finns i tryggt förvar i muffinsen.
Men jag måste höja ett varningens finger när det kommer till blåbärssoppan, eftersom det är så mycket blåbär i den blir man hiskeligt blå om läpparna efter att ha druckit en mugg! Men den är så god att det inte gör någonting!

Enkel blåbärssoppa fem muggar:
500 g frysta blåbär
6 dl vatten
socker efter smak (cirka 3-4 msk)
Lägg de frysta blåbären i en kastrull och slå över vattnet. Låt koka upp och koka tills blåbären är helt mjuka. Smaka av med socker. Om du vill ha en lite tjockare soppa mixar du den med en mixerstav. Häll upp på varm termos eller drick direkt!
Söta hallonmuffins ca 16 stycken:
3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 1/2 dl vetemjöl
75 g smält smör
2 dl frysta hallon
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vispa vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl för sig och vänd ner det i äggsmeten. Smält smöret och rör i det. Smeten är nu ganska trög, men hallonen saftar sig ganska mycket så det gör inget. Ha sist i de frysta hallonen och rör om så de fördelas jämnt i smeten. Fyll pappersformar som är utställda i en muffinsplåt till 3/4. Grädda i 20 minuter i 200 grader.
Tomat och ostmufins, ca 20 tycken:
3 ägg
1 1/2 dl matlagningsyoghurt
2 tsk honung
1 tsk salt
3 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
50 g smält smör
1 ask körsbärstomater
2 dl riven ost (gärna med lite smak)
Vipa upp ägg och yoghurt, tillsätt salt, bakpulver och vetemjöl. Smält smöret och rör i det. Skölj och dela varje körsbärstomat i fyra delar, blanda i detta tillsammans med den rivna osten i smeten. Smaksätt gärna med någon torkad krydda, t ex oregano, då smakar dom nästan lite pizza.  Fyll pappersformar som är utställda i en muffinsplåt till 3/4. Grädda i 20 minuter i 200 grader.
Vad packar ni helst ner i utflyktsväskan så här på vintern?
Bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Gudruntårta


Ni som har hängt med ett tag känner igen bilden. Den är från i somras då solen sken som aldrig förr och under juni badade vi varje dag i sjön.
Nu är det januari 2011 och jag längtar så att det värker i hjärtat efter sommaren. Långa ljusa dagar då solen knappt går ner, grönt gräs under bara fötter, trädgården blommar för fullt och alla måltider intages utomhus. Men verkligheten är just nu något helt annat, cirka 50 centimeter snö och inte en dag med plusgrader på nästan två månader. Nu vill jag inte låta gnällig eller så, för faktum är att jag älskar snö och vinter. Jag har det mycket hellre så här än blötsnö och slask i tre månader! Men detta inträffar varje år så här strax efter nyår, min ostoppbara längtan efter den underbara sommaren. Men tills den är här har jag massor att göra och planera, så det är kanske tur att den är så långt bort? I år skall inga stora maskiner rulla genom min trädgård och borra 160 meter ner så vi kan få varmt och skönt inne, så kanske, kanske kan jag få till min köksträdgård. Storslagna planer finns så klart, vad som blir av är ju en helt annan historia..
Men för att inte dö av sommarabstinens bjuder jag idag på bästa tårtreceptet någonsin, nämligen Gudruntårtan (eller Herrgårdstårta eller vad ni kallar den i er familj).
Fina, färska jordgubbar är det dåligt med så här års, ta istället svenska, frysta hallon. Det fungerar precis lika bra!
1 rund (tvåbottnar) Gudruntårta:
200 g mjukt smör
2 dl strösocker
5 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
maräng:
5 äggvitor
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl grädde
ca 1 dl sylt
2 dl hallon
Vispa smör och socker mjukt, blanda i äggulorna, en i taget. Rör växelvis i mjöl, bakpulver och mjölk.
Klipp ut två rundlar i bakplåtspapper och klä två formar med löstagbar kant med dem. Fördela smeten jämnt i de två formarna.
Vispa äggvitorna med hälften av sockret vitt och hårt, tillsätt resterande socker och vaniljsocker mot slutet. Bred marängen över smeten i formarna och grädda i 180 grader i ca 30-40 minuter i nedre delen av ugnen.
Låt bottnarna svalna innan du brer sylt, vispad grädde och bär över den ena. Lägg på nästa botten och dekorera gärna med gröna blad eller färska bär.
Vad gör du för att överleva till sommaren?

0
Kommentera

En bit av 2010..


..följde med in i 2011.
Ni kanske tycker att det vore på plats med lite nyttigare mat så här på självaste nyårsdagen, många av er har säkert avgett löften om att dra ner på sötsaker och annat under det kommande året. Men istället tänker jag bjuda på en bit av vad som blev över efter gårdagens nyårsdessert, nämligen en vit chokladcheesecake ja eller vad som är kvar av den!
2010 var ett helt underbart år, men jag har på känn att 2011 kommer att bli ännu bättre. Därför inleder vi året med ett helt underbart recept som passar till såväl nyår som födelsedagskalas och till midsommar.
Cheesecake med vit choklad cirka 8 bitar:
cirka 20 digestivekex
50 g smör
3 ägg
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
400 g cream cheese
200 g vit choklad
3 dl vispgrädde
Krossa kexen till fina smulor med hjälp av en matberedare, smält smöret och blanda det med kexsmulorna. tryck ut detta i en form med löstagbar kant. Grädda i 150 grader i 15 minuter. Låt svalna.
Separera äggvitan från gulan och vispa upp äggvitan till ett vitt skum. Vispa äggulorna med strösocker och vaniljsocker, tillsätt färskosten och rör till en jämn smet. Smält chokladen och låt den svalna, rör sedan i den i färskostblandningen. Vispa grädden tills mjuka toppar bildas och rör samman den med choklad och färskostblandingen. Vänd sist ner den uppvispade äggvitan och fyll det gräddade skalet. Låt stelna i frysen i minst fyra timmar. Tag fram den minst 30 minuter innan servering så den hinner mjukna ordentligt.
Jag hoppas att ni alla läsare haft ett fantastiskt 2010 och att ni följer med mig på min matresa under 2011!
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

8
Kommentera

Bärsviss till nyår!



Först av allt vill jag passa på att önska er alla ett riktigt Gott Nytt År! Under veckan har jag tänkt att försöka summera matåret som gått, för det har ju hänt massor!
Till dig som vill ha något riktigt, riktigt superenkelt att bjuda på ikväll eller om du har insett att barnen inte alls kommer att uppskatta de timmar du lagt ner på desserten, utom tvärt om, rata den ganska omedelbart. Ja om så är fallet kommer jag är med ett litet tips. Lyxa till den klassiska och alltid så uppskattade desserten marängsviss. Här har jag bytt ut den sötsliskiga bananen mot blåbär, självkart går alla slags bär bra att använda. Vill man går det utmärkt att värma bären och göra en varm sås att ringla över maränger och glass. Barnsligt gott!
Se till att använda en riktigt god vaniljglass med äkta vanilj och grädde, det blir så mycket godare då!
Bärsviss 8 portioner:
1 L äkta vaniljglass
5 dl vispgrädde
4 tsk vaniljsocker
cirka 40 st maränger
4 dl blåbär eller andra bär
1 kruka citronmeliss
Börja med att göra runda, fina kulor av glassen med hjälp av en glasskopa. Lägg tillbaka dem i frysen och låt de frysa till under cirka 30 minuter. Då håller de sig runda och fina på fatet mycket längre när du serverat dem.
Vispa grädden tills den bildas mjuka toppar, smaksätt med vaniljsockret. Varva glass, grädde och maränger på ett stort fat. Strö blåbär eller ringla bärsåsen över och avsluta med citronmeliss. Servera på en gång.


Vad skall ni bjuda på till dessert ikväll?
bild: Katja Kristoferson

1
Kommentera

Vit chokladmousse


Det verkar som om jag tagit lite julledigt från Linnéas Skafferi, i ärlighetens namn kan jag ju inte påstå att det hänt så mycket spännande på matfronten så här efter jul. Maten består mest av uppskrämda rester från julafton men idag tänkte jag blicka lite framåt. För er som inte redan bestämt vad nyårsdesserten skall bestå av kommer här mitt absolut säkraste kort, nämligen chokladmousse.
Den går att variera i det oändliga, allt du egentligen behöver är ett bra grundrecept, sedan kan du variera det tills fantasin sätter stopp! Det är lika enkelt som ett, två, tre, för fler ingredienser behövs egentligen inte. Någon form av choklad, äggula och grädde, sen är du i hamn!
Vilken choklad man bestämmer sig för att använda är ju helt efter eget tycke och smak. Idag bjuder jag på vit chokladmousse, men här om veckan gjorde jag Tobleronechokladmousse. Så det går precis lika bra att botanisera i Marabous stora utbud som bland de finare sorterna. Det finns inga regler eller pekpinnar, dock har jag ett par tips som kanske kan hjälpa dig på vägen!
*Låt alltid chokladen svalna efter att du smält den, annars är risken stor att det hela skär sig.
*Äggulan bör vara rumstempererad, är den för kall är det precis som med chokladen, stor risk att allt blir en klumpig massa.
*Om nu detta händer, (vilket det då och då gör) få inte panik utan ta fram elvispen! Börjar äggulan och chokladen klumpa sig, tillsätt den vispade grädden, lite i taget och vispa med elvispen. Efter ett par sekunder brukar allt bli till en len massa i skålen och faran är över!

Nu till receptet!
Vit chokladmousse 4 portioner:
200 g vit choklad
1 äggula
3 dl vispgrädde
Börja med att hacka chokladen fint och smält den över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna helt.
Separera äggulan från vitan och vispa upp gulan lätt. Vispa grädden tills mjuka toppar bildas, vispa den inte allt för hård, då kan moussen lätt bli lite grynig.
Blanda ner äggulan, lite i taget i den smälta chokladen, rör konstant. Tillsätt sedan chokladsmeten i grädden och blanda allt noga.
Ha upp i portionsglas och låt stelna i kylen minst två timmar.


Nästan all slags mousse blir sådär extra god om du serverar lite syrliga bär till, på sommaren är det såklart allra godast med färska men så här på vintern får man nöja sig med frysta. På den ICA-affär jag handlar har de börjat med bär i lösvikt, dom är styckefrysta, kanonfina och lämpar sig perfekt till en tjusig dessert!
Idag har jag valt att servera björnbär till min chokladmousse då de håller sig fasta och fina fast du värmer på dem.
Låt höra, vilken är din favoritsmak när det kommer till chokladmousse?

5
Kommentera