Släta saffransbullar


Lussebullar behöver inte alltid se ut som just snirkliga lussekatter. De kan ju faktiskt se ut lite hur som. Man kan göra snurror fyllda med smör och vit choklad, det blir gott så det förslår! När man sedan inser att den vita chokladen man har hemma inte kommer att räcka till hela degen, ja då kan man göra släta bullar istället. Som man efter att de gräddats, penslar med smält smör och sedan doppar i socker. Det känns lyxigt och blir helt otroligt gott! Men dom bullarna är absolut godast nygräddade. Skall man stoppa dem i frysen skulle jag nog hoppa över smör och socker. När det sedan är dags för fika och man tinat sig ett gäng bullar, ja då skulle jag pensla dem med det smälta smöret och sedan doppa i sockret. Då blir dom nästan som nygräddade igen!
Grundreceptet på degen är den samma som förra gången, men vi kör det en gång till, ifall någon missat!
Saffransbröd:
50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två kuvert)
175 g mjukt smör
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i allt saffran. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna.
Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp. Skär det mjuka smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget. Blanda i ägg, socker och salt. Arbeta på låg hastighet in mjölet, lite i taget. Öka hastigheten och arbeta degen väl i cirka fem minuter. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den. Dela degen i bitar och forma dem till släta bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i en timme. Pensla med uppvispat ägg och grädda sedan bullarna i 180 grader i 20 minuter.
Smält smör och ha upp socker i en skål. Pensla de varma, nygräddade bullarna med smöret och doppa dem sedan i sockret. Akta så att du inte bränner dig bara!


Vad föredrar du, helt vanliga lussekatter eller vill du hellre ha någon rolig variant?
Bild: Linnéa Seidel

1
Kommentera

Veckans mat


Jag känner att de här inläggen med veckans mat är ganska viktiga för mig, just nu känns det nämligen som om jag tappat sugen lite på det här med att skapa nya recept. Det kan ju ha att göra med att jag under det senaste året bara öst fram nya idéer och recept. Först till alla böcker som gavs ut med Aftonbladet, sedan till min nya bok där det kom med en bit över 100 recept och de senaste månaderna har vi gjort ett par matjobb till en ny och härlig svensk mattidning. Sedan försöker jag hålla bloggen igång med läsvärda inlägg.
Det är inte så att alla idéer är slut, jag behöver nog bara ladda batterierna lite tror jag. Hitta ny inspiration och finna den där känslan och glädjen igen. Men med hela underbara december framför oss skall det nog inte bli några problem!
Genom att kika igenom gamla inlägg stöter jag på gamla favoriter och mat som bara var så god, här kommer en veckoplanering med allt ifrån kyckling på spett till den obligatoriska fredagspizzan!
Måndag  Quesadillas med mängder av smakrik ost
Tisdag Fyllda cannelloni- du har aldrig smakat något godare!
Onsdag Kycklingspett- på grillen eller i ugnen
Torsdag Lax med pesto
Fredag Hemgjord pizza en fredag, kan det bli mycket bättre?!
Vad lagar du när vardagsmaten blir allt för tråkig?

0
Kommentera

Gräddkola


Nu är det snart dags att börja göra julgodis, man behöver inte göra massor så man står där med hela köket upp och ner, kastruller överallt och en sån där smått hysterisk blick. Njut istället av julgodiset under hela december och gör lite i taget!
Gräddkola är ett sådant där bra godis att göra då du nästan alltid har alla ingredienser hemma och du kan smaksätta den med nästan vad du vill. Själv gillar jag den precis som den är, gräddig och god. Men testa gärna att tillsätta lite ekologiskt citronskal, torkad och malen ingefära eller varför inte en skvätt kakao? Prova dig fram så hittar du snart din favorit!


Gräddkola ca 50 st
100 g smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl sirap
Smält smöret i en tjockbottnadkastrull eller gryta. Rör i vispgrädde, socker och sirap. Låt koka i cirka 15 minuter. Gör ett kulprov för att avgöra om kolan är klar. Häll upp kolan på ett bakplåtspapper och låt svalna. Klipp den i bitar. Gör en fin strut av vitt bakplåtspapper eller tårtpapper så har du en alldeles perfekt julgåva att ge bort.


Har du börjat göra julgodis än och vilken är din favorit?
Bild: Katja Kristoferson

0
Kommentera

Lussebullar med vit choklad


I dag får vi tända första ljuset, dricka glögg och mumsa lussebullar helt ohämmat. Hur underbart låter inte det?
Tidigare i veckan passade jag på att göra en omgång saffransbröd som jag stoppade i frysen, det är så bra att ha när man får fikabesök. Men om jag skall vara helt ärlig, är jag inte överförtjust i vanliga lussekatter. De är så klart jättegoda rykande färska men efter en sväng i frysen och sen upptinade är det faktiskt inte så spännande längre.
Så därför gjorde jag ett gäng saffransbullar med vit choklad första advent till ära. Ni kan ju bara gissa hur gott det är!
Min värld har kastats om kull en aning, sedan barnsben har jag fått höra att jäst trivs om allra bäst i ljummet, 37° degvätska och jag har nästan alltid följt denna riktlinje. Men så pratar jag med brödmästaren Maria som helt övertygar mig om att det bara är nonsens och att degvätskan helst skall vara kall.. Jäsningstiden blir en anings längre, detta gör mig dock ingenting då man hinner med en hel del medan degen står där på spisen och jäser. Men eftersom jag ändå ville värma mjölk och saffran så att saffranet fördelas ordentligt i degen och för att ta fram all smak, så lät jag det vara stå och svalna en stund.
Saffransbullar med vit choklad ca 50 stycken:
50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två kuvert)
175 g mjukt smör
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i allt saffran. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna.
Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp. Skär det mjuka smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget. Blanda i ägg, socker och salt. Arbeta på låg hastighet in mjölet, lite i taget. Öka hastigheten och arbeta degen väl i cirka fem minuter. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.
fyllning:
400 g vit choklad
ca 200 g mjukt smör
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den. Dela degen i två delar. Kavla ut till en tunn platta och bred ut hälften av det mjuka smöret. Hacka den vita chokladen i riktigt små bitar och fördela hälften jämnt över smöret. Rulla ihop till en rulle och skär i cirka 1 1/2 centimeter breda bitar. Upprepa med den kvarvarande degen. Lägg dem i bullformar och låt jäsa i cirka en timme. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i cirka 20 minuter i 180 grader. Låt svalna på galler.
Bullarna är som allra godast lite varma, så glöm inte att värma på den lite innan du serverar dom!


Hur firar ni första advent i år?
Bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Inte bara människomat


Nej, idag handlar det inte om människomat här på Linnéas Skafferi. Jag hade ett helt gäng med små, svenska äpplen här hemma som började bli lite skrynkliga och trötta på livet. Jag hade först tänkt att göra paj eller kanske lite äppelmos av dem, men det blev liksom inte av.
Då kom jag på att jag har några små vänner som brukar komma förbi och äta dagarna i ända här utanför. Det brukar kunna bli riktiga diskussioner om vem som skall få äta först, men hittills har det inte blivit några slagsmål, på sin höjd ett par tjuvnyp.

Jag vet ju att tidigare på hösten brukar de små fåglarna sitta och picka i äpplen som blir kvar på träden.
Så jag tog bara en grövre ståltråd, du hittar liknande i blomster eller hobbyaffären, gjorde en böj i ena änden, trädde på första äpplet så det blev som en liten ögla längst ner. Där håller sig gärna fåglarna fast och pickar på äpplet sen. Sedan trädde jag på ytterligare två äpplen på varje tråd. Avslutningsvis gjorde jag en böj som jag kunde kroka fast runt en gren. Himla enkelt och fåglarna blev jätteglada. Nu hänger dom runt om i hela äppelträdet och man kan tycka att de inte behöver bråka längre, men det gör dom i alla fall. Jag tror rakt att småfåglar är lite bråkiga av sig!
Vill man kan man dekorera öglan längst ner med lite granris som man knyter fast.
Matar du fåglar hemma hos dig?
Bilder: Linnéa Seidel

0
Kommentera