Alkoholfri vitvinsglögg



Jag kikar in här, dan före dan och bjuder på ett litet glöggrecept i all sin enkelhet. Basen består av äppeljuice och vitt vin, sedan har jag smaksatt med nejlikor, ingefära, kanel. vanilj och äpple. Jag valde att göra min glögg helt alkoholfri, så jag gjorde den på alkoholfritt vitt vin som finns att köpa på systembolaget. Jag tycker utbudet på helt alkoholfria glöggsorter är under all kritik, därför lär man kan koka sin egen om man vill ha annat än den vanliga saftglöggen. Vill man ha alkohol i den går det självklart bra att köpa ett vanligt vitt vin.
I många recept kan man läsa att: ta ett billigt vin när du kokar egen glögg. Men jag rekommenderar er att inte göra detta. Köper ni ett allt för billigt vin kommer inte glöggen smaka så bra.  Lägger du till en tjuga eller så på vinet kommer din glögg smaka betydligt bättre!
Linneas vitvinsglögg med äpple:
4 dl äppeljuice (färdigblandad)
1 stort svenskt äpple
1 cm torkad ingefära
3 små kanelstänger
ca 15 torkade nejlikor
1/2 vaniljstång
6 dl vitt vin
citron och strösocker efter smak
Börja med att mäta upp äppeljuicen i en kastrull, klyfta äpplet och lägg i det. Tillsätt torkad ingefära, kanel, nejlikor och snittad vaniljstång. Låt detta koka upp och koka under 10 minuter. Tillsätt vinet och värm det tills det precis börjar koka. Tag av från plattan, sätt lock på kastrullen och låt glöggen stå och dra över natten i kylskåpet.
När glöggen skall drickas, värm upp glöggen och smaka av med citronsaft och socker. Sila glöggen och drick varm eller kall, dekorera gärna med ett par äppelklyftor i varje glas.
Vad dricker du helst, alkoholfri eller vanlig glögg?
Bild: Linnea Seidel

1
Kommentera

Julklappstips

Jag får allt be om ursäkt för den dåliga uppdateringen här. Men jag har varit på vift, datorn har varit på vift, det har snöat så länge nu att jag inte mins hur det är att gå ut genom dörren och inte behöva sopa av trappen. Vädret har varit grått så jag har varit helt oinspirerad att fotografera mat eller sötsaker (eller kanske helt enkelt för lat), sedan är det ju den där lilla detaljen att på fredag, ja då är det julafton!
Att göra listan är längre än någonsin förr, men jag tror allt är under kontroll.
Men idag tänkte jag tipsa er som inte har inhandlat alla julklappar än, om en hård klapp som garanterat blir uppskattad. Nämligen Jamie Olivers bok: Jamies Amerika. Själv fick jag den på posten i fredags, en liten julklapp från underbara Bonnier Fakta. Att sitta och bläddra i den en fredagseftermiddag när man är så hungrig att tarmarna vrider sig, ja det är inte att rekommendera! Men när som helst annars skänker den massor av inspiration med alla underbara bilder och läckra recept.
En perfekt klapp till alla som har något intresse i mat, oavsett om det är att äta, eller laga!
Här kan du bläddra lite i den och här finns den att köpa!


Vilket är ditt bästa julklappstips julen 2010?
Bild: Bonnier Fakta

0
Kommentera

Klassiska lussekatter


Så var årets luciafirande över, under gårdagskvällen besökte vi kyrkan mitt i den stad där jag bor för att njuta av det årliga luciakonserten där. Stadens lucia med tärnor, damkör och barnkör underhöll och det var så att ögonen tårades när barnkören tog i när de sjöng alla vackra julsånger och lyckades överrösta alla andra!
Att göra vanliga lussebullar kan tyckas vara en enkel match, men om man frågor dom som verkligen kan, ja då är det lite mer avancerat än man kan tro. Själv är jag urdålig på att göra fina lussekatter, men som försvar tycker jag att de skall vara charmiga och se hembakta ut. Men så kikar jag in hos Maria och så blir jag sååå avundsjuk på hennes perfekta, släta lussebullar. Är ni nyfikna på hur ett riktigt proffs gör? Ja då föreslår jag att ni kikar in här!
Bullarna på bilden ovan gjorde jag innan jag läste hur jag skall bete mig för att få dom sådär släta, förra veckan bjöd på en ny omgång saffransbak och nog fick jag dem allt lite slätare och finare, tack vara Marias tips och råd!
Grundreceptet på mitt saffransbröd är enligt följande:
50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två kuvert)
175 g mjukt smör
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i allt saffran. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna.
Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp. Skär det mjuka smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget. De ska alltså inte smälta ner i degvätskan utan arbetas in. Blanda i ägg, socker och salt. Arbeta på låg hastighet in mjölet, lite i taget. Öka hastigheten och arbeta degen väl i cirka fem minuter. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.
Forma till lussekatter, gör släta bullar eller varför inte fyllda bullar med vit choklad? Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Tryck i russin, pensla med uppvispat är och grädda i 225°C i cirka 10 minuter eller tills lussebullarna börjar få fin färg.

I mitt linneskåp har jag flera vackra, handvävda handdukar från bland annat min morfars mamma. Trotts att de har så många år på nacken är det få av dem som gått sönder utan de håller tvätt efter tvätt. Självklart är alla handdukar märkta med en bokstav, här ett H som står för Holm som min mamma hette som ogift. Handdukarna används flitigt här hemma och de passar så bra nu till jul då de flesta går i rött och vitt!


Firade ni lucia igår?
Bild: Linnea Seidel

0
Kommentera

Chokladtartelett

Tidigt i november fick jag ett mail om att vi var ett gäng utvalda matbloggar som var inbjudna att delta i en cook-off. Vi skulle få kokboken Lyxlagat hemskickad till oss, skriven av Operakällarens chefskonditor Daniel Roos och kokboksförfattaren Fredrik Zälls. På ett utvalt datum skulle vi alla presentera vad vi valt att provbaka ur boken, kommentarer om receptet och självklart, hur det hela sedan smakade!
Jag har bakat Daniels chokladtartelett, jag föll för receptet tack vare dess enkelhet och självklart för att jag älskar choklad! Ingredienserna är sådana som man allt som oftast redan har hemma och det gör receptet väldigt tillgängligt.
Så här gjorde jag:

Mät upp mjöl, socker och bakpulver i en skål. Skär det kalla smöret i små kuber och tillsätt det. Arbeta snabbt ihop till en smulig massa som enligt boken skall ha ”sandlik konsistens- tänk Malibu Beach.” Knäck därefter i ägget och blanda tills du har en fin och blank deg. Platta till degen och linda in den i plastfolie. Låt vila i kyl i cirka 30 minuter.
Det här kan ha varit första gången jag verkligen följde ett recept på pajdeg, utan att ens ändra det lite. Plus i kanten till mig.
Dock är det så att göra pajdeg för hand inte riktigt är min grej, nästa gång jag gör denna tartelett åker matberedaren fram!


När pajdegen vilat kavlas den snabbt ut på väl mjölat bord. Rulla upp pajdegen på kaveln och drapera den över pajformen, tryck med varsamma fingrar ut pajdegen i formen. Rensa bord pajdegen som hänger över kanten och pensla bort överflödigt mjöl.
Förgrädda skalen i 180 grader i cirka fem minuter. Tag ut dem ur ugnen och sänk sedan värmen till 130 grader.
Istället för att göra en stor, blev det flera små pajer. Men det gick precis lika bra!

Till fyllningen blandar du mjölk och grädde i en kastrull, låt detta koka upp. Tillsätt chokladen och rör om tills den smält helt.
Vispa upp ägget och tillsätt det under konstant vispning. Fyll pajskalen med chokladfyllningen och baka pajerna i cirka 10 minuter om de är små och 15-20 minuter om du har en stor pajform.
Inga svårigheter här inte. Allt gick lekande lätt! Dock var jag tvungen att byta ut 1/4 av chokladen mot en liten mörkare variant.

Den färdiga pajen, dekorerad med riven choklad. Jag vet inte vad självaste chefskonditorn säger, men jag smakade på pajen när den fortfarande var ljummen och sedan åt jag av den senare på kvällen. Jag tycker att den smakade mycket godare på kvällen och den var enklare att skära när den fått stå till sig lite. I boken serveras den med en chokladkräm, jag hade nog velat haft lite syrliga hallon eller något till som bröt av den ganska mastiga chokladsmaken. Receptet fick av mig 4 av 5 möjliga!
Receptet är enligt följande:
mördeg:
230 g vetemjöl
110 g strösocker
110 g kallt smör
2 1/2 g bakpulver
1 ägg
fyllning:
200 g grädde
80 g mjölk
200 g choklad
1 ägg
Till varje recept i denna bok hittar du ett dryckestips och ett låtval som passar bra till receptet.
Jag skulle gärna dricka en stor kopp varm choklad till och undertiden jag gjorde denna paj gick Tove Styrkes- White light moment het i högtalarna.
Bilder: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Gryta med kanel


Jag inser att jag inte kan bjuda er på julgodis hela december, vi måste bryta av med något annat ibland. Som den här fläskkotlettgrytan till exempel!
För ett par veckor sedan var jag ut till Forneby Kött, en lokal grisbonde som verkligen bryr sig om sina grisar. Jag har nog aldrig sett grisar ha det så bra och må så bra som dom gör!
Lyckliga jag fick med mig lite produkter hem att göra någonting av och först ut är nu alltså fläskkotletterna. Detta har aldrig varit min favoritdel på grisen. Antagligen har den inte tillagats på rätt sätt och blir då torr och tråkig och ska man då äta kött, då vill man ju ha en god köttbit! Så under ganska många år ratade jag denna del från grisen, men i och med att matintresset lavinartat har ökat har jag även sett det som en utmaning att laga till denna tråkiga lilla bit av fläskkött.
Denna gång blev det då en juldoftande gryta, kanske något att servera i mellandagarna eller så här innan jul? Tack vare att en kanelstång fick koka med blev grytan väldigt aromatisk. I Sverige är vi väldigt dåliga på att använda kanel i matlagning, det blir mest till bakning och på gröten, men att låta en kanelstång koka med i grytan eller varför inte i en het chili con carne är riktigt gott!

Fläskkotlettgryta:
4 fläskkotletter, gärna med ben
1 stor röd lök
3 vitlöksklyftor
1 burk champinjoner (eller ännu hellre, färska)
3 lagerblad
1 kanelstång
1 msk starkt paprikapulver
salt & peppar
1 burk konserverade. hela körsbärstomater
cirka 1/2 L köttbuljong
2 msk soya
3 msk grädde
Hetta upp grytan och ha i en rejäl klick smör. Låt kotletterna steka med tills de fått fin färg på båda sidorna, lägg dem åt sidan.
Skala och strimla löken, skala vitlöken och krossa den med hjälp av knivens blad. Lägg lök, vitlök, champinjoner, lagerblad och kanel i grytan. Dofta över paprikapulver, salt och peppar. Låt detta fräsa ett par minuter, tillsätt sedan kotletterna. Slå över burken med körsbärstomaterna, buljongen och soyan. Låt koka i minst  30 minuter eller så länge du har möjlighet till. Min gryta fick nog stå och puttra under lock i drygt en timme. Sedan kunde man dela det annars så tråkiga köttet med gaffeln! Smaka av med lite grädde och servera med ris eller kokt potatis.


Brukar du använda kanel i din matlagning?

Jag älskar att använda mina fina, gamla bestick som jag fyndat på loppisar och antikaffärer. För det mesta behöver de bara putsas lite lätt, diskas och sedan är de redo att användas!
Bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera