Saffransskorpor


På söndag är det första advent och vad passar egentligen bättre att knapra på till glöggen än gyllengula saffransskorpor? Igår huserade jag runt i personaköket på P4 Västmanland och efter en timmes pratande och bakande låg dessa skorpor i ugnen och torkade. Eller, just de här skorporna bakade jag i går kväll och skorporna som bakades i radio lämnade jag kvar och jag hoppas att de myser med skorpor och glögg där i veckan! Fast det blev en liten miss i planeringen, det skall egentligen vara en påse mandelspån i skorporna vilket jag var helt övertygad om att jag hade hemma. Men så var icke fallet men de blev goda i alla fall. Fast allra godast blir de såklart med mandel i!

Efter att skorporna har torkat, lägg dem i en fin glasburk, knyt runt ett vackert band och du har den perfekta ”gå bort-presenten” så här i juletid!
Linnéas saffransskorpor:
100 g smör
1/2 g saffran
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 liten påse mandelspån
5 dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull, rör saffran och socker. Låt detta svalna något, vispa undertiden samman de båda äggen. Rör ner dem i det smälta smöret och vispa ordentligt.
Ha i bakpulver, vaniljsocker och mandelspån, tillsätt sist mjölet och arbeta samman till en smidig, glansig deg. Den skall fortfarande vara lite kladdig.
Dela degen i två bitar och forma till längder. Platta ut dem ordentligt med hjälp av fingrarna. Grädda först i 180 grader i cirka 15 minuter, tag ut plåten ur ugnen och skär längderna i sneda bitar. Försök att vända dem med snittytan upp. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda ytterligare 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen tills ugnen är helt kall eller över natten. Förvara i burkar med tätslutande lock.
Det här kan vara den enklaste varianten av skorpor jag testat att göra, hela degen görs i en kastrull. Lite disk och snabbt går det också, sådant gillar jag!


Nu undrar jag om du brukar använda saffran när du bakar till jul och vad brukar du baka?

Bild: Linnéa Seidel

2
Kommentera

Julen 2010-Inspiration


Julen 2010 närmar sig med stormsteg och jag känner att jag inte riktigt är beredd. Det har varit fullt upp med arbete och annat den senaste tiden så jag har inte haft tid att reflektera över det faktum att min favorithögtid står och bankar på dörren. Men självklart släpper jag in den i värmen, förhoppningsvis redan nu i veckan. I helgen skall vi avnjuta årets första julbord och när vi kommer hem på söndag vill jag att huset skall andas första advent. Gardinerna skall upp i köket, förrådet med ljus måste fyllas på, adventsljusstakarna skall plockas fram och trädgården skall pyntas med en ljusslinga eller två. Vädret gör allt för att vi skall hitta den rätta julkänslan då det lovas snö nästan hela veckan här där jag bor.
Men ibland kan man behöva lite hjälp på traven med att finna den där julkänslan, att hitta inspirationen som gör att man orkar stanna uppe den där extra timmen för att sy klart gardinerna eller koka knäck. Självklart finns det mängder av tidningar, hemsidor och böcker att gotta ner sig i och idag tänkte jag tipsa några av mina guldkorn!
Julpyssel de luxe: En lustfull inspirationsbok av Josefin Ekman. Jag blir inspirerad bara av att se omslaget! Boken finns ännu inte i min ägo, men gångerna är många då jag bläddrat igenom den i bokaffären. Kanske något att sätta upp på önskelistan?
Marta Stewart:  Pyssel, inrednings, matlagnings och bakningsdrottningen Martha Stewart har allt du behöver för att lyckas med julen. Jag har ett vältummat nummer av en av de specialtidningar hon släpper till varje jul och jag hittar alltid ny inspiration där! Får man inte tag på papperstidningarna är hennes hemsida värd guld. Där finns allt från julpysslet med de allra minsta till underbara julrecept.
Underbara Clara: Clara julbonar för fullt i det vackra hemmet uppe i norr. Kika på de stämningsfulla bilderna, sug åt dig av de tips hon delar med sig av och låt dig inspireras!
Pottery Barn: Min favoritbutik när det kommer till amerikans inredning. Tyvärr finns inte möblerna att få tag på i Sverige men jag brukar kika in där med jämna mellanrum bara för att hitta inspiration och nu till jul finns det massor att inspireras av!
Detta är bara några få av de ställen jag hittar min inspiration till julen 2010. Nu vill jag veta vart du hittar din? Vilka är favorittidningarna, böckerna och hemsidorna?

0
Kommentera
ANNONS

Vinnare!

Anna med sitt recept på rödvinssås, ibland är det enkla även det bästa. Och ett riktigt bra recept på rödvinssås är alltid bra att ha! Här kommer receptet:
Enkel rödvinssås
4 dl rött vin
1 msk oxfond
1½ msk råsocker
1 msk torkad timjan eller rosmarin
2 tsk vetemjöl utrört i lite smör
2 msk smör
salt
nymald vitpeppar
1. Sjud vin, fond, socker och timjan ca 30 minuter.
2. Sila såsen och rör i smör/mjöl blandningen så att såsen tjocknar lite. Smaka av med smör, salt och peppar
Stort grattis till dig och tack ni andra som var med och bidrog med många härliga recept!
Tack till Touch of Taste som var med och sponsrade tävlingen.

0
Kommentera

Mer choklad åt folket!


Men vilken trevlig nyhet jag såg idag när jag bläddrade igenom senaste numret av Elle Mat & Vin som låg och väntade på mig i brevlådan igår. Kanske är jag sist i hela mat-Sverige att upptäcka detta, men chokladmärket Odense lanserade redan i augusti chokladknappar i tre utföranden, ljus, mörk och vit. De kommer i en praktisk påse som är återförslutningsbar, dock är påsarna bara på 150 gram vilket är lite lite då det i många recept skall vara 200 gram. Kanske ett försäljningsknep för att få kunden att köpa två påsar istället för en? Hur det nu än är med det tycker jag det är bra att vi äntligen kan köpa dessa smidiga chokladknappar även i Sverige. De är smidiga att smälta och om du gör chocolate chip cookies med dem blir de mycket finare än när du hackar chokladen!
Tyvärr har de inte dykt upp i min matbutik men jag hoppas att se dem inom en snar framtid!
Kommer du att testa chokladknapparna eller håller du dig till den vanliga, hederliga chokladkakan?
Produktbild: Odense

0
Kommentera

Veckans mat


Älskade vardagsmat. För visst är det så, helgens lite finare mat är god, men jag lever ändå för vardagen och allt som kommer med den. Men jag har kört fast lite, jag vet inte om det beror på att skallen är full av jobb, framtid och en hel del julplanering eller om jag bara är i en svacka. För vardagsmaten är den mat jag gillar allra bäst att laga, att få till något riktigt gott utan att det tar allt för lång tid. Därför tänkte jag försöka göra en veckoplanering här på bloggen. Inte för att jag någonsin skulle få för mig att följa den, utan mer för att lyfta fram maträtter jag tidigare gjort och på det viset inspirera både mig och er läsare.
Måndag-Pasta med räkor
Tisdag- Hederliga pannkakor, här en mix mellan svenska och amerikanska
Onsdag- Mitt i veckan tacos
Torsdag- Vegetarisk paj
Fredag- Hel kyckling i ugn, medan kycklingen står i ugnen gör du en smaskig potatissallad till.
Något sött till fredagsmyset eller helgen- Linneas goda helgglass
Hur är det för er? Är vardagsmaten ett nödvändigt ont eller är det bara kul?
Bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera