På söndag är det första advent och vad passar egentligen bättre att knapra på till glöggen än gyllengula saffransskorpor? Igår huserade jag runt i personaköket på P4 Västmanland och efter en timmes pratande och bakande låg dessa skorpor i ugnen och torkade. Eller, just de här skorporna bakade jag i går kväll och skorporna som bakades i radio lämnade jag kvar och jag hoppas att de myser med skorpor och glögg där i veckan! Fast det blev en liten miss i planeringen, det skall egentligen vara en påse mandelspån i skorporna vilket jag var helt övertygad om att jag hade hemma. Men så var icke fallet men de blev goda i alla fall. Fast allra godast blir de såklart med mandel i!
Efter att skorporna har torkat, lägg dem i en fin glasburk, knyt runt ett vackert band och du har den perfekta ”gå bort-presenten” så här i juletid!
Linnéas saffransskorpor:
100 g smör
1/2 g saffran
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 liten påse mandelspån
5 dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull, rör saffran och socker. Låt detta svalna något, vispa undertiden samman de båda äggen. Rör ner dem i det smälta smöret och vispa ordentligt.
Ha i bakpulver, vaniljsocker och mandelspån, tillsätt sist mjölet och arbeta samman till en smidig, glansig deg. Den skall fortfarande vara lite kladdig.
Dela degen i två bitar och forma till längder. Platta ut dem ordentligt med hjälp av fingrarna. Grädda först i 180 grader i cirka 15 minuter, tag ut plåten ur ugnen och skär längderna i sneda bitar. Försök att vända dem med snittytan upp. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda ytterligare 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen tills ugnen är helt kall eller över natten. Förvara i burkar med tätslutande lock.
Det här kan vara den enklaste varianten av skorpor jag testat att göra, hela degen görs i en kastrull. Lite disk och snabbt går det också, sådant gillar jag!
Nu undrar jag om du brukar använda saffran när du bakar till jul och vad brukar du baka?
Bild: Linnéa Seidel