Vi verkar fortsätta med julgodis-tema här på Linnéas Skafferi och dagen till ära handlar det om daim, eller ett daimliknande godis i alla fall. Jag vågade inte låta kolan koka allt för länge, man vill ju inte vara ansvarig för att gästernas tänder ryker när de sätter tänderna i det hemkokta julgodiset! Jag tog samma recept som till knäcken med uteslöt de hackade mandlarna och det lät som om godiset blev uppskattat.
Ett litet tips på vägen är att när man har kokat all sorts kola så ställ inte ner den kladdiga grytan eller kastrullen i diskhon. Fyll den istället med vatten och ställ tillbaka den på plattan. Låt vattnet koka upp och häll av vattnet, sedan är det lätt som en plätt att diska ur den!
Daim, cirka 30 små bitar:
2 dl sirap
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
200 g 35% choklad
Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull. Rör om och koka upp. Låt koka tills kolan mörknar och klarar kulprovet. Fyll ett lågt glas med iskallt vatten, droppa i lite het kolasmet. Kan du forma kolan till hårda bollar är kolan klar, annars får den koka en stund till.
Klä en liten form, cirka 20×15 cm med bakplåtspapper och bred ut den heta kolasmeten. Låt svalna. Smält chokladen och bred den över den stelnade kolasmeten.
När chokladen stelnat helt skär du godiset i lagom stora rutor.
Har du ätit något julgodis än i år?
Bild: Linnéa Seidel