Hemmagjord daim


Vi verkar fortsätta med julgodis-tema här på Linnéas Skafferi och dagen till ära handlar det om daim, eller ett daimliknande godis i alla fall. Jag vågade inte låta kolan koka allt för länge, man vill ju inte vara ansvarig för att gästernas tänder ryker när de sätter tänderna i det hemkokta julgodiset! Jag tog samma recept som till knäcken med uteslöt de hackade mandlarna och det lät som om godiset blev uppskattat.
Ett litet tips på vägen är att när man har kokat all sorts kola så ställ inte ner den kladdiga grytan eller kastrullen i diskhon. Fyll den istället med vatten och ställ tillbaka den på plattan. Låt vattnet koka upp och häll av vattnet, sedan är det lätt som en plätt att diska ur den!
Daim, cirka 30 små bitar:
2 dl sirap
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
200 g 35% choklad
Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull. Rör om och koka upp. Låt koka tills kolan mörknar och klarar kulprovet. Fyll ett lågt glas med iskallt vatten, droppa i lite het kolasmet. Kan du forma kolan till hårda bollar är kolan klar, annars får den koka en stund till.
Klä en liten form, cirka 20×15 cm med bakplåtspapper och bred ut den heta kolasmeten. Låt svalna. Smält chokladen och bred den över den stelnade kolasmeten.
När chokladen stelnat helt skär du godiset i lagom stora rutor.
Har du ätit något julgodis än i år?
Bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Underhållning

Lördagens inlägg här på Linnéas Skafferi är ett tips till dig som tycker om att titta på när det lagas mat och bakas i TV-rutan.
TV8 har under hösten sänt serien- Rachel Allen Bake! som nu finns att se på TV8 Play. Ibland är det svårt att se alla program man önskar på TVn och då är det alldeles rysligt bra att man kan kika genom datorn när man har tid!
Men redan nu tycker jag du skall boka din plats i soffan och ta kontrollen över tv-dosan på onsdag kl 19.55 då sänder Kanal5 Jamie upptäcker Stockholm. Jag missade när de sända avsnittet i somras och tänker därför bänka mig framför tvn denna decemberonsdag för att få uppleva Stockholm ur en brittisk tv-kocks perspektiv.
En annan som efter lite om och men vunnit mitt hjärta är Per Morberg med serien Vad blir det för mat, även denna serie finns att beskåda utan att passa tv-tider och ni finner den här!
Jag önskar er alla en härlig vinterhelg, nu skall jag ge mig i kast med lite bakning av julgodis!

0
Kommentera

Släta saffransbullar


Lussebullar behöver inte alltid se ut som just snirkliga lussekatter. De kan ju faktiskt se ut lite hur som. Man kan göra snurror fyllda med smör och vit choklad, det blir gott så det förslår! När man sedan inser att den vita chokladen man har hemma inte kommer att räcka till hela degen, ja då kan man göra släta bullar istället. Som man efter att de gräddats, penslar med smält smör och sedan doppar i socker. Det känns lyxigt och blir helt otroligt gott! Men dom bullarna är absolut godast nygräddade. Skall man stoppa dem i frysen skulle jag nog hoppa över smör och socker. När det sedan är dags för fika och man tinat sig ett gäng bullar, ja då skulle jag pensla dem med det smälta smöret och sedan doppa i sockret. Då blir dom nästan som nygräddade igen!
Grundreceptet på degen är den samma som förra gången, men vi kör det en gång till, ifall någon missat!
Saffransbröd:
50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två kuvert)
175 g mjukt smör
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i allt saffran. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna.
Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp. Skär det mjuka smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget. Blanda i ägg, socker och salt. Arbeta på låg hastighet in mjölet, lite i taget. Öka hastigheten och arbeta degen väl i cirka fem minuter. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den. Dela degen i bitar och forma dem till släta bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i en timme. Pensla med uppvispat ägg och grädda sedan bullarna i 180 grader i 20 minuter.
Smält smör och ha upp socker i en skål. Pensla de varma, nygräddade bullarna med smöret och doppa dem sedan i sockret. Akta så att du inte bränner dig bara!


Vad föredrar du, helt vanliga lussekatter eller vill du hellre ha någon rolig variant?
Bild: Linnéa Seidel

1
Kommentera

Veckans mat


Jag känner att de här inläggen med veckans mat är ganska viktiga för mig, just nu känns det nämligen som om jag tappat sugen lite på det här med att skapa nya recept. Det kan ju ha att göra med att jag under det senaste året bara öst fram nya idéer och recept. Först till alla böcker som gavs ut med Aftonbladet, sedan till min nya bok där det kom med en bit över 100 recept och de senaste månaderna har vi gjort ett par matjobb till en ny och härlig svensk mattidning. Sedan försöker jag hålla bloggen igång med läsvärda inlägg.
Det är inte så att alla idéer är slut, jag behöver nog bara ladda batterierna lite tror jag. Hitta ny inspiration och finna den där känslan och glädjen igen. Men med hela underbara december framför oss skall det nog inte bli några problem!
Genom att kika igenom gamla inlägg stöter jag på gamla favoriter och mat som bara var så god, här kommer en veckoplanering med allt ifrån kyckling på spett till den obligatoriska fredagspizzan!
Måndag  Quesadillas med mängder av smakrik ost
Tisdag Fyllda cannelloni- du har aldrig smakat något godare!
Onsdag Kycklingspett- på grillen eller i ugnen
Torsdag Lax med pesto
Fredag Hemgjord pizza en fredag, kan det bli mycket bättre?!
Vad lagar du när vardagsmaten blir allt för tråkig?

0
Kommentera

Gräddkola


Nu är det snart dags att börja göra julgodis, man behöver inte göra massor så man står där med hela köket upp och ner, kastruller överallt och en sån där smått hysterisk blick. Njut istället av julgodiset under hela december och gör lite i taget!
Gräddkola är ett sådant där bra godis att göra då du nästan alltid har alla ingredienser hemma och du kan smaksätta den med nästan vad du vill. Själv gillar jag den precis som den är, gräddig och god. Men testa gärna att tillsätta lite ekologiskt citronskal, torkad och malen ingefära eller varför inte en skvätt kakao? Prova dig fram så hittar du snart din favorit!


Gräddkola ca 50 st
100 g smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl sirap
Smält smöret i en tjockbottnadkastrull eller gryta. Rör i vispgrädde, socker och sirap. Låt koka i cirka 15 minuter. Gör ett kulprov för att avgöra om kolan är klar. Häll upp kolan på ett bakplåtspapper och låt svalna. Klipp den i bitar. Gör en fin strut av vitt bakplåtspapper eller tårtpapper så har du en alldeles perfekt julgåva att ge bort.


Har du börjat göra julgodis än och vilken är din favorit?
Bild: Katja Kristoferson

0
Kommentera