Apelsin & banankaka


God förmiddag måndag!
Idag tänkte jag bjuda er på en sån här enkel ”man tager vad man haver-kaka” som passar perfekt att bjuda på nu när vi med stormsteg närmar oss juletider. På fruktfatet fanns det ett par inte allt för fagra bananer som verkligen sett bättre dagar, just dessa bananer är de allra bästa att göra kaka på!  Efter apelsinglassen som jag gjorde fick jag även ett par apelsiner över och jag tänkte, varför inte göra en apelsin och banankaka?
Kakan, den blev borttingad redan innan den ens åkt in i ugnen men som tur var fick jag chans att smaka en skiva i alla fall. En klick vispad grädde och lite rårörda lingon till och du har en mumsig efterrätt att bjuda på i advent!
Apelsin & banankaka:
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 ekologiska bananer
saft och skal från 1 1/2 ekologisk apelsin
1 dl vaniljyoghurt
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda alla de torra ingredienserna i en separat skål. Mosa bananerna, riv skalet och pressa ur saften ur apelsinerna. Varva detta med de torra ingredienserna, rör sist i yoghurten. Smöra och bröa en sockerkaksform och ha i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 180 grader i cirka 45 minuter.
Ät nybakad som den är eller med en klick grädde och lite lingon.
Bild: Linnéa Seidel

11
Kommentera
ANNONS

Fredagstävling

Fredagen till ära bjuder jag i samarbete med Touch of taste på en liten tävling där vinnaren kammar hem en 11 cm Global All/Kockkniv. Jag har själv börjat uppdatera mitt förråd när det kommer till köksknivar och det gör hela matlagningen så mycket enklare och roligare.
För att vara med i tävlingen vill jag att du bidrar med ditt bästa recept där du har använt någon av Touch of tastes fonder. Min favorit är oxfonden som är perfekt att ha i grytor, köttfärsås och till brunsåsen. Tävlingen kommer att pågå till 19/11, alltså till nästa fredag. Vinnaren dras kl 20.00 på fredag kväll.
Skriv receptet och dina kontaktuppgifter i kommentarsfältet nedan.
Lycka till!

0
Kommentera

Apelsinglass


Igår var jag åter igen i P4 Västmanlands personalkök för att trolla fram något sött. Tema för dagen var citrusfrukter och istället för att göra den klassiska apelsinmarmeladen gjorde jag apelsinglass. Vi har gjort glass tidigare, men den här gången är det helt utan glassmaskin. För att göra det hela lite roligare lät jag dem stelna i helt vanliga plastmuggar. Innan jag ställde in dem i frysen stack jag i en glasspinne, på det viset får var och en sin helt egna glass, perfekt till barnkalaset! Vill man inte frysa glassen i portioner går det ju självklart bra att ta en vanlig form.

Till jul skulle jag kanske smula i några pepparkakor i glassmeten för att få lite extra julsmak på det hela. Självklart går det ju bra att byta ut apelsinen mot andra frukter eller bär, ta det du gillar bäst!
8 stycken apelsinglassar (utan glassmaskin):
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl florsocker
3 äggulor
2 tsk vaniljsocker
125 g mascarpone
skal från en ekologisk apelsin
saft från två ekologiska apelsiner
Vispa grädden fast. Separera äggulan från vitan och vispa upp gulan tillsammans med florsocker och vaniljsocker. Tillsätt mascarponeosten, skal från en apelsin och saft från två. Rör om väl. Blanda ner detta i grädden. Fördela i åtta plastmuggar och stick i glasspinnarna. Ställ in i frysen, du kan behöva räta till glasspinnarna lite. Låt stå i frysen minst fyra timmar, gärna över natten. Plastmuggen avlägsnas enklast genom att klippa ett jack i den och sedan riva den i bitar.
På radion frågade vi lyssnarna vad de gjorde av sina apelsiner, tyvärr fick vi inte in några förslag så därför undrar jag vad ni läsare gör med era apelsiner?
Bilder: Linnéa Seidel

4
Kommentera
ANNONS

matfeed+Assistent=sant

Många av er läsare här på Linneas Skafferi vet jag har en matblogg, eller en blogg där ni då och då skriver om mat. Är du en av dessa läsare tycker jag att du skall klicka dig vidare till www.matfeed.se och vara med att tävla om att bli månadens blogg. Denna månad kommer nämligen vinnaren inte bara kamma hem äran, utan även en sprillans ny Assistent från Ankarsum i valfri färg!
Temat denna månad är matbröd/vetebröd och jag vet att många av er är igång och bakar för fullt, därför tyckte vi att denna tävling passade extra bra nu inför julens storbak. Så är du inte redan medlem på  www.matfeed.se tycker jag att du genast blir det!
Du kan alltså inte vinna denna Assistent här på Linneas Skafferi utan denna tävling finns på www.matfeed.se och är för dig som bloggar om mat och bakverk.
Vi ser fram emot många fina bidrag denna månad!
Ni glömmer väl inte bort att kika in på våra andra sidor också:
www.fotofeed.se, www.pysselfeed.se & www.inredningsfeed.se

1
Kommentera

Skaldjursresan


Förra helgen var jag och ett gäng andra matbloggare bjudna ner till Västkusten och Lysekil av Västsvenska Turistrådet. De gör en jättesatsning på att få dit fler turister även under höstmånaderna, då deras skaldjur är som allra bäst. För egen del tycker jag att detta är en helt fantastisk idé, för även om det var ett ganska gråmulet väder Västkusten bjöd oss på var Lysekil lika vackert som alltid och jag kan varmt rekommendera ett besök, kanske framför allt när turistsäsongen är över. Fisk och skaldjur är betydligt billigare under hösten och du behöver inte trängas med tusentals turister!
På fredagskvällen dukades det upp en 5-rätters middag på Gullmarsstrand och vi njöt i fulla drag! Efter middagen tog vi färjan över till Lysekil och spenderade natten på hotell Strandflickorna, där tilldelades vi varsitt vackert rum och de som ville kunde gå ner och bada i havet eller i bubbelpoolen.

På lördagsmorgonen klädde vi oss varmt och for ner till hamnen för att åka ut till en musselodling. Jag säger bara en sak, Skärgårdsdoktorn släng dig i väggen. Det här var the real deal! Väderbitna sjömän i stickade tröjor och en enorm passion för havet och allt det har att erbjuda. Det var verkligen på riktigt och jag tror att hela gänget blev imponerade och inspirerade av hela förmiddagen.

Vi fick berättat för oss hur en modern musselodling bedrivs, vilka olika metoder de använder och jag insåg att arbeta med dessa odlingar är precis som de arbete bönderna bedriver här omkring. Vissa år är bättre än andra och man jobbar alltid med eller mot naturen.

Här under finns långa remsor där musslorna lever, odlas och frodas.

Medan det under dessa tunnor ligger hundratals burar där man odlar musslorna.

Dom här musslorna kan vi inte njuta av på tallriken än på ett tag..


Det var inte bara musselkunskap som bjöds på ute på vattnet, värmande kaffe och godsaker plockades fram under resans gång.
Att besöka musselodlingarna var det absolut bästa under min snabba vistelse på Västkusten och jag hade gärna tillbringat mer tid med det och kanske besökt fler lokalproducenter som förser oss med fisk och skaldjur. Dels för att få en större kunskap (jag som är en riktig landkrabba känner att jag verkligen har för dålig koll på det här området!) och sen för att jag verkligen tror på de mindre producenterna. Oavsett om det gäller skaldjur, fisk, köttdjur eller grönsaker. De är dessa eldsjälar som kommer göra stor skillnad i framtiden.

Trotts att Västkusten både bjöd på mulet väder och ett bombhot var dygnet där nere toppen och en resa ner mot Lysekil och Göteborg sattes upp på listan med resemål vi skall försöka komma iväg på. Många glömmer bort att turista i Sverige kan vara helt underbart!
De andra matbloggarna som gjorde mig sällskap på resan var Kinna, Katja, Emma, Jennie och Jonathan.

Bilder: Linnéa Seidel

0
Kommentera