Nu blir det andra bullar!


Nej, faktiskt inte. Men jag gillar uttrycket; Nu blir det andra bullar!
Tyvärr bakar jag bullar allt för sällan, jag gillar att hela huset fylls av doften från kanel och smör. Sen blir köket alltid så fint efter att man har röjt undan efter allt bakande och då är det så härligt att sätta sig ner och fika med de rykande varma bullarna. Sen behöver man ju inte alltid göra vanliga bullar av vetedegen, en klassisk vetelängd går inte heller av för hackor!

Linnéas vetelängder:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
2 tsk kardemumma
cirka 14 dl vetemjöl

fyllning:

100 g smör
1 dl strösocker
1 dl hackad mandel
2 msk kanel



Smält smöret i en kastrull och slå i mjölken, värm till fingervarmt, 37 °C.
Smula sönder jästen i en bunke och slå över den varma degvätskan. Rör tills all jäst är lös. Tillsätt salt, socker och kardemumma, ha sedan i vetemjölet i omgångar tills du får en jämn fin deg. Låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter eller till dubbel storlek. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda snabbt ihop degen. Dela den i i två bitar och kavla ut dem till cirka 30 x 40 cm stora plattor. Bred på smöret, strö över socker, hackad mandel och kanel. Rulla ihop till längder och lägg på en plåt. Klipp centimetertjocka jack i sidorna. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker eller mandelspån över. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i cirka 20 minuter.

Hur är det hemma hos er, bakas det bullar ofta?

Bild: Katja Kristoferson

0
Kommentera

Eat, Pray, Love

Jag har nog en ganska typisk tjejig smak när det kommer till film, smäktande draman med heta kärlekshistorier och en del smart humor, det är sådant jag tycker en avkopplande film bör innehålla. Är sedan filmen kryddad med härliga matscener, jag då är jag fast och behöver jag inget mer!
När det började dyka upp reklam för filmen med den tilltalande titeln: Eat, Pray, Love kände jag direkt att detta kunde bli något. En sån där lagom film ni vet. Att filmen är baserad på en bok kändes ganska bra, då brukar storyn hålla och eftersom jag inte läst boken än behöver jag inte känna någon besvikelse över att saker och ting inte stämmer med hur jag målat upp allt för min inre syn.
Första delen av filmen var en ganska typisk amerikans drama. New Yorkkvinnan (som självklart är journalist) med det perfekta livet, äktenskapet och huset känner att något fattas, skiljer sig, träffar en ny kärlek nästan direkt men inte heller det var lösningen på hennes problem.
I ett försök att komma på vem hon egentligen är ger hon sig ut på en resa och här någon stans blev jag fast. Under en vistelse i Italien förstår hon att det finns mer i livet än att arbeta och att kolhydrater är guds gåva till folket. Underbara miljöer, mat i mängder och vacker vänskap gjorde att jag under en bra stund satt som fastklistrad! Sedan fortsätter hennes resa och där någonstans tappar jag fokus på filmen helt. Om det berodde på att antalet scener med mat minskades ner från 100 till 0 eller om det bara blev tjatigt vet jag inte. Men de där scenerna i Italien lyfte verkligen hela filmen så den får i alla fall 3 av 5 cupcakes av mig!
Här kan ni se en trailer på filmen, som vanligt har de inte alls lyckats med översättningen till svenska; Eat, Pray, Love blev Lyckan, Kärleken och Meningen med livet, men det är ju en helt annan historia!


Vilka ”matfilmer” tycker du bäst om?
Bild: IMDB.com

0
Kommentera

Snickersrutor


Jag måste ursäkta för den dåliga uppdateringen i veckan. Men att jag under förra veckan låg däckad i feber i kombination med att sista kapitlet till boken skall fotograferas och att jag i skrivande stund sitter på ett tåg ner mot Göteborg gör att tiden gått åt till annat denna vecka. Vi är nämligen ett gäng matbloggare som är bjudna på en skaldjursresa, men mer om det senare.
Jag har i veckan förberett inför sista kapitlet till min nya bok och jag kan faktiskt avslöja att det kommer att kretsa kring julen, så hela gårdagen spelade jag julmusik medan huset fylldes av dofter från kanel och ingefära. Helt underbart om ni frågar mig, på tok för tidigt om ni frågar andra. Hur det nu än är, så tycker jag det är skönt att vara ute i god tid men planeringen inför jul och så, därför bjuder jag er även denna vecka på ett recept som gör sig perfekt på gottisbordet.  Dom här snickersrutorna blir en skön kontrast mot ischoklad och knäck, då de är lite salta i smaken tack vare jordnötssmöret.
Ja, orkar man inte vänta ända till jul med att baka dom så är de precis lika goda att äta en solig dag i slutet av oktober!
Linnéas goda snickersrutor:
350 g jordnötssmör
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 L cornfaleks (Special K tycker jag fungerar bäst!)
1 dl kokos
300 g choklad

Klä en form ca 20×30 cm med bakplåtspapper. Blanda jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull. Låt detta sjuda på svag värme en stund, rör om då och då så det inte bränns vid.
Krossa flingorna, tag av kastrullen från värmen och blanda i flingorna och kokosen. Bred ut detta i formen. Smält chokladen och bred ut den över kakan. Låt stelna helt innan du skär den i rutor.

Jag hoppas få äta goda skaldjur och få saltvattenstänk i håret under helgen, men vad skall ni ha för er?
Bild: Katja Kristoferson

0
Kommentera

Höstig soppa med smak av pumpa och svamp


För ett par veckor sedan gjorde jag denna mjuka kaka med butternut squach och fick då en hel pumpa över som sedan dess har legat där i kylen och stirrat på mig varje gång jag öppnat dörren.
Jag har haft stora planer för denna pumpa, kanske skulle den få bli en gratäng eller en paj? Men nej, det blev en soppa. En soppa med smak av höst som jag allra helst smaksatt med färska kantareller av något slag, nu hade jag inte tillgång till detta så ett gäng färska champinjoner fick rycka in i stället. Soppan i sig är väldigt len och mjuk i smaken därför kryddade jag på svampen och brödbitarna med torkade örter och het chili, vilken toppenkombination!
Det här är snabbmat när det är som bäst!
Pumpasoppa ca 4 portioner
1 butternut squach
5 dl vatten
1 1/2 msk Touch of Taste Kantarellfond
salt & peppar
1 dl creme fraiche
1 dl stark hårdost
5 stora champinjoner
2 skivor vitt bröd
oregano, timjan och chili
Dela pumpan itu och skrapa ur fröna, skala hela pumpan med en potatisskalare. Allt vitt skall bort och det härliga fruktköttet skall synas.
Skär pumpan i småbitar (ju mindre bitar, ju fortare går den att koka).  Lägg puma i en kastrull eller gryta och slå över vatten och kantarellfonden. Låt koka i ca 15 minuter eller tills pumpan är helt genomkokt. Mixa soppan slät med en stavmixer. Tag av cirka 1 deciliter av soppan och rör ut creme fraichen i detta. Häll sedan tillbaka det i soppan, tillsätt riven ost och smaka av med salt och peppar.
Skiva svampen och stek den i en het panna med en klick smör. Skär undertiden ner brödskivorna i bitar eller kuber. Låt det steka med när all vätska från champinjonerna dunstat bort, krydda med örter och chili. Toppa den heta soppan med de stekta champinjonerna och brödet.
Hur har det gått för er i höst? Har det blivit några rätter på pumpa?
Bild: Linnéa Seidel
I samarbete med: Touch of Taste

1
Kommentera

Pestobröd


Åter igen är det måndag morgon, men jag försöker hålla kvar lite av helgen genom att bjuda er på alla tiders goda pestobröd. Om jag inte missminner mig var detta ett av de första matbröden jag lärde mig att baka. Receptet är hämtat ur Bonniers Kokbok och sen har jag som vanligt lagt till och tagit bort, allt efter eget tycke och smak.
Nu kan man ju fylla detta bröd med annat än pesto, det är bara så himla smidigt att ta fram den där burken, bre på ett lager och så är det klart. Men annars är soltorkade tomater, fetaost och oliver gott att fylla brödet med. Som ni kanske ser har detta bröd en liten annorlunda form och när man skär brödet i ser det nästan ut som gigantiska skivor av en kanelbulle.
Enligt grundreceptet skall det räcka till tre bröd, men det har jag aldrig varit med om så jag säger två istället. Då behöver man inte bli besviken om degen inte riktigt räcker till. Dom påstår även att pålägg är onödigt och detta håller jag inte alls med om. En klick salt smör på brödet och du är i himmelriket!
Fyllda bröd, två stycken:
50 g jäst
5 dl vatten
3 msk olivolja
25 g mjukt smör
2 tsk salt
1 nypa strösocker
ca 16 dl vetemjöl

1 burk (185 g) pesto

Finfördela jästen i en bunke, värm vatten och olja till 37 °C och häll detta över jästen och rör tills det löst sig helt. Tillsätt det mjuka smöret i små klickar. Arbeta in allt salt och socker och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl. Låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter.
Arbeta sedan ihop degen på mjölat bort och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en tunn rektangel och bred ut fyllningen. Rulla ihop och vrid ändarna åt varsitt håll. Snurra sedan ihop brödet till en knut. Låt jäsa på plåt i ca 45 minuter. Värm ugnen till 275 °C, sänk till 225 °C när du sätter in brödet. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
Vi serverade detta bröd till fyllda cannelloni, men det är perfekt som utflyktsbröd eller till en god soppa!
Bild: Linnéa Seidel

1
Kommentera