Nej, faktiskt inte. Men jag gillar uttrycket; Nu blir det andra bullar!
Tyvärr bakar jag bullar allt för sällan, jag gillar att hela huset fylls av doften från kanel och smör. Sen blir köket alltid så fint efter att man har röjt undan efter allt bakande och då är det så härligt att sätta sig ner och fika med de rykande varma bullarna. Sen behöver man ju inte alltid göra vanliga bullar av vetedegen, en klassisk vetelängd går inte heller av för hackor!
Linnéas vetelängder:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
2 tsk kardemumma
cirka 14 dl vetemjöl
fyllning:
100 g smör
1 dl strösocker
1 dl hackad mandel
2 msk kanel
Smält smöret i en kastrull och slå i mjölken, värm till fingervarmt, 37 °C.
Smula sönder jästen i en bunke och slå över den varma degvätskan. Rör tills all jäst är lös. Tillsätt salt, socker och kardemumma, ha sedan i vetemjölet i omgångar tills du får en jämn fin deg. Låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter eller till dubbel storlek. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda snabbt ihop degen. Dela den i i två bitar och kavla ut dem till cirka 30 x 40 cm stora plattor. Bred på smöret, strö över socker, hackad mandel och kanel. Rulla ihop till längder och lägg på en plåt. Klipp centimetertjocka jack i sidorna. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker eller mandelspån över. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i cirka 20 minuter.
Hur är det hemma hos er, bakas det bullar ofta?
Bild: Katja Kristoferson