Mer choklad åt folket!


Men vilken trevlig nyhet jag såg idag när jag bläddrade igenom senaste numret av Elle Mat & Vin som låg och väntade på mig i brevlådan igår. Kanske är jag sist i hela mat-Sverige att upptäcka detta, men chokladmärket Odense lanserade redan i augusti chokladknappar i tre utföranden, ljus, mörk och vit. De kommer i en praktisk påse som är återförslutningsbar, dock är påsarna bara på 150 gram vilket är lite lite då det i många recept skall vara 200 gram. Kanske ett försäljningsknep för att få kunden att köpa två påsar istället för en? Hur det nu än är med det tycker jag det är bra att vi äntligen kan köpa dessa smidiga chokladknappar även i Sverige. De är smidiga att smälta och om du gör chocolate chip cookies med dem blir de mycket finare än när du hackar chokladen!
Tyvärr har de inte dykt upp i min matbutik men jag hoppas att se dem inom en snar framtid!
Kommer du att testa chokladknapparna eller håller du dig till den vanliga, hederliga chokladkakan?
Produktbild: Odense

0
Kommentera

Veckans mat


Älskade vardagsmat. För visst är det så, helgens lite finare mat är god, men jag lever ändå för vardagen och allt som kommer med den. Men jag har kört fast lite, jag vet inte om det beror på att skallen är full av jobb, framtid och en hel del julplanering eller om jag bara är i en svacka. För vardagsmaten är den mat jag gillar allra bäst att laga, att få till något riktigt gott utan att det tar allt för lång tid. Därför tänkte jag försöka göra en veckoplanering här på bloggen. Inte för att jag någonsin skulle få för mig att följa den, utan mer för att lyfta fram maträtter jag tidigare gjort och på det viset inspirera både mig och er läsare.
Måndag-Pasta med räkor
Tisdag- Hederliga pannkakor, här en mix mellan svenska och amerikanska
Onsdag- Mitt i veckan tacos
Torsdag- Vegetarisk paj
Fredag- Hel kyckling i ugn, medan kycklingen står i ugnen gör du en smaskig potatissallad till.
Något sött till fredagsmyset eller helgen- Linneas goda helgglass
Hur är det för er? Är vardagsmaten ett nödvändigt ont eller är det bara kul?
Bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Apelsin & banankaka


God förmiddag måndag!
Idag tänkte jag bjuda er på en sån här enkel ”man tager vad man haver-kaka” som passar perfekt att bjuda på nu när vi med stormsteg närmar oss juletider. På fruktfatet fanns det ett par inte allt för fagra bananer som verkligen sett bättre dagar, just dessa bananer är de allra bästa att göra kaka på!  Efter apelsinglassen som jag gjorde fick jag även ett par apelsiner över och jag tänkte, varför inte göra en apelsin och banankaka?
Kakan, den blev borttingad redan innan den ens åkt in i ugnen men som tur var fick jag chans att smaka en skiva i alla fall. En klick vispad grädde och lite rårörda lingon till och du har en mumsig efterrätt att bjuda på i advent!
Apelsin & banankaka:
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 ekologiska bananer
saft och skal från 1 1/2 ekologisk apelsin
1 dl vaniljyoghurt
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda alla de torra ingredienserna i en separat skål. Mosa bananerna, riv skalet och pressa ur saften ur apelsinerna. Varva detta med de torra ingredienserna, rör sist i yoghurten. Smöra och bröa en sockerkaksform och ha i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 180 grader i cirka 45 minuter.
Ät nybakad som den är eller med en klick grädde och lite lingon.
Bild: Linnéa Seidel

11
Kommentera
ANNONS

Fredagstävling

Fredagen till ära bjuder jag i samarbete med Touch of taste på en liten tävling där vinnaren kammar hem en 11 cm Global All/Kockkniv. Jag har själv börjat uppdatera mitt förråd när det kommer till köksknivar och det gör hela matlagningen så mycket enklare och roligare.
För att vara med i tävlingen vill jag att du bidrar med ditt bästa recept där du har använt någon av Touch of tastes fonder. Min favorit är oxfonden som är perfekt att ha i grytor, köttfärsås och till brunsåsen. Tävlingen kommer att pågå till 19/11, alltså till nästa fredag. Vinnaren dras kl 20.00 på fredag kväll.
Skriv receptet och dina kontaktuppgifter i kommentarsfältet nedan.
Lycka till!

0
Kommentera

Apelsinglass


Igår var jag åter igen i P4 Västmanlands personalkök för att trolla fram något sött. Tema för dagen var citrusfrukter och istället för att göra den klassiska apelsinmarmeladen gjorde jag apelsinglass. Vi har gjort glass tidigare, men den här gången är det helt utan glassmaskin. För att göra det hela lite roligare lät jag dem stelna i helt vanliga plastmuggar. Innan jag ställde in dem i frysen stack jag i en glasspinne, på det viset får var och en sin helt egna glass, perfekt till barnkalaset! Vill man inte frysa glassen i portioner går det ju självklart bra att ta en vanlig form.

Till jul skulle jag kanske smula i några pepparkakor i glassmeten för att få lite extra julsmak på det hela. Självklart går det ju bra att byta ut apelsinen mot andra frukter eller bär, ta det du gillar bäst!
8 stycken apelsinglassar (utan glassmaskin):
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl florsocker
3 äggulor
2 tsk vaniljsocker
125 g mascarpone
skal från en ekologisk apelsin
saft från två ekologiska apelsiner
Vispa grädden fast. Separera äggulan från vitan och vispa upp gulan tillsammans med florsocker och vaniljsocker. Tillsätt mascarponeosten, skal från en apelsin och saft från två. Rör om väl. Blanda ner detta i grädden. Fördela i åtta plastmuggar och stick i glasspinnarna. Ställ in i frysen, du kan behöva räta till glasspinnarna lite. Låt stå i frysen minst fyra timmar, gärna över natten. Plastmuggen avlägsnas enklast genom att klippa ett jack i den och sedan riva den i bitar.
På radion frågade vi lyssnarna vad de gjorde av sina apelsiner, tyvärr fick vi inte in några förslag så därför undrar jag vad ni läsare gör med era apelsiner?
Bilder: Linnéa Seidel

4
Kommentera