Kycklingtacos


Jag antar att många av er läsare precis som jag är uppvuxna med den försvenskade varianten av tacos. Detta serverades under 90-talet i många familjer varje fredag medan det på tv:n rullade Sikta mot stjärnorna, eller Fångarna på fortet. Jag mins första gången mina föräldrar hade ätit denna nya, spännande maträtt och de sågade den rakt av! Det var verkligen ingenting för dom, men som med det mesta annat hade även tacosen en inkörningsperiod och rätt var det var, var även vi en av de svenska familjer som hade tacos på menyn nästan en gång i veckan. Men skulle mormor och morfar komma på besök, ja då var mamma tvungen att ta av en del köttfärs innan den smaksattes med kryddblandningen, annars fick hon den där blicken av morfar ni vet. Inte nog med att det var en ny slags maträtt, den skulle ätas med händerna och starkt var det också!
När vi i Sverige ätit denna mexikanska maträtt ett par år vet jag att många, inklusive min far började experimentera lite. Tillsammans med alla skålar med grönsaker smög han in ägg, banan och vitlök. Detta ratades ganska stenhårt av resterande familjemedlemmar och det enda som överlevde var den råa vitlöken. Den får han nu själv mumsa i sig, dock under hot från mamma att han får spendera natten på soffan..
Nu är det betydligt mer sällan vi äter denna rätt som vi från början gjorde, oftast blir det en enkel gratäng eller wraps här hemma. Denna vecka gjorde jag en variant då jag blandade allt i stekpannan och med kyckling istället för köttfärs. Vi serverade ris till, men låter man lite mer av vätskan koka bort kan man med all säkerhet äta tortillabröd till istället!
Kycklingtacos 4 portioner:
3 kycklingfiléer
1 stor röd lök
3 tomater
3 dl kyckling eller grönsaksbuljong
1 påse tacokrydda
1 röd paprika
1 näve färsk bladpersilja
svartpeppar



Skär kycklingen i småbitar och stek dem på hög värme tills de fått fin färg runt om. Skala och strimla löken och låt den steka med tills den blir mjuk. Skär tomaterna i små bitar och ha i dom tillsammans med buljong och tacokrydda. Sänk värmen något och låt det hela koka i cirka 10 minuter eller tills kycklingen är helt genomkokt. Ta några tag med pepparkvarnen, hacka paprika och persilja och blanda i det precis innan det serveras.


Servera kokt ris och en enkel sås på stark tacosås och creme fraiche till.
Är du också uppvuxen på tacos eller har du under många år serverat din familj det?
Bild: Linnéa Seidel

1
Kommentera

M&M-cookies


Som många av er vet är M&M’s min solklara favorit när det kommer till godis. Jag kan äta hur många som helst, har jag väl börjat finns det inget stopp.  Och visst är de goda som de är, men de är även delikata att baka på. De här kakorna till exempel, de är riktigt enkla att göra och fantastiskt goda. Känner man för det kan man smula sönder dom, blanda med god vaniljglass och toppa med några krossade M&M’s. Vips så har du godaste glassen, om du som jag är en riktigt M&M-fantast!

Jag tror de här kakorna blir goda oavsett vad man blandar i dem och vill man går det ju faktiskt att bara ha godiset som smaksättare. Men jag blandade i lite olika nötter som jag hade hemma, bara ett par stycken var varje sådär. Det ger en extra crunch i kakan.
M&M cookies:
170 g smör
3 1/2 dl ljust muscovadosocker
1 ägg
4 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl M&M’s
50 g blandade nötter

Vispa smör och socker mjukt, tillsätt ägget. Rör i havregryn, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Grovhacka nötterna och blanda i dem tillsammans med godiset. Rör om ordentligt tills allt är väl blandat.
Forma degen till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, platta till dem något med handen. Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter. Låt svalna helt innan du förpackar dem i burkar.


Fotografen jag allt som oftast arbetar med har en förkärlek till att bygga torn av allt, och det verkar som om det har smittat av sig även på mig. Ett lutande torn av kakor, extra fint blir det om man kan lägga smörpapper mellan kakorna som ni ser att jag gjort i bakgrunden. Men skynda er..

Rätt vad det är rasar allt och man får börja om!
Bilder: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Marshmallows


Jag förstår inte, helt hastigt och mycket olustigt blev jag sjuk. Hög feber härjar i min kropp och gör det omöjligt för mig att jobba mer än korta stunder i taget. Så dagen har spenderats i soffan med tjocktäcke, dåliga serier och som sagt, en del jobb.
Även om jag kanske inte varit så produktiv rent skrivmässigt har jag funderat en hel del på kommande fotografering jag och Katja skall ha. Vi har kommit till det sista och kanske roligaste kapitlet i boken, utan att avslöja allt för mycket så kan jag säga att det kommer vara fullt av godsaker som hör julen till. Så nästa vecka får jag helt enkelt ladda upp med massor av härlig julmusik, bunkra upp skafferiet med alla goda julkryddor och inte en enda kotte kan klaga på mig för att jag tjuvstartar!Hur underbart som helst!
Ett godis som kanske inte tar sig in i nya boken men väl på mitt privata bord med julgott är hemgjorda marshmallows. Har ni aldrig testat det? Men då har ni ju verkligen missat något! Jag erkänner, det är en kladdig historia men det är det värt! Ge bort i present, ha i andra bakverk, i den varma chokladen eller ät dom som dom är bara. Här har jag färgat dom ljuvligt rosa, men till jul kör jag nog på rött och vitt.
En hel drös med söta, hemgjorda marshmallows:
2 1/2 msk gelatinpulver
2 1/2 dl vatten
3 3/4 dl strösocker
2 1/2 dl ljus sirap
1/4 tsk salt
2 msk vaniljsocker
färg (jag använder alltid pastafärg att färga med i stället för karamellfärg, finns att köpa i tårtdekoreringsbutiker)
smaklös olja till formen
2 dl florsocker att rulla bitarna i
Blanda allt gelatinpulver med 1 1/4 dl av vattnet, låt detta stå och svälla i cirka 10 minuter. Tag undertiden fram en kastrull och ha i resterande mängd vatten (1 1/4 dl), socker, sirap och salt. Låt sockret och sirapen smälta på låg värme under konstant omrörning. Värm sedan sockerlagen till 120 grader.
Häll försiktigt den heta sockerlagen över det svällda gelatinet. Rör klumpfritt och vispa sedan med elvisp i cirka 10 minuter eller tills det är riktigt vitt och väldigt kladdigt. Tillsätt vaniljsocker och eventuell färg.
Klä en liten form, cirka 20 x 30 cm med folie och pensla den med olja. Olja en slickepott och bred ut den kladdiga smeten med hjälp av den. Låt stå i rumsteperatur över natten och skär dem sedan i fina rutor, även här kan kniven behöva oljas in. Rulla rutorna i florsocker så de inte klibbar fast i varandra.


Vad är ett måste på ditt gottebord i jul?
Bild: Katja Kristoferson

PS. Ni glömmer väl inte att skänka pengar till min Rosa Bandet-Kampanj? Vi har redan samlat ihop över 2500 kronor men mer kan det bli innan nästa helg! DS

0
Kommentera

På listan 2010

Den här helgen har datorn fått vila, i fredags stängde jag ner och har faktiskt inte ens öppnat datorn på hela helgen. Det är skönt när man som jag jobbar framför datorn så många timmar om dagen. Denna gråa måndag hade kunnat börjat bättre då jag nyss missade den sedan mycket länge inbokade tiden hos frisören. 18 oktober var det, inte 18 november. Men ny tid är bokad under eftermiddagen, det tackar jag för!
Men för att pigga upp mig lite efter detta missöde bjuder jag på en liten önskeslista så här inför julen. För här snöade det för fullt i helgen, även om det inte var något som  låg kvar någon längre stund var världen för ett par minuter hissnande vit och sen kom kylan. Många minusgrader var det i lördags morse!
Det verkar som att mina önskelistor här på bloggen har en gemensam nämnare och det är dessa köksapparater. Just den här har varit särskilt omtalad här hemma. Jag har tyckt att det varit en helt onödig pryl, vi har en kaffebryggare som knappt är ett år och fungerar utmärkt! Så när Sebastian i våras föreslog att vi skulle köpa en kaffemaskin blev det ett bestämt nej! Idag är jag lite mer velig. Det är ju riktigt smidigt så här när jag jobbar hemifrån och bara skall ha en kopp.. Fortsättning följer!
I december, ja då vill jag servera iskall vitvinsglögg ur dessa! Hur snygga som helst och till en billig pennig. I år kanske jag även skall testa att göra egen vitvinsglögg, det är ju så gott!
Nya kökshandukar går som sagt alltid åt, jag brukar vara traditionell och ha röd eller blårandiga i köket. En med tryck skulle kanske liva upp?
1234- första, andra, tredje och fjärde advent. De kommer fortare än man kan ana. Förra året gjorde jag egna siffror till min adventsjusstake men kanske kan de här fina siffrorna få pryda ljusstaken i vardagsrummet?
Nu blir det att kasta om resterande av planeringen för dagen och det är sedan åter dags att maskera det otroligt ljusa håret med lite mörkare färg, jag gillar det bättre så!
Vad står högt på din önskelista denna jul?
Bilder från ovan länkade företag.

0
Kommentera

Kycklingbiffar

kycklinfbiffar-6
Är det hos er som hos oss, det finns alltid en påse med kyckling i frysen och varje vecka serveras det minst en middag bestående av denna råvara? Här hemma äts det ibland kyckling både på längden och tvären, favoriten alla gånger är den hela, färska kycklingen som grillas i ugnen. Gott och billigt men det kräver dock lite planering. Idag gjorde jag kycklingfärs av den förpackning med innanlårfiléer som låg i frysen. Det är en del på kycklingen som här i Sverige är lite bortglömd vilket är riktigt synd då den är betydligt billigare än bröstfilén och faktiskt även godare då den inte är lika torr.
Nu kanske ni tycker det låter himla krångligt med kycklingfärs, men det är faktiskt inte svårare än ta fram matberedaren, lägga i kycklingen och snabbt hacka sönder allt med knivarna. Sen blandade jag i av vad huset hade att erbjuda däribland en rejäl klick färskost med vitlök och örter. Det gjorde dock att färsen blev ganska lös och jag fick tänka om då jag först planerat att göra kycklingbollar. Men inget ont som inte har något gott med sig, färsen klickades i den heta stekpannan. Inget kladd och ruskigt fort gick det.


Kycklingbiffar med enkel salsa:
ca 500 g kyckling
1 knippe färsk timjan
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
100 g färskost med vitlök och örter
salt & peppar
Lägg kycklingen i matberedaren, pulsera tills kycklingen är finfördelad. Ha i timjan, skalad lök och vitlök. Fortsätt att pulsera till allt blir en jämn massa. Tillsätt färskost, ägg, salt och peppar.
Hetta upp en stekpanna och ha i en matsked smör, klicka sedan i kycklingfärsen. Stek på medelvärme tills de är helt genomklara.
Salsa:
2 stora tomater
1 röd paprika
1/2 röd lök
olivolja
vitvinsvinäger
salt &  peppar
Finhacka tomat, paprika och lök. Häll över olja och vinäger, smaksätt med salt och peppar. Låt stå minst 20 minuter.
Vilket är ditt favoritrecept när det kommer till kyckling?
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

2
Kommentera