Jag antar att många av er läsare precis som jag är uppvuxna med den försvenskade varianten av tacos. Detta serverades under 90-talet i många familjer varje fredag medan det på tv:n rullade Sikta mot stjärnorna, eller Fångarna på fortet. Jag mins första gången mina föräldrar hade ätit denna nya, spännande maträtt och de sågade den rakt av! Det var verkligen ingenting för dom, men som med det mesta annat hade även tacosen en inkörningsperiod och rätt var det var, var även vi en av de svenska familjer som hade tacos på menyn nästan en gång i veckan. Men skulle mormor och morfar komma på besök, ja då var mamma tvungen att ta av en del köttfärs innan den smaksattes med kryddblandningen, annars fick hon den där blicken av morfar ni vet. Inte nog med att det var en ny slags maträtt, den skulle ätas med händerna och starkt var det också!
När vi i Sverige ätit denna mexikanska maträtt ett par år vet jag att många, inklusive min far började experimentera lite. Tillsammans med alla skålar med grönsaker smög han in ägg, banan och vitlök. Detta ratades ganska stenhårt av resterande familjemedlemmar och det enda som överlevde var den råa vitlöken. Den får han nu själv mumsa i sig, dock under hot från mamma att han får spendera natten på soffan..
Nu är det betydligt mer sällan vi äter denna rätt som vi från början gjorde, oftast blir det en enkel gratäng eller wraps här hemma. Denna vecka gjorde jag en variant då jag blandade allt i stekpannan och med kyckling istället för köttfärs. Vi serverade ris till, men låter man lite mer av vätskan koka bort kan man med all säkerhet äta tortillabröd till istället!
Kycklingtacos 4 portioner:
3 kycklingfiléer
1 stor röd lök
3 tomater
3 dl kyckling eller grönsaksbuljong
1 påse tacokrydda
1 röd paprika
1 näve färsk bladpersilja
svartpeppar
Skär kycklingen i småbitar och stek dem på hög värme tills de fått fin färg runt om. Skala och strimla löken och låt den steka med tills den blir mjuk. Skär tomaterna i små bitar och ha i dom tillsammans med buljong och tacokrydda. Sänk värmen något och låt det hela koka i cirka 10 minuter eller tills kycklingen är helt genomkokt. Ta några tag med pepparkvarnen, hacka paprika och persilja och blanda i det precis innan det serveras.
Servera kokt ris och en enkel sås på stark tacosås och creme fraiche till.
Är du också uppvuxen på tacos eller har du under många år serverat din familj det?
Bild: Linnéa Seidel