Vit chokladmousse med lingon


Det är tisdag idag vilket betyder att jag har roat mig i P4 Västmanlands personalkök. Under hela sommaren och hösten har varje program haft en råvara som tema och denna gång var det skogens röda guld som stod på schemat. Jag försöker att hitta på saker att göra med dessa råvaror som kanske inte är det första man tänker på. Förra gången gjorde jag denna pumpakaka och idag blev det vit chokladmousse med lingon.
Lingonmoussen skall egentligen vara lite mer rosa, men lingonen hade legat framme och saftat ur sig hela dagen så den blev inte så rosa som den skulle. Ju mer du mosar sönder lingonen, ju mer intensiv färg blir det också på moussen. Men se till att inte få med allt för mycket saft från bären då moussen kan bli för rinnig.

När man gör chokladmousse finns det vissa saker man bör tänka på för att verkligen lyckas.
*Som vanligt får man vad man betalar för. En choklad med hög kvalité kan jag nästan garantera ger bättre resultat och smakar betydligt bättre än en lågprisvariant!
*Se till att alla ingredienser håller samma temperatur och i det här fallet skall de vara rumstempererade. Ja förutom grädden då.
*När du smält chokladen, låt den svalna så den inte är för varm, då kan moussen skära sig eller ännu värre, äggulan kan koagulera!
Lingon och vit chokladmousse till cirka 8 personer:
200 g vit choklad
2 äggulor
ca 2 msk socker (det beror lite på hur sura lingonen är)
3 dl grädde
2 dl lingon
Smält chokladen i ett vattenbad och låt den svalna. Separera äggvitan från gulan, vispa upp äggulan med sockret. Tillsätt den avsvalnade chokladen, lite i taget i äggsmeten. Du kommer nu ha en trög smet i bunken, men oroa dig inte. Vispa grädden och blanda även i den, lite i taget. Tillsätt lingonen, som inte får vara för kalla. Rör om och ha upp i fina glas, garnera med hela lingon. Låt stå svalt i minst 1 timme innan de skall serveras.
Vad gör du helst med lingon och har du varit ute och plockat några i år?
Bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Läsvärda sidor




Så har ännu en  ny vecka börjat och idag hade jag tänkt att bjuda er på en kär favorit så här när dagarna blir allt kyligare, nämligen varm choklad. Men när chokladen var kokad och jag skulle ställa i ordning allt för att ta en bild eller två insåg jag att vissa viktiga delar i kamerautrustningen inte var hemma. Så det var bara att tänka om!
Istället tänkte jag bjuda er på lite inspirerande länkar och temat för dagen får vara engelska sidor. Jag  älskar att läsa engelska recept då de har bättre ord för att beskriva saker och ting runt mat och detta gör recepten mer levande. Alla de fina matsidor som finns där ute hjälper mig att finna inspiration till min matlagning, därför tycker jag det passar ganska bra att göra detta just på en måndag då en ny vecka precis har kickat igång!
Att hitta nya, vackra matsidor är inte lätt i den djungel av bloggar och hemsidor som finns där ute. Det finns inget rätt eller fel, men matbloggar med tråkiga bilder och dåliga texter går alltid bort för mig. Jag vill bli inspirerad och intresserad av det bilden visar och det tycker jag verkligen att dessa bloggar och sidor har lyckats med:
Green Kitchen Stories: Denna blogg drivs av David och Louise. Bilderna är alltid fantastiska och recepten likaså, ett underbart grönt alternativ i denna värld av tillsatser! Just nu är jag mest avundsjuk på att de lämnat Sverige för tre månader i Kalifornien, jag vill faktiskt också!
The Pioneer Wommen Cooks: Ree var karriärkvinnan i high heels som blev störtkär i sin cowboy och flyttade långt ut på landet. Jag älskar hennes lättsamma texter och recept, dessutom är hon en av alla de kvinnor som genom sin matblogg kunnat starta en helt ny karriär!
Sweet Paul: Paul är matstylisten som tog språnget från Olso för att flytta till New York. Det är jag innerligt glad för, annars skulle han kanske inte ge ut sin underbara nättidning Sweet Paul Magazine. Full av inspiration och härliga bilder!
Ja där var tre guldkorn ur min lista, jag skulle kunna sitta hela dagen och bara rada upp bloggar och sidor som är värda att läsa, men det har jag inte riktigt tid med!
Istället undrar jag ju nu vad  ni som läsare hittar er inspiration? Vilka bloggar följer ni slaviskt och vad ska en blogg eller matsida ha för att du skall bli intresserad?
Vackra odiskade skålar kan också vara inspirerande, så länge man själv inte behöver diska! Bilden är tagen av den fantastiske Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Veckans pasta


Det här är det bästa jag vet! Det här är från början syftet med min blogg och anledningen till att jag ens startade denna matsida för över tre år sedan. Ja, alltså jag startade inte bloggen på grund av en pastarätt med trattkantareller och bacon, det är ganska svårt att få tag på goda trattisar i slutet av januari. Nej, det jag tänker på är sättet att tillaga denna rätt, förutom själva rensningen av svampen blev denna mitt i veckan-middag klar på ca 15 minuter. Mycket har hänt med bloggen, både till utseende och innehåll men min tanke har alltid varit att bjuda er på lättlagade vardagsfavoriter. Att det sedan smiter in en och annan gräll cupcake, ja det tycker jag inte gör det minsta! Jag vill göra en blogg som ni läsare återvänder till, för vad folk än påstår att de har för anledning till att blogga, så är minst en av dem läsarna. Annars skulle man lika gärna kunna skriva dagbok!
Jag bloggar för er skull, men självklart även för min egen. Varje vecka utvecklas jag och lär mig något nytt, jag har skaffat mig en ny hobby i och med allt fotograferande och jag bemästrar det svenska språket på ett helt annat vis nu än för tre år sedan.
Sedan kan jag erkänna att jag ibland är lite självisk, för jag älskar att gå in och se hur många besökare som tittat in här under det gångna dygnet och jag suger i mig era fina kommentarer som en svamp!

Men nog om det! Det var ju denna underbara pasta jag tänkte blogga om idag! En pasta som andas höst med smak av bacon, trattkantareller, äpple, rödlök och färsk bladbersilja. Allt i hopa toppades med riven parmesanost och lite citronskal. Lätt som en plätt och gott så att smaklökarna dansar i munnen! Mer än så kan man inte önska sig en sketen vardag i oktober.
Pasta med svamp & bacon 2 pers:
2 port pasta
1 pkt bacon
1 rödlök
trattkantareller eller annan färsk svamp
1/2 svenskt äpple
salt & svartpeppar
färsk bladpersilja
parmesanost
skal från 1/2 ekologisk citron
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Knaperstek bacon, skiva löken och stek den tillsammans med svamp och knaperstekt bacon. Varken svamp eller lök skall bli brända och få färg utan behålla formen men bli härligt mjuka. Skär ner äpplet i småbitar och tillsätt det mot slutet. Smaka av med mycket salt och peppar. Slå i den kokta pastan i stekpannan och ha i ca 2 dl av pastavattnet. Låt allt koka samman i ca 3 minuter. Strö finhackad bladpersilja, riven parmesan och rivet citronskal över. Servera ett gott bröd med en skiva smakrik ost till.
Bilder: Sebastian Niemi Carlsson

0
Kommentera

Nu kan ni rösta!

Kära vänner, bekanta, familj och läsare. Nu har de äntligen fått igång omröstningen till Matbloggspriset 2010 där jag har äran att vara nominerad! Kika in här, fyll i formuläret och rösta fram din favoritmatblogg 2010!
Må bäste man eller kvinna vinna!
Ses vi på matmässan Det goda köket andra helgen i november?

0
Kommentera

Smoothie


Det finns en yoghurt på marknaden ”vars rosa färg naturligt kommer från rödbetan”. Varje gång reklamfilmen för denna produkt rullar på tv:n hajjar jag till. Om en yoghurt innehåller t ex jordgubbar, hur i helsike skall den behöva färgas med rödbeta? De jordgubbar jag använder brukar vara djupt röda och färga allt de kommer i kontakt med i en härlig röd-rosa nyans. Att rödbeta skall behöva tillsättas för att få till den ”rätta röda färgen” tycker jag faktiskt är lite absurt!

I förra veckan tog jag och hunden en liten sväng i skogen, med siktet inställt på att plocka lingon. Målet var inte att hitta flera liter av dessa knallröda bär utan vad jag behövde var en sådär två deciliter, med mig hem fick jag ca tre deciliter lingon av varierande storlek. Som hundägare har man för det mesta fickan full av oanvända plastpåsar ifall olyckan är framme på opassande ställen. Den här gången var ju lyckan framme så att säga så jag plockade den oanvända, svarta bajspåsen halvfull och var mer än nöjd med mitt fynd.
Några dagar efter att jag plockat lingonen ringer Sebastian och frågar lite försynt varför det ligger en bajspåse i kylen och vad det egentligen var i den!?
Lingonen gick åt till de rosa cupcakes jag bakade i samband med starten av min Rosa Bandet-kampanj. Men jag fick ett par matskedar över och de fick i morse tillsammans med yoghurt och banan bli min frukost. Den otroligt söta smaken från bananen gifter sig fint med lingonens syra och det blev en mycket lyckad kombination. Har man inte färska lingon att tillgå går det bra att använda lingonsylt, men se upp så det inte blir för sött bara!
Ett stort glas lingon & banansmoothie:
2 dl ekologisk, naturell yoghurt
1 ekologisk banan
3 msk lingon eller 1-2 msk lingonsylt
Ha upp yoghurt, skalad banan och lingon i en bunke och mixa med en mixerstav tills allt är väl blandat. Ha upp i ett fint glas och njut.
Svårare än så är det inte att fixa sin egen smoothie eller smaksatta yoghurt, helt ekologisk och utan massa tillsatser!


Vad tycker ni, skall jordgubbsyoghurt behöva färgas med rödbeta och färgämnen? Eller kan vi som konsumenter acceptera att den mat vi äter är lite mindre färgsprakande men mer naturlig?
Bilder: Linnéa Seidel

0
Kommentera