ANNONS

matfeed+Assistent=sant

Många av er läsare här på Linneas Skafferi vet jag har en matblogg, eller en blogg där ni då och då skriver om mat. Är du en av dessa läsare tycker jag att du skall klicka dig vidare till www.matfeed.se och vara med att tävla om att bli månadens blogg. Denna månad kommer nämligen vinnaren inte bara kamma hem äran, utan även en sprillans ny Assistent från Ankarsum i valfri färg!
Temat denna månad är matbröd/vetebröd och jag vet att många av er är igång och bakar för fullt, därför tyckte vi att denna tävling passade extra bra nu inför julens storbak. Så är du inte redan medlem på  www.matfeed.se tycker jag att du genast blir det!
Du kan alltså inte vinna denna Assistent här på Linneas Skafferi utan denna tävling finns på www.matfeed.se och är för dig som bloggar om mat och bakverk.
Vi ser fram emot många fina bidrag denna månad!
Ni glömmer väl inte bort att kika in på våra andra sidor också:
www.fotofeed.se, www.pysselfeed.se & www.inredningsfeed.se

1
Kommentera

Skaldjursresan


Förra helgen var jag och ett gäng andra matbloggare bjudna ner till Västkusten och Lysekil av Västsvenska Turistrådet. De gör en jättesatsning på att få dit fler turister även under höstmånaderna, då deras skaldjur är som allra bäst. För egen del tycker jag att detta är en helt fantastisk idé, för även om det var ett ganska gråmulet väder Västkusten bjöd oss på var Lysekil lika vackert som alltid och jag kan varmt rekommendera ett besök, kanske framför allt när turistsäsongen är över. Fisk och skaldjur är betydligt billigare under hösten och du behöver inte trängas med tusentals turister!
På fredagskvällen dukades det upp en 5-rätters middag på Gullmarsstrand och vi njöt i fulla drag! Efter middagen tog vi färjan över till Lysekil och spenderade natten på hotell Strandflickorna, där tilldelades vi varsitt vackert rum och de som ville kunde gå ner och bada i havet eller i bubbelpoolen.

På lördagsmorgonen klädde vi oss varmt och for ner till hamnen för att åka ut till en musselodling. Jag säger bara en sak, Skärgårdsdoktorn släng dig i väggen. Det här var the real deal! Väderbitna sjömän i stickade tröjor och en enorm passion för havet och allt det har att erbjuda. Det var verkligen på riktigt och jag tror att hela gänget blev imponerade och inspirerade av hela förmiddagen.

Vi fick berättat för oss hur en modern musselodling bedrivs, vilka olika metoder de använder och jag insåg att arbeta med dessa odlingar är precis som de arbete bönderna bedriver här omkring. Vissa år är bättre än andra och man jobbar alltid med eller mot naturen.

Här under finns långa remsor där musslorna lever, odlas och frodas.

Medan det under dessa tunnor ligger hundratals burar där man odlar musslorna.

Dom här musslorna kan vi inte njuta av på tallriken än på ett tag..


Det var inte bara musselkunskap som bjöds på ute på vattnet, värmande kaffe och godsaker plockades fram under resans gång.
Att besöka musselodlingarna var det absolut bästa under min snabba vistelse på Västkusten och jag hade gärna tillbringat mer tid med det och kanske besökt fler lokalproducenter som förser oss med fisk och skaldjur. Dels för att få en större kunskap (jag som är en riktig landkrabba känner att jag verkligen har för dålig koll på det här området!) och sen för att jag verkligen tror på de mindre producenterna. Oavsett om det gäller skaldjur, fisk, köttdjur eller grönsaker. De är dessa eldsjälar som kommer göra stor skillnad i framtiden.

Trotts att Västkusten både bjöd på mulet väder och ett bombhot var dygnet där nere toppen och en resa ner mot Lysekil och Göteborg sattes upp på listan med resemål vi skall försöka komma iväg på. Många glömmer bort att turista i Sverige kan vara helt underbart!
De andra matbloggarna som gjorde mig sällskap på resan var Kinna, Katja, Emma, Jennie och Jonathan.

Bilder: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Nu blir det andra bullar!


Nej, faktiskt inte. Men jag gillar uttrycket; Nu blir det andra bullar!
Tyvärr bakar jag bullar allt för sällan, jag gillar att hela huset fylls av doften från kanel och smör. Sen blir köket alltid så fint efter att man har röjt undan efter allt bakande och då är det så härligt att sätta sig ner och fika med de rykande varma bullarna. Sen behöver man ju inte alltid göra vanliga bullar av vetedegen, en klassisk vetelängd går inte heller av för hackor!

Linnéas vetelängder:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
2 tsk kardemumma
cirka 14 dl vetemjöl

fyllning:

100 g smör
1 dl strösocker
1 dl hackad mandel
2 msk kanel



Smält smöret i en kastrull och slå i mjölken, värm till fingervarmt, 37 °C.
Smula sönder jästen i en bunke och slå över den varma degvätskan. Rör tills all jäst är lös. Tillsätt salt, socker och kardemumma, ha sedan i vetemjölet i omgångar tills du får en jämn fin deg. Låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter eller till dubbel storlek. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda snabbt ihop degen. Dela den i i två bitar och kavla ut dem till cirka 30 x 40 cm stora plattor. Bred på smöret, strö över socker, hackad mandel och kanel. Rulla ihop till längder och lägg på en plåt. Klipp centimetertjocka jack i sidorna. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker eller mandelspån över. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i cirka 20 minuter.

Hur är det hemma hos er, bakas det bullar ofta?

Bild: Katja Kristoferson

0
Kommentera

Eat, Pray, Love

Jag har nog en ganska typisk tjejig smak när det kommer till film, smäktande draman med heta kärlekshistorier och en del smart humor, det är sådant jag tycker en avkopplande film bör innehålla. Är sedan filmen kryddad med härliga matscener, jag då är jag fast och behöver jag inget mer!
När det började dyka upp reklam för filmen med den tilltalande titeln: Eat, Pray, Love kände jag direkt att detta kunde bli något. En sån där lagom film ni vet. Att filmen är baserad på en bok kändes ganska bra, då brukar storyn hålla och eftersom jag inte läst boken än behöver jag inte känna någon besvikelse över att saker och ting inte stämmer med hur jag målat upp allt för min inre syn.
Första delen av filmen var en ganska typisk amerikans drama. New Yorkkvinnan (som självklart är journalist) med det perfekta livet, äktenskapet och huset känner att något fattas, skiljer sig, träffar en ny kärlek nästan direkt men inte heller det var lösningen på hennes problem.
I ett försök att komma på vem hon egentligen är ger hon sig ut på en resa och här någon stans blev jag fast. Under en vistelse i Italien förstår hon att det finns mer i livet än att arbeta och att kolhydrater är guds gåva till folket. Underbara miljöer, mat i mängder och vacker vänskap gjorde att jag under en bra stund satt som fastklistrad! Sedan fortsätter hennes resa och där någonstans tappar jag fokus på filmen helt. Om det berodde på att antalet scener med mat minskades ner från 100 till 0 eller om det bara blev tjatigt vet jag inte. Men de där scenerna i Italien lyfte verkligen hela filmen så den får i alla fall 3 av 5 cupcakes av mig!
Här kan ni se en trailer på filmen, som vanligt har de inte alls lyckats med översättningen till svenska; Eat, Pray, Love blev Lyckan, Kärleken och Meningen med livet, men det är ju en helt annan historia!


Vilka ”matfilmer” tycker du bäst om?
Bild: IMDB.com

0
Kommentera

Snickersrutor


Jag måste ursäkta för den dåliga uppdateringen i veckan. Men att jag under förra veckan låg däckad i feber i kombination med att sista kapitlet till boken skall fotograferas och att jag i skrivande stund sitter på ett tåg ner mot Göteborg gör att tiden gått åt till annat denna vecka. Vi är nämligen ett gäng matbloggare som är bjudna på en skaldjursresa, men mer om det senare.
Jag har i veckan förberett inför sista kapitlet till min nya bok och jag kan faktiskt avslöja att det kommer att kretsa kring julen, så hela gårdagen spelade jag julmusik medan huset fylldes av dofter från kanel och ingefära. Helt underbart om ni frågar mig, på tok för tidigt om ni frågar andra. Hur det nu än är, så tycker jag det är skönt att vara ute i god tid men planeringen inför jul och så, därför bjuder jag er även denna vecka på ett recept som gör sig perfekt på gottisbordet.  Dom här snickersrutorna blir en skön kontrast mot ischoklad och knäck, då de är lite salta i smaken tack vare jordnötssmöret.
Ja, orkar man inte vänta ända till jul med att baka dom så är de precis lika goda att äta en solig dag i slutet av oktober!
Linnéas goda snickersrutor:
350 g jordnötssmör
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 L cornfaleks (Special K tycker jag fungerar bäst!)
1 dl kokos
300 g choklad

Klä en form ca 20×30 cm med bakplåtspapper. Blanda jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull. Låt detta sjuda på svag värme en stund, rör om då och då så det inte bränns vid.
Krossa flingorna, tag av kastrullen från värmen och blanda i flingorna och kokosen. Bred ut detta i formen. Smält chokladen och bred ut den över kakan. Låt stelna helt innan du skär den i rutor.

Jag hoppas få äta goda skaldjur och få saltvattenstänk i håret under helgen, men vad skall ni ha för er?
Bild: Katja Kristoferson

0
Kommentera