Höstig soppa med smak av pumpa och svamp


För ett par veckor sedan gjorde jag denna mjuka kaka med butternut squach och fick då en hel pumpa över som sedan dess har legat där i kylen och stirrat på mig varje gång jag öppnat dörren.
Jag har haft stora planer för denna pumpa, kanske skulle den få bli en gratäng eller en paj? Men nej, det blev en soppa. En soppa med smak av höst som jag allra helst smaksatt med färska kantareller av något slag, nu hade jag inte tillgång till detta så ett gäng färska champinjoner fick rycka in i stället. Soppan i sig är väldigt len och mjuk i smaken därför kryddade jag på svampen och brödbitarna med torkade örter och het chili, vilken toppenkombination!
Det här är snabbmat när det är som bäst!
Pumpasoppa ca 4 portioner
1 butternut squach
5 dl vatten
1 1/2 msk Touch of Taste Kantarellfond
salt & peppar
1 dl creme fraiche
1 dl stark hårdost
5 stora champinjoner
2 skivor vitt bröd
oregano, timjan och chili
Dela pumpan itu och skrapa ur fröna, skala hela pumpan med en potatisskalare. Allt vitt skall bort och det härliga fruktköttet skall synas.
Skär pumpan i småbitar (ju mindre bitar, ju fortare går den att koka).  Lägg puma i en kastrull eller gryta och slå över vatten och kantarellfonden. Låt koka i ca 15 minuter eller tills pumpan är helt genomkokt. Mixa soppan slät med en stavmixer. Tag av cirka 1 deciliter av soppan och rör ut creme fraichen i detta. Häll sedan tillbaka det i soppan, tillsätt riven ost och smaka av med salt och peppar.
Skiva svampen och stek den i en het panna med en klick smör. Skär undertiden ner brödskivorna i bitar eller kuber. Låt det steka med när all vätska från champinjonerna dunstat bort, krydda med örter och chili. Toppa den heta soppan med de stekta champinjonerna och brödet.
Hur har det gått för er i höst? Har det blivit några rätter på pumpa?
Bild: Linnéa Seidel
I samarbete med: Touch of Taste

1
Kommentera

Pestobröd


Åter igen är det måndag morgon, men jag försöker hålla kvar lite av helgen genom att bjuda er på alla tiders goda pestobröd. Om jag inte missminner mig var detta ett av de första matbröden jag lärde mig att baka. Receptet är hämtat ur Bonniers Kokbok och sen har jag som vanligt lagt till och tagit bort, allt efter eget tycke och smak.
Nu kan man ju fylla detta bröd med annat än pesto, det är bara så himla smidigt att ta fram den där burken, bre på ett lager och så är det klart. Men annars är soltorkade tomater, fetaost och oliver gott att fylla brödet med. Som ni kanske ser har detta bröd en liten annorlunda form och när man skär brödet i ser det nästan ut som gigantiska skivor av en kanelbulle.
Enligt grundreceptet skall det räcka till tre bröd, men det har jag aldrig varit med om så jag säger två istället. Då behöver man inte bli besviken om degen inte riktigt räcker till. Dom påstår även att pålägg är onödigt och detta håller jag inte alls med om. En klick salt smör på brödet och du är i himmelriket!
Fyllda bröd, två stycken:
50 g jäst
5 dl vatten
3 msk olivolja
25 g mjukt smör
2 tsk salt
1 nypa strösocker
ca 16 dl vetemjöl

1 burk (185 g) pesto

Finfördela jästen i en bunke, värm vatten och olja till 37 °C och häll detta över jästen och rör tills det löst sig helt. Tillsätt det mjuka smöret i små klickar. Arbeta in allt salt och socker och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl. Låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter.
Arbeta sedan ihop degen på mjölat bort och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en tunn rektangel och bred ut fyllningen. Rulla ihop och vrid ändarna åt varsitt håll. Snurra sedan ihop brödet till en knut. Låt jäsa på plåt i ca 45 minuter. Värm ugnen till 275 °C, sänk till 225 °C när du sätter in brödet. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
Vi serverade detta bröd till fyllda cannelloni, men det är perfekt som utflyktsbröd eller till en god soppa!
Bild: Linnéa Seidel

1
Kommentera

Kycklingtacos


Jag antar att många av er läsare precis som jag är uppvuxna med den försvenskade varianten av tacos. Detta serverades under 90-talet i många familjer varje fredag medan det på tv:n rullade Sikta mot stjärnorna, eller Fångarna på fortet. Jag mins första gången mina föräldrar hade ätit denna nya, spännande maträtt och de sågade den rakt av! Det var verkligen ingenting för dom, men som med det mesta annat hade även tacosen en inkörningsperiod och rätt var det var, var även vi en av de svenska familjer som hade tacos på menyn nästan en gång i veckan. Men skulle mormor och morfar komma på besök, ja då var mamma tvungen att ta av en del köttfärs innan den smaksattes med kryddblandningen, annars fick hon den där blicken av morfar ni vet. Inte nog med att det var en ny slags maträtt, den skulle ätas med händerna och starkt var det också!
När vi i Sverige ätit denna mexikanska maträtt ett par år vet jag att många, inklusive min far började experimentera lite. Tillsammans med alla skålar med grönsaker smög han in ägg, banan och vitlök. Detta ratades ganska stenhårt av resterande familjemedlemmar och det enda som överlevde var den råa vitlöken. Den får han nu själv mumsa i sig, dock under hot från mamma att han får spendera natten på soffan..
Nu är det betydligt mer sällan vi äter denna rätt som vi från början gjorde, oftast blir det en enkel gratäng eller wraps här hemma. Denna vecka gjorde jag en variant då jag blandade allt i stekpannan och med kyckling istället för köttfärs. Vi serverade ris till, men låter man lite mer av vätskan koka bort kan man med all säkerhet äta tortillabröd till istället!
Kycklingtacos 4 portioner:
3 kycklingfiléer
1 stor röd lök
3 tomater
3 dl kyckling eller grönsaksbuljong
1 påse tacokrydda
1 röd paprika
1 näve färsk bladpersilja
svartpeppar



Skär kycklingen i småbitar och stek dem på hög värme tills de fått fin färg runt om. Skala och strimla löken och låt den steka med tills den blir mjuk. Skär tomaterna i små bitar och ha i dom tillsammans med buljong och tacokrydda. Sänk värmen något och låt det hela koka i cirka 10 minuter eller tills kycklingen är helt genomkokt. Ta några tag med pepparkvarnen, hacka paprika och persilja och blanda i det precis innan det serveras.


Servera kokt ris och en enkel sås på stark tacosås och creme fraiche till.
Är du också uppvuxen på tacos eller har du under många år serverat din familj det?
Bild: Linnéa Seidel

1
Kommentera

M&M-cookies


Som många av er vet är M&M’s min solklara favorit när det kommer till godis. Jag kan äta hur många som helst, har jag väl börjat finns det inget stopp.  Och visst är de goda som de är, men de är även delikata att baka på. De här kakorna till exempel, de är riktigt enkla att göra och fantastiskt goda. Känner man för det kan man smula sönder dom, blanda med god vaniljglass och toppa med några krossade M&M’s. Vips så har du godaste glassen, om du som jag är en riktigt M&M-fantast!

Jag tror de här kakorna blir goda oavsett vad man blandar i dem och vill man går det ju faktiskt att bara ha godiset som smaksättare. Men jag blandade i lite olika nötter som jag hade hemma, bara ett par stycken var varje sådär. Det ger en extra crunch i kakan.
M&M cookies:
170 g smör
3 1/2 dl ljust muscovadosocker
1 ägg
4 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl M&M’s
50 g blandade nötter

Vispa smör och socker mjukt, tillsätt ägget. Rör i havregryn, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Grovhacka nötterna och blanda i dem tillsammans med godiset. Rör om ordentligt tills allt är väl blandat.
Forma degen till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, platta till dem något med handen. Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter. Låt svalna helt innan du förpackar dem i burkar.


Fotografen jag allt som oftast arbetar med har en förkärlek till att bygga torn av allt, och det verkar som om det har smittat av sig även på mig. Ett lutande torn av kakor, extra fint blir det om man kan lägga smörpapper mellan kakorna som ni ser att jag gjort i bakgrunden. Men skynda er..

Rätt vad det är rasar allt och man får börja om!
Bilder: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Marshmallows


Jag förstår inte, helt hastigt och mycket olustigt blev jag sjuk. Hög feber härjar i min kropp och gör det omöjligt för mig att jobba mer än korta stunder i taget. Så dagen har spenderats i soffan med tjocktäcke, dåliga serier och som sagt, en del jobb.
Även om jag kanske inte varit så produktiv rent skrivmässigt har jag funderat en hel del på kommande fotografering jag och Katja skall ha. Vi har kommit till det sista och kanske roligaste kapitlet i boken, utan att avslöja allt för mycket så kan jag säga att det kommer vara fullt av godsaker som hör julen till. Så nästa vecka får jag helt enkelt ladda upp med massor av härlig julmusik, bunkra upp skafferiet med alla goda julkryddor och inte en enda kotte kan klaga på mig för att jag tjuvstartar!Hur underbart som helst!
Ett godis som kanske inte tar sig in i nya boken men väl på mitt privata bord med julgott är hemgjorda marshmallows. Har ni aldrig testat det? Men då har ni ju verkligen missat något! Jag erkänner, det är en kladdig historia men det är det värt! Ge bort i present, ha i andra bakverk, i den varma chokladen eller ät dom som dom är bara. Här har jag färgat dom ljuvligt rosa, men till jul kör jag nog på rött och vitt.
En hel drös med söta, hemgjorda marshmallows:
2 1/2 msk gelatinpulver
2 1/2 dl vatten
3 3/4 dl strösocker
2 1/2 dl ljus sirap
1/4 tsk salt
2 msk vaniljsocker
färg (jag använder alltid pastafärg att färga med i stället för karamellfärg, finns att köpa i tårtdekoreringsbutiker)
smaklös olja till formen
2 dl florsocker att rulla bitarna i
Blanda allt gelatinpulver med 1 1/4 dl av vattnet, låt detta stå och svälla i cirka 10 minuter. Tag undertiden fram en kastrull och ha i resterande mängd vatten (1 1/4 dl), socker, sirap och salt. Låt sockret och sirapen smälta på låg värme under konstant omrörning. Värm sedan sockerlagen till 120 grader.
Häll försiktigt den heta sockerlagen över det svällda gelatinet. Rör klumpfritt och vispa sedan med elvisp i cirka 10 minuter eller tills det är riktigt vitt och väldigt kladdigt. Tillsätt vaniljsocker och eventuell färg.
Klä en liten form, cirka 20 x 30 cm med folie och pensla den med olja. Olja en slickepott och bred ut den kladdiga smeten med hjälp av den. Låt stå i rumsteperatur över natten och skär dem sedan i fina rutor, även här kan kniven behöva oljas in. Rulla rutorna i florsocker så de inte klibbar fast i varandra.


Vad är ett måste på ditt gottebord i jul?
Bild: Katja Kristoferson

PS. Ni glömmer väl inte att skänka pengar till min Rosa Bandet-Kampanj? Vi har redan samlat ihop över 2500 kronor men mer kan det bli innan nästa helg! DS

0
Kommentera