Höstpaj


Jag vet inte hur ni läsare ställer er till detta med ödet och det är inte heller något jag tänkt att vi skall fördjupa oss i speciellt mycket denna gråa torsdag i slutet av september. Men när det kommer till mat så kan jag faktiskt börja undra ibland. Åtskilliga är de gånger jag suttit och spejat runt efter inspiration och gång efter annan dyker samma slags recept upp. Ganska ofta är det hemgjord pizza som ploppar upp men nu senast har det varit artiklar om hur du kokar det perfekta ägget. Helt plötsligt kokas det ägg överallt, i tv (ja inte så att de använder tv:n som äggkokare, på själva tv-programmet kokar de ägg) på bloggar och på hemsidor. Det gick så långt att jag själv stod här med telefonen i högsta hugg och klockade äggkokningen, men mer om det en annan dag..
Precis som med äggen har recept på olika varianter av paj fullkomligt exploderat i min dator. Så jag kände att nu är det dags att botanisera runt bland pajformarna och slänga ihop en höstig variant. Mitt största problem när det kommer till paj är vilken pajform jag skall använda, jag har en hel låda full i köket och en hel kökssoffa(!) som står i gästrummet som är full till bredden med pajformar i alla tänkbara former och färger. På något konstigt vis får jag ändå alltid nya anledningar till att införskaffa fler..

Som sig bör börjar vi med degen och i ärlighetens namn är jag inte så noga av mig. Jag har lärt mig att känna på degen när den är tillräckligt fast eller om den är för smulig. Har du en matberedare till hands är det bara att rocka och rulla, har du dessutom en diskmaskin som tar hand om tråkgörat, grattis! Jag är lyckligt lottad och har både matberedare och diskmaskin men valde av någon outgrundlig anledning att knåda ihop degen förhand denna gång.  Det finns dock några saker du bör tänka på för att få till en lyckad pajdeg som du sen enkelt kan kavla ut.
*Använd alltid riktigt smör. Ingen och då menar jag verkligen ingen, blir lycklig av margarin!
* Överarbeta inte degen, den skall precis gå ihop. Är det för mycket fett eller vatten i degen är risken stor att den lossar från kanterna på formen och blir en stor klump.
*Låt den vila svalt, detta är extra viktigt om du arbetar ihop degen för hand då du värmer upp den med dina händer. Platta ut degen tunt och plasta sedan in den. Lägg den i kylen, eller i frysen för snabb nedkylning i minst 20 minuter.
*Nagga alltid botten med en gaffel och förgrädda skalet i ca 15 minuter, då hinner pajskalet torka och blir inte geggigt.

Ser ni vad jag ser? Kolla riktigt noga på knivens blad, japp det är en av våra katter som leker assistent. Turligt nog är hon mer kinkig än den truligaste tonåring när det kommer till mat, så pajen fick jag ha helt för mig själv!





Paj på höstens läckerheter 4 pers:
Pajskal (på ett ungefär):
3 1/2 dl vetemjöl
125 g smör
ca 3 msk vatten
Finfördela det kalla smöret i vetemjölet och arbeta snabbt ihop till en smulig deg, tillsätt vattnet, en matsked i taget och arbeta degen precis så den går ihop. Plasta in och låt vila svalt i ca 20 minuter.
Kavla ut den kylda degen på mjölat bord, rulla upp degen på kaveln och lägg över den i pajskalet. Trimma kanterna och nagga botten. Grädda i ca 15 minuter i 200 grader.
Fyllning:
1 zucchini
5 stora champinjoner (eller den svamp du har tillgång till)
1 röd lök
2 medelstora tomater
salt & peppar
färsk bladpersilja
100 g philadelphiaost
2 ägg
3 dl mjölk
2 dl riven smakrik ost
Skär zucchinin och svampen i bitar och stek dem i en klick smör. Skiva löken och låt den steka med. Skär ner tomaterna i småbitar och ha i dem i stekpannan, krydda med salt och peppar. Låt detta småputtra till set mesta av vätskan kokat bort. Tillsätt grovt hackad persilja.
Vispa ihop philadelphiaost, ägg och mjölk. Fyll pajskalet med de stekta grönsakerna och häll äggstanningen över. Fördela sist den rivna osten jämnt över pajen. Grädda i ca 40 minuter i 200 grader.
Bon apetit!
Bilder: Linnéa Seidel

2
Kommentera
ANNONS

Vinnare!

Gugi, med bloggen Gugis Pärlor. Ett stort grattis till dig!
Precis som alltid är det jätteroligt att så många av er ville vara med och tävla, det blir lite extra roligt att anordna tävlingar här på bloggen då!
Nu önskar jag er alla läsare en härlig onsdag, här lyser solen som aldrig förr!

0
Kommentera

Äppelmos


Här har himlens portar öppnat sig och det fullkomligt vräker ner regn! Då är det ganska skönt att plocka fram kameran och se allt genom den istället, den här bilden tog jag nu i morse, i ett halvmörkt hörn av vårat vardagsrum och jag önskar så innerligt att det var så ljust som på bilden. Men istället sitter jag här med kökslampan tänd för att det är så mörkt.
Nu börjar våra äpplen bli mogna i en rasande fart men jag tar fortfarande äpplen ur korgen jag plockade ihop förra veckan. Om regnet ger sig senare under dagen skall jag försöka ta upp alla nya äpplen som fallit till backen då det är synd om de skall förgås bara för att jag är lite lat!
I morse  gick det i alla fall åt en hel del då jag kokade lite äppelmos. Det finns flera sätt att koka mos på men det här är enligt mig det allra enklaste om man inte skall göra så stora mängder utan bara ett par burkar. Fast bäst är att frysa in moset i 1 literspåsar, då kan du bara ta upp en påse och låta den tina i kylskåpet över natten. Sen håller det ungefär en vecka i kylen.
Detta mos valde jag att smaksätta med lite whiskey och kanel, en nypa socker kan behöva tillsättas mot slutet om moset känns lite surt, det beror ju helt på hur äpplena är i smaken. Du känner inte alls whiskeyn, men det blir en lite mer djup smak i moset, men självklart kan du utesluta detta.
Äppelmos med whiskey 2 burkar:
2 L äpplen
3 dl äppeljuice
4 msk whiskey
1 kanelstång
ev ett par msk socker
Skala äpplena och skär ner dem i mindre bitar, se till att inte få med kärnhuset. Lägg dem i en kastrull och slå över juice och whiskey, lägg även i kanelstången. Låt koka under lock i ca 20 minuter eller tills äpplena är helt mjuka. Rör om då och då, mosa äppelbitarna lätt med en trägaffel. Jag vill gärna ha lite klumpar kvar i mitt, vill du ha det helt slätt mixar du det klara moset med en mixerstav. Smaka av med lite socker vid behov.
Hur är det för er, hinner ni ta reda på alla äpplen?

Bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Höstinspiration- matrum


En av fördelarna med att årstiderna skiftar som de gör här i Sverige, är att man har all rätt i världen att byta ut saker och ting ett par gånger om året. Till våren vill vi ha ljust och fräscht och så här på hösten plockar vi gärna in lite mer jordnära toner. Hade jag varit bosatt i USA vet jag precis vart jag skulle ha spenderat mina slantar!
Skänken med alla fina glasburkar och vaser inspirerar enormt och på min variant som står i matrummet kan jag tänka mig att  fylla mina burkar med brunröda kastanjer, gröna, lite kartiga äpplen och massor med illröda rönnbär. Mängder av levande ljus till detta och höststämningen är på topp!
En riktigt snygg bricka har jag varit på jakt efter länge nu, precis som på den mindre bilden får den gärna vara fyrkantig och ha lite högre kanter. Perfekt att ha till kommande glöggkvällar och när vinterns varma choklad skall serveras.
Ett snyggt vinställ är då sannerligen inte så lätt att hitta, jag vill gärna ha ett där man ser ganska mycket av flaskorna då de allt som oftast är riktigt fina och kan fungera som prydnad. Kanske är det enklaste även det snyggaste?


Vad har du tänkt att uppdatera köket/matrummet med hösten 2010?
Kom ihåg att tävla om den fina kakstämpeln.
Bilder från www.potterybarn.com

0
Kommentera

Cannelloni

cannelloni
Idag blev det en härlig söndagsmiddag här hemma med inspiration hämtad från Mr Jamie Oliver. Cannelloni med mustig köttfärsfyllning och ett mumsigt creme fraiche och osttäcke.  Cannelloni är gott, men att fylla dem brukar bli en kladdig historia och äts på grund av det inte allt för ofta här hemma. Därför hajade jag till när jag såg Jamies variant på detta, istället för att fylla dem och rada upp dom i en form så stacks de ner i en gryta, han använde en vegetarisk fyllning medan jag valde en mer klassisk köttfärssfyllning.
Även momentet med att koka ostsås hoppade jag över och gjorde istället en blandning av creme fraiche och grädde, allt detta toppades med massor av riven ost från Falbygden, närmare bestämt Birger Jarl Svart. Precis som när jag gjorde dessa quesadillas så hade den goda osten en stor roll i att det blev så gott!
Bättre söndagsmiddag än så här kan man knappast göra, det var ruskigt enkelt att göra och maten skötte sig själv i ugnen. Det är allt jag begär denna söndag.
Cannelloni 4 personer:
600 g nötfärs
1 stor gul lök
1 zucchini
1 1/2 dl rött vin
1 fp krossade tomater
örtsalt
peppar
en nypa socker
oregano, timjan, dragon och mejram
3 dl creme fraiche
2 dl grädde
örtsalt
2 dl vällagrad ost
1 fp cannelloni
Värm ugnen till 220 grader.
Skala och finhacka löken, skär ner zucchinin i småbitar, stek detta mjukt i en gryta. Tag av detta och bryn köttfärsen i grytan, tillsätt vin, krossade tomater, örtsalt, peppar, socker och örter. Blanda i lök och zucchini. Låt puttra och smaka av med eventuellt lite mera salt.
Stick sedan ner cannellonin i köttfärsen. Vispa samman creme fraiche, grädde och salt till en tjock kräm och häll detta över köttfärsen och pastan. Riv osten och sprid ut den i ett jämnt lager.
Ställ in grytan, utan lock i nedre delen av den varma ugnen och gratinera i ca 40 minuter. Pastan skall vara mjuk och osten skall ha fått fin färg.
Vad äter ni helst så här en härlig höstsöndag i september?
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera