ANNONS

Tävling

Idag hade jag tänkt att bjuda er på massor av härliga bilden från vackra Rosendals Trädgård där de denna helg har äppeltema med äppelpajstävling och massor av andra roliga saker. Med mig skulle jag ha två duktiga fotografer så jag skulle ha mängder av bilder och inspiration att bjuda er på. Men det regnade bort, vi regnade bort. Så Rosendalsbesöket får vi ta en annan helg.

Så för att liva upp denna regniga helg bjuder jag och CoolStuff istället på en tävling! Många av er verkade gilla kakstämpeln jag bloggade om här om dagen, så jag tänkte lotta ut en stämpel till en lycklig vinnare.

Jag vill veta vilken slags kaka du skulle baka och använda den här stämpeln på om du blir den lycklige vinnaren. Kanske på bondkakor, brysselkex eller varför inte jordnötskakorna jag bjöd er på här om dagen?


Lämna en kommentar här på bloggen med bästa kaksorten, ditt namn och e-mailadress så jag kan nå vinnaren. Tävlingen pågår från och med nu fram till tisdag 21/9 kl 21.00

Tävlingen är avslutad!

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

En kär vän..

Idag fick jag ett meddelande via kontaktformuläret här på sidan från en av er läsare. Bland en del frågor så fick jag frågan vilka kokböcker jag tycker är mest användbara. Så jag tänkte att jag kunde ju dela med mig av svaret här på bloggen också.

Den kokbok som har hängt med mig längst, förutom Sju sorters kakor är Bonniers Kokbok. Med närmare 1800 recept är den nära på en bibel i matsammanhang. Den är stor, tung och lite otymplig men ack så pålitlig. Idag kan man mycket enkelt få fram all den information man behöver på internet men man kan aldrig vara riktigt säker på att det är sanningen. Det är då det kan vara bra att ha en sån här bok att bläddra i.

Boken är precis omgjord och fina namn som Lisa Eisenman Frisk, Monica Eisenman och Anna Bergenström finns med bland de kockar och matskribenter som bidragit med nya idéer och recept till nyutgåvan. Mer om boken kan ni läsa här. Jag har tyvärr inte fått chansen att bläddra i den än man jag kan bara tänka mig att allt är uppfräschat och fint med många nya spännande recept.

En annan vardagsfavorit är ju kära Martha och då speciellt denna bok.


I vilka böcker hittar du mest inspiration och kunskap om matlagning och bakning?

Bild: Pressbild, Bonnier Fakta

1
Kommentera

Äppeltider



Nu är det svart på vitt, det finns ingen återvändo. Hösten är här.

Igår var första gången jag kände att varmluft slog emot mig när jag gick in genom de automatiskadörrarna på ICA, det är ett tecken så säkert som amen i kyrkan på att hösten är här. Sen har jag nu kokat första omgången av höstens äppelgröt, det är också ett sånt där tecken, att sommaren är över och vi vill ha varm gröt med massor av mjölk och kanel till frukost istället för solmogna jordgubbar med iskall mjölk. Nu kanske ni sitter där hemma i era stugor och tänker usch fy ja, nu är hösten verkligen här, men det är faktiskt inte alls så jag tycker. Ok, jag erkänner, i morse när jag drog upp rullgardinen blev det inte ett dugg ljusare i sovrummet, snarare mörkare då rullgardinen är vit och lös upp något helt av sig själv.  Då kändes det tungt, hela förmiddagen var grå och jag fick inte en vettig sak gjord tror jag. Men så kom lunchtid och utan förvarning var himlen blå och man kunde utan problem ta av sig den där regnjackan som är min nya följeslagare. Då älskar jag hösten!

När jag igår smet in på ICA Maxi innan jag skulle prata radio stod de här flätade korgarna uppradade och ropade att jag skulle ignorera de där mycket billigare, betydligt mer praktiska och säkert otroligt mer hållbara plastkorgarna i de mest skrikiga färger, och istället ta en av de trägråa, ohållbara men tusengånger snyggare flätade korgarna. Jag gjorde som dom sa, tänkte att det var bäst så.  Jag har aldrig blivit osams med flätade träkorgar, men jag tar inga risker!  Till korgens försvar var den faktiskt inte ens dyr, jag tror priset var 179 kronor, så skynda att fynda!

Korgen har jag tänkt att ha till trädgården, att samla upp löv, gräsklipp och äpplen. Vi har massor av alla de där sakerna i vår trädgård. Fyra äppelträd pryder vår trädgård på framsidan och idag plockade jag upp all fallfrukt som gick att använda och det blev nästan hela korgen full! Sen sitter det säkert tre gånger så mycket i ett av träden, om inte mer. Plockar man bara upp de äpplen som faller av träden är de helt utmärkta att använda! Inte ett av de äpplen jag delat idag har varit maskätet eller förstört. Om så är fallet, skär bara bort det fula och använd resten!

Men nu vill jag gärna ha massor av tips på vad jag kan göra med alla dessa äpplen! Äppelpaj och äppelkakor kommer det att bli, en del mos blir det säkert också. Och så såklart bästa äppelgröten som ni får recept på här nedan. Men sen då? Kom med era bästa äppeltips så försöker jag sammanställa dem här på bloggen sen så alla kan ha nytta av dem. Lämna en kommentar till det här inlägget med ditt allra bästa tips. Skriv gärna med ditt namn och om du har en blogg.

Igår när jag var på radion gjorde vi den här äppelgröten, det är en riktig barndomsfavorit och det är ett bra sätt att bli av med lite äpplen på som inte innefattar mängder av socker. Vi gör alltid gröten på vatten, men igår var det fler som ringde in och använde mjölk att koka riset i. Jag skall testa det nån gång under hösten, men nu till premiärkoket tog jag vatten precis som vanligt.

Äppelgröt:

4 dl grötris

8 dl vatten (ev lite mer)

10 dl äpplen

2 kanelstänger

Mät upp ris och vatten i en kastrull och låt koka upp och småputtra under lock i ca 10 minuter. Dela undertiden äpplena och kärna ur dem. Skär ner dem i mindre bitar, skalet får gärna vara kvar om de är obesprutade äpplen, annars skalar du dem.

Blanda i äppelbitar och kanelstängerna i gröten. Rör om då och då och spä eventuellt med mer vatten. Låt koka i ca 30 minuter eller tills ris och äppelbitar är helt genomkokta. Sockra efter smak och servera med massor av kanel och kall mjölk.

In English

Yesterday when I was on the radio, we made this apple porridge. It is a true childhood favorite and it is a good way to get rid of some apples that don’t include that much of sugar.
When I was a child, my mom always made this porridge this time of year. And now, with four big apple trees in my garden I have no excuses not to make the porridge myself. We have a special rice in Sweden that we use to make this kind of porridge, we call it ”porridge rice”, but you can use arborio rice instead which is also a round-grain rice.


The porridge is great to serve for breakfast, as a snack or as a light dinner.


Apple porridge:
1 3/4 cup arborio rice
3 1/3 cup water (maybe a bit more)
4 1/2 cups apples
2 cinnamon sticks
Measure the rice and water in a saucepan and bring to boil and simmer with the lid on for about 10 minutes. In the meantime, cut the apples and put out the seeds . Cut them into small pieces. Mix the apple pieces and cinnamon sticks in the porridge. Stir occasionally and add some more water if necessary. Boil for about 30 minutes or until rice and apple pieces are completely cooked through. Sweeten to taste and serve with lots of cinnamon and cold milk.
Since we have so many apple trees, I would love to know what you prefer to make with your apples?


Bilder: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Quesadillas

Quesadillas, en kär räddare i nöden om kylskåpet gapar tomt och idéerna till middagen tryter. Jag har en liten förkärlek till den där trådiga, sega osten som blir när du steker dom (Säg inte detta till någon, detta är något jag i smyg är smått betuttad i och man låter som en riktig junk food lover när man säger det, men ni kan väl bevara en hemlighet?).

Osten ja, för en tid sedan var jag iväg på en mycket trevlig tur till Falköping och Falbygdens Ost. Som ni kan tänka er bjöds det på en hel del ost och massor av kunskap, men mer om detta senare. I min hand när jag lämnade Falbygdens Ost hade jag en hel frysväska med mumsiga ostar. Mitt mål efter detta besök är att använda mig mer av ost i matlagning, sagt och gjort. När dessa små gobitar skulle bli till gjorde jag en djupdykning bland alla ostsorter och resultatet blev, om jag får säga det själv, enstående!

Jag använde mig av två sorters ostar, först ut var Morfars Brännvinsost, en Prästost som lagrats och blivit smaksatt med brännvin. Sedan smulade jag över skivad Chevé smaksatt med basilika. Mer om Falbygdens alla ostar hittar ni här.

Quesadillas 2 personer:

4 tortillabröd

1 squash

1 röd paprika

5 stora färska champinjoner

en knippe färsk persilja

2 skivor Chèvre med basilika

många skivor av Morfars Brännvinsost

Skär squashen och paprikan i små tärningar, skiva svampen. Stek detta i en klick smör tills de är mjuka. Finhacka persiljan och blanda i den mot slutet. Skiva osten och lägg ett par skivor på ena sidan av tortillabrödet, lägg på en klick av grönsakerna och smula 1/2 skiva Chèvre över. Lägg på ytterliggare ett par skivor ost. Vik dubbel och stek på medelvärme tills osten är helt smält. Upprepa med resterande tortillabröd.

Självklart kan du steka lite kyckling eller skinka att ha i om du inte vill ha dom helt vegetariska.

Jag kan lova att de inte hade varit så goda utan den smarriga osten.

Vad har du helst i när du gör quesadillas?

Bilder:Sebastian Niemi-Carlsson

Följ min blogg med bloglovin

0
Kommentera

Blossa X

Då var hysterin kring årets glögg från Blossa här. I år kommer den förpackad i en tjusig guldflaska, som skimrar lite extra för att fira in den första julen på 2010-talet.

Själv faller jag för guldet då just guld och vinrött ofta är färger som dyker upp här hemma i juletid. Bordet ni ser här, har vi i vanliga fall som barbord i vardagsrummet och ett par flaskor av årets glögg skulle verkligen vara fina att ha stå där till jul!

I år kan man helt slippa att få det där stirriga i blicken då man smiter in på systembolaget dagarna efter att de släppt årets glögg i butik. Var finns den? Är den slut? Flytta på er gott folk, jag skall fram!

Allt detta behöver du inte gå igenom eftersom du enkelt kan förboka en flaska eller två här, då kan du lugnt och sansat glida förbi alla stressade glöggfantaster och snabbt hämta ut din förbeställda flaska! Allra bäst hade varit att få den hemskickat till dörren, men det kanske blir till nästa år?


Nog om det, vad har årets glögg för smak, hur skall den serveras och vad är gott till?

I år flirtar de verkligen med de för oss, klassiska julkryddorna då både saffran och pomerans är med i leken, lägg där till flera klassiska glöggkryddor, fyllig congac, torrt vitt vin och sött starkvin så har du årgångsglöggen från Blossa 2010. Precis som de flesta glöggsorter som är gjorda på vitt vin passar den både att dricka rykande het eller isande kall!

På blossas hemsida kan du ladda ner en liten folder med recept som går utmärkt att servera till denna glögg. Sötfantast som jag är föll jag för de chokladtäckta jordnötterna. Allt du gör är att smälta choklad av valfri kakaohalt och blanda i salta jordnötter. Klicka ut på bakplåtspapper och låt stelna. Strö lite flingsalt över.

Så, vad tror ni läsare om Blossa X och dess smak, hiss eller blir det en diss?

Pressbild från blossa.se

0
Kommentera