Äppelpäppel..

 

Så får vi vända blad och ta fram september månad, här är molnen gråa och kanske blir det en skvätt regn fram mot eftermiddagen. Jag hoppas jag har fel, det vore skönt att få spendera lite tid ute idag.

 

I vår trädgård har vi ett gäng äppelträd, alla med vad det ser ut som ganska många år på nacken. Jag kan ju säga att artbestämma äppelsorter inte är min grej precis, men som tur är har tidigare ägare ritat en liten karta över äppelträden så jag vet vilken sorts äpplen jag har. Vad det ser ut som är det en bra blandning mellan sorter och har vi tur kan vi äta äpplen en bra stund framöver!

Den mumsiga fördelen med att ha så mycket äpplen är att man bara måste göra pajer och äppelkakor av dom! De äpplen som ramlar ner och hinner bli lite småfula älskar hunden att jaga, så där får jag stå mitt på gräsmattan och kasta halvruttna äpplen så mycket jag bara orkar. Men de kommer ju i alla fall till nytta och det är ju det viktigaste!

 

 

 

Det första jag bakat på äpplena i vår trädgård blev en mycket enkel äppelkaka. En sån där som smeten görs i kastrullen som man smälter smöret i, fort går det och nästan ingen disk alls blir det. Kan det bli bättre än så?

Äppelskivorna blir extra goda om man steker dem i en klick smör, lite sirap och kanel, men har man riktigt bråttom kan man hoppa över detta och bara krydda dem med kanel och socker!

 

Höstens första äppelkaka ca 15 bitar:

 

150 g smör

1 dl sirap

1 dl strösocker

2 ägg

2 tsk bakpulver

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk kanel

 

3 medelstora äpplen

25 g smör

1/2 dl sirap

2 msk kanel

 

 

Smält smöret och blanda i sirap och socker. Låt detta svalna något och rör sedan i äggen, ett i taget. Blanda samman bakpulver, mjöl och kanel och vänd ner det i äggsmeten. Rör smeten helt klumpfri. Klä en liten ugnsfast form med bakplåtspapper och ha i smeten.

Skär äpplena i skivor, smält smöret i en stekpanna, ha i sirap, kanel och äppelskivorna. Låt dem bli genomvarma och lite mjuka, fördela dem jämnt i formen med smet, häll över smöret och sirapen som är kvar i stekpannan.

Grädda i 180 grader i ca 30 minuter. Kakan kan gärna få vara lite kladdig i mitten.

 

Ät som den är eller servera vaniljvisp eller vaniljglass till.

 

Har ni gjort något av höstens första äpplen än?

 

Bilder: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Kyckling

kycklingiugn

Även fast jag har ett stort matintresse betyder inte det att det inte blir falukorv med makaroner här hemma iblad, igår till exempel, efter att ha jobbat hela förmiddagen och dagen hade jag ingen lust över huvud taget att ställa mig och göra söndagsmiddag så då blev det.. precis, falukorv med makaroner.

Men äter man sånt en söndag har man all rätt i världen att äta söndagsmiddag på måndagen, det är så det fungerar här i världen. Och på tal om söndagsmiddag så ser jag att det är något ni sökt efter och på det viset hamnat här på bloggen, då passar det väl ypperligt att det dyker upp ett litet inlägg om just detta.

Att göra hel kyckling i ugn måste vara som gjort för att syssla med en söndag. Den går att förbreda på förmiddagen så att när det närmar sig middagstid behöver man inte slita ihjäl sig för att få fram maten på bordet. Gnid in kycklingen med lite god marinad och räkna med ca en timme per kilo i ugnen, krångligare än så är det inte.

Idag hade vi kantarellrisotto och kall timjansås till men ugnsrostade rotfrukter är annars en stor favorit.

Hel kyckling i ugn med timjan och citron:

ca 1 kg gärna färsk kyckling

1 citron

1/2 dl olivolja

4 kvistar färsk timjan

örtsalt

svartpeppar

Skölj av kycklingen och klappa den torr med lite papper.

Dela citronen på mitten och pressa saften ur den ena halvan, blanda citronsaften med olja, finhackad timjan, örtsalt och peppar.

Gnid in gycklingen runt om med marinaden och lägg den i en ugnsfast form.

Ställ in i ugnen i ca en timme i 180 grader. När kycklingen är klar, täck den med aluminiumfolie och låt den vila i ca 20 minuter innan du skär upp den.

Vad äter ni helst en söndag så här i början på hösten?

Nu är det bara en dag kvar att vara med och tävla i den finfina tävlingen här på bloggen, så skynda, skynda!!

Bild:Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Vit chokladglass

 

 

Man kan tycka att jag borde bjuda på ett värmade recept idag. En het gryta eller kanske en smarrig och god soppa, men nej, idag blir det glass i stora lass här på bloggen. Det är bara augusti men om man sneglar på utetemperaturen skulle jag gissa på att vi var i slutet av september. Men det finns inte så mycket att göra åt detta, annat än att kura inne med tända ljus.

I torsdags hade vi lite vänner på besök, efter middagen bjöd jag på hemgjord glass med hallonrippel, gott gotti gott gott så att säga..

 

Fröken Broman med sambo som var här läser grafisk design och sjunger som en ängel, jag är lika avundsjuk på båda sakerna..

Vit chokladglass med hallonrippel 4 port:

3 äggulor

2 msk strösocker

 

2 dl grädde

2 dl mjölk

100 g vit choklad

 

3 dl hallon

2 dl strösocker

3 msk hallonlikör

 

Vispa äggulorna med sockret tills det blir fluffigt. Värm mjölken och grädden, låt chokladen sakta smälta ner, se till så att det inte kokar. Häll den heta gräddblandningen över äggen och vispa kraftigt. Häll tillbaka det i kastrullen och sjud tills krämen tjocknar. Låt svalna innan du har i glasskrämen i din glassmaskin, låt nu glassmaskinen göra sitt jobb (eller ha upp glasskrämen i en burk, ställ in i frysen och rör en gång var 20:e minut i ca fyra timmar).

Blanda hallon, socker och likör. Koka upp och låt puttra tills det blir en tjock hallonsås. Ha upp glassmeten i en liten långpanna och lägg hallonsåsen i tre tjocka strängar över glassen. Gör med hjälp av en kniv fina mönster och plasta sedan in formen och ställ in den i frysen i minst en timme. Det blir ganska mycket hallonsås över, den blir jättegod att servera varm till glassen sen.

 

Nu skall jag fortsätta jobba på min bok, vad har ni för er denna kulna augustidag?

Kom ihåg att vara med och tävla, än har ni några dagar på er!

 

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

 

0
Kommentera

Just idag..

 

Då är vi halvägs genom bilderna, halvvägs i hamn. Det är underbart, kreativt, inspirerande, vackert och helt underbart att arbeta med det här. Att få börja med en tanke, ett recept som senare blir till en bild som tillslut blir en bok, det är en ganska häftig process. Men när kvällen kommer och köket åter igen är framröjt, då är jag ganska slut som artist! Det tar på krafterna att hela tiden tänka i bilder, att få allt perfekt utan att det ser överstylat ut eller helt ihopslaffsat. Då är det skönt att ta sig en nya luft och sedan krypa upp i soffan och inte lyfta ett finger.

 

Därav blir det då och då lite dålig uppdatering här på bloggen, nu är vi klara för den här omgången men om en månad är det dags igen och jag lovar att det här kommer bli en helt fantastisk bok! Allt blir så vackert och det är så himla kul att alla bilder tas här hemma, jag får på det viset dela med mig lite av hur det ser ut där jag spenderar större delen av min tid.

 

Här hemma har hösten tagit mig med storm, den kom ovanligt tidigt i år men sommarens alla flugor som slutat sina dagar på fönsterbrädorna är bortdammade, ett tjockare täcke är ilagd i påslakanet, gummistövlarna står redo i hallen och regnjackan hänger på sin krok. Så jag tror att jag är redo.

Jag längtar efter mustiga köttgrytor och smakrika surdegsbörd, att få plocka äpplen i trädgården och göra en smaskig äppelkaka, nu har jag äntligen en egen kamera i min ägo så förhoppningsvis kan ni läsare följa med mig i bilder ännu bättre denna höst.

 

Bilden jag bjuder på är ett litet smakprov, en liten glimt av vad som komma skall..

 

Hur är det där du bor, har hösten kommit än?

 

 

Ps. Glöm för allt i världen inte bort att tävla om den finfina prenumerationen som enkelt kan bli din! Ds

Bild: Katja Kristoferson

0
Kommentera

Kärlek och käk..

 

 

Här är det lite tyst, men jag har fotografen på besök så vi arbetar för fullt med min nya bok. Massor av fina bilder blir det och jag önskar så att jag kunde dela med mig, men den som väntar på något gott säger dom ju..

Den här gången när hon kom ner hade hon en liten present med sig till mig, ett projekt hon arbetat med under våren och sommaren, ja när hon inte varit här alltså.

 

En finfin kokbok om den italienska restaurangen La Stella i Östersund där heta känslor och god mat styr. Tidigare har författarna till dena charmiga kokbok givit ut fyra stycken romaner som denna kokbok bygger på. Smultron och svek, Vinbär och vemod, Hallon och hat och Lingon och lust är namnen på romanerna där huvudpersonerna driver denna italienska restaurang, de bästa recepten från La Stellas fick bli till en härlig kokbok. Självklart är alla tjusiga bilder tagna av Katja Kristoferson. När veckan börjar lida mot sitt slut hoppas jag kunna studera boken närmare, men redan nu ser jag att det finns massor av godsaker i den!

Bärbloggen, driven av de båda författarinnorna, kan ni läsa mer om vad som sker bakom kulisserna och där dyker det även upp nya recept varje vecka.

 

Kärlek och käk ur La Stellas skafferi är utgiven på det Jämtländska förlaget Förlag 404. Kokboken går att besälla antingen via förlaget eller här där ni även kan beställa hela romanserien.

 

Nu är det dags för mig att krypa i säng, i morgon väntar åter en dag med massor av fotograferande!

 

 

Ni glömmer väl inte bort att tävla hoppas jag!

0
Kommentera