FORMEX 2010

Jösses så fullt upp det varit här den sista tiden! I fredags var vi iväg till FORMEX-mässan för att kolla in alla underbara nyheter. För en prylgalen ung fröken som jag själv var ju självklart detta som att få tillträde till en del av himmelriket!

Här nedan kommer ett gäng bilder från några av de montrar vi besökte, ljuset var inte det bästa så ni får stå ut med att bilderna inte är de tjusigaste ni sett här på bloggen.

 

 

En monter jag stannade extra länge i var LB Laursen, morgonkaffet dricks alltid ur en mugg från dem och jag skulle mer än gärna fylla skåpen med alla deras nyheter. Hur snygga som helst!

 

 

 

De här underbara muggarna fanns hos en norsk firma och de var verkligen riktigt fina. Jag hoppas de hittar bra svenska återförsäljare så vi alla kan få chans att köpa ett par eller två.

 

 


Green Gates monter var den som lös starkast under mässan och inte enbart på grund utav alla de färgglada inredningsdetaljerna de har att fresta ögat med, utan på grund av den otroliga mängd lampor som lös upp hela montern!  Även Green Gate har förstått att det här med cupcakes är något att satsa på, spröda muffinsformar, fina pappersformar och ursöta julgrans-cupcakes fanns att beskåda hos dem. Här kan ni se hela den fina vintercollectionen.

 

Några fler som är inne på det här med cupcakes är by Vestli House, deras fina pappersformar finns att köpa hos inreda.com. Det gör faktiskt så mycket att ha en snygg form till sina cupcakes, de blir väldigt tjusiga då!

En monter som jag också spenderade mycket tid i var House Doctors, tyvärr fick jag inga bilder från den men ni kan spana in deras nya blogg här!

Ja det var en liten rapport om allt fint som fanns att vila ögonen på, jag hade utan problem kunnat gå fler dagar och bara njuta av alla vackra ting!

I morgon får ni hålla utkik här på bloggen för då kommer ni ha chansen att vinna något riktigt finfint!

Bilder:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Småkakor

kokostopp

Denna gråtrista torsdag bakar jag småkakor och lite annat gott. Småkakor är alltid bra att ha på lut i frysen om man får oväntat besök. Hallongrottor, kokostoppar, bondkakor eller det jag bakar idag, kolakakor alla är de lika goda och faktiskt väldigt enkla att göra.

Som sagt, idag bakar jag kolakakor men eftersom dom fortfarande står i ugnen bjuder jag på kokostoppar istället. Baka med ägg från höns som fått gå ute och picka, då blir äggulan hisnande gul och dina kokostoppar likaså!

Kokostoppar med citron ca 15 st:

75 g smör
1 dl socker
1 ägg
200 g kokos
2 msk citronsaft
Smält smöret. Blanda socker och ägg väl. Slå i det smälta smöret, kokosflingor och citronsaften. Forma till toppar och grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Låt topparna svalna på plåten.
Vilka är dina favoritkakor?
Bild: Katja Kristoferson

1
Kommentera

Grönt är skönt?

Det är bara att inse, vår kyl och frys har börjat göra sitt. Frysen är inte helt tät så den isar igen fortare än man hinner säga frosta av. Kylen beter sig som en frys och bildar en stor isklump längst in, jag vill inte ens fundera över hur mycket el den drar just nu.. Men det krävs en del arbete för att få in en ny kyl och frys, ett högskåp måste offras för att få in en helstor kyl och en helstor frys. Just nu har vi annat att fixa här hemma, så jag håller tummarna att mina vitvaror inte sviker mig riktigt än!

Smegs ack så omskrivna, nästan uttjatade klassiska retrokyl skulle lysa upp vilket trist kök som helst men eftersom jag har jobbat hårt här hemma för att bli kvitt alla konstiga förgkombinationer i köket tror jag att Sebastian skulle höja lite på ögonbrynet om jag kom hemsläpande på ett illgrönt kylskåp. Men drömma kan man ju alltid..

En ny assistent behöver jag som tur är inte köpa, jag har en nästan helt ny skinande maskin står i ett av kökskåpen! Men det vore roligt att köpa till lite tillbehör, våra äppelträd är fulla av härliga äpplen så att enkelt kunna göra äppelmos vore toppen, att prova på att göra egen korv är något vi pratat om länge men även då behöver jag uppdatera tillbehören lite.

Kökshanddukar är väl något man alltid behöver fler av? Under hela våren har jag haft röd/vita handdukar i köket. Men så köpte jag två blå/vita, vilket lyft! Det kändes som om jag fick ett helt nytt kök (antagligen var det bara jag som såg denna hisnande skillnad, Sebastian förstod inte alls vad jag var så lyrisk över..)!

Ett par fina grytlappar, ett nytt förkläde och lite nya blommor i köksfönstren, sen är jag redo att även detta år välkomna hösten. Denna gång i inte så mörka och murriga färger, utan kanske rent av i grönt?

På fredag bär det först av på ett litet möte hos Bonnier, sedan åker vi raka vägen till FORMEX för att spana in alla nyheter. Men vad kommer/vill du köpa nytt i höst till ditt kök?


Bilder från ovan länkade företag.

0
Kommentera

Dukning och brödpinnar


Att duka fint när man skall ha gäster är kul, men tyvärr är det inte alltid jag hinner med att göra någon avancerad dukning. Dessa gånger gör jag ofta som på bilden ovan, dukar som vanligt, viker en servett dubbel, lägger den mitt på tallrken och sedan plockar jag en blomma (under vintersäsongen kan man köpa en kvast med kryssantemum eller liknande i mataffären när man ändå är där) och lägg på servetten. Det är mycket enkelt men gästerna ser att man ansträngt sig lite. Ska man sitta ute kan man köpa fina stenar att lägga på blommans skaft så servett och blomma inte flyger iväg om det börjar blåsa. Nu när mörkret börjar falla tidigare och tidigare om kvällarna är det mysigt att fylla bordet med levande ljus när man dukat ut maten.

Som tilltugg till middagen gjorde jag de här supergoda snacksen, oavsett om du är helt novis i köket lovar jag att du klarar av att göra dessa. Det är ju alltid lite kul att kunna imponera på sina gäster med hemgjorda tilltugg. Ställ fram dem på bordet så gästerna kan småäta innan middagen är klar.

ca 30 brödpinnar med bacon

1 rulle fryst smördeg
2 pkt bacon
svartpeppar
ev färska örter

Låt rullen med smördeg tina, kavla sedan ut den till en 40 x 40 stor kvadrat. Skär två cm breda remsor och dela dem sedan på mitten (då har de ungefär samma längd som bacon).
Para ihop en remsa smördeg med en skiva bacon och tvinna ihop dem. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, krydda med nymalen svartpeppar och ev lite färska örter som du först finhackat. Ställ in dem i en 200 grader varm ugn i ca 20-30 minuter. De skall ha fått fin färg och vara knapriga.


Vilket är ditt bästa dukningstips?


Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Välkomna hem!

För lite drygt ett år sedan packade min syster ihop sina saker och flyttade ner till Tyskland, närmare bestämt Berlin för att lära sig språket och prova på att jobba i en storstad. Månaderna blev till ett halvår och halvåret blev till ett år, men nu har hon och hennes tyske pojkvän äntligen flyttat hem till Sverige! Igår anlände de och självklart var jag tvungen att bjuda på en välkomna hem-middag.

Det hela avslutades med pollycupcakes med härlig chokladfrosting. I varje cupcake satte jag en pinne med en bokstav på som om man stälde dem i rätt ordning bildade orden ”välkomna hem”.


Pollycupcakes 12 st:

2 ägg

2 dl ekologiskt rårörsocker

2 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

1 1/2 dl vaniljyoghurt

polly

Vispa ägg och socker poröst, blanda samman de torra ingredienserna i en separat skål och vänd försiktigt ner dem i äggsmeten. Tillsätt yoghurten och rör tills allt är klumpfritt.

Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem till 2/3 med smet, ha i en eller två pollygodisar i varje. Grädda i 180 grader i ca 20 minuter. När de fortfarande är varma trycker du försiktigt ner ett par polly till i varje muffins.

Chokladfrosting:

100 g philadelphiaost

75 g smör

50 g choklad

2-3 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

Vispa smör och philadelphiaost mjukt, smält chokladen och låt den svalna något. Rör varsamt i den tillsammans med kakao och vaniljsocker. Rör till en jämn och tjock frosting. Smaksätt ev med lite god rom.

Fyll upp i en spritspåse med en fin tyll och spritsa dina cupcakes. Jag valde att inte ha så mycket frosting på mina då de blir så otroligt söta av all polly.

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera