Jordgubbar med mjölk

Finns det något som andas mera sommar än att äta jordgubbar med härlig gräddmjölk till frukost ute i det fria? Idag skiner solen för första gången på ett par dagar och det firade vi med en härlig jordgubbsfrukost.

Att äta bär i mjölk eller allra helst grädde är riktig barndom för mig, för att få det hela lite mera matigt bröt vi ofta i en skiva hårt bröd. Vi kallar det för att ”betta i”, jag tror att det är ett ganska lokalt uttryck, kallar ni det för något annat där ni bor?
Det allra bästa med att äta bär på det här viset är mjölken/grädden som blir kvar i skålen efter att man fyllt på med bär ett antal gånger. Den är söt, ljummen och full av smak från bären!

 

Mjölk går bra, grädde är godast men en blandning av mjölk och grädde går också bra. En tredjedel grädde och två tredjedelar mjölk, det blir så gott att slå över de solvarma jordgubbarna eller bären!

Bär med gräddmjölk är perfekt till frukost, mellanmål, som lättare lunch eller kvällsmål en varm sommardag. Snart börjar blåbären bli klara här i skogarna och jag hoppas kunna plocka några liter att fylla upp frysen och självklart äta till frukost precis som med jordgubbarna!


Vad använder du helst jordgubbar till, i bakverk, sylt, saft eller äter du dem helst rakt upp och ner?

Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Rödvinbärsmarmelad med rom..

När vi ändå är inne på vinbär..

Idag på P4 Västmanland pratade vi om vinbär, eftersom de är i säsong just nu var det ett ganska passande tema tyckte jag. Idag var ni lyssnare på hugget och ringde in era bästa recept med vinbär och då främst röda vinbär. En kvinna tipsade om att man kan göra den här pajen, fast byta ut ananasen mot röda vinbär, det måste jag absolut testa!

Men vi bakade inget i studion idag, nej vi gjorde istället marmelad på mina klarröda vinbär. En vuxenmarmelad kallade dom det för och det kan jag faktiskt hålla med om. Istället för att bara koka ihop socker och bär tog jag ut svängarna lite mer och smaksatte med ljust muscovadosocker, vaniljstång och rom. Attans så gott det blev och jag kan tänka mig att den passar utmärkt till en lite starkare ost och några salta kex.

Ser ni föresten min tjusiga tratt? Den och lite annat smått och gott fick jag av min kära lilla mormor igår. Spontana presenter uppskattas alltid!



Vinbärsmarmelad med rom och vanilj 1 burk:

5 dl röda vinbär
3 dl strösocker
2 dl ljust muscovadosocker
2 msk rom
1/2 vaniljstång

Rensa bären väl och skölj dem under kallt vatten, häll upp dem i en tjockbottnad kastrull. Ha i de båda sockersorterna, rom och den halva vaniljstången. Rör om tills allt socker har lösts upp. Skumma av marmeladen under kokningen, låt koka ca 15 minuter. Låt svalna något och ta ur vaniljstången innan du häller upp sylten på väl rengjorda burkar. Sätt på locket direkt och förvara svalt och mörkt.

Nu har jag nästan använt upp alla vinbär jag plockade sist, jaga fick inte ens tid att frysa in dem som jag först tänkt. I en gamal kokbok hittade jag ett recept på röda vinbär och rabarbersaft, får jag bara fart på saftmajan blir det nog veckans projekt!

Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

1
Kommentera

I säsong:

 

Nu börjas det, tiden på året då du kan gå ut i trädgården och plocka allt du behöver till en perfekt sommarsallad, fruktsallad eller ingredienserna till favoritsylten.

Huset vi flyttat till har en tidtypisk trädgård; äppel och päronträd (i ett av köksskåpen sitter en liten ritning som tidigare husägare gjort, så vi vet vilka sorter de är), flera rabarberplantor och ett helt gäng vinbärsbuskar. I födelsedagspresent fick jag en fläder och jag har planterat massor av smultron. Vad jag saknar är några hallonplantor, det är något jag skall försöka plantera in till nästa år. Att kunna gå ut på morgonen och plocka tallriken full med solmogna hallon och äta med mjölk till frukost, är inte det lycka så säg!

Men i år får jag nöja med mig skörden från mina vinbärsbuskar, de röda vinbären växer så att buskarnas grenar nästan nuddar marken av tyngden från bären. Svartvinbärssylt eller saft är nog det jag tänker på när man pratar om vinbär, men det finns massor av gott att göra av de röda bären också!

För två år sedan gjorde jag och lillasyster rödvinbärssylt, dock fick den koka lite väl länge så det blev som marmelad av det hela. Men gott blev det i alla fall. I år har jag tänkt att koka svartvinbärssylt och rödvinbärsmarmelad, perfekt att fylla skåpen med och ta fram i vinter. Om det finns något kvar då vill säga..

 

 

Något man kanske inte tänker på är att det går finfint att göra snaps på röda vinbär, perfekt att ta med sig och ge bort om du ska på kräftskiva i augusti! Ansträngningen är minimal då det inte går åt så många bär, det enda du egentigen behöver göra är att ställa flaskan svalt och mörkt i några dygn och skaka lite på den då och då.

3 dl rödvinbärssnaps:

3 dl brännvin
50 g röda vinbär

Rensa och skölj de röda vinbären noga. Ha upp brännvinet i en flaska som rymmer minst fyra deciliter. Ha i vinbären och slå på brännvinet. Låt stå svalt och mörkt, skaka flaskan varje dag i ca en vecka. Efter denna tid har du drickfärdig snaps. För lite extra smak på snapsen, lägg även i en vaniljstång.


Vad gör du med dina vinbär och vilken sort gillar du bäst?


Bilder: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Pannkakor

Riktigt tunna pannkakor är precis som pannbiffar, något som bara mormor kan göra. Hur man än vrider och vänder på det blir aldrig mina pannkakor lika tunna och pannbiffarna lika goda som de mormor gör. Åtskilliga är de gånger jag setat på mormors kökssoffa, känt köket fyllas med os och se högen med pannkakor sakta växa. Man tycker att jag borde ha snappat upp vad för trix hon använder, men icke. Själv påstår hon att hon bara gör helt vanliga pannkakor, som hon alltid har gjort. Och kanske är det just det, att hon stått där i sitt kök och gräddat pannkakor så många gånger i sitt liv att de inte kan bli dåligt?

Eftersom jag inte får mina pannkakor att smaka som mormors provade jag idag att göra något helt annat. En blanding mellan svenska och amerikanska pannkakor, lite mindre mjölk och en skvätt bakpulver gjorde att de blev tunna men ändå tjocka på något konstigt vis. Men goda blev de!


Svenska-Amerikanskapannkakor ca 12 stycken:

3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
4 dl standardmjölk
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Vispa ägg, mjöl och hälften av mjölken klumpfritt. Tillsätt resterande mjölk, bakpulver, vaniljsocker och salt. Hetta upp en pannkakslagg och klicka i lite smör, ha i ca 0,75 dl smet och vicka runt det tills det täcker hela laggen. Grädda tills de är gyllenbruna på båda sidor, upprepa med resten av smeten.

Servera med god sylt och en klick grädde.

Har du någon ”mormorsmat” som du aldrig får till?

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Trosa

 

Så, då var vi hemma efter en liten tripp till Trosa. På vinst och förlust bokade vi ett rum, som enligt bilderna såg supermysigt ut. De hade även ett paketerbjudande där en trerätters middag ingick på Trosa Sjökrog. Vi chansade, antingen skulle vi bli riktigt besvikna, rummet kunde vara av den schabbiga sorten och maten lika så. Men som tur var drog vi en riktig vinstlott. Boendet var helt perfekt, det låg precis intill ån som ringlar sig genom denna söta lilla stad med välskötta trädgårdar och hus i de vackraste färger.

 

 

Efter att ha vandrat runt och kikat på alla de båtar som låg i småbåtshamnen slog vi oss ner vid de bord som var förbokat åt oss. Innan vi visste ordet av stod välkomstdrinken framför oss.

 

Ett ögonblick senare dök förrätten upp, grillad ciabatta med parma, vitlök och persilja.

Jag valde grillad lax med räkrisotto, en riktig höjdare. Lite pressad citron blev pricken över i och för ovanlighetens skull åt jag upp alltihop. Att min mage stog i fyra hörn ignorerades totalt av hjärnan eller var det kanske mitt bankande matnörd-hjärta?

 

Sebastian beställde in grillad ryggbiff, självklart provsmakade jag även denna men tror jag gjorde rätt som valde laxen. Köttet var utsökt, men fisken var snäppet godare.

 

 

Jag är ingen crème brüléefantast, det är inget jag väljer själv, men den här gågen är jag glad att någon redan gjort valet åt mig. Ytan var hård och knäckig medan det under var lent, mjukt och helt underbart gott. Skrapade man med skeden i botten upptäckte man hundratals små, små svarta vaniljprickar. Det enda vi hade synpunkter på var att det var lite dåligt med frukt till. Ett par jordgubbar mer eller lite syrliga vinbär hade gjort susen.

 

Så här såg vårat mysiga rum ut på Ågården Gästhem. Trevlig personal, fräsha rum, god frukost och bra bemötande gör av vi med säkerhet kommer att återvända i framtiden.

Har du eller ska du semestrat i sommarsverige denna sommar?

Alla bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera