Stekt lax med fetaost och pesto

lax med fetaost

Dagens enkla middagstips kommer här:

Nämligen stekt lax med fetaost och pesto. Klart på bara några minuter. Servera pasta, potatis, ris eller sallad till. En sån där perfekt middag att ta till när tiden eller orken till någon vidare matlagning inte riktigt finns där. Och det händer ju. Både nu och då..lax med fetaost

Kombinationen lax+pesto+fetaost är en favorit sedan länge. Ofta brukar jag göra detta i ugnen. Men, det blir faktiskt godare att steka laxen tycker jag. Så det kan jag verkligen rekommendera.

Här hemma tuffar renoveringen/utbyggnaden på och snart, snart börjar vi se slutet. Rörmokaren är här idag och ser till att vattnet till tvättstugan börjar bli klart. Jag hoppas elektrikern kommer i morgon och så har vi det lilla jobbet kvar att måla två rum. Men det tar sig. Snart så.

lax med fetaost

Stekt lax med pesto och fetaost 4 port:

4 bitar lax
olja att steka i
salt
citron
ca 50 g pesto
150 g fetaost
tomater

Hetta upp olja i en stekpanna. Lägg i laxen och låt den få en fin stekyta. Vänd laxen och sänk värmen något, salta och pressa över citron. Bred över ett lager pesto på varje bit lax. Lägg i tomaterna runt om laxen och smula över fetaost (spar lite och ha på senare).
Stek på medelvärme tills laxen är klar.

Ha upp på tallrik och ha över de stekta tomaterna. Ha gärna på lite mer av fetaosten. Servera till pasta, potatis eller en grön sallad.

 

Middagen klar på betydligt mycket mindre än 30 minuter. Gott och enkelt, mer än så begär inte jag ☺️

 

9
Kommentera

Kalljäst ciabatta

padrones

Om det här blev gott? Gissa två gånger..
Kalljäst ciabatta. Bröd som knappt behöver mer än en ärta jäst och ger fantastiskt bröd som jäser fint och får härlig skorpa.  Med ett sånt där lite segt innanmäte ni vet. Precis som ett ciabattabröd ska ha.

10/10 fick det och jag kommer garanterat baka det igen. Kanske redan nästa vecka!nattjäst bröd, kalljäst bröd, ciabatta

Ciabatta betyder toffel, för deras toffelliknande utseende.  Mina fick lite olika former. Och kanske inte så värst toffellika. Men vet ni, det gör inget alls. nattjäst bröd, kalljäst bröd, ciabatta

När du kalljäser behövs inte alls så mycket jäst. Jag hade ca
10 g till den här omgången deg som gav cirka 14 bröd.

I ett klassiskt ciabattabröd används durumvete. Men du kan inte enbart baka på durumvete. Därför har jag även i vetemjöl special. Det går självklart bra att använda vanligt vetemjöl. Men vetemjöl special har en något högre proteinhalt än vanligt vetemjöl. Bröd som bakas på vetemjöl special blir lite segare, luftigare och högre. Brödet får också en lite hårdare yta. Exakt de egenskaper vi är ute efter här!

Kalljästa ciabatta, ca 14 st:

10 g färsk jäst (gärna ekologisk)
6 dl kallt vatten
1/2 dl olivolja av bra kvalitet
ca 1 tsk salt
3 dl durumvete
10 dl vetemjöl special

Steg ett:
Smula jästen i en rymlig bunke. Tillsätt vattnet och rör tills all jäst lösts upp. Tillsätt oljan, saltet och allt durumvete. Rör om.
Ha sedan i allt vetemjöl och arbeta degen i cirka 10 minuter i maskin. Den ska fortfarande vara kladdig.

Täck bunken med ett lock. Ställ gärna något på locket ifall degen sätter bra fart och jäser.
Ställ bunken svalt i minst 20 timmar, degen kan utan problem jäsa upp mot 32 timmar om den står i kylskåpet.

Steg två:
När degen jäst klart i kyl eller på svalt ställe, värm ugnen till 250°C. Ha upp den kalla degen på välmjölat bakbord. Platta till degen med handen (inte kaveln!) och vik den dubbel. Platta ut något igen och skär sedan i 14 jämnstora bitar. Lägg upp degbitarna på bakplåtspappersklädda plåtar. Ställ in en ugnsfast skål med vatten i botten av ugnen.  Sänk värmen till 225°C och ställ in bröden. Grädda i cirka 20 minuter tills de är genomgräddade.

Tips:

  • Antalet bröd du får ut och hur länge de behöver gräddas beror på hur stora du väljer att göra dom. Större bröd tar längre tid och ger färre brödbitar.
  • Se till att ha rikligt med mjöl på arbetsbänken när du stjälper ut degen så den inte fastnar.
  • Olivoljan ger fin smak åt brödet. Så de till att använda en av riktigt bra kvalitet!
19
Kommentera

Pimientos de padron

pimientos de padron

Handen upp du som ätit pimientos de padron på en tapasrestaurang någon gång!
Salt, lite oljigt och bara fantastiskt gott. Och precis lika enkelt som det är gott är dessa att göra hemma.
pimientos de padron

Små gröna paprikor som steks hårt under kort tid tills de får färg.
Jag smaksatte min olja med vitlök. För allt med vitlök blir ju lite godare.

Pressa gärna över lite lime. Strö över persilja. Riv över massor av finriven parmesan. Rosta pinjenötter och ha över- ja här kan ni variera i det oändliga!pimientos de padron

Här hemma går vi äntligen mot slutfasen av utbyggnaden. Snickarna gör sina sista timmar, målarna blir klara på måndag. Rörmokaren kommer måndag-tisdag. Lite el ska göras färdigt och sen börjar det bli klart. Samtidigt som min studio också så smått ställs i ordning. Under veckan har vi målat. Sen är det dags att montera kök. Så skönt att alla gigantiska projekt börjar bli klara så jag kan ägna mig åt sånt man vill den här tiden på året. Nämligen trädgården🤩

I helgen ska vädret bli fint, så mellan måling, ihopskruvande av garderober och fotbollsmatcher tänkte jag hinna skrubba av altanen. Det behövs! Sen kan vi sitta där och njuta. Kanske av en rejäl skål pimientos de padron?

Pimientos de padron:

1 vitlöksklyfta
pimientos de padron
ca 1 dl olja
flingsalt
persilja

Skala och dela vitlöksklyftan. Hetta upp en stekpanna med olja och lägg i den delade vitlöksklyftan, sänk värmen något och lägg i pimientos de padron.
Stek tills de fått färg runt om. Tag bort från värmen och låt rinna av på hushållspapper.
Ha upp i en skål och toppa med flingsalt och färsk persilja. Pressa gärna över lite färsk lime.

Servera direkt.

Ett perfekt tilltugg att servera i väntan på maten. Eller som del med annan plockmat.

8
Kommentera

Köttfärsbiffar med färskostsås

köttfärsbiffar med färskost, biffar, snabbmat, vardagsmat

Nu ska ni få ett av mina absolut bästa recept. Passar en stressig vardag. Passar att äta en fredag och du kan absolut bjuda på detta en lördag när du har vänner över. Köttfärsbiffar i färskostsås.

Och vill du inte göra köttfärsbiffar kan du ta kotletter eller kycklingfiléer och steka på, sen låta sjuda klart i såsen. Vill du inte använda nötfärs går det fint med vegofärs. Ett väldigt bra recept att spara och ha i gömmorna helt enkelt.

köttfärsbiffar med färskost, biffar, snabbmat, vardagsmat

Det bästa med såsen är att den smaksätts med färskost. Antingen tar du en naturell och smaksätter själv. Eller så tar du en med smak. Vitlök och örter, kantarell, soltorkad tomat- ja men ta det du gillar allra bäst. Något jag också gillar, eftersom vi äter mest laktosfritt här hemma är att det nu finns så många olika smaksatta färskostar som är just laktosfria.

Här hemma vet jag att detta är ett vinnande recept och middagen blir alltid uppskattad. Eftersom Isac inte gillar sås (om det inte är pasta och skinksås eller fiskgratäng…) så låter jag helt enkelt bli att lägga alla biffar i såsen. Några steker jag helt klara. Så äter han dom så med lite havreris till bara.  Perfekt!köttfärsbiffar med färskost, biffar, snabbmat, vardagsmatDet här är ingen nyhet direkt. Jag har lagat mat i färskostsås väldigt länge. Kom på att jag nog har ett gammalt inlägg på fläskkotletter med trattkantareller. Fantastiskt gott! Även om inlägget är sen 2016 så levererar det fortfarande.

Dagens recept är snarlikt det från 2016, med vissa modifieringar. Och med köttfärsbiffar istället för fläskkotletter.

Middagen blir klar på 30 minuter och smakar fantastiskt. Mer än så begär jag inte av vardagsmaten, gör du?

Köttfärsbiffar i färskostsås, 10 st:

900 g nätfärs (eller vegofärs)
2 ägg
2 tsk lökpulver
2 tsk örtsalt
2 msk senap
färsk persilja
smör att steka i

200 g färskost med valfri smak
2 dl grädde/mjölk
örtsalt
färsk persilja

Ha upp färsen i en skål. Knäck i äggen och ha i lökpulver, salt, senap och färsk persilja. Arbeta igenom färsen så allt blandas väl. Forma till biffar.

Stek i omgångar i smör tills de får fin yta på båda sidorna. Men biffarna behöver inte bli genomstekta.

När du stekt alla biffar vispar du ner färskost och grädde/mjölk i samma stekpanna du stekt biffarna i. Smaka av med salt.
Låt såsen koka upp och ha sedan i biffarna. Lägg på ett lock och låt biffarna sjuda tills de är helt tillagade.
Strö över lite färsk persilja.

  • Använder du färskost smaksatt med svamp är det gott att klicka i lite lingonsylt.
  • En skvätt fond i såsen förhöjer också smaken
  • Jag hade havregrädde hemma idag. Men ta den grädde/mjölk du föredrar.
  • Byt ut färsbiffarna mot kyckling, qournfiléer eller fläskkotletter/fläskfilé.
  • Jag använder laktosfri grädde och färskost. Det går utmärkt.

Servera med havreris och grönsaker.

61
1 kommentar
ANNONS

Nachos med ost och tomatsalsa

nachos, tomatsalsa, stekt majs, hack it

Ibland har man en idé, man utför den och resultatet blir ok. Men ibland, då blir de där små idéerna till MAGI. Exakt det hände här.

Jag har nämligen gått och varit orimligt sugen på en riktigt god plåt nachos i evigheter. När mina kompisar på Hack It hörde av sig och undrade om jag var sugen att testa deras produkt kände jag att här har jag mitt tillfälle!nachos, tomatsalsa, stekt majs, hack it

Hack It tänker ni, vad är det? Jo det är en kökspryl jag inte visste att jag behövde innan jag testade den.
Köttfärsen blev finfördelad till perfektion. Inte en enda halvstor klump blev kvar i stekpannan.
nachos, tomatsalsa, stekt majs, hack it

Den funkade även perfekt att lite snabbt göra en tomatsalsa med. Utan problem hackades tomater, vitlök och persilja till en god salsa.nachos, tomatsalsa, stekt majs, hack it

Ibland vill barnen hjälpa till med matlagningen. Isac ställer sig helst vid spisen och ska steka. Nästa gång vi äter tacos får han mer än gärna fixa köttfärsen då jag vet att den inte kommer bestå av stora klumpar om han får hacka loss med Hack It!

I Norge har det sålts över 1,3 miljoner ex.  Tydligen gillar även norrmännen det här med fredagstacos!

nachos, tomatsalsa, stekt majs, hack it

  • Hackit är tillverkad av livsmedelsgodkänd plast.
  • Non-stick safe
  • Tål maskindisk.
  • Storlek 22,5x9cm Längst ner.
  • Vikt 95g
  • Tillverkad i Norge

nachos, tomatsalsa, stekt majs, hack it

Åter till mina nachos. Med ett lager nachochips i botten, finhackad köttfärs, smörstekt majs och ost är det här den perfekta grunden att bygga vidare på.
Ta av vad som finns hemma eller vad du själv föredrar. Kanske vill du ha den lite hetare och kör på med lite finhackad chili?

Själv gillar jag den precis så här. Det här kommer serveras många gånger i sommar, det är då ett som är säkert!

Nachos med ost och tomatsalsa:

500 g valfri färs (jag tog nötfärs, men vego eller kyckling funkar också bra)
2 msk rökigt paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
2 msk spiskummin
1 msk lökpulver

200 g majs
2 msk smör
flingsalt

1 påse (ca 200g) nachochips

500 g tomater
2 vitlöksklyftor
5 stjälkar färsk persilja
2 msk olivolja
1 tsk örtsalt

riven ost
gräddfil
avokado

Börja med att steka nötfärsen. Hacka den fint med Hack It så alla klumpar försvinner.
Krydda med paprika, cayennepeppar, spiskummin och lökpulver.

Stek majsen i en separat stekpanna i smör. Smaka av med flingsalt.

Lägg ut nachochips i en ugnsfast form. Klicka över köttfärsen och majs. Strö över ett lager ost.
Gratinera i 200°C i cirka 15 minuter eller tills osten har smält.

Lägg undertiden alla ingredienser till tomatsalsan i en bunke med höga kanter. Hacka snabbt ihop till en salsa med hjälp av Hack It.

Toppa nachoplåten med salsa, gräddfil, finhackad persilja och avokado i skivor.

22
Kommentera