Sommarbakning, 7 goda recept att testa i sommar!

rulltårta med hallon

Högsommaren är här och vad passar väl bättre än något gott till eftermiddagskaffet. Lata dagar på stranden eller lugna eftermiddagar på altanen med en bok eller ett korsord. Oavsett- något gott att fika på behövs! Så idag tipsar jag här på Linnéas Skafferi om sommarbakning, 7 goda recept att testa i sommar!

Som min fantastiska rulltårta med hallon och vaniljkräm. Som en riktigt god tårta, fast 100 gånger enklare att göra!

Rabarberrutor

Rabarberrutor, eller syltrutor som dom egentligen heter är en favorit sedan barnsben. Mammas moster Elisabeth brukade baka dessa men med lingonsylt. En anspråkslös liten kaka som smakar fantastiskt! Perfekt att fylla frysen med!

äppelkaka, äpplen, fika, baka

Ragnhilds äppelkaka, bakad i 4 generationer på min mans sida. Och jag gissar att den kommer bakas i lika många till. Minst.
Så enkelt att göra, men makalöst god. Tack Ragnhild för receptet!

mjuk kaka med björnbär, björnbärskaka, kaka i långpanna

En variant på nyss nämnda äppelkaka är denna björnbärskaka. Seg, mjuk och bara så god. Tror jag bakade denna säkert 10 gånger förra sommaren. Imponerade med den varje gång! Seg och mjuk björnbärskaka, spar receptet!

Knäckig bärpaj, vegansk paj, mjölkfri paj, smulpaj

Bärpaj. Kan det vara det finaste vi har? Inte omöjligt. Precis som med björnbärskakan är detta ett recept jag bakat flera gånger denna sommar. Senast på midsommar. Då bjöds det på denna paj fast med rabarber och jordgubbar. Och på laktosfritt smör istället för mjölkfritt då ingen var mjölkproteinallergiker runt bordet. Bara baka den, ok?

bananer i ugn, bananer på grillen, grillade bananer, bananer med choklad

Kanske balanserar detta recept på gränsen till vad bakning egentligen är. Men. Det. Är. Gott. Så gott. Grillade eller ugnsbakade bananer. Men jordnötssmör eller nutella. Och choklad. MUMS!
En perfekt dessert att avsluta grillmiddagen med.

rabarmuffins, muffins, rabarber, havregryn

Världens godaste rabarbermuffins med havregrynssmul. Ja men det är faktiskt ni som sagt det. Bakade av så många, älskade av ännu fler. När rabarbersäsongen är över tar man jordgubbar, vinbär, blåbär eller något annat gott bär och fyller dom med. Så gott!

Så passa på nu när vädret är lite svalare. Baka, fyll frysen och njut sommaren lång!

 

15
Kommentera

Somrig caprese med jordgubbar, mozzarella och mango

sommarsallad med jordgubb och burrata

Somrig caprese med jordgubbar, mozzarella och mango.

Svenska solmogna jordgubbar tillsammans med mjuk, salt och krämig mozzarella, en oslagbar kombination!sommarsallad Somrig caprese med jordgubbar, mozzarella och mango

Jag brukar passa på att köpa mozzarella när det finns på extrapris pga nedsatt datum. Då känns det som ett gyllene tillfälle att slänga ihop den här somriga salladen som passar perfekt att servera som en förrätt eller till grillbuffén- så gott!

Både mango, jordgubbar och mozzarella var saker i mataffären jag köpte till nedsatt pris pga kort datum.
Det känns så lyxigt att servera mat som annars skulle ha slängts, eller kunnat kosta mig dubbelt så mycket som det kunde gjort.

Bra för min plånbok och miljön. Sånt gillar jag!
sommarsallad med jordgubb och burrata

Balsamvinäger är gott att ringla över, men även lite honung och saften från 1 lime. Det är gott att variera sig. Men hacka alltid över rejält med basilika, det är så gott till osten och frukten. Jag lovar.

Nu ska vi klä oss och ta oss iväg in till Borlänge. Det är Dalicalia cup och Axel ska snart spela sin 3:e match för denna cup. Vi bor utanför Borlänge på ett supermysigt vandrarhem vid Dalälven. Härligt med en lite minisemester så här innan semestern startar på riktigt tycker jag!
sommarsallad med jordgubb och burrata

Somrig caprese med jordgubbar, mozzarella och mango:

2 fp mozzarella
1 liter jordgubbar
250 g mango (fryst eller färsk)
1 kruka färsk basilika
honung
1 lime
salt

Skär mozzarellan i skivor. Halvera jordgubbarna. Varva mozzarella, jordgubbar och mango på ett fat. Ringla över lite honung och saft från 1 lime. Toppa med massor av färsk basilika och lite flingsalt.

Servera direkt!

 

13
Kommentera

Krämig fetaostdipp med rostad vitlök

fetaostsås, krämig fetaoströra

Fetaostdipp- eller fetaoströra. Det har varit ett stående inslag till sommarens alla grillkvällar i massor av år hos oss.
Från början gjorde jag den genom att mosa fetaost och blanda i någon form av naturell yoghurt. Men med tiden har jag insett att jag gillar den helt slät. Utan klumpar. Len och krämig. Det blir allra godast då.fetaostsås, krämig fetaoströra

Sedan testade jag att ringla över en smaksatt olja. Som basilikaolja eller citronolja. Åh så gott det blev.
Och här om dagen tänkte jag- vad händer om jag rostar en vitlök (inte en klyfta en hel vitlök) och har i? Jo men det blev ju magi. Du som aldrig testat att rosta en hel vitlök kanske tycker det låter i mastigaste laget att använda en hel. Men jag lovar dig, en rostad vitlök blir mild, mjuk och lite söt i smaken. Inte alls skarp och stark. Testa!fetaostsås, krämig fetaoströra

Gör gärna denna röra en dag i förväg så den får stå till sig lite i kylskåpet. Det mår den bra av!

Krämig fetaostdipp med rostad vitlök:

1 hel vitlök
olivolja
salt
150 g fetaost
ca 2 dl naturell yoghurt
färsk basilika
olivolja- gärna med smak (citron eller basilika gillar jag)

Dela vitlöken på mitten (behåll skalet på). Ringla över lite olja och salt. Ugnsbaka i 175°C i cirka 30 minuter eller tills vitlöken är helt mjuk.

Tryck eller peta ur vitlöksklyftorna ur skalet.
Lägg vitlök, fetaost och naturell yoghurt i en mixer och mixa helt slätt. Låt gärna stå i kylen över natten. Smaka av med lite salt om det behövs.
Ha upp i en skål eller på ett fat. Ringla över smaksatt olja och färsk basilika.

Servera som en dippsås till chips, som dressing till en sallad eller som en fantastiskt god röra till allt du lägger på grillen i sommar.
Testa att göra min krämiga fetaoströra, du kommer inte att ångra dig!

31
Kommentera

Min bästa tonfiskröra

tonfiskröra, tonfiskfyllning

Tonfiskröra. Det är riktig sommarmat för mig det.
Enkelt att göra, gott när det är varmt. Gott att äta som fyllning i bakpotatis en dag när det är kallt.
Helt enkelt så är tonfiskröra finfint att göra på sommaren.tonfiskröra, tonfiskfyllning

Det finns några små tips och trix för att få till en riktigt god tonfiskröra enligt mig.

  • ha något med textur i, här har jag tagit gurka. Men vissa gillar att ha i äpple.
  • selleri. En tonfiskröra måste ha selleri i sig. Det tar inte över smakmässigt men ger en fin underton. Ett måste!
  • låt tonfisken rinna av i finmaskig sil. Du vill inte ha en vattnig tonfiskröra. Se till att så mycket vätska som möjligt försvinner.
  • jag tycker inte om majonnäs. Så jag gör min tonfiskröra på enbart crème fraîche eller tjock yoghurt. Men gillar du smaken av majonnäs- ha i någon matsked.
  • vill du så är det också gott att hacka i ett ägg eller två.
  • ha i tonfisken det absolut sista du gör. Då rör du inte sönder alla bitar av tonfisk.
  • har du tillgång till färsk gräslök? Använd det. SÅ GOTT!
    tonfiskröra, tonfiskfyllning

Jag brukar göra en omgång tonfiskröra och ha i kylen. Håller absolut ett helt gäng dagar. Även om den i det här huset tar slut långt innan den överhuvudtaget skulle kunna bli dålig.

Min bästa tonfiskröra:

2 burkar tonfisk i vatten
1/2 gurka
2 selleristjälkar
1/2 rödlök
3 dl créme fraîche
2 tsk örtsalt
svartpeppar
saft från 1/2 citron
färsk gräslök

Häll av tonfisken i en finmaskig sil. Låt den rinna av medan du gör röran.

Skär gurka i småbitar.
Finhacka selleri och rödlök. Blanda gurka, selleri och lök med créme fraîche, salt, peppar och citron.

Ha i tonfisken och rör försiktigt om tills allt har blandats. Avsluta med massor av färsk gräslök.

En perfekt röra till bakad potatis, att ha i wraps eller äta till en sallad. Det sistnämda blir ofta en enkel sommarlunch eller middag hos mig.

47
Kommentera

Sockerkaka med fläderglasyr

sockerkaka med fläderglasyr

Idag blev jag så sugen på sockerkaka. Men kände att jag ville ta det ett steg längre. Göra något mer av det.
Så det blev en sockerkaka med glasyr. Och inte vilken glasyr som helst, nej det blev en fläderglasyr.

Asockerkaka med fläderglasyrAtt få fram smaken av fläder kan ibland vara lite svårt. Mitt bästa tips är att använda koncentrerad flädersaft. Men har ska det vara tillexempel socker till, kan det vara bra att dra ned på mängden socker något eftersom saften alltid är rätt söt. sockerkaka med fläderglasyr

Jag funderade länge och väl vilken glasyr jag skulle använda mig av. Tillslut valde jag att utgå från samma recept som man gör till silviakaka. Och det blev himla bra!sockerkaka med fläderglasyrJag bakar alltid efter mormor Åsas tredelssockerkaka. Som det står i mammas receptbok- den blir bra varje gång. Och det är dagens sanning. Receptet är enkelt och utan krusiduller. En helt vanlig sockerkaka. Perfekt att piffa upp med en god fläderglasyr!

Sockerkaka:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
50 g smält smör
1 1/2 dl mjölk

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, vanilj, smält smör och mjölk. Vänd försiktigt ihop till en slät smet. Smöra och bröa en sockerkaksform. Grädda i 200°C i cirka 30 minuter eller tills sockerkakan är helt klar.

Glasyr:

150 g smör
2 dl florsocker
1/2 dl koncentrerad flädersaft
1/2 tsk vaniljpulver
3 äggulor

Smält smöret i en kastrull och blanda i florsockret. Tillsätt flädersaft och vanilj. Låt koka upp.
Tag sedan av från värmen, ha i en äggula i taget under konstant omrörning.
Ställ tillbaka på värmen och vispa tills du ser de första bubblorna bildas.
Låt svalna något. Tag en ätpinne eller liknande och gör massor av hål i sockerkakan (detta för att glasyren ska sippra ner och göra sockerkakan ännu godare!), häll glasyren över sockerkakan.

Dekorera med färska bär och ätbara blommor.

En finfin kaka att servera i sommar.

8
Kommentera