Tiden som gått…

 

Här har det ekat tråkigt tyst ett par dagar men vi njuter av lite välförtjänt semester. I onsdags var vi hämma hos Robert och Maria där de bjöd på sommarens godaste hamburgare. Vi åt tills vi storknade hela bunten!

 

Men innan maten tog vi ett avsvalkande dopp i poolen, just nu käns det som om det var sommarens sista fina dag, för sen dess har det bara varit tråkväder här!

 

Poolen kan självklart användas till annat än att bada i. Perfekt att ha då ölen måste snabbkylas!

 

Nu är inte jag någon poolfantast utan älskar att bada i sjön vi har här i närheten. Innan det dåliga vädret bestämde sig för att göra oss den äran badade vi minst en gång om dagen. De sena kvällsdoppen är de allra bästa, då solen precis går ner bakom trädtopparna och färgar hela världen i de vackraste färger. Allt är tyst och stilla och man önskar att sommaren kunde få ett par månader till.

 

Förra veckan hade jag även besök av sötaste Lova, vi bakade och stod i hela dagen! Här är koncentrationen på topp när cupcakes skall dekoreras. Jag hoppas att hon hade precis lika roligt som jag hade!

 

 

 

På onsdag tar vi och packar in oss i bilden för en tripp till Trosa där vi skall ha lite minisemester. Kanske har någon av ni underbara läsare tips på vad vi kan roa oss med där? Vad skall vi se och vart skall vi äta?

 

Nu skall jag gå igenom alla de underbara bidrag som trillat in på www.matfeed.se den senaste tiden, vilken inspiration så här mitt i sommaren!

 

 

 

0
Kommentera

Vad är dulce de leche?

 

 

Efter som jag verkar ha en riktig hang up på dulce de leche just för tillfället är det ju inte mer än rätt att det även kommer ett ”recept” på denna gudagoda lilla sak. Flera av er läsare har hört av sig både på mail och via bloggen och undrar vad detta egentligen är, var kan man köpa det och hur lyder receptet?

 

Dom som förstår sig på språk säger att det ungefär betyder mjölkgodis  och mer rätt än så kan det inte bli. Dulche de leche är en otroligt söt, seg, kolasmakande kräm som du allra enklast får till genom att att koka en burk kondenserad mjölk i två till fyra timmar.

Nu tycker nog ni att två till fyra timmar är ett ganska stort tidsspann, men det är så enkelt att ju längre du kokar burken, ju fastare och mer kolaaktig blir den kondenserade mjölken. Efter två timmar är den lätt rinnande och ljusbrun i färgen, efter tre timmar ser den ut som på bilden och efter fyra timmar har den fått en nötbrun färg och är riktigt fast i konsistensen. Tycker man att den blir för trög är det bara att spä ut den med lite mjölk.

 

Gör så här:

 

Gå till avdelningen för bakningsingredienser i din matbutik, leta reda på en burk sötad kondenserad mjölk som ser hel och fin ut. Försöker du koka en skadad burk kan den om du har riktig, riktig otur explodera. Så spendera ett par extra sekunder på att hitta den perfekta burken. Betala och åk hem.

Ta bort pappret runt konservburken och lägg den i en kastrull, fyll på med vatten så det täcker burken. Lägg på ett lock och låt koka upp. Håll koll så att burken alltid täcks av vatten, fyll på med mer när det behövs. Ta upp burken efter önskad tid. En öppnad burk går inte att fortsätta koka, så var säker på din sak när du öppnar den.

 

I din ägo bör du nu ha en burk med gyllenbrun, smetig, söt kolakräm som du kan använda till det mesta, parafait och tårtfyllning var en hit. Om man känner för det går det bra att även sleva i sig den direkt ur burken, det är en rättighet man har här i livet (precis som det är helt ok att äta jordnötssmör eller nutella med en sked ur burken, om ingen ser dig räknas inte ens kalorierna, jag lovar!).

 

Svårare än så är det inte att koka sig en burk dulce de leche, vad kan ni tänka er eller vad brukar ni ha denna goda sötsak till?

 

Bild: Underbara Katja Kristoferson

 

 

10
Kommentera

Kycklingspett

 

Till gårdagens pommes stripes gjorde jag kycklingspett, istället för att använda torra bröstfiléer köpte jag hem en förpackning med lårfiléer. De brukar vara lite mörare och sen är kilopriset billigare än på bröstfiléerna och det är ju aldrig fel! Vi har grillat otroligt mycket denna sommar och jag har nästan, nästan tröttnat på att lägga en köttbit på grillen och istället längtar jag efter mör kyckling och god fisk.

Vill man inte göra spett är det gott att ta olika kycklingdelar och marinera med samma marinad innan de läggs på grillen!

 

Jag marinerade kycklingbitarna med chili, lime och honung, en mycket lyckad kombination.

700 g (en påse) kycklinglårfiléer
1 1/2 dl olja
1 lime
torkad chili
salt  & peppar
2 tsk flytande honung

10 träspett

Skär kycklingen i lagom stora bitar. Tvätta limen noga, riv skalet och pressa ur saften, blanda detta med oljan. Krossa chilin och ha i den tillsammans med salt och peppar, rör om ordentligt. Blanda i en tesked av honungen, lägg i kycklingbitarna och låt marinera i ca en timme.

Lägg samtidigt träspetten i blöt, så de inte tar eld när du lägger dem på grillen.

Trä upp kycklingen på spetten och ringla den sista teskeden honung över kycklingen. Låt kycklingen snabbt få färg över glöden och lägg dem sedan åt sidan på grillen, på med locket och låt de grillas på indirekt värme i ca 15-20 minuter.

Servera med pommes stripes och en kall sås på turkisk yoghurt, en finhackad vitlök, peppar och örtsalt.


Vad grillar du helst, kött, fågel, fisk eller kanske något vegetariskt?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

2
Kommentera

Pommes frites

strips1_98839570

Så här på sommaren sätter allt som oftast saltsuget in fram mot kvällen och det kan ibland kännas som om jag skylle kunna döda för en påse med salta chips! Jag försöker därför ha fetaost och oliver hemma för sånna nödsituationer. Det är perfekt att göra en snabb sallad av rödlök, härligt solmogna tomater, oliver och fetaost i olja. Det kan verkligen rädda en kväll!

Men idag var det något annat som fick balansera min salthalt i kroppen, nämligen friterade strips. Vi har en fritös men den står fortfarande uppe på vinden i nån flyttkartong så vi fick använda en gryta att fritera i vilket gick precis lika bra!

Dock finns det några viktiga saker att tänka på när man skall fritera hemma;

Använd en neutral olja såsom rapsolja eller frityrolja, du vill inte att det du friterar skall ta smak av oljan.

Se till att ha ett lock nära till hands som du snabbt kan lägga över grytan i fall det börjar brinna.

Slå av köksfläkten direkt (eller ha den inte igång) om det börjar brinna så att elden inte sprider sig upp i fläktkanalen.

Spar oljan, du kan använda den att fritera i flera gånger men låt den svalna helt innan du har upp den i en ren plastburk.

Fritera i omgångar, lägg inte i all potatis på en gång.

Låt stripsen rinna av i ett durkslag eller på ett hushållspapper innan du saltar dem.

Häll aldrig ut het frityrolja i slasken!

Oljan är riktigt, riktigt het och kan orsaka brännskador så var försiktig!

Bakpotatis är perfekt att använda till hemgjorda strips, räkna med att det nästan går åt en per person.
Strips två personer:
2 stora bakpotatisar
1 L rapsolja
salt
Skär potatisen i ca 1 cm breda stavar. Skölj dem under rinnande vatten och låt dem torka helt. Hetta upp olja i en kastrull eller gryta. Lägg i en bit vitt bröd, när den får en fin gyllene färg och flyter upp till ytan är det dags att lägga i hälften av potatisen. Använd en hålslev eller stekspade i aluminium när du skall sänka ner potatisen, det kan skvätta het olja. Fritera i ca 10 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Låt rinna av och salta ordentligt.
Sen är det bara att äta!
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

En koladröm..

 

 

Jag fick lite ingredienser över efter veckans tårtbak. Närmare bestämt ett par deciliter vispad grädde och en klick dulce de leche. Tillsätter man lite socker och äggula har man vips en fantastisk dulce de leche-parfait. Eftersom jag inte hade så stora mängder av glassmeten, skulle den ha sett lite ensamt ut där i glassbyttan om jag använt en stor form. Så jag fyllde mina muffinsformar av silikon med glassen och fick på det viset de här fina glasspuckarna! Jag fick ihop till sex stycken glasspuckar, men självklart går det bra att dubbla receptet och ha upp smeten i en avlång brödform eller en sockerkaksform.

Detta är en koladröm väl värd de få minuter den tar att göra i ordning!

 

Dulce de leche-parfait:

 

2 äggulor

1 1/2 dl muscovadosocker

1 dl dulce de leche

3 dl vispgrädde

 

 

Vispa äggulor och socker pösigt, tillsätt kolakrämen och rör klumpfritt. Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten. Fördela i silikonformarna och frys i minst fyra timmar.

 

 

Behöver jag ens säga att denna glass är ett perfekt avslut på en god middag? Eller till eftermiddagskaffet, eller varför inte på kalaset?


Vad bjuder du på för söta saker så här i sommartid?

 

 

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera