Tårta

Vilken vecka vi har haft! Under tisdagen var Sala den varmaste staden i hela Sverige och det märkte vi allt kan jag säga! Att vara uta och fota i denna värme har varit en utmaning, men som tur var har vi bara fotat saker som klarar värmen bra. Nu är andra kapitlet klart till min nya bok och allt käns riktigt bra.

Igår kväll bakade jag två tårtor till min granne som skulle ha kalas idag. Hade jag inte haft fotograferingen av boken den här veckan hade jag nog gjort lite roligare tårtor, men nu fick jag ta av vad som fanns hemma.

Att lägga frysta bär direkt på grädden brukar inte vara någon hit då de färgar så lätt. Därför dekorerade jag tårtan med choklad och rosblad istället. Chokladen fick ligga en stund i kylskåpet innan den gick att hyvla med potatisskalaren. Allt blir verkligen påverkat av denna värme!

Jag måste erkänna att jag inte är någon mästare på att dela tårtbottnar, speciellt inte om de är helt nybakade. Då smular det ofta som bara tusan och det kan vara riktigt klurigt att få till tre fina lager. Därför gjorde jag det enkelt för mig denna gång. Det blev bara två bottnar i varje tårta.

Jag passade på att använda mig av lite saker som blev över efter fotograferingen så fyllningen i tårtorna blev drottningsylt och dulce de lechegrädde vilket var en riktigt lyckad kombination. Har man inte en färdig burk dulce de leche hemma går det nog lika bra att smaksätta grädden med kolasås.

1 anlsag (tårtbotten)

3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl hett vatten

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt bakpulver och vetemjöl, rör tills smeten är klumpfri. Ha sist i det varma vattnet. Rör till en jämn smet och ha upp i en springform. Grädda i 180 grader i ca 30 minuter eller tills den är helt klar. Låt svalna och dela den sedan i två bottnar.

Fyllning:

3 dl drottningsylt (eller rårörda hallon och blåbär)
3 dl grädde
1 dl dulce de leche

Klä springformen med plastfolie så det hänger ut ca 10 cm runt om kanten. Lägg en av bottnarna i springformen. Bred sylten över. Vispa grädden och blanda i dulce de leche mot slutet. Det får gärna vara lite klumpar av kolan i grädden, det blir bara gott. Bred detta över sylten och lägg på den sista botten. Vik över plastfolien så det täcker hela tårtan. Låt stå kallt över natten.

Dekoration:

4 dl grädde
50 g choklad
25 g vit choklad
rosenblad

Vispa grädden, inte alltför hårt. Blir den lite grynig är den inte så fin att dekorera tårtan med.
Bred grädden över och runt tårtan i ett jämnt lager, spar ca 1 1/2 dl som du sedan spritsar runt om kanten.
Hyvla chokladen med en potatisskalare och strö den över tårtan. Dekorera med fina rosblad.

En enkel tårta som du kan baka och bjuda på nu när fruntimmersveckan står för dörren. Min lillasyster lyckas ha namnsdag inte mindre än två gånger den kommande veckan. Här är alla vackra namn att fira:
Sara, Margareta, Greta, Johanna, Magdalena, Madeleine, Emma, Kristina och Kerstin.

Har du namnsdag under fruntimmersveckan?

Bild: linnéas skafferi

0
Kommentera

Värmeslag

Tittar bara in en sväng och säger hej! Bloggen är inte bortglömd eller så, det har bara varit fullt upp och en dos värme på det har gjort att bloggningen inte direkt har prioriterats. Helgen har vi kalasat och badat oss igenom, bilden ni ser här ovan är på tårtan jag bjöd på i lördags.

Idag har jag svettats inne i köket och förberett inför veckans fotograferande. Men nu ger jag upp. Det är 31 grader varmt i köket och jag skulle helst vilja gå och lägga mig i matkällaren en stund tror jag.

Jag hoppas ni läsare uthärdar värmen så ses vi igen snart!

0
Kommentera

Ingen vanlig dag..

Idag är ingen vanlig dag, för det är Linnéas födelsedag…
Dagen har jag firat med att mest vara ledig. Datorn har fått sig en välförtjänt vila, jag tror den behöver det i bland. Jag tog med mig en av mina absolut bästa vänner Anna och plockade jordgubbar. Något vi alltid gjorde när vi var yngre. Så där satt vi, på varsin rad av jordgubbsplantor i den stekande solen och för en stund kändes det som om det var 13 jag fyllde och inte 23.

För er som aldrig varit och plockat jordgubbar tänkte jag visa hur det se ut. Rad på rad med knubbiga jordgubbsplantor.  Om man börjar leta lite bland bladen hittar man de underbart rubinröda små sötsakerna.

Visst matchar hon nagelacket snyggt med de röda gubbarna?

Efter en liten stunds plockande (och massa pratande såklart!) hade vi 14 liter jordgubbar i vår hink som fick följa med oss hem. Anna kände sig husfruaktig och var 90% säker på att hon skulle göra en klasisk jordgubbstårta av sina ikväll. Mina jordgubbar bor ute i den före detta laggårn och väntar på att bli uppätna på lördag. Med största sannolikhet slinker det ner någon till frukost och kanske även till lunch i morgon..

Nu har min födelsedag snart övergått till annandagfödelse och jag önskar er alla god natt!

Vi var till Backa och plockade våra jordgubbar, här kan du hitta din närmaste jordgubbsodlare för självplock.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

I säsong

 

Som jag tidigare skrev verkar jag ha fastnat lite i tomatträsket de senaste veckorna. Hur kan man låta bli? Tomatsäsongen är här på riktigt och matbutikerna bunkrar upp med härliga, svenska och i bästa fall närodlade tomater i alla dess färger och former. Vi har en lokal grönsaksodlare här i stan, där kan man köpa andrahands sortering på tomater till ett vettigt pris. Ofta är det inget fel alls på dem och de brukar kunna ha de mest roliga former. Får jag med mig en riktigt krokig gurka och ett par roliga tomater hem så är jag riktigt nöjd!

Som vanligt kan jag inte låta bli att hamstra, så kylen var full med tomater som börjat gjort sitt. På dessa lite halvmjuka tomater finns det inget bättre än att göra hemgjord tomatsås i all sin enkelhet. Vi hade två lite kryddstarka korvar kvar i kylen efter helgens grillning som gav lite extra matighet och smak till pastasåsen.

 

Enkel pastasås på färska tomater:

 

1 stor gul lök

2 stycken kryddstarka korvar

2 klyftor vitlök

blandade tomater i olika färg och form

salt & peppar

starkt paprikapulver eller chili

2 dl pastavatten

 

Skala löken och skär den i strimmlor, slanta korven och stek detta i en klick smör eller lite olivolja. Skala och finhacka vitlöken, låt den steka med mot slutet. Skär tomaterna grovt och ha i dem tillsammans med salt, peppar, paprikapulver och pastavatten. Låt detta puttra tills tomaterna kokat sönder. När pastan kokat klart, ha i den i tomatröran och rör om ordentligt. Strö hackade färska örter eller hackad vårlök över.

Så vad tycker du om tomater, hiss eller diss?

 

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Månadens blogg

Om än ett par dagar sent så är det stora ögonblicket inne då jag skall presentera denna månads vinnare av titeln ”månadens blogg” www.matfeed.se samt berätta vad denna månads tema är. Eftersom jag vet hur det är så här i sommartider har ni hela underbara juli på er att bidra med er tolkning av månadens tema.

Under juni var temat paj och vilka härliga bidrag vi fick in! Hurra för det!
Det bidrag ni har klickat allra mest på är bärpaj , så grattis Kaksmulan till att bli utnämnd till månadens blogg i juni!

Nu till juli månads tema som kort och gott är sommar. Sommarkaka, sommarsallad eller varför inte sommartårta. Möjligheterna är oändliga!

Baka eller laga något på temat sommar, ta en urtjusig bild, blogga om receptet, skriv att du är med och tävlar, lägg in vår lilla symbol och länka till www.matfeed.se. När juli månad är slut vinner den som fått flest klick.

Svårare än så är det faktiskt inte!

Jag hoppas på att få se många underbara bidrag!

0
Kommentera