Vilken vecka vi har haft! Under tisdagen var Sala den varmaste staden i hela Sverige och det märkte vi allt kan jag säga! Att vara uta och fota i denna värme har varit en utmaning, men som tur var har vi bara fotat saker som klarar värmen bra. Nu är andra kapitlet klart till min nya bok och allt käns riktigt bra.
Igår kväll bakade jag två tårtor till min granne som skulle ha kalas idag. Hade jag inte haft fotograferingen av boken den här veckan hade jag nog gjort lite roligare tårtor, men nu fick jag ta av vad som fanns hemma.
Att lägga frysta bär direkt på grädden brukar inte vara någon hit då de färgar så lätt. Därför dekorerade jag tårtan med choklad och rosblad istället. Chokladen fick ligga en stund i kylskåpet innan den gick att hyvla med potatisskalaren. Allt blir verkligen påverkat av denna värme!
Jag måste erkänna att jag inte är någon mästare på att dela tårtbottnar, speciellt inte om de är helt nybakade. Då smular det ofta som bara tusan och det kan vara riktigt klurigt att få till tre fina lager. Därför gjorde jag det enkelt för mig denna gång. Det blev bara två bottnar i varje tårta.
Jag passade på att använda mig av lite saker som blev över efter fotograferingen så fyllningen i tårtorna blev drottningsylt och dulce de lechegrädde vilket var en riktigt lyckad kombination. Har man inte en färdig burk dulce de leche hemma går det nog lika bra att smaksätta grädden med kolasås.
1 anlsag (tårtbotten)
3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl hett vatten
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt bakpulver och vetemjöl, rör tills smeten är klumpfri. Ha sist i det varma vattnet. Rör till en jämn smet och ha upp i en springform. Grädda i 180 grader i ca 30 minuter eller tills den är helt klar. Låt svalna och dela den sedan i två bottnar.
Fyllning:
3 dl drottningsylt (eller rårörda hallon och blåbär)
3 dl grädde
1 dl dulce de leche
Klä springformen med plastfolie så det hänger ut ca 10 cm runt om kanten. Lägg en av bottnarna i springformen. Bred sylten över. Vispa grädden och blanda i dulce de leche mot slutet. Det får gärna vara lite klumpar av kolan i grädden, det blir bara gott. Bred detta över sylten och lägg på den sista botten. Vik över plastfolien så det täcker hela tårtan. Låt stå kallt över natten.
Dekoration:
4 dl grädde
50 g choklad
25 g vit choklad
rosenblad
Vispa grädden, inte alltför hårt. Blir den lite grynig är den inte så fin att dekorera tårtan med.
Bred grädden över och runt tårtan i ett jämnt lager, spar ca 1 1/2 dl som du sedan spritsar runt om kanten.
Hyvla chokladen med en potatisskalare och strö den över tårtan. Dekorera med fina rosblad.
En enkel tårta som du kan baka och bjuda på nu när fruntimmersveckan står för dörren. Min lillasyster lyckas ha namnsdag inte mindre än två gånger den kommande veckan. Här är alla vackra namn att fira:
Sara, Margareta, Greta, Johanna, Magdalena, Madeleine, Emma, Kristina och Kerstin.
Bild: linnéas skafferi