I glaset

Hela förmidagen igår satt jag här vid min dator och väntade andaktsfullt på det utlovade regnet. Inte för att jag hellre önskar regn än sol, inte alls. Men ibland kan luften behöva rensas, bli frisk och klar i alla fall för en liten stund. Sen börjar vår gräsmatta se misstänkt törstig ut. Ett par droppar regn skulle inte alls skada. Men de först så tunga molnen skingrades och solen segrade återigen. Så jag åkte och plockade fläderblommor istället. Hela trädet var fullt i blomm och knopp så förhoppningsvis hinner jag plocka en omgång till som jag kan lägga i frysen och ta fram när suget på flädersaft blir stort!

När det är så här varmt ute är det viktigt att komma ihåg att dricka. Allra godast tycker jag det är om man kan få drycken riktigt kall, men jag tycker ofta att vanlig is hinner smälta och spä ut det du har i glaset.

 

 

Därför tänkte jag komma med ett litet tips så här i sommartider. Det är att styckefrysa skivor av frukt, bär eller citrusfrukter. De är perfekta att ta fram och ha i glaset med saft, i drinken eller varför inte i bålen om du skall ha kalas? Det är både praktiskt och dekorativt!

 

Dela jordgubbar, nektariner, skär en vattenmelon i kuber, skiva citron och lime. Ja ta av de frukter och bär du har hemma eller gillar allra bäst!

Lägg dem på en bricka och ställ in dem i frysen över natten. Använd direkt eller ha upp dem i en burk med tätslutande lock. Om du lägger dem i en burk eller påse på en gång är risken stor att de fryser ihop till en enda stor fruktisbit.

 

Vilka fruker/bär tror du skulle vara godast att frysa in och ha i drinken?

 

Bilder: Linnéas Skafferi

 

0
Kommentera

Iced Coffee

Puh, vilken värme! Men jag skall absolut inte klaga för det är så härligt att den underbara sommaren som vi längtat så efter verkligen är här nu! Även igår tog vi oss upp till sjön för ett dopp, det är så skönt att svalka av sig efter en lång och varm dag.

Dock har jag ett litet problem och det är det här med kaffe, det är på tok för varmt ute och inne för ett ens tänka på att dricka en rykande het kopp! Det smakar faktiskt inte ens gott tycker jag, bara varmt och ja mest varmt. En tidig morgon kan det gå an, men så fort värmen slår till är det kört. Så jag har börjat göra iskaffe här hemma istället. Det är mycket gott och fungerar finfint istället för vanligt kaffe.

Dock är det ingen jättehit att lägga vanlig is i kaffet, som ni kan ana så spär det ju ut kaffet och det vill vi inte vara med om. Jag har använt mig av Sebastians whiskeystenar vilket fungerar kanon! Annars kan man göra som darling Martha och göra is av överblivet kaffe, då behöver man inte oroa sig för att iskaffet skall bli blaskigt!

2 glas iskaffe:

2 dl mjölk
1 dl grädde
2 dl kallt starkt kaffe

massor av is

Börja med att fylla glasen med is, fördela sedan mjölken och grädden mellan de två glasen. Avsluta med att försiktigt hälla det kalla kaffet över. Drick direkt.

Vill du lyxa till det lite? Avsluta då med en skopa god vaniljglass!

Vad dricker du helst när det är riktigt varmt ute?


Bilder: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Midsommar 2010


Så var 2010 års midsommarhelg till ända. Men vilken helg det har varit, jag kunde verkligen inte önskat mig mer! På midsommaraftons morgon tog vi bilen och for upp mot Rättvik, där firade vi en lugn och traditionell midsommar med dans runt stången, folkdräkter, sill och nubbe. Mot kvällen tändes grillen och vi åt och drack gott i flera timmar. Dagen avslutades med en svensk grädd- och jordgubbstårta i amerikansk storlek, som sig bör om man firar svensk midsommar med amerikaner!
Midsommardagen firades här hemma med goda vänner, mat, dryck och även där en tårta. Inspirerad av föregående dags höga skapelse slängde jag snabbt ihop en marängtårta som tack vare tre bottnar, massor av grädde, jordgubbar och choklad gott och väl räckte till 10 personer. Gott var namnet!
Gårdagen svepte förbi i en sakta lunk, men vi premiärbadade faktiskt och vattnet var riktigt skönt. Kanske blir det även ett dopp i sjön till eftermiddagen?

Idag är det måndag igen och jag har hela morgonen försökt vädra ur helgens otroliga värme. Med både balkongdörren och köksfönster öppna hoppas jag på att få ner värmen några grader så jag inte kommer drabbas av värmeslag här inne idag.

I morse åt jag min älsklingsfrukost så här i sommartid, vaniljyoghurt med färska jordgubbar. Finns det något godare? Detta kan jag äta såväl till frukost som mellanmål eller dessert. Fungerar lika bra till allt.

Nu börjar ju de svenska, blodröda och söta gubbarna dyka upp utanför matbutikerna och på torget, vilken skillnad det är mot vårens och försommarens importerade blask!

Jag hoppas du haft en riktigt härlig midsommarhelg och ätit massor av jordgubbar, förresten vad använder du helst dessa söta skapelser till?

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Sommarglass

Så var äntligen midsommar här!

Vi har hunnit avnjuta sillunchen ute i solen, men nu kom regnet så vi fick skynda in.

Jag tänkte passa på att bjuda på en mycket enklas glass, som säkert går fantastiskt bra att använda som en grund i en smaskig drink. Efter en het sommardag skulle det nog vara en riktig höjdare att slå lite vit rom över. Det skall jag absolut prova någon dag!

4 glas snabbgjord isglass:

200 g frysta jordgubbar
2 msk florsocker
1 lime
färska jordgubbar och citronmeliss att dekorera med

Lägg jordbuggarna, florsockret och saften från en lime i en matberedare med knivarna monterade. Pulsera tills jordgubbarna är finfördelade och nästan mosade. Ha upp på glas och dekorera med färska jordgubbar och citronmeliss. Ät direkt!

Nu önskar jag er alla en rikit härlig midsommarafton!

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Outdoor

Jag vet inte hur det är med er, men jag spenderar verkligen all tid jag kan ute, i alla fall när vädret tillåter. Vi lagar mat ute (på grillen förståss!), äter ute, fikar ute, tar en kopp kaffe ute. Sen har vi ju en hel trädgård som behöver omvårdnad, men vi har beslutat att bara sköta om den i år och inte göra några förändringar då vi dels har grävt för bergvärme och för att vi inte riktigt vet vad som kommer att ploppa upp var, det är riktigt spännande för varje vecka upptäcker man nya saker!

Eftersom man nu förhoppningsvis kommer spendera större delen av sommaren ute i det fria gäller det att få det så ombonat man kan även där, oavsett om man har en söt liten balkong eller en hel trädgård.
Vem kan bättre det här med smarta tips och enkla projekt än husgurun Martha Stewart? Nu till midsommar vill vi gärna duka fint till alla våra gäster, men det måste även vara en del praktiska saker som skall fungera. Kolla in här för massor av tips.
Du hittar även fina dukningar, tilltugg och massor av annat


Har du något bra tips för att få det mysigare vid din uteplats?

Bild:www.marthestewart.com

0
Kommentera