Nu har det varit en liten ofrivillg bloggpause här igen. Men idag tog vi äntligen de allra första bilderna till den nya boken som jag arbetat med hela våren. Idag fick jag agera syrenbuske en stund men Katja mest muttrade och rättade mig hela tiden så jag vet inte om jag gjorde ett sånt strålande bra jobb… Glamorösare än så här är det inte att plåta kok- och bakböcker. Men det är riktigt, riktigt roligt och det blir så fint! Ja så här ser det ut en dag på jobbet om man arbetar åt Linneás Skafferi. Inte helt fel om jag får säga det själv! Vad arbetar du som läser här på bloggen med?
Då var vi framme vid den femte och sista kaffeskolan, idag får vi lära oss hur enkelt man gör en espresso med hjälp av den tredelade espressomaskinen som så många har hemma. Det behövs faktiskt inte en dyr kaffemaskin för att göra en god kaffe!
Har du missat någon del i skolan kan du se dem här, missa inte chansen att vinna en resa för två till Italen. Tävla, ja det gör du här!
I veckan när vi grillade passade jag även på att slänga några sparrisar på grillen. Medan köttet vilade fick sparrisarna grillas på indirekt värme och efter ca 10 minuter var de genomvarma men hade fortfarande mycket tuggmotstånd. Grillad eller smörstekt sparris är ett perfekt tillbehör till all slags grillat tycker jag.
När sparrisarna var färdiggrillade hade jag på en klick smör, massor med salt och pressad citron. Sen var det bara att äta och njuta! Sebastian var lite tveksam till dessa gröna godingar, så jag fick äta nästan alla själv men jag klagade inte!
Visste du att vit och grön sparris är samma sort? Det är bara det att den vita sparrisen kupas så den växer i jorden medan den gröna får växa fritt ovan jord!
Vad gör du helst med sparris? Grillar, steker eller kanske en god soppa?
Så här ser den ostylade, ofixade, osminkade och lätt skrynkliga sanningen ut en onsdagskväll i juni. Hela dagen har jag varit inne och bakat, då är det så skönt att få spendera några timmar ute och få lite grillos istället för kakos i håret en stund.
Idag fick jag nästan lite grill-abstinens. Det kändes som om det var ritkigt, riktigt länge sedan vi drog igång grillen men när jag tänkte efter så var det visst i lördags. Kanske har jag blivit beroende, om så är fallet blir jag inte så ledsen. Det är ju faktiskt ett angenämt beroende!
Ibland kan man köra fast när det kommer till tillbehören. Ofta blir det någon form av potatis som måste förberedas en stund innan så den hinner klart i ugnen.
På vardagarna försöker jag hitta på tillbehör som går fortare att göra än potatis, idag blev det en mumsig sommarsallad. Ett bra knep när man vill få till en smaskig sallad är att köpa fetaost som ligger i smaksatt olja. Idag blev det en med både oliver och hela vitlöksklyftor, oljan silar jag bort och låter var och en ha på sin egen sallad. Då håller den sig fräsch om det mot all förmodan skulle bli lite över..
Linnéas sommarsallad:
1 påse blandad sallad 4 tomater i olika färg 5 späda rädisor 4 skivor vattenmelon 15 st jordgubbar 1 ask fetaost med oliver
Skölj salladen och låt den torka. Lägg den i botten på ett stort fat. Skär tomaterna i skivor och fördela dem över salladen. Tvätta rädisorna noga och skär dem i tunna skivor. Ta bort skalet från melonen och skär den i kuber. Lägg dem tillsammans med rädisor och fetaost på salladen. Toppa med jordgubbarna och servera grillade kycklingfiléer till.
Vad äter du helst till grillat?
In English: On weekdays, I try to find out other dishes than potato to serve when we are having a BBQ. And today I made a yummy summer salad. Strawberries, watermelon and radishes, it’s summer on a plate!
Linnéas summer salad:
1 bag mixed salad 4 tomatoes in different colors 5 radishes 4 slices watermelon 15 pc strawberries 1 box of feta cheese with olives
Put the salad in the bottom af a large bowl or plate. Cut the tomatoes into slices and spread them over the salad. Wash the radishes and cut them inte thin slices. Cut the melon into cubes. Add them along with the radishes and feta cheese on the salad. Top with strawberries and serve grilled chicken filets to it.
Ja det fick jag höra när jag konfirmerade mig och vi var i väg på ett läger. ”Även kanten är bröd” sa någon av ledarna när man ratade änden på brödet och tog av den nya limpan. Vackert fick man då bre smör på ändbiten och hoppas på bättre lycka nästa gång.
Nu kanske ni undrar varför i allsin dar jag drar gamla konfirmationshistorier för er så här på onsdagseftermiddagen. Jo det är nämligen så att jag inte kommer bjuda på så mycket mer än kanter idag. Från arla morgon till för en liten, liten stund sendan har det varit full aktivitet här i köket och jag har bakat småkakor så det snart pyser smör ur öronen på mig. Alla kakor ska jag ha till ett jobb nästa vecka, men precis som på brödet blir det även kanter på kakorna. Mormors kalasgoda sirapskakor till exempel, de kanterna bjuder jag mer än gärna på. Sen fick jag en liten bit ljus och en liten bit mörk kakdeg över. Av dem blev det misslyckade schackrutor, smakar precis som de skall men ser inte speciellt tjusiga ut.
Några kakor som däremot blev urtjusiga, ja det är bondkakorna. Det hände nämligen en stor, stor olycka i kylen så både bondkakorna och min kyl är fulla med rosa/rött socker. Bondkakorna kan gott behöva lite galamour i form av rosa som glimmar, dock duger de inte till fotojobbet så de får bli bjudkakor istället!
Titta, fullt med rosa strimmor på alla mina små bondkakor! I morgon skall jag göra nya, förhoppningsvis utan rosa socker..
Nu skall jag sätta mig och knapra på en kaka innan det är dags att börja med middagen. Vad har ni haft för er denna härliga onsdag?