Paj

paj

Jag har ju helt glömt bort att visa er resultatet av pajfebern jag fick. Det blev ett riktigt ihopkok, jag snodde lite inspiration från detta recept. Jag tog av vad som fanns hemma, men som vanligt är det dessa maträtter som blir de mest lyckade. Kanske är det för att man inte har så höga förväntningar som om det är en noga planerad maträtt?

Ett ihopkok en kväll i juni:

pajdeg

3 dl vetemjöl

150 g kallt smör

2 msk iskallt vatten

Skär smöret i kuber och blanda det snabbt med mjölet i en matberedare, tillsätt det kalla vattnet, lite i taget tills degen precis går ihop.

Arbeta snabbt ihop degen och plasta in den, låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

Klä sedan en pajform med löstagbar kant med pajdegen. Förgrädda i ca 15 minuter i 225 grader. Sänk därefter värmen till 200 grader i ugnen.

fyllning

2 stora gula lökar

4 klyftor vitlök

1 knippe färsk persilja

1 burk kornärtskockshjärtan

tomater i olika färg och form

2 dl riven ost (gärna Västerbottenost)

3 ägg

1 1/2 dl grädde

salt & peppar

Skala och skär lök och vitlök i bitar, fräs dem mjuka i en klick smör. Tillsätt avrunna kronärtkockshjärtan som du skurit i fjärdedelar och grovt hackad persilja.

Blanda ägg, grädde, salt, peppar och ost väl. Ha sedan i de stekta grönsakerna. Fyll det förgräddade pajskalet. Skär tomaterna i skivor och toppa pajen med dessa. Grädda i ca 30 minuter i 200 grader.

 

paj1

Vad är paj utan sallad? Det vore som Victoria utan sin Daniel eller kanelbullar utan ett glas mjölk, ja ni förstår vad jag menar.

Ta av vad som finns hemma, mer tomater, blandad bladsallad, ärtor och fetaost. Ringla lite vit balsamvinäger över precis innan servering, eller pressa lite färsk citron för syra. Gott så det förslår och inte alls krångligt, precis som det skall vara när man gör vardagsmat!

Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

P.s Fick in många fina bidrag till ”månadens blogg” på matfeed.se, så gå genast in och kolla! D.s

foodista widget

0
Kommentera

Kaffeskola del 4

 

Det är måndag igen och det innebär en ny kaffeskola från Gevalia. Idag får vi lära oss hur enkelt det är att göra en kaffe latte. Hur stark du gör din latte är upp till dig, men kolla in filmen för att lära dig  den vanligaste styrkan i Italien.

Du glömmer väl inte bort att vara med och tävla om en resa för två till just Italien, här kan du läsa mer om tävlingen och titta på de tidigare kaffeskolorna.

 

 

0
Kommentera

Baby Blue..

 

Det verkar som om hela Sverige är lamslaget (i alla fall internet), tyvärr inte på grund av att vi firat nationaldag, den har gått tämligen obemärkt förbi här hemma. Nej det varkar som om alla är ute och njuter av det fina vädret. Fåtalet är de bloggar som uppdaterats under helgen, där i bland min. Sol, trädgårdsarbete och en kopp kaffe i skuggan har lockat mer!

 

För två veckor sedan fick en av mina kära vänner en liten pojke, i veckan var vi dit och hälsade på de lyckliga föräldrarna och det lilla knytet. Jag passade på att göra härligt blå cupcakes som vi tog med och bjöd på. Till fyllning hade jag den här jordgubbs- och rabarberkrämen och jag använde den här gudomligt goda frostingen med vit choklad, en mycket lyckad kombination!

 

Färdiga cupcakes står sig gott och väl ett par dagar i kylen, vilket var tur för de fick även vara med på Sebastians fototriss idag!

 

 

 

Vaniljcupcakes ca 12 st

100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
ca 1 1/2 dl mjölk

2 dl rabarberkräm (eller annan sylt)

Vispa smör och socker mjukt, tillsätt äggen, ett i taget. Rör försiktigt i de torra ingredienserna, ha i mjölken och rör till en jämn och slät smet. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Låt svalna helt innan du fyller dem genom att skära ur lite av innanmätet i muffinsen med en vass kniv. Fyll med sylt och spritsa frostingen över dem. Dekorera med en jordgubbe.

 

Vad har ni haft för er i helgen?

Bilder: Linnéas Skafferi

 

0
Kommentera

Rabarber

Här hemma frodas rabarbern som aldrig förr, vilket passar mig ritkigt bra då det finns så mycket mumsigt att göra av den. Rabarberpaj är ju ett måste, vad vore våren utan den allra första rabarbersmulpajen? Sylt och saft hör sommaren till och den här rabarber och jordgubbsdrickan kan vara bland det godaste jag gjort! 


Men det finns ju fler goda saker man kan göra av dessa sura stjälkar, igår gjorde jag en rabarber och jordgubbskräm. Eller det är kanske snarare en kompott. Strunt samma vad det kallas, gott är det! Perfekt att äta till mellanmål, servera ljummen till vaniljglass eller till pannkakorna! Jag fyllde faktiskt vaniljcupcakes med kompotten och det blev jättegott, men mer om det i morgon!

Igår blev det min frukost, med färska jordgubbar ocj kall mjölk till. Eftersom man äter den på en gång behöver man inte tillsätta så mycket socker för konserveringens skull, mest för smaken. Har man härligt söta jordgubbar i behövs det inte alls mycket socker, om man själv inte vill förståss!

ca 3 dl rabarberkräm/kompott

2 dl rabarber
1 dl jordgubbar
1/2 vaniljstång
ca 3 msk socker eller efter behag

Skala rabarbern och skär den i bitar, dela sedan jordgubbarna i småbitar.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg dem tillsammans med rabarber och bär i en kastrull, strö över sockret och låt koka upp under omrörning.
Koka på medelhög värme tills frukten är mjuk, mosa den lätt med en gaffel. Ta av från värmen och ät när den svalnat.

Bilder: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Earth-men


Har jag talat om för er att jag älskar denna årstid? Att det inte finns något bättre än att vakna okristligt tidigt en junimorgon, se hur himlen utanför fönstret är azurblå, känna en frisk fläkt från det öppna fönstret och höra hur fåglarna kvittrar för fullt utanför.
Att få äta sin frukost ute i trädgården, känna det frodiga gräset mellan tårna och då och då överösas med syrenens doft som sprider sig med vinden. Dessa dagar är man så lycklig att man nästan vill gråta. Men bara nästan, för samtidigt kan man bli lite vemodig. På något vis är dessa dagar bara till låns, ena dagen sitter vi i ösregn med blomsterkransar på huvudet, för att i nästa andetag tända ljuslyktorna och sörpla kräftspad en mörk augustikväll.

Kanske kan man få låna de två första veckorna i mars och lägga in dom ungefär nu, juni skulle må bra av att vara sex veckor, det tror jag alldeles bestämt. Sen tar vi de två sista veckorna i oktober och förbrukar dom när juli går över till augusti istället. Vi fördröjer mörkret med ett par veckor och håller kvar högsommaren. Alla trädgårdar står i full blom, vattnet är varmt att bada i och kvällarna är så där ljuvligt ljumma. Som bonus blir både hösten och vårvintern två veckor kortare. Jag tror att det skulle bli en riktig hit!

Här hemma tjuvstartar vi jordgubbssäsongen lite med Belgiska gubbar, men det är ok, de smakar sött och gott. De som blev över efter dagens bilder skall jag äta till frukost i morgon tror jag bestämt. En skvätt gräddmjölk till och lyckan är total.
Men senare i sommar skall vi frossa i Svenska jordgubbar, för inte alls så långt i från oss ligger nämligen Backa Jordgubbsodling, där får man plocka jordgubbar för allt vad hinkarna håller. Dit skall vi ta en sväng, jag och Sebastian för han har aldrig varit dit påstår han. Men Charlston lämnar vi hemma, förra året länsade han vår björnbärsbuske och alla smultronplantor hemma hos mamma och pappa. Han skulle nog äta sig fördärvad om man släpte lös honom. Vi skulle få väga honom före och efter jordgubbsfrossan för att kunna betala för allt han satt i sig, det skulle bli en dyr utflykt så vi lämnar den ettåriga, mycket matglada labradoren hemma. Det blir bäst så.
Till skillnad mot Sebastian har jag nog varit och plockat jordgubbar varje sommar så länge jag kan minnas, hos Bärfrämjandet kan du se vart du har din närmaste bärodlare. Det blir en underbar sommarutflykt, jag lovar!

Nu skall jag gå och sno åt mig en söt liten gubbe och sjunka ner i soffan en stund!


Brukar ni åka och plocka jordgubbar?

Bild & styling: Linneas Skafferi

0
Kommentera