Idag la vi rabarber på lite, ja rabarber i Förmiddagen i P4 Västmanland där jag är med och surrar en timme varannan tisdag. Detta ämne, denna primör, verkade ligga folk varmt om hjärtat då telefonen ringde under stort sett hela programmets gång. En kvinna hade förra året en rabarber på över 150 centimeter, en man tipsade om att maskros-och rabarbervin är galet gott och en annan, hon brukade göra rabarber och jordgubbsmarmelad, det ni!
Hela programmet gick ut på att göra annat än paj på dessa rödgröna stjälkar och jag tror vi lyckades. För inte en paj så långt ögat nådde fanns det i P4s personalkök i morse. På en del jordgubbar och två delar rabarber kokade vi rabarberdryck, perfekt till maten eller som grund till sommarens bål. Sen kokade vi rabarbersylt med lyxig vaniljstång, den är riktigt god till en bit stark ost!
Här kommer recepten:
Rabarberdryck ca 1 1/2 L:
2 dl jordgubbar
4 dl rabarber
ca 4 dl socker
1 L vatten
Skölj jordgubbar och rabarber noga, skär ner jordgubbarna om dom är stora och slanta rabarbern.
Lägg detta i en kastrull och slå över socker och vatten. Mängden socker kan behöva justeras beroende på hur sur rabarbern är, smaka dig fram!
Låt allt koka tills rabarbern och jordgubbarna är mjuka. Sila saften genom en finmaskig sil. Häll upp på en kanna och låt svalna. Förvara i kylen upp till två dagar. Blir smaken lite för koncentrerad, spä bara ut med lite vatten!
Rabarbermarmelad:
1/2 kg rabarber
1/2 dl vatten
250 g syltsocker
1/2 vailjstång
Skölj rabarbern noga och skär den sedan i i cm breda bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och låt koka upp. Tillsätt sedan sockret och fröna från en halv vaniljstång, låt även själva stången koka med.
Koka upp och låt koka i ca 5 minuter, tag ur vaniljstången och häll upp på väl rengjorda burkar och sätt direkt på locket. Förvara svalt och mörkt.
Vad gör ni med er rabarber om ni inte gör paj?
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson, en regnig vårdag i maj.