Rheum Rhabarbarum

Idag la vi rabarber på lite, ja rabarber i Förmiddagen i P4 Västmanland där jag är med och surrar en timme varannan tisdag. Detta ämne, denna primör, verkade ligga folk varmt om hjärtat då telefonen ringde under stort sett hela programmets gång. En kvinna hade förra året en rabarber på över 150 centimeter, en man tipsade om att maskros-och rabarbervin är galet gott och en annan, hon brukade göra rabarber och jordgubbsmarmelad, det ni!

Hela programmet gick ut på att göra annat än paj på dessa rödgröna stjälkar och jag tror vi lyckades. För inte en paj så långt ögat nådde fanns det i P4s personalkök i morse. På en del jordgubbar och två delar rabarber kokade vi rabarberdryck, perfekt till maten eller som grund till sommarens bål. Sen kokade vi rabarbersylt med lyxig vaniljstång, den är riktigt god till en bit stark ost!

Här kommer recepten:

Rabarberdryck ca 1 1/2 L:

2 dl jordgubbar
4 dl rabarber
ca 4 dl socker
1 L vatten

Skölj jordgubbar och rabarber noga, skär ner jordgubbarna om dom är stora och slanta rabarbern.
Lägg detta i en kastrull och slå över socker och vatten. Mängden socker kan behöva justeras beroende på hur sur rabarbern är, smaka dig fram!
Låt allt koka tills rabarbern och jordgubbarna är mjuka. Sila saften genom en finmaskig sil. Häll upp på en kanna och låt svalna. Förvara i kylen upp till två dagar. Blir smaken lite för koncentrerad, spä bara ut med lite vatten!


Rabarbermarmelad:

1/2 kg rabarber
1/2 dl vatten
250 g syltsocker
1/2 vailjstång

Skölj rabarbern noga och skär den sedan i i cm breda bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och låt koka upp. Tillsätt sedan sockret och fröna från en halv vaniljstång, låt även själva stången koka med.
Koka upp och låt koka i ca 5 minuter, tag ur vaniljstången och häll upp på väl rengjorda burkar och sätt direkt på locket. Förvara svalt och mörkt.


Vad gör ni med er rabarber om ni inte gör paj?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson, en regnig vårdag i maj.

0
Kommentera

Pasta i det gröna

Igår var en sån där underbar försommardag, allt gick i grönt igår tror jag!
Min klänning var grön, allt ogräs jag rensade var grönt, jag blev grön efter att barbent ha rensat ogräs och gått med trimmern (det var ju faktiskt ganska ointelligent gjort) och vad passar då bättre en pasta med pesto till middag? Grönt och gott!
Vill man går det självklart bra att tillsätta kyckling eller stekt bacon till pastan, men det är gott att äta den helt vegetarisk också.

Pasta med pesto och pinjenötter 4 port:

1 näva pinjenötter
2 vitlöksklyftor
olja
1 liten burk pesto (190 g)
1 dl ost (fetaost, mozzarella eller vad du råkar ha hemma)
svartpeppar
10 körsbärstomater

4 port pasta

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Rosta nötterna i en het och torr panna, ha upp dem på hushållspapper. Finhacka vitlöken och stek den i olja, sänk värmen rejält så de inte blir brända.
Blanda peston med vitlöken, ha i osten och den kokta pastan. Blanda väl och toppa med tomater skurna i mindre bitar och massor av svartpeppar.

Middagen är serverad!


Bild: Mr Niemi-Carlsson

Ps. Så kul att ni kikat in på www.matfeed.se de senaste dagarna och att många av er registerat sig som användare! Bidragen bara strömmar in!! Ds.

0
Kommentera

matfeed.se

 

 

 

Ni som är trogna läsare här på Linnéas Skafferi fick för ett par veckor sen (eller är det kanske månader?) läsa om det nya projektet som vi dragit igång. Fyra sidor för alla kreativa människor där ute att dela med sig av sin kreativitet, och nog har ni delat med er. På www.matfeed.se ligger det nu över 400 härliga bilder på pajer, bullar, shushi och massor av annat spännande!

 

Om jag skall vara riktigt ärlig, och det bör man ju vara, så var jag faktiskt lite tveksam till att just matfeed.se skulle få så många bidrag. Finns det verkligen tillräckligt många matbloggare i Sverige? Och den största funderingen var nog om de nu kunde förmedla sina middagar och bakverk från det dukade bordet till bloggen? Att fotografera mat är inte det lättaste man kan ge sig på!

 

Idag skäms jag nästan lite över att jag inte riktigt trodde på de svenska matbloggarna. Genom matfeed.se har jag hittat massor av nya och spännande bloggar som jag regelbundet besöker och får hinkvis med inspiration ifrån!

 

Varje gång det plingar till i mailen och jag får ett meddelande om att ni lagt upp nya bidrag blir jag lycklig! Det enda som är tråkigt är när man måste neka bidrag, men ibland är det så. Vi har valt att granska alla bidrag manuellt för att försöka få en sån hög klass på bilderna som möjligt och till min stora förtjusning blir det allt färre bidrag som måste nekas. Under fliken fototips hittar ni lite tips och trix för att lyckas med er matfotografering.  Sebastian har även skrivit ett inlägg om detta.

 

Under juni månad kommer vi att dra igång en ny, kul grej på sidorna. Nämligen månadens blogg. Jag har länge funderat på att göra något sådant här på Linnéas Skafferi, men jag har liksom inte riktigt fått till det. Men nu äntligen blir det av! Under fliken månadens blogg hittar ni mer info om detta, juni kommer som sagt bli startmånaden och temat får ni veta första juni.

 

Sen får ni inte glömma bort att kika in på de andra sidorna:

fotofeed.se, pysselfeed.se och inredningsfeed.se

0
Kommentera

Hamburgare

 

Så var ännu en strålande fin majdag till ända.

Vad passar bättre än att tända grillen, göra en omgång hamburgare, sitta i solen och bara njuta en stund?

När jag gör burgare eller biffar hackar jag för det mesta löken i matberedaren, det går fasligt fort och man slipper de där stora lökbitarna som alltid lyckas dyka upp, hur noga man än tycker sig ha hackat löken.
När jag ändå hade matberedaren framme slängde jag i lite vitlök, bladpersilja, färskost och ett ägg. Sen är det bara att blanda smeten med färsen och dina hamburgare är klara. Smidigt och enkelt, perfekt vardagsmat!

 

Hamburgare:

600 g nötfärs

1 gul lök

3 klyftor vitlök

100 g philadelphiaost med vitlök och örter

2 stjälkar bladpersilja

1 ägg

salt & peppar

 

Skala löken  och dela den i fyra bitar, lägg dem tillsammans med skalad vitlök i matberedaren och mixa tills de är finhackade. Ha i färskost, bladpersilja, ägg, salt och peppar. Blanda detta med färsen och forma till hamburgare.

Grilla eller stek dem och servera i bröd med massor av goda tillbehör!

 

Har ni också haft strålande fint väder de senaste dagarna?

Bild: Linnéas Skafferi

 

0
Kommentera

Kaffeskola del 1

Gevalia har tillsammans med Giovanni, kaffegurun som arbetat på Gevalia i över 20 år, tagit fram en kaffeskola i fem delar. Här kommer den första och där får vi lära oss mer om hela kaffebönor och viktiga vattentemperaturer.
Klicka här för att komma till kaffeskolan.

Här kan du vara med och tävla om en resa för två till ljuva Italien.

0
Kommentera