BBQ

 

Nu är grillsäsongen igång på riktigt. Även om vi redan grillat massor av gånger, så är det inte på riktigt förrän man kan sitta ute och njuta av den goda maten!

När Sebastian fyllde år fick han en hel låda med godsaker från Gröna Hagars Kött. Det är en grupp lantbrukarefamiljer som gått ihop och säljer ekologiskt, lokalproducerat kött. När man kikar runt på deras sida så kan jag inte låta bli att tänka, att det är så här det skall vara. Det är så här jag vill att djuren skall få leva. För att vi skall få riktigt goda köttbitar, hamburgare eller korvar att lägga på grillen måste djuren haft ett bra liv, med gröna, fina hagar bra mat och bra omvårdnad och jag hoppas och tror att dessa bönder verkligen ger detta till sina djur.

 

Vi har länge pratat om att göra ett litet besök hos Forneby Kött, även det en gård här i Västmanland där man värnar om djuren och låter de leva ett lyckligt liv. Jag hoppas kunna skriva mer om dem här på bloggen under sommaren.

 

Igår när vi grillade gjorde jag en enkel och snabb marinad, det här är en jättebra grund som du sen kan smaksätta med vad för kryddor eller smaker du gillar bäst!

 

Marinad, räcker till ca 700 g kött:

75 g smör

2 vitlöksklyftor

1 knippe bladpersilja

1/2 citron

salt & peppar

 

Smält smöret, pressa i vitlöken och rör om väl. Finhacka persiljan och ha i den i smöret tillsammans med skal och saft från citronen. Avsluta med salt och peppar.

Pensla detta på dina köttbitar och låt de stå en stund innan det är dags att grilla dem.

 

Så kul att många av er testar vaniljkrämen och väljer bort de halv- eller helfabrikat som finns på marknaden!

 

Jag hoppas att ni alla har haft en härlig helg!

 

 

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

 

0
Kommentera

Vaniljkräm

Till gårdagens rabarberpaj serverade jag hemgjord vaniljkräm. Av flera anledningar valde jag att göra denna kräm/visp. För det första är det busenkelt, nästan lika enkelt som att vispa ihop tråkigt pulver med kall mjölk och låta det stå i kylen en stund. För det andra hade jag inget tråkigt vaniljsåspulver hemma och för det tredje är det tusen gånger godare än allt annat halv eller helfabrikat du kan köpa i affären. Så det så!

Nu vill jag inte veta av dessa pulversåser eller helfabrikat, gör er egna, goda vaniljkräm i sommar!

Rårörd vanijkräm 6 portioner:

3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Blanda äggulor, florsocker och vaniljsocker, vispa detta pösigt. Vispa sedan grädden och blanda den med äggsmeten, rör ihop allt till en tjock kräm. Om du förvarar den i kylen under natten kan den dela sig lite, men den går snabt ihop om du vispar upp den igen. Servera till sommarens alla goda pajer!


Så, var helt ärlig, gör du egen vaniljvisp eller köper du den i affären?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Rabarbersmulpaj

Så blev det 13 maj i år igen och vi firar Linnéadagen. Förra året bjöd denna namnsdag på strålande sol och värme, idag har det mest regnat och tittar jag nu ut över gärdena så kan jag inte riktigt urskilja vart den gråa himlen slutar då den verkar nå ända ner till marken.
Men jag skall inte klaga, vi har avnjutit årets första rabarberpaj och precis som varje år var den delikat. Det är ju något speciellt med den allra första rabarbern, det är liksom ett löfte om att det kommer varmare och soligare dagar. Till pajen vispade jag i ordning en rårörd vaniljsås, det receptet får ni i morgon.

Förra året bjöd jag er på hallongrottor med choklad dagen till ära, nu som då skulle jag vilja bjuda hit er alla på namnsdagskaffe. Ta en bit paj, en kopp kaffe och slå er ner här vid matbordet så slår jag vad om att vi får en trevlig pratstund!

Rabarbersmulpaj:

ca 3 dl rabarber (får du inte ihop till allt, dryga ut med lite frysta jordgubbar)
1/2 dl socker

150 g kallt smör
1 1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl

Dela rabarbern i småbitar, lägg dem i en pajform och strö över sockret.
Skär det kalla smöret i småbitar, blanda i socker, vaniljsocker och mjöl. Nyp snabt ihop allt till en smulig massa. Fördela smuldegen över rabarbern, grädda i ca 20 minuter i 200 grader.

Har du ätit årets första rabarberpaj än?


Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

1
Kommentera

Tzatziki

 

 

 

När vi grillar älskar jag att ha många olika röror till, ju fler röror ju lyckligare blir jag!

Tzatziki är en välkänd och älskad röra som passar ypperligt till kyckling, kryddstarka kovar och annat gott du kan tänkas vilja lägga på grillen. Sist gjorde jag en liten upphottad variant med chilli, perfekt till maten eller varför inte som dipp till morötterna?

 

Tzatziki med chilli:

 

1/2 gurka

2 vitlöksklyftor

2 msk olja

3 dl trukisk yoghurt

salt & peppar

chilli

 

Dela gurkan och srapa ur fröna med en sked. Riv gurkan på den grova sidan av rivgärnet. Lägg den rivna gurkan i en skål och strö salt över. Låt stå och vattna ur i ca en timme. Krama sedan ur allt vatten.

Finhacka vitlöken och blanda den med olja, yoghurt, salt, peppar och chilli. Jag använde torkad hel chilli, men ta den chilli du har hemma eller tycker om. Tänk på att tzatzikin gärna kan stå en stund och dra åt sig alla smaker och att chillismaken då blir mer intensiv.

Blanda sist i den rivna gurkan och låt röran stå i kylen en stund innan den serveras.

Vilka röror serverar du helst när du grillar?

Bild:Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Smulpaj med bär

Igår kunde man tro att vi var på väg in i mitten av oktober, istället för ljuva maj. Regn, rusk och några få ynka plusgrader. Imorse däremot när jag vaknade var sovrummet fullt av underbart solljus och jag var tvungen att väcka Sebastian, bara för att tala om hur härligt väder det var ute. Han blev föga imponerad och muttrade något innan han vände sig om och somnade igen. Men jag hoppas solen fortsätter att skina på oss dagen lång!

Idag är det dags att prata radio igen, jag har planerat att baka smulpaj dagen till ära. Det är dags att tömma frysen på de bär som finns för att under sommaren kunna fylla på med jordgubbar, hallon, blåbär och allt annat gott!
Sen är det alltid bra att ha mumsiga pajrecept på lager inför sommarens alla fikastunder! Jag hoppas att till helgen kunna bjuda på årets första rabarberpaj, om vi får lite soliga dagar kommer rabarbern växa så det knakar!

Receptet återkommer jag med under dagen, men kom ihåg att lyssna kl 10.00-11.00 på P4 Västmanland!

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera