Cupcakes

Den här helgen har jag haft en datorfri helg, det var inte planerat men så blev fallet. Även om jag älskar det jag gör så blir det många timmar som spenderas framför datorn och att inte ens öppna datorn (ok, mailen har jag kollat via telefonen men det är allt!) har faktiskt varit ganska befriande, men jag har saknat att blogga så nu kunde jag inte hålla mig längre!

Söndagen till ära bjuder jag på lite cupcakes. Tanken var från början att dessa skulle bli chokladcupcakes med chokladfrosting. Som ni ser blev det inte riktig så, det blev vanilj- och halloncupcakes med cream cheesefrosting smaksatt med vit choklad. Massor med sommarkänsla och otroligt gott! Hallonen är lite syrliga och bryter perfekt av den söta frostingen.

Hallon och vaniljmuffins ca 14 st:

100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl vaniljyoghurt
2 dl frysta hallon

Vispa smör och socker mjukt, tillsätt äggen, ett i taget. Rör försiktigt i de torra ingredienserna, vänd i yoghurten och blanda väl. Ha sist i hallonen och fördela smeten i muffinsformar. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Låt svalna helt innan du spritsar frostingen över dem.

Cream Cheese med vit choklad:

60 g mjukt smör
200 g cream cheese
ca 2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g vit choklad

Vispa smör och cream cheese mjukt, rör i ca två dl av florsockret och allt vaniljsocker. Finhacka chokladen och smält den över vattenbad. Låt den svalna innan du sakta rör i den. Blanda till en jämn och tjock frosting, tillsätt mer florsocker om den käns för lös.

Vad har ni haft för er i helgen?

Bild & styling: Sebastian Niemi-Carlsson & Linneas Skafferi

0
Kommentera

Gryta

Jag måste säga att det är ett konsigt väder just nu, på förmidagarna strålar solen och det är ett helt underbart vårväder ute. Medan eftermiddagarna bjuder på regn i massor för att sedan klarna upp igen till kvällen. Jag förstår verkligen ingenting, men så är jag heller inte meteorolog utan matbloggerska!

När regnet verkligen öser ner och rinner längs fönsterrutorna, då blir jag alltid sugen på att göra en mustig gryta. Det var ju rktigt passande att jag bakde bröd igår, för vad är godare till en gryta full med underbara smaker än ett rykande färsk bröd?

Den här gången har jag brutit mot en av de regler jag har, nämligen att frukt är frukt och skall inte blandas med mat.  Kanske utvecklas mina smaker och sinnen ju mer jag håller på med mat, inte vet jag men denna gång kände jag hur gott det skulle vara att toppa grytan med ett syrligt äpple. Tillsammans med skivad selleri blev det en perfekt brytning mot den tunga grytan.


Gryta med äpple och selleri:

ca 500 g bitar av nöt
1 gul lök
3 vitlökslyftor
7 dl vatten
1 ekologisk buljongtärning
3 hela färska rödbetor
1 dl rödvin
1 dl grädde
1 nypa socker
salt & peppar
1 syrligt äpple
1 stjälk selleri

Bryn köttet i omgångar i en klick smör, finhacka lök och vitlök och stek dem tills löken blir mjuk. Lägg i grytbitarna och slå över vattnet och smula i buljongtärningen. Dela rödbetorna i bitar och lägg i dem, låt koka upp och koka under lock i minst 40 minuter, gärna längre.
Mot slutet av koktiden, tillsätt vin, grädde, socker, salt och peppar.

Skär äpplet i små bitar och sellerin i tunna skivor. Toppa den färdiga grytan med detta. Servera kokt bulgur eller ris till.

Nå vad säger ni, kan man blanda frukt och mat?

Bild:Sebastian Niemi-Carlsson

1
Kommentera

Valnötsbröd

 

 

Idag har jag bakat bröd och vet ni, det blev jättegott! Att baka matbröd är en hel vetenskap och det är då inte alla gånger man lyckas! Den här gången blev det inget surdegsbröd, utan ett helt vanligt bröd gjord på gammal hederlig jäst. Jag hade redan innan jag skulle till att baka bestämt mig för att ha hasselnötter i brödet, för jag var helt säker på att jag sett en påse med hasselnötskärnor i skafferilådan. Så var inte fallet, det fanns en påse men det var bara ynka 50 g kvar i den. Men har man bestämt sig för att baka bröd med nötter så har man, så jag kompletterade med 50 g valnötter och det blev kanongott! Degen räckte till två halvstora bröd som fick jäsa i korgar och 12 stycken runda bullar, perfekt till frukosten!

 

Hasselnöts- och valnötsbröd:

 

50 g jäst

3 dl vatten

2 dl turkisk yoghurt

75 g mjukt smör

1 ägg

50 g hasselnötter

50 g valnötter

2 tsk salt

ca 13 dl vetemjöl special

ca 2 tsk honung

 

Smula ner jästen i degskålen, slå över ljummet (37°C) vatten. Rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt yoghurt, smör, ägg och grovhackade nötter. Blanda väl. Arbeta in mjöl och salt, lite i taget på låg hastighet under ca fem minuter. Arbeta sedan degen kraftigt i ca 10 minuter. Ringla honungen över degen mot slutet.

 

Låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela degen i tre delar. Mjöla jäskorgarna väl och lägg i degbitarna, alternativt forma dem till runda bollar. Täck över med bakduk och låt dem jäsa i 1 timme. Värm ugnen till 250°C, stjälp upp bröden på en varm plåt klädd med bakplåtspapper, sänk värmen til 200 °C och grädda dem i ca 30 minuter, ca 15 minuter för de små bullarna som du kan pensla med uppvispat ägg. Spraya in vatten i ugnen tre gånger under gräddningstiden för att få en hård och fin skorpa.

 

Ät som frukostbröd, till soppor eller som vi gjorde idag, till en mustig gryta!

 

Bild Linneas Skafferi & Sebastian Niemi-Carlsson

 

0
Kommentera

Linnéas Trädgård


Jag trodde att jag hade blivit rabarberlös när vi flyttat till vårat nya hus, jag gick runt och spanade i trädgården men det såg ut som om jag var tvungen att införskaffa en planta själv, ett rött hus på landet är ju inte komplett utan sin rabarber. Men så en dag, precis när snön försvunnit fick jag se några illröda knoppar pressa sig upp ur jorden. Vilken lycka! Det visade sig lite senare att det finns ytterligare en stor planta med rabarber, så vi kommer inte bli utan rabarberpaj i sommar!
Efter denna upptäckt har jag nog gått ner till dessa knoppar varje dag för att följa kampen de för mot den motsträviga naturen, ett antal snöfall och minusgrader har de fått stå ut med. Men nu är de verkligen på gång. Är det inte ganska fantastiskt hur de på mindre än några månader kan gå från små intensivt röda knoppar till en planta med halvmetarlånga stjälkar och yviga blad? Jag blir lika förundrad varje år över vad naturen har för sig!
Den tredje maj hade min rabarber kommit så långt som ni ser på bilden, det står inte på förrän man kan skörda de första stjälkarna!

I veckan skall jag försöka få ihop ett litet växthus med hjälp av några gamla fönster till mina tomatplantor. Fröna har grott så fint och när som helst kommer de vilja ha större om sina rötter. Köksträdgården är fortfarande i planeringsstadiet med efter att ha konsulterat min far har jag nu bestämt mig för vart det skall vara.  Så nu väntar jag bara på en leverans av grus och så skall jag införskaffa pallkragar. Sen hoppas jag på varma nätter så det går att så de frön jag köpt hem!

Vi har dock ett litet problem, vår tomt är på en hel massa kvadratmeter och än har vi ingen gräsklippare. Så är det någon av er läsare där ute som har en åkgräsklippare till försäljning får ni gärna maila mig!

När jag senast frågade om ni läsare odlade något i år var ni en hel drös som låtit era gröna fingrar arbeta, nu undrar jag ju så klart hur det går för er!?

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Moussetårta

 

Idag fyller älskade Sebastian år, så i helgen har vi firat ordentligt. Valborgsmässoafton till ära bjöd vi våra kära vänner på kombinerad sista april- och födelsedagsmiddag. Alla åt och såg ut att trivas finfint! Maten blev verkligen kanongod och det blev inte ens en liten ynka köttbit kvar. Tack för att ni kom och förgyllde vår kväll!

Lördagen gick åt till att förbereda inför söndagens kalas med bullbak och annat som hör till. Igår kom de första gästerna vid 14-tiden och de sista åkte hem runt 21. Så idag är det inte utan att man känner sig lite trött, men vi skall fortsätta firandet ikväll med god mat och lite presentöppning.

Istället för en tratitionell tårta gjorde jag jordgubbsmoussetårta, jag tyckte det kändes somrigt och fräscht så här i början på maj. Jag är inte alls speciellt förtjust i den botten man ofta brukar göra till cheesecake och liknande med smält smör och digestivekex. Jag tycker faktiskt att det är ganska så tråkigt och smaklöst om jag skall vara ärlig. Så denna gång passade jag på att exprimentera lite, det blev gott men helt omöjligt att äta. Så jag lär vidareutveckla botten innan jag publicerar något recept, men jag åtterkommer!
Så skall ni göra denna tårta går det bra att köra på digestive och smält smör.

 

Moussetårta med jordgubbar ca 10 bitar:

 

500 g jordgubbar

1 dl socker

1 dl vatten

4 gelatinblad

1 citron

2 dl grädde

2 dl turkisk yoghurt

2 tsk vaniljsocker

 

Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Lägg jordgubbarna i en mixer och slå över den varma sockerlagen. Mixa till en slät purré. Ta av ca 1 dl jordgubbspuré och ställ åt sidan. Lägg gelatinbladen i blöt och vispa grädden tillsammans med yoghurten. Krama vattnet ur gelatinet, pressa saften från citronen i en kastrull och låt gelatinet smästa i citronsaften på svag värme. Låt detta svalna något innan du blandar ner det i grädden.

(Gör ev en kexbotten)

Vänd i jordgubbspurén i grädden och ha upp moussen i en form med löstagbar kant. Tag jordgubspurén du sparat och ringla den över moussen, gör fina mönster med hjälp av en kniv. Ställ in i frysen ca 4 timmar, låt tårtan tina i kylskåpet ca 2 timmar innan den skall serveras.

Hur firade du sista april?

Ni glömmer väl inte bort att kika in på www.matfeed.se? Det finns närmare 300 bilder och recept där nu, perfekt inspiration till veckans matlagning!

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera