ANNONS

Knäckig bärpaj

Knäckig bärpaj, vegansk paj, mjölkfri paj, smulpaj

Idag har jag bakat paj. Och inte vilken paj som helst utan det blev en knäckig bärpaj som är helt fri från mjölkprodukter. Tack vare Carlshamns växtbaserade margarin fick jag till en paj som inte någon skulle kunna gissa var vegansk och fri från både laktos och mjölkprotein. Den smakar bara helt fantastisk bärpaj.Knäckig bärpaj, vegansk paj, mjölkfri paj, smulpaj

Som ni kanske ser är det alltså Carlsamn Havssalt jag använt till min paj. För vill ni veta en hemlighet? Ska du baka mjölkproteinfritt/veganskt så är blir det godare att använda ett bordsmargarin. Speciellt den här nyheten som har en härlig sälta från havssalt.Knäckig bärpaj, vegansk paj, mjölkfri paj, smulpaj

Med flera dagar av solsken bakom oss är längtan efter sommar, sol och fika på altanen stor! Så jag kunde inte låta bli att baka en riktigt somrig paj. Med sådär härligt knäckigt skal som kontrast till de mjuka bären.

För att pajen inte ska brännas vid brukar jag låta den få en fin gyllene färg först och sedan täcka den med folie och låta pajen gräddas helt klart. Det brukar bli perfekt!

Knäckig bärpaj, vegansk paj, mjölkfri paj, smulpaj

Här hemma äter vi helt laktosfritt eftersom Axel inte tål laktos och för varje gång det kommer en ny produkt som både smakar bra och underlättar livet för alla som av en eller annan anledning inte äter mjölkprodukter blir jag så glad.
För oj så många produkter vi testat som inte alls håller måttet!

Margarinet innehåller rapsolja, vatten, kokos och sheafett, havssalt, morotsjuicekoncentrat, A-och D2-vitaminer.

Alltså inga konstigheter med långa namn eller märkliga sifferkombinationer. Bara helt växtbaserad, utan konserveringsmedel, tillsatser eller palmolja. Sånt gillar jag.

Självklart går Carlshamn havssalt precis lika bra att ha på smörgåsen som att baka med.

Knäckig bärpaj, vegansk paj, mjölkfri paj, smulpaj

Pajdegen bakar du direkt i kastrullen du smält margarinet i. Det blir alltså minimalt med disk efter denna paj. Så himla bra!

Linnéas knäckiga bärpaj:

200 g Carlshamn havssalt
1 1/2 dl rårörsocker
1 1/2 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 tsk vniljsocker

1 liter blandade blåbär, hallon och björnbär
1/2 dl rårörsocker
1 msk maizena

Mät upp 200 g Carlshamn havssalt och ha upp i en kastrull. Låt margarinet smälta helt. Tillsätt sockret och rör om väl. Blanda i mjöl, havregryn, bakpulver och maizena.

Ha upp 1 liter blandade bär i en ugnsfast form. Strö över socker och maizena. Klicka ut pajdegen över bären.
Baka pajen i 175°C i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Lägg över en bit ugnsfolie om pajen ser ut att få för mycket färg.

Servera en kula mjölkfri vaniljglass till den ljumma bärpajen.

 

37
Kommentera

Lättbakade vaniljrutor i långpanna

vaniljrutor, fika, baka i långpanna

Lättbakade vaniljrutor i långpanna. Här hemma är det numera en klassiker till födelsedagskalasen som jag nästan tror folk förväntar sig ska finnas där. Eller förväntar är kanske fel ord, räknar med?

Bakas med fördel någon dag i förväg så de får stå i kylen och stelna till sig.vaniljrutor, fika, baka i långpanna

Jag brukar alltid göra mina rutor med smak av enbart vanilj. Men så testade jag att röra ut lite lemon curd i vaniljkrämen. Åh så gott det blev. Så fort rabarbern behagar att kika upp ska jag nog testa att ha i bitar av syrlig rabarber. Kommer bli fantastiskt ihop med den söta och lena vaniljkrämen.
vaniljrutor, fika, baka i långpanna

Receptet har jag en gång i tiden för länge sedan rivit ur en tidning. Oklart från vilket. Så jag kan inte ta åt mig äran för just detta recept. Men jag rekommenderar er verkligen att baka dom!

Jag bakar dessa på laktosfria varianter och det funkar precis lika bra. Då använder jag vaniljkvarg, har inte hittat någon laktosfri kesella.

Vaniljrutor i långpanna:

500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk bakpulver
fyllning:
4 ägg
2 dl kesella vanilj (kvarg går också bra)
5 dl crème fraiche ca 34% (den fetare varianten)
3 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver

Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vanilj och bakpulver till en deg. Kör gärna allt i matberedaren eller maskin.
Klä en plåt (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper och tryck ut häften av degen i formen.
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen och häll ut den över bottnen. Smula över resterande deg över fyllningen. Grädda i 200°C i cirka 30 minuter. Låt kakan svalna helt och ställ sedan in i kylskåpet. Pudra florsocker över och skär i rutor.

Löjligt god och precis lika enkel att baka. Servera på kalas som en del av en kakbuffé eller tillsammans med lite färska bär som en dessert!

Nu önskar jag er en finfin dag!

25
Kommentera

Ugnsstekt kyckling med ratatouille

kyckling i ugn, ratatouille, kycklingfiléer, bröstfiléer

I veckan blev det ugnsstekt kyckling med ratatouille här hemma. Ja eller iallafall någon form av ratatouille.
Jag gjorde helt enkelt ett kylskåpsrens och kallar det för ratatouille, lite som när skolan döper om rester till ”kökets val”. Det låter helt enkelt bättre.

Gör gärna din ratatouille i god tid i förväg. Släng ihop alla grönsaker i en gryta och låt koka ett par timmar på kvällen. Då kan du snabbt slänga ihop den här middagen dagen därpå.

kyckling i ugn, ratatouille, kycklingfiléer, bröstfiléer

Att tillaga hela kycklingbröstfiléer är lite trixigt. Tills man lär sig hur man ska göra. Då finns det inget enklare. Din bästa kompis heter kökstermometer och ska alltid finnas nära till hands när du tillagar hela bitar kött. Hur ska man annars veta när det är klart?
9/10 gånger översteker jag kycklingen så den blir torr och tråkig. Jag tror alltid den behöver så mycket längre tid på sig än vad den faktiskt gör.

Men regeln är enkel:

-Ge kycklingfiléerna en fin yta på båda sidor genom att steka dom på hög värme i en stekpanna i lite smör eller olja. Krydda med valfri smaksättning.

-Stick i en kökstermometer i den tjockaste delen av kycklingen och sätt in i ugnen. Min stekpanna klarar ugnsvärme så jag ställer helt enkelt in hela stekpannan, vilket ger mindre disk.

-Tillaga kycklingen i ugnen tills den uppnår 70-72°C. KLART!

-Vilken värme kycklingen ska gå på beror hur lång tid du har på dig. Precis som med de flesta köttbitar föredrar kycklingen att tillagas under en längre tid på lägre värme.
Jag brukar köra mellan 150-200°C beroende på hur mycket tid jag har. Idag körde jag 200°C.
kyckling i ugn, ratatouille, kycklingfiléer, bröstfiléer

Hela familjen tyckte kycklingen blev helt fantastiskt saftig och god. En varm sommardag kan du tillaga den dagen innan och servera den kall. Hur gott som helst om den är rätt tillagad.

Till min ratatouille tog jag helt enkelt av de grönsaker som fanns hemma och behövde ätas upp. Aubergine, purjolök, morötter, krossade tomater, spenat och persilja gjorde jag på. Men du kan ha i zucchini, paprika, färska tomater- ja det som behöver ätas upp helt enkelt!

Eftersom min mage sällan tycker en hel portion pasta är en bra idé tog jag en liten skopa pasta och sen massor av ratatouille till min kyckling. SÅ GOTT!

Ugnsstekt kyckling med ratatouille:

ca 900 g kycklingbröstfiléer
olja/smör att steka i
örtsalt
lökpulver

2 auberginer
1/2 purjolök
3 vitlöksklyftor
olja att steka i
3 msk tomatpuré
2 dl rött vin
4 morötter
2 grönsaksbuljongtärningar
1 fp (ca 350g) krossade tomater
vatten
65 g färsk spenat
2 dl finhackad persilja
1 nypa strösocker
salt & svartpeppar

färsk pasta

Stek kycklingen på hög värme i en stekpanna. (Gärna en som tål ugnsvärme så blir det mindre disk!) Krydda med salt och lökpulver. Stick i en termometer i kycklingens tjockaste del. Ugnsstek tills innertemperaturen kommer upp i 70-72°C.
Jag tillagade kycklingen på 200°C, men har du gott om tid kan kycklingen tillagas på lägre värme också.

Skär auberginen i bitar, strimla purjolök, skala och finhacka vitlöken. Stek allt tills de börjar få fin färg i en gryta. Tillsätt tomatpuré och stek någon minut till.
Slå på vinet och låt allt koka på hög värme. Skär ner morötterna i bitar och ha i dom. Smula över buljongtärningarna och ha på krossade tomater. Blanda om och slå på lite vatten (jag tog ca 2 dl första omgången och spädde med mer vartefter det behövdes).
Låt koka så länge du har tid till. Men ge den minst 40 minuter. Späd med mer vatten under koktiden om det behövs.
Ha i den färska spenaten och persiljan. Smaka av med strösocker, salt och svartpeppar.

Servera tillsammans med kycklingen och nykokt pasta.
Jag kom på nu att jag även smulade på lite fetaost när vi åt. MUMSIGT!

13
Kommentera

Solskensbullar med vaniljkräm- nattjästa

solskensbullar, bullar med vaniljkräm, sockerbullar

Alltså på riktigt, finns det något finare än att bjuda på hembakade bullar till fika? När livet liksom snurrar lite fort känns det som höjden av lyx när någon tagit sig tiden att göra hembakade bullar. Kanelbullar är alltid ett säkert kort. Men ibland, till kalas eller så kan det vara kul att göra något annat. Som solskensbullar.

solskensbullar

En slät, sockrad bulle. Fylld med vaniljkräm. Eller äppelmos om man gillar det? Testade även att fylla dom med kolasås. Gott, men inte lika gott som vaniljkräm var familjens utlåtande.

Här skiner solen med sån kraft att jag tror våren kommer att explodera. På bara 3 dagar har både blåsippor, tussilago och vitsippor slagit ut här. Och jag har fått ett rejält myggbett under ena foten. Hej vår!solskensbullar, bullar med vaniljkräm, sockerbullar

Bullarna kalljäser jag över natten på ett svalt ställe. Bäst då är att lägga degen en burk med lock. Ställ gärna något tungt på locket ifall det är rejält med jäskraft i jästen. Att torka översvämmad deg som pyst över är sådär roligt. Talar av egen erfarenhet här.

Till en deg du gör på kall degvätska och som får jäsa i 12 eller så timmar sådär räcker det gott och väl med en jästbit stor som en lite större ärta ungefär. Ta gärna en ekologisk jäst.

De bullar du inte ska servera direkt fryser jag in utan att pensla och doppa i socker.
Tina bullarna och pensla dom sen med smör och doppa i socker innan servering.

Det blir mycket godare att göra egen vaniljkräm. MEN jag vet hur det är. Ibland orkar man bara inte. Då funkar det fint med marsansåspulver du blandar med kall mjölk. Jag brukar pimpa min genom att byta ut lite av mjölken mot grädde och ha i extra vanilj.

Mina bullar brukar jag spritsa på lite extra vaniljkräm. För att det blir gott. Och för att det blir himla fint tycker jag. Men inget man måste göra.

Nattjästa solskensbullar man vaniljkräm ca 24 st:

5 dl mjölk
6 g jäst
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
150 g mjukt smör
ev 1 tsk nymortlad kardemumma
ca 12-13 dl vetemjöl
1 tsk salt

1 ägg till pensling

vaniljkräm

50 g smält smör
2 dl strösocker

Häll upp mjölken i en bunke. Smula i jästen och ha i sockret. Rör om tills all jäst har lösts upp. Ha i ägget. Klicka i smöret och eventuellt kardemumma.
Tillsätt ca 10 dl av mjölet och saltet. Arbeta degen i maskin i 5-7 minuter. Tillsätt mer mjöl efter hand om degen känns för kladdig. Degen ska fortfarande vara lite kladdig, men inte för lös.

Ha upp i en rymlig bunke där degen har plats att jäsa upp. Sätt på locket och ställ på en sval plats och låt jäsa i ca 12-15 timmar eller så.
Ha upp på mjölat bakbord. Dela den i ca 24 bitar och rulla till släta bullar. Täck över bullarna och låt jäsa i cirka 30 minuter.
Gör sedan en fördjupning i varje bulle och spritsa i vaniljkräm. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna med ägget. Undvik vaniljkrämen.
Grädda i 225 °C i cirka 10-12 minuter.

Låt bullarna svalna och pensla dom sedan med smält smör och doppa i strösocker. Sprita gärna dit en klick vaniljkräm precis så det sticker upp lite. Det blir extra fint!

10
Kommentera

Kyckling satay med jordnötssås

kycklingspett med jordnötssås

Kyckling satay med jordnötssås, hur många gånger har man inte beställt in det liksom? Det är en av mina favoriträtter pga älskar jordnötssmör.

Nu är mina språkkunskaper inte dom allra bästa, men jag tror att vi på svenska helt enkelt skulle kunna säga kycklingspett med jordnötssås. Då just ordet satay grillat kött/kyckling på spett.

kycklingspett med jordnötssås

Kycklingspett med jordnötssås är en perfekt middag att tillaga oavsett om det är vardag eller helg. Lägg kycklingen i marinad redan kvällen innan, så fixar du middagen på ett litet kick.

Jag gjorde en härlig gurksallad som jag serverade till. Man kan tro att det är som svensk inlagd gurka med chili. Men det här är något helt annat. Den ska inte göras i lång tid i förväg för att stå och dra. Lagen ska hällas på gurkan precis innan servering.
Sen är det valfritt om man vill ha nudlar eller ris. kycklingspett med jordnötssås

Jordnötssåsen kan du servera både kall och varm. Men jag föredrar när den är lite ljummen. Rumstempererad kanske är ordet.
Jag provade att köra den i micron dagen efter. Det blev inte alls bra. Kanske beror det på att jag är helt värdelös på att hantera mikrovågsugnar. Jag vrider alltid på för lång och hög värme. Om man värmde på den lite mer försiktigt skulle det kanske gå bättre. För mig blev det mest en tjock klump..

Kyckling satay med jordnötssås:

ca 700 g kyckling
1/2 tsk torkad ingefära
1 tsk gurkmeja
2 msk kokossocker (eller brun farin)
1 msk soja
2 msk olja
2 msk fisksås
2 vitlöksklyftor
1 salladslök
1 citrongräs

Skär kycklingen i strimlor. Blanda ingefära, gurkmeja, socker, soja, olja och fisksås.
Skala och finhacka vitlök, salladslök och citrongräs. Rör ner det i marinaden och lägg i kycklingen. Låt marinera, gärna över natten.

Trä sedan upp kycklingen på spett och tillaga i ugn eller på grill.
Sätt ugnen på 225°C och använd grillfunktionen. Lägg alla kycklingspett på gallret och sätt in en plåt under med folie. Plåten under fångar upp all eventuell marinad som droppar av och folien gör att du slipper diska plåten.
Stek i cirka 15 minuter i ugn eller tills kycklingen är klar.

sås:

1 salladslök
1 vitlöksklyfta
2 tsk röd currypasta
1 msk kokossocker
2 dl osötat jordnötssmör med bitar
400 ml kokosmjölk
1 msk soja
1 lime (skal och saft)
salt
ev vatten
ev chiliflakes
jordnötter

Skala och finhacka salladslök och vitlök. Stek mjukt på medelvärme i en kastrull. Tillsätt röd currypasta och kokossocker. Ha i jordnötssmöret och låt det smälta. Rör i kokosgrädde, soja, saft och skal från 1 lime. Mixa allt helt slätt. Låt sedan såsen sjuda ihop i cirka 5 minuter på låg värme.
Smaka av med salt. Späd eventuellt med lite vatten om såsen känns för tjock.

Jag brukar hacka lite saltade jordnötter och blanda i för texturens skull. Vill du ha mer hetta i kan du strö över lite chiliflakes.

Asiatisk gurksallad:

1 dl socker
1 dl vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 tsk salt

1 hel gurka
1 salladslök
chiliflakes eller färsk chili

Blanda samman socker, vinäger, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och rör tills allt socker lösts upp. Ställ åt sidan och låt svalna
Skiva gurkan, inte för tunt. Finhacka salladslöken.
Häll lagen över gurkan, lök och chili. Gurkan ska inte täckas av lagen utan bara få smak av den. Tillsätt ev mer salt om det behövs. Servera gurksalladen direkt. Spar den lag som blir över och gör ny gurksallad av vid tillfälle.

23
Kommentera