5 sommarrecept att baka till skolavslutningen

 

Jordgubbstarta jordgubbstårta med rabarber

Juni och skolavslutningstider. Tid för en fika på stan eller hemma. Kanske läge att baka något gott? Jag tipsar idag om 5 sommarrecept att baka till skolavslutningen. Som min jordgubbstårta med rabarber. Orkar du inte göra egna bottnar? Nej men köp färdiga på närmaste mataffär. Det går hur bra som helst!Fylldrulltarta 4

Känns tårta för övermäktigt att baka? Eller är dina barn som mina, inte så förtjusta i just tårta? Då är rulltårta ett himla bra alternativ! Den här är fylld med både vaniljkräm och hallon. Som en tårta med andra ord, men lite mindre mäktig. Den gjorde succé här hemma.
Marängtårta med daim

Ok jag ljög. Mina barn älskar tårta. Om det är marängtårta! Då går det minsann hem kan jag säga. Förra året tappade jag räkningen på antalet marängtårtor jag bakade till avslutningar, midsommar, kalas och bara för att det var sååå himla gott. Marängtårta med daim slänger du ihop på ungefär 15 minuter. KärleksmumsrulltårtaEn annan favorit här hemma är kärleksmumsrulltåra. Ett måste att testa om ni inte redan gjort det! Så enkel och så god!Kolakakor med strössel kalassnittar

Axel skulle ha något litet fika med sig till skolan igår. Då passade jag på att baka en hel plåt kalassnittar som han fick ta med att bjuda på. Lättbakat så det förslår men sååå gott. Det finns en liten hemlig ingrediens i dessa som gör de extra goda. Recept hittar du här!

9
Kommentera

Grillade eller ugnsbakade bananer

bananer i ugn, bananer på grillen, grillade bananer, bananer med choklad

Händer det hos er också, att under en period tar bananerna slut snabbare än du hinner handla hem. För att sedan helt plötsligt samlas på hög och bli bruna. Och jag vet inte hur det är hos er, men här är det ingen som kan tänka sig att ta med en brun banan till skolan. Man kan frysa in och ha i smoothie/nice cream, man kan göra bananbröd. Men man kan också göra grillade eller ugnsbakade bananer av dom.bananer i ugn, bananer på grillen, grillade bananer, bananer med choklad

Fyllda med allt gott man kan tänka sig. På min lista toppar jordnötssmör och mörk choklad. Gärna med mintsmak.
Barnen tyckte nutella och mjölkchoklad med någon god smak- kanske apelsin lät lockande.

Hade jag haft jordnötter hemma skulle jag toppat med det innan jag körde in dom i ugnen. Men det fanns bara flagad mandel. Det gick fint det med. Jag gillar att tillföra något knaprigt mot allt det söta och mjuka. Kontraster.
bananer i ugn, bananer på grillen, grillade bananer, bananer med choklad

Den grillade eller ugnsbakade bananen toppar du sedan med det du föredrar: glass, vaniljkvarg, lite vispad grädde/kokosgrädde eller kanske vaniljsås. Ja men ni fattar grejen. Något sött och gott helt enkelt.

Jag bakade mina i ugnen. Ska ni lägga dom på grillen föreslår jag att ni lindar in dom i lite folie. Och sedan låter bananerna ligga på eftervärme tills de mjuknat helt och chokladen smällt.

Ett perfekt sätt att ta tillvara på en frukt som man annars kan rynka på näsan åt.

Grillade eller ugnsbakade bananer:

bananer
nutella eller jordnötssmör
choklad av valfri sort (mörk, vit, dumle, center, med smak, utan smak-välj det du gillar)
nötter/mandlar
glass, grädde
Skär ett snitt på ovansidan av bananen, tryck till ändarna så att bananen öppnar sig. Är den inte tillräckligt mogen kan du peta upp så du får en skåra med en sked. Fyll bananen med jordnötssmör/nutella och bitar med choklad.
Toppa med hackade nötter/mandlar.

I ugnen: Värm ugnen till 200°C. Ställ de fyllda bananerna i en ugnsfast form. Baka i ugnen i cirka 10 minuter eller tills skalet svartnat helt och chokladen smält.

På grillen: Linda in de fyllda bananerna i folie och ställ på grillens eftervärme. Låt ligga på grillen tills de är helt mjuka. Detta beror på hur varm grill du har.

Servera med glass, grädde eller vad du helst föredrar.

7
Kommentera

Varm ostdipp med mozzarella och ugnsrostade tomater

bakad mozzarella, bakad ost, ost i ugn

Framför oss ligger ljumma kvällar på altanen. Mat på grillen och bubbel i glaset.
Kanske vill man ha något gott att äta innan själva middagen serveras? Jag gillar att istället för regelrätt förrätt servera någon form av plockmat. Som varm mozzarella med ugnsrostade tomater.
En ostdipp av 3 sorters ost som du garanterat kommer vilja göra om och om igen!

bakad mozzarella, bakad ost, ost i ugn

Att jag valt att ha 3 olika ostar är för att dom har 3 helt olika egenskaper.
Mozzarella som smälter blir trådigt och krämigt.
Färskost ger fyllighet och parmesan ger god smak. En perfekt kombination alltså.

Idag har vi +13 grader, regn och lite blåst här. Lite härligare försommarväder hade man ju kunnat önska sig tycker jag.
Men idag var mannen som läser av fukten i vårt fuktskade badrum här och nu är allt ok igen!! Efter 14 v med avfuktare och värmefläkt 😅 ÄNTLIGEN! Så skönt. Nu hoppas vi bara på att snickarna kan kolla loss snabbt och bygga upp toan igen.bakad mozzarella, bakad ost, ost i ugn

Den här dippen passar som sagt fint att servera innan maten, eller som en del av en buffé. Den är såklart allra godast att äta helt nygjord och varm!

Varm mozzarella med ugnsrostade tomater:
200 g små tomater
1 röd lök
flingsalt

200 g färskost
300 g mozzarella
100 g parmesan
2 tsk torkad oregano
1 knippe färsk basilika
2 tsk örtsalt

jordgubbar
färsk basilika
crostini

Dela tomater, skala och skiva löken. Lägg ut på en plåt och strö över salt. Ugnsbaka i 200°C cirka 20 minuter.

Riv mozzarella och parmesan, blanda med färskost, oregano, finhackad basilika och salt. Ha upp i en ugnsfast form. Gratinera i 200 °C i cirka 20 minuter. Tag ut, lägg på tomter och lök. Gratinera i ytterligare 10 minuter.
Toppa med skivade jordgubbar o h färsk basilika, servera med crostini.

 

14
Kommentera

7 goda recept att baka till mors dag

Croissant

Till helgen är det mors dag och vad passar då bättre än att bjuda lilla mamma på något riktigt gott? Alternativt skicka länken till detta inlägg till något av dina barn med en liten hint om vad som skulle vara trevligt att bli bjuden på.

Som tillexempel croissanter med dumle. Enklare än så har blir nästan inte bakningen då du kan använda färdig smördeg. Vill du inte fylla med dumle- fyll med något annat. Gott blir det iaf!

Knäckig bärpaj, vegansk paj, mjölkfri paj, smulpaj

Det här är vårens absolut godaste bärpaj! Den här varianten är mjölkfri (tips,tips,tips!) men går såklart lika bra att baka på vanligt smör.

ananaspaj, påskpaj, påskdessert, påskfika

En klassisk ananaspaj blir alltid uppskattad. Här har jag tagit den en nivå till genom att toppa den med bränd maräng. Visst blir det fint?

rabarmuffins, muffins, rabarber, havregryn

Top 10 godaste sakerna jag vet: rabarbermuffins med havregrynssmul. Älskad av alla som testat så gör det du med!

 

mjuk kaka med björnbär, björnbärskaka, kaka i långpanna

Segmjuk björnbärskaka. Det här mina vänner. Det är magi. Så gott. Och så enkelt att baka. Gör mamma glad. Baka den här!
Pannacotta med rabarber och vit chokladVill du imponera på mamma med något lite tjusigt? Gör min rabarber och vit chokladpannacotta! Visst blir det snyggt med de olika färgerna? Hur du får till dom enkelt hittar du tips på här!

äppelkaka, äpplen, fika, baka

Ragnhilds äppelkaka. Vill du satsa på ett basic, enkelt men garanterat vinnande recept till mors dag. Baka Ragnhilds äppelkaka. En kaka min mans gammelmormor bakade på sin tid. Kanske till en mors dag någon gång? Vem vet?

Med hopp om en fin helg!

11
Kommentera

Så här lyckas du med stekt kycklingfilé-varje gång!

stekt kyckling, kycklingfilé, steka

Som rubriken utlovar-Så här lyckas du med stekt kycklingfilé-varje gång!

Hand upp alla som någon gång lyckats tillaga en kycklingfilé som blir torr och tråkig? Japp, som jag trodde, ett hav av händer där ute. Jag ställer mig också till skaran som tillslut gett upp och helt enkelt tillagar andra kycklingdetaljer för den där torra bröstfilén vill ju ingen ändå äta.

stekt kyckling, kycklingfilé, steka

Men ibland är den där kycklingfilén himla bra att ha. Som när man ska laga mat till många, kanske på en helg när det ska se lite fint ut, eller ja bara för att man just är sugen på en bröstfilé. Och inget annat.stekt kyckling, kycklingfilé, steka

Idag är barnen hemma på studiedag och sedan väntar ledigt för kristihimelsfärd, så det blev en kortvecka för barnen. Konstaterade sen att det endast är 2 (tvåååååå!!!!!) veckor kvar till sommarlov varav den ena veckan är kortvecka även den då nationaldagen ligger på en måndag i år.
Tur sommarfritids finns i någon vecka för Isac och att Axel klarar sig själv i det mesta. Men ändå. 2 veckor. Får samma panik varje maj när jag inser att terminen strax är slut..stekt kyckling, kycklingfilé, steka

Men åter till kycklingen. Den här blir otroligt saftig och god. Kan tillagas på spisen och i ugnen eller på grillen. Vilket som och resultatet kommer bli ⭐️!

Kycklingfiléerna kan tillagas och sparas i kylen i ca 5 dagar. Perfekt att göra en stor omgång av i sommar och sedan ha till sallader och i wraps. Min bästa lättlagade sommarmat!

Hur du kryddar din kycklingfilé beror ju lite på vad du ska ha den till. Jag tycker lökpulver, örtsalt och citron är en otroligt fin bas. Det funkar till det mesta. Här har jag även haft på lite tabasco-srirachasås för lite mer smak och sting. GOTT!

Perfekt stekt kycklingfilé:

900 g kycklingbröstfilé
2 tsk örtsalt/flingsalt
1 msk lökpulver
3 msk citronolja
tabasco-srirachasås efter smak

Lägg kycklingen i en ugnsfast form och krydda kycklingen på båda sidor.

Hetta upp en stekpanna med lite olja i och stek kycklingen i omgångar tills den fått en fin stekyta på båda sidor.
Lägg tillbaka i samma form som du kryddade kycklingen i.

Tag fram en kökstermometer och stick den i kycklingfiléns tjockaste del.
Sätt in formen med kyckling i ugnen i ca 200°C.
Jag brukar ta ut kycklingen ur ugnen när den har kommit upp i 65-66°C, sedan eftersteker den och brukar hamna runt strax under 70°C vilket jag tycker är perfekt.
På många sidor står det att kycklingbröst är genomstekt vid 70-72°C. Men då upplever det jag som att man får en torr bit kyckling. Tag ut den lite tidigare och låt eftersteka. Så blir den perfekt saftig och god!

Självklart kan du tillaga detta på grillen. Låt kycklingen få fin färg på direkt värme (över glöden) lägg den sedan att steka klart på indirekt värme (bredvid glöden) tills du kommer upp i en innertemperatur på 65-66 grader.

Jag lovar dig en perfekt tillagad bit kycklingbröst om du gör så här. Och du kommer inte vilja laga det på annat vis i framtiden heller!

 

13
Kommentera