Dags att grilla!

I morgon fredag är det valborgsmässoafton och jag kan tänka mig att många av er läsare skall tända grillen och laga lite god mat till era nära och kära.
Jag har en stor bit fläskkare i kylskåpet som jag skall skära i skivor och sedan marinera med smält smör, vitlök, ingefära, soya och massor med svartpeppar. Detta penslas på köttet och sen får det ligga och dra ett par timmar innan det är dags att tända grillen. Köttet blir fasligt gott!

Jag älskar mat som går att förbereda, så man slipper stå där med panik i blicken när gästerna kommer och potatisgratängen är långt ifrån klar. Därför tänker jag  göra i ordning den här gratängen (som för övrigt är den godaste jag någonsin ätit!) under förmiddagen och sen ställa in den i ugnen under folié när grillen tänds, då vet jag att den garanterat är klar och varm tills det är dags att äta!

Ett annat riktigt bra allternativ är att servera portionspaket med potatis till sina gäster, antingen gör du i ordning dem i förväg, eller så låter du gästerna själva bestämma vad de vill smaksätta potatisen med.

Vill man grilla kyckling tycker jag att du skall köpa en olika kycklingdelar, klubborna, låren och vingarna har ofta ett mycket lägre kilopris och blir godare att grilla än filéerna. Det är perfekt om du skall grilla till många. Lägg dem i den här marinaden och middagen blir en given succé!

Här hemma äter vi ganska ofta hamburgare under grillsäsongen, här är två varianter med mozzarella (hamburgare och mozzarella måste vara som gjorda för varandra!) och här ett recept på hamburgerbröd.

Sen kan jag inte låta bli att rekomendera Per Morbergs senaste bok som jag tidigare skrivit om. Jag har bläddrat fram och tillbaka i den så många gånger nu och fler lär det bli. Där hittar man massor av inspiration till att variera sommarens grillning.


Så, vad skall ni äta denna sista april?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Ny bok och två kalas

Vet ni, i sommar skall jag få skriva en ny bok. Jag och bästa fotografen Katja var på möte hos Bonnier Fakta under gårdagen och går allt enligt planerna börjar vi plåta boken i sommar. Helt underbart. Vad den handlar om, det kommer jag berätta senare.. Men som ni säkert förstår kommer den innehålla en del sötsaker.

Efter det lyckade mötet gick vi på 30 års kalas, tidningen Gourmet fyller nämligen 30 år i år och de firades ordentligt på Berns. Härligt sällskap, champagne, sushi och en hel buffé med sötsaker bjöds det på och jag hade riktigt trevligt!

Idag planerar jag inför den kommande helgen, i morgon är det ju sista april med tillhörande grillning med goda vänner och på söndag skall vi ha kalas för älskade Sebastian som fyller år.  Men till ikväll tänkte jag försöka få ihop ett litet grillspecial här på bloggen, perfekt till den stundande helgen!

Bild: Jubileumsomslaget av Gourmet

0
Kommentera

Kungligt gott!

Det har väl inte undgått någon i vårt avlånga land att det skall bli bröllop i sommar. Tyvärr är det inte mitt, men vi fick ändå ta del av en liten, liten bit av firandet. För ett par veckor sedan dök det upp choklad förpackad i riktigt tilltalande lådor och förpackningar från Cloetta. De är en av de 17 företag som tagit fram produkter till ”Den Officiella Bröllopsserien”.

Även om vi här hemma har lovat att inte äta godis i veckorna kan man ju bara inte låta bli att smaka på dessa godsaker, speciellt eftersom jag genast föll för de urtjusiga askarna. Så chokladkakan med hasselnötter är visst uppäten och asken med pralliner som ni ser på bilden ovan börjar så sakta tömmas även den..

Och jag måste säga, att om man ser bortom de fina askarna, prinsessan och hennes prins, så är faktiskt chokladen riktigt god, i alla fall de vi hunnit med att testa.


Nu undrar jag vad ni tycker om att företag tar fram speciella produkter till Viktorias bröllop, hiss eller diss?

Bild:www.cloetta.se

0
Kommentera

Gudruntårta

Här på bloggen har det varit lugnt under helgen, i förra veckan sprang jag på en bacill som däckade mig totalt ett par dagar. Sen trodde jag nog att jag var piggare än vad jag egentligen var under helgen, så tyvärr fanns det inte riktigt ork till något bloggande när det väl blev lugnt en stund. Idag känner jag mig lite febrig och dåsig, istället för pigg och utvilad som jag borde.

Men innan jag drog på mig denna envisa förkylning bakade jag tårtor till morfar som fyllde år. I vår familj säger vi Gudruntårta, men Herrgårdstårta, Pinocciotårta eller Brittatårta är nog mer kända namn på denna tårta.
En riktig klassiker som man lätt kan variera efter säsongens bär. Jag hade en stor burk med hemgjord blåbärssylt i kylen så tillsammans med frysta blåbär, hallon och grädde fick det bli fyllningen denna gång.


Kanske en tårta att bjuda mamma på? Mors dag närmar sig med stormsteg!

Det börjar fyllas på med färska jordgubbar i matbutiken, än ser vi inte de svenska gubbarna men jag kunde inte låta bli att köpa med en förpackning hem. Perfekt att ha till tårtan för lite mer sommrig känsla!

1 rund (tvåbottnar) Gudruntårta:

200 g mjukt smör
2 dl strösocker
5 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk

maräng:
5 äggvitor
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

3 dl grädde
ca 1 dl sylt
2 dl hallon & blåbär

Vispa smör och socker mjukt, blanda i äggulorna, en i taget. Rör växelvis i mjöl, bakpulver och mjölk.
Klipp ut två rundlar i bakplåtspapper och klä två formar med löstagbar kant med dem. Fördela smeten jämnt i de två formarna.
Vispa äggvitorna med hälften av sockret vitt och hårt, tillsätt resterande socker och vaniljsocker mot slutet. Bred marängen över smeten i formarna och grädda i 180 grader i ca 30-40 minuter i nedre delen av ugnen.

Låt bottnarna svalna innan du brer sylt, vispad grädde och bär över den ena. Lägg på nästa botten och dekorera gärna med gröna blad eller färska bär.

Gör ni denna tårta hemma? Vad heter den hos er?


Bild Sebastian Niemi-Carlsson
& Linnéas skafferi

1
Kommentera

Pasta med kräftor

Idag bjuder jag på en snabb och enkel pastarätt. Jag hade en burk med kräftstjärtar i lag i kylen som blev grunden i denna rätt, sen tillsatte jag lite vitlök, champinjoner, tomater och basilika, det var allt som behövdes. Ja och så en massa pasta förståss!

Pasta med kräftstjärtar:

2 portioner pasta
5 stora färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
10 körsbärstomater
1 ask kräftstjärtar i lag
1/2 kruka basilika
salt & peppar

Undertiden du kokar pastan, skär champinjonerna i skivor och stek dem i en klick smör.
Finhacka vitlöken och låt den steka med när svampen börjat få färg.
Dela tomaterna i halvor och häll av lagen från kräftorna, ha i tomater och kräftor i stekpannan och låt dem snabbt bli genomvarma. Ha i pastan, salt, peppar och finhackad basilika, rör om väl, ringla över lite olivolja och servera genast!

Fler härliga pastarätter hittar ni här!

Bild: Sebastian

0
Kommentera