Äntligen verkar det som om jag arbetat fram ett riktigt bra recept på chokladmuffins. Mina brukar bli helt ok, men aldrig riktigt perfekta men den här gången blev de goda i smaken, saftiga och höga. Lycka!
Jag provade även ny sorts frosting som jag inte gjort tidigare, jag har länge gått och funderat på om man inte skulle kunna peta in lite mascarpone i frostingen, det går ju bra att använda philadelphiaost som också är en färskost. Så jag provade mig fram och hittade tillslut en variant som passade mina smaklökar. Jag skall dock säga att allra bäst blir det om du vispar mascarponen mjuk med elvisp och inte för hand. Jag har provad båda och när jag vispade för hand blev det lite klumpigt och inte så slätt som med elvispen.
Choklad & mascarponecupcakes
3 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk kakao
100 g 70% choklad
50 g smör
4 msk kaffe
3 msk mjölk
Vispa ägg och socker riktigt fluffigt, vänd i vaniljsocker, bakpulver, vetemjöl och kakao med en slickepott. Smält chokladen och smöret i en kastrull, slå i kaffe och mjölk, blanda i detta och rör till en jämn smet.
Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt, fyll formarna till 3/4 och grädda i 180 grader i 15-20 minuter.
Mascarponekräm:
3 dl grädde
250 g mascarpone
1/2 dl florsocker
Vispa grädden hårt. Blanda mascarpone med florsockret och rör det mjukt, gärna med elvisp. Blanda sedan samman osten med grädden och vispa till en jämn kräm. Spritsa eller bred krämen på dina cupcakes. Pudra kakao över.
Vilken är din favoritfrosting på cupcakes?
Cupcakes
It seems that i finally worked out a really good recipe for chocolate cupcakes! They were so moist and had a really nice chocolate flavor. I also tried a new frosting recipe with mascarpone. And, it’s a keeper!
Mascarpone & chocolate cupcakes
3 eggs
1 1/4 cup sugar
2 teaspoons vanilla sugar
2 teaspoons baking powder
1 cup flour
2 tablespoons cocoa powder
4 oz dark chocolate
1/2 stick butter
4 tablespoons coffee
3 tablespoons milk
Beat eggs and sugar light and fluffy. In a medium bowl, stiff together vanilla sugar, baking powder, flour and cocoa. Add the dry ingredients carefully with a spatula. Melt the butter an chocolate in a pan, add the coffee and milk. Let it cool for a bit before you stir it in the batter.
Preheat the oven to 356 degrees F. Line a 12-cup standard muffin tin with paper liners.
Pour batter into cups, filling each 3/4 full and bake for 15-20 minutes.
Mascarpone frosting:
1 1/4 cup heavy cream
8 oz mascarpone
1/4 cup of powdered sugar
Whip the cream, mix the mascarpone and the sugar with an electric mixer. Blend together the whipped cream and mascarpone to a smooth frosting.
Transfer frosting to a large pastery bag fitted with a pastry tip. Pipe the frosting even on the cupcake. Dust some cocoa over the cupcakes.
What’s your favorite frosting recipe?
Bild:Linnéas Skafferi