Choklad & Mascarponecupcakes

 

Äntligen verkar det som om jag arbetat fram ett riktigt bra recept på chokladmuffins. Mina brukar bli helt ok, men aldrig riktigt perfekta men den här gången blev de goda i smaken, saftiga och höga. Lycka!

 

Jag provade även ny sorts frosting som jag inte gjort tidigare, jag har länge gått och funderat på om man inte skulle kunna peta in lite mascarpone i frostingen, det går ju bra att använda philadelphiaost som också är en färskost. Så jag provade mig fram och hittade tillslut en variant som passade mina smaklökar. Jag skall dock säga att allra bäst blir det om du vispar mascarponen mjuk med elvisp och inte för hand. Jag har provad båda och när jag vispade för hand blev det lite klumpigt och inte så slätt som med elvispen.

 

Choklad & mascarponecupcakes

3 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk kakao
100 g 70% choklad
50 g smör
4 msk kaffe
3 msk mjölk

Vispa ägg och socker riktigt fluffigt, vänd i vaniljsocker, bakpulver, vetemjöl och kakao med en slickepott. Smält chokladen och smöret i en kastrull, slå i kaffe och mjölk, blanda i detta och rör till en jämn smet.

Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt, fyll formarna till 3/4 och grädda i 180 grader i 15-20 minuter.

Mascarponekräm:

3 dl grädde
250 g mascarpone
1/2 dl florsocker

Vispa grädden hårt. Blanda mascarpone med florsockret och rör det mjukt, gärna med elvisp. Blanda sedan samman osten med grädden och vispa till en jämn kräm. Spritsa eller bred krämen på dina cupcakes. Pudra kakao över.

 

Vilken är din favoritfrosting på cupcakes?

Cupcakes

It seems that i finally worked out a really good recipe for chocolate cupcakes! They were so moist and had a really nice chocolate flavor.  I also tried a new frosting recipe with mascarpone. And, it’s a keeper!

Mascarpone & chocolate cupcakes

3 eggs
1 1/4 cup sugar
2 teaspoons vanilla sugar
2 teaspoons baking powder
1 cup flour
2 tablespoons cocoa powder
4 oz dark chocolate
1/2 stick butter
4 tablespoons coffee
3 tablespoons milk

Beat eggs and sugar light and fluffy. In a medium bowl, stiff together vanilla sugar, baking powder, flour and cocoa. Add the dry ingredients carefully with a spatula. Melt the butter an chocolate in a pan, add the coffee and milk.  Let it cool for a bit before you stir it in the batter.

Preheat the oven to 356 degrees F. Line a 12-cup standard muffin tin with paper liners.
Pour batter into cups, filling each 3/4 full and bake for 15-20 minutes.

Mascarpone frosting:

1 1/4 cup heavy cream
8 oz mascarpone
1/4 cup of powdered sugar

Whip the cream, mix the mascarpone and the sugar with an electric mixer. Blend together the whipped cream and mascarpone to a smooth frosting.
Transfer frosting to a large pastery bag fitted with a pastry tip. Pipe the frosting even on the cupcake. Dust some cocoa over the cupcakes.

What’s your favorite frosting recipe?

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Hel kyckling, igen

Hur underbart är det inte att vi snart är inne i maj månad? Utan att man riktigt kan förstå hur, har den värsta varga-vintern på länge gått och blivit vår. Även om det är aningens tidigt att få njuta av våra svenska vårprimörer så börjar matbutikerna fylla på hyllorna med sparris, rädisor och jordgubbar från breddgrader där de har det lite varmare än vi här i norr. Jag blir lycklig bara av att se alla dessa färger och former.
För att göra matlagningen lite roligare försöker jag alltid se till att ha färska örter, citron och några olika sorters lök hemma. Med det kommer man långt!

Idag när jag var in på ICA för att handla till en tårta jag skall göra i veckan såg jag att de hade färsk kyckling på extrapris, perfekt middagsmat tänkte jag!
Kycklingen jag köpte vägde 1.2 kg och kostade mig 32 kronor, helt klart överkomligt!

I vanliga fall brukar jag lägga energin på att täcka kycklingen med så mycket gott jag förmår, idag gjorde jag tvärt om och fyllde kycklingen med godsaker. I går fick jag ett par skivor bacon över så de hackade jag ner i småbitar, tillsammans med färska örter och citron fick de bli fyllningen till denna kyckling.
När kycklingen nästan var klar i ugnen slog jag i ett par deciliter vatten i formen, på skyn som blev kan jag nu göra världens godaste sås!

Färsk kyckling i ugn:

1.2 kg hel, färsk kyckling
ca 5 skivor bacon
1 citron
färska örter
salt & peppar

Skölj av kycklingen och torka den torr med lite hushållspapper. Finhacka bacon och färska örter. Dela citronen och skär den ena halvan i mindra bitar. Fyll kycklingen med detta. Pressa den andra halvan med citron över kycklingen, krydda med finhackade färska örter, salt och peppar.
Lägg kycklingen i en ugnsform och ställ in den i ugnen på ca 175 grader i drygt en timme. När det är ca 20 minuter kvar av tillagningstiden, slå i ett par deciliter vatten i ugnsformen. Gör en god sås på skyn du får.

Andra rätter med kyckling hittar ni här!

Vad försöker du alltid ha hemma som piggar upp din matlagning?


Whole chicken

When I was at the grocery store today to shop for a birthday cake I’m going to make this week, I saw that they had fresh chicken on sale.

Usally I’m trying to cover the chicken with as much yummie things as I can. But today I did the opposite, and filled it with a couple slices of bacon, chopped down into small pieces, fresh herbs and lemon. 20 minutes before the chicken was done, I took it out of the oven and poured a cup of water over it, and then back in. When the chicken is done, you can make the world´s most delicious sauce!

Whole chicken in the oven:

1 whole chicken
about 5 slices bacon
1 lemon
fresh herbs
coarse salt and ground pepper

Rinse the chicken and wipe it dry with some kitchen paper. Chop the bacon and fresh herbs in small pieces. Devide the lemon and cut one half into three small pieces. Fill the chicken with bacon, herbs and the three pieces of lemon.
Squeeze the rest of the lemon over the chicken, season with coarse salt and ground pepper.

Place the chicken in a ovenproof pan and put in the oven for ca 60 minutes.
325F/180C & 4 Gas
Pour a cup of water over the chicken when it’s about 20 minutes left.

Bild:Linnéas skafferi

1
Kommentera

Mozzarellaburgare

 

Igår hade jag nog egentligen tänkt att vi skulle grilla, men vädret ville inte riktigt visa sig från sin bästa sida under eftermiddagen/kvällen så jag fick göra mina hamburgare inne i stekpannan istället. Det gick ju precis lika bra förutom att man saknar den där lite rökiga smaken man får när man grillar.

Efter en långpromenad med hunden var vi riktigt hugriga och ganska trötta, så jag orkade inte fylla våra hamburgare med mozzarella, som jag tidigare gjort. Utan ostskivan fick helt enkelt ligga utanpå och det blev galet gott! Ännu bättre blir det säkert om man kör dem på grillen då det blir ännu varmare så osten smälter mer. Men vi klagade inte, vi åt och mumsade och hade en riktigt skön söndag!

 

Mozzarellaburgare ca 8 stora:

 

ca 600 g nötfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

3 msk grädde

2 ägg

salt & peppar

 

ca 100 g mozzarella

2 stora tomater

 

Börja med att finhacka lök och vitlök, blanda i grädde, ägg, riktligt med salt och peppar. Rör i nötfärsen och blanda väl.

Skiva mozzarellan i drygt 1/2 cm breda skivor, tomaten likaså.

Hetta upp en stekpanna med en klick smör i, forma färsen till burgare och låt dem snabbt få ordentligt med färg på ena sidan. Vänd dem och lägg på mozzarella och- tomatskivorna, sänk till medelvärme och låt dem sakta steka klart. Salta och peppra lite extra på tomaten.

I år känns det som om vi kommer att grilla mer än någonsin förr, har ni fått fart på grillsäsongen än?

Bild: Sebastian

Ni glömmer väl inte att kika in på matfeed, antingen för att bidra med en tjusig matbild eller för att leta inspiration!

Mozzarella burgers

After a long walk with the dog, we were quite tired, but we were so hungry for burgers. Mozzarella burgers.
Earlier, I’ve filled the burgers with the mozzarella but I was too tired to do that today. So I simply put the mozzarella on the outside of the burger. Delicious!!

Mozzarella burgers:
600 g ground beef
1 onion
2 garlic cloves
3 tablespoons heavy cream
2 eggs

coarse salt & ground pepper

100 g mozzarella
2 large tomatoes

Chop the onion and garlic, mix in cream, eggs, salt and pepper. Mix in the ground beef and stir well.
Slice the mozzarella and tomatoes.
Heat a frying pan with a bit of butter, shape the ground meat for burges and let them quickly get color on one side.  Turn them over and add the mozzarella and the tomato slices, reduce the heat to medium and let them cook slowly. Add some extra salt and pepper to the tomatoes.

0
Kommentera

Green things

I år har jag varit duktig, jag har nämligen försått en del av de gröna saker jag vill ha i mitt trädgårdsland i sommar. Jag vet att det fungerar lika bra att när det närmar sig utplanteringssäsong, köpa färdiga plantor av tomat och basilika och sätta ut. Men i år kände jag mig lite sugen på att testa själv.
Precis som när det kommer till recept så har jag lite svårt att följa instruktionerna och gjorde på mitt eget vis istället.
Att pilla ner ett frö i varje liten kruka, sedan planterna om dem i större krukor vartefter tycker jag verkar lite för jobbigt, så jag litar på mina gröna gener och hoppas på att mitt sätt fungerar.
Den här blden satte fart på inspirationen, dock kom jag aldrig mig för att åka till IKEA, så jag gick ut och kollade runt i våra uthus och hittade en låda som blev perfekt att använda istället.
Jag la en bit plastfolie i botten och fyllde sedan upp med lecakulor. Sedan sådde jag de fröer i mina små buttar och ställde lådan i ett soligt fönster i vårat kontor. Det är så härligt att från dag till dag se hur det gror och växer!
Självklart skall de planteras om när den dagen kommer och de växer ur sina små krukor, men än så länge trivs de bra och frodas!

 

 

I år har jag testat att så basilika, chili och två sorters tomater, allt har grott och jag hoppas på att de kommer överleva sommaren och ge oss massor av godsaker. I veckan tänkte jag försöka handla upp mig på resterande fröer som jag tänker direktså. Det blir nog som vanligt sallad, bladpersilja, morötter, rädisor och kanske lite ärtor. Sen slinker det säkert ner någon mer fröspåse!

 

Dock har jag inte riktigt bestämt var i trädgården mina odlingar skall få bo. För tillfället har vi två fina lerspår går rakt igenom trädgården och värre kommer det att bli, vi håller nämligen på att borra för bergvärme. Så i den delen av trädgården är det ingen idé att försöka ställa ut några pallkragar. Men vi har ju som sagt närmare 3700 kvadratmeter till förfogande, så någon stans skall jag nog hitta utrymme…

 

Hur går det för er läsare med årets odling? Har ni försått något eller väntar ni tills det går att så ute? Eller spar ni er allt jobb med att så själv och köper fina plantor på närmaste trädgårdscenter istället?

 

 

 

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Pizza

Ikväll blir det pizza hemma hos oss, som sig bör en fredagskväll. Hemgjord pizza och rödvin, bättre än så kan det faktiskt inte bli. Jag har redan för ett par timmar sedan satt degen på jäsning så att den är redo att bakas ut till kvällen. Använder man sig av kall degvätska och låter degen jäsa på ett ganska svalt ställe kan den gott och väl göras många timmar i förväg utan att det jäser över.
Jag brukar alltid arbeta ihop min pizzadeg för hand, men den här gången har jag provat att göra den i maskin istället. Ska bli intressant att se om det blir någon skillnad på degen.

Allt du egentligen behöver för att sätta en pizzadeg är vatten, olja, jäst, mjöl salt och socker. Jag har dock börjat byta ut ett par deciliter vanligt vetemjöl mot durumvete som är en hårdare mjölsort med högre proteinhalt och jag tycker nog ett det blir bättre resultat. Dock har jag märkt att jag fått öka på mängden degvätska något, kan det vara så att durumvete binder mer vätska än vanligt vetemjöl? Någon som vet?

Jag tycker det är jättekul att jag funnit en ny hobby i och med mitt matlagande och bloggande. Det är nämligen detta med att fotografera! Dock får jag ju slåss med Sebastian om kameran, men jag försöker få han att lämna den hemma så ofta det bara går, övning ger ju som bekant färdighet. I julklapp fick jag en bok om matfotografering och matstyling som jag nog ska ta och läsa lite närmare i. Sen har jag ju den stora fördelen att då och då få arbeta med min goda vän Katja, som är ett riktigt proffs på det här med att fotografera mat, av henne har jag lärt mig massor och lite till!

Här kommer receptet på själva pizzadegen, resultatet får ni se sen!

Kalljäst pizzadeg 2 stora pizzor:

2 1/2 dl vatten
3 msk olja
25 g jäst

2 dl durumvetemjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker

Läs upp jästen i det kalla vattnet, arbeta in mjölet lite i taget med hjälp av din assistent eller med degkrokarna på elvispen. Låt degen arbetas i ca 15 minuter, tillsätt salt och socker mot slutet. Täck med bakduk och ställ på ett ganska svalt ställe, låt jäsa över dagen. Jag satte min deg ca 10.00 och nu i 13-tiden har den inte jäst till dubbel storlek, jag skulle tro att min deg minst måste jäsa ca sex timmar. Vill man att det skall gå fortare kan man självklart använda sig av ljummet vatten och låta den jäsa på ett varmare ställe!

Vad skall ni äta för gott denna soliga fredag?

Bilder: Linnéas Skafferi

1
Kommentera