Fingerkakor..

 

 

En sak jag märkt är att när man flyttat till hus kommer folk mer spontant på besök, det springer även den del hantverkare och annat löst folk här och då är det bra att ha några burkar med kakor att snabbt ta fram. Dom här kakorna gjorde jag för flera veckor sen, la i frysen och glömde totalt bort dom. Men så igår hittade jag burken och passade på att göra klart dem. I USA kallas dessa för thumbprint cookies, alltså att gropen i kakan skall göras med hjälp av tummen. Det finns två anledningar till att jag tycker att du skall använda något annat än tummen att göra dessa fördjupningar med.

1: Gropen skall göras när kakorna är nästan är färdiggräddade, de är alltså jätte, jätte varma.

2: Det är bra mycket enklare att använda änden på skaftet till t ex en trägaffel/sked.

 

Så låt bli att sticka era söta små tummar i dessa mycket varma kakor, ok?

 

Alla recept jag har testat har innehållit för lite mjöl och kakorna har flytit ut och blivit platta, därför delar jag nu med mig av tips nr två denna afton.

-Gör en provkaka och grädda, reser den sig lite och blir rund och fin? Toppen, baka ut resten av kakorna och känn dig nöjd.

Håller den inte formen och flyter ut, tillsätt lite mer mjöl och gör ännu en provkaka. Så får man vackert hålla på tills man hittat precis rätt mängd mjöl.

 

Nog pratat, här kommer receptet:

 

Thumbprint cookies ca 40 st:

 

110 g smör

2 dl strösocker

1 ägg

ca 4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 msk mjölk

 

50 g hasselnötter

 

Chokladkräm:

 

50 g mjukt smör

2 dl florsocker

1 äggula

3 msk kakao

 

Rör smör och socker mjukt, tillsätt ägget. Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljsocker, ha sist i mjölken. Här kan det passa bra att göra provkakan.

Rulla till två längder och lägg in i kylen i ca 30 minuter.

Dela varje längd i 20 bitar och forma dem till bollar.

Rulla hälften av bollarna i strösocker och resterande i finhackade hasselnötter.  Lägg kakbollarna på en plåt med bakplåtspapper, grädda i 180 grader i 10 minuter, tag ut kakorna och gör en grop i varje kaka. Fortsätt att grädda i ca fem minuter. Låt kakorna svalna helt innan du fyller dem med chokladkrämen.

 

Vispa upp det mjuka smöret med florsockret, tillsätt äggulan och kakaon. Fyll en spritspåse med krämen och fyll varje kaka med en klick kräm.

Låt krämen stelna och lägg genast ner dom i frysen, risken är stor att det inte finns några kakor kvar annars…

 

 

Vilket är din bästa ”bra att ha i frysen kaka”?

 

 

Bild:Linnéas Skafferi

Ps. Det bara rasar in bidrag på www.matfeed.se, ta och skapa dig ett användarkonto du också och visa upp alla dina fina matbilder! Ds

0
Kommentera

Hel kyckling i ugn

 

För någon vecka sedan köpte jag hem en hel kyckling som direkt åkte ner i frysen, där har den legat och väntat på att jag skulle få tillfälle att laga till den.
Anandag påsk blev dagen under påskledigheten vi helt själva var tvugna att laga mat. På hela dagen var vi inte bortbjudna till en endaste människa och vi tillbringade hela dagen hemma.
Anandag påsk blev en perfekt dag att göra hel kyckling i ugn på. God marinad, in i ugnen och dryga timmen senare är maten klar! Perfekt mat för lata dagar.

Sen har det gjorts en upptäckt i den Seidelska familjen (dit jag tillhör), currymajonnäs. Andra har kanske ätit detta tidigare, men för mig var det en ny upptäckt.
Själv tycker jag inte alls om majonäs och curry äts väldigt sällan här hemma. Men av någon outgrundlig anledning fungerar dessa två toppen ihop! Det var hemma hos mina föräldrar detta skapades för ett par veckor sedan när det verkligen inte fans något annat att ha till kycklingen. Själv tillsatte jag lite creme fraiche (det är bäst så, annars kanske jag får för mig att börja gilla majonnäs) i såsen, det blev verkligen jättegott. Även till smaksättningen av kycklingen hämtade jag inspiration från pappas matlagning, men här i min variant.


Kyckling i ugn:

ca 1 kg kyckling (färsk eller fryst)
50 g smör
curry
chili
2 klyftor vitlök
soya
salt & peppar
1 stor gul lök
2 morötter

Skölj kycklingen och klappa den torr med hushålspapper. Smält smöret och blanda i curry och chili efter smak. Skala och pressa/finhacka vitlöken och rör i den tillsammans med soya, salt och peppar.
Pensla genast detta över hela kycklingen. Smöret kan börja stelna lite och bli svårt att pensla, men då är det bara att värma allt i micron en liten stund.
Klyfta löken och skär morötterna i stavar. Fyll kycklingen med lite lök och morötter, strö resten ovanpå och runt om kycklingen. Ställ in i ugnen på ca 170 grader i en timma. Man räknar en timma per kilo när det kommer till kyckling.

Morötterna och löken blir jättegoda att servera till kycklingen, lika så den goda skyn som blir i botten av formen.

Currymajonnäs:

1 1/2 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
curry
chili
salt & peppar

Blanda majonnäs med creme fraiche, curry, chili, salt och peppar. Låt stå svalt till servering.

Majonnäs verkar vara en sån sak som du antingen älskar eller hatar. Vad säger du om majonnäsen, hiss eller diss?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Kiwimarmelad

 

Idag har jag kokat två burkar kiwimarmelad. Så här års brukar de ha kiwi på extrapris och dessa kostade endast 10 kr för 10 stycken. Det blir inte många kronor per burk det inte. När du ska koka sylt eller marmelad behöver du egentligen inte mer än frukt/bär och socker. Hade jag haft en vaniljstång hemma hade den nog fått koka med, men det blev gott utan också.

Använder du syltsocker står anvisningarna på paketet, men jag brukar ungefär ta en del socker till två delar bär eller frukt.

 

2 små burkar kiwimarmelad

 

500 g kiwi (ca 6 stycken)

250 g syltsocker

 

Skala kiwin och skär dem i små bitar. Mät upp socker och kiwi och lägg dem i en kastrull, mosa kiwin lätt med en gaffel. Låt kok upp och koka i ca 7-10 minuter. Skumma av marmeladen undertiden som den kokar. Ha upp på väl rengjorda burkar och sätt på locket direkt.

 

Nu letar jag bara efter det perfekta receptet på kex.. Det är ingen av er läsare som har ett på lut?

 

 

Bild: Linnéas Skafferi


Det är jättekul att så många av er hittat till matfeed.se. Vi försöker gå igenom alla bidrag så snart vi kan!

1
Kommentera

feed

 

 

Jag har tidigare under vintern hintat om att jag arbetar på ett litet nytt projekt och nu äntligen verkar det som om vi börjar bli klara.

 

Idag finns det mängder av bloggportaler där du hamnar högt upp på listorna om du har många besökare och bloggar ofta.

Vi ville skapa en sida där alla får lika stor chans att synas i rampljuset och där du som bloggare enkelt kan visa upp dina inlägg genom att publicera en bild som länkar tillbaka till ditt inlägg och blogg. Alla inlägg granskas manuellt för att vi skall hålla en hög kvalitet på sidan. Mer info om hur du går tillväga finns på respektive sida. Vi har valt att skapa fyra olika sidor som täcker in olika kreativa områden.

matfeed kan du som har ett inlägg som på något vis berör mat få din chans att synas.

fotofeed kan du publicera foton av alla de olika slag, porträtt, djur, barn mm.

inredningsfeed finns utrymme för alla underbara inredningsbloggar att visa upp sig.

Sist men inte minst har vi pysselfeed, ett ställe för alla pysselsugna att dela med sig av sin kreativitet.

 

Självklart kan du som inte bloggar själv besöka sidorna för att hitta inspiration!

0
Kommentera

Påsken 2010

Hej alla påskfirare där ute!

Här flyter påsken stillsamt på, förmiddagarna har vi spenderat hemma i trädgåren eller ute på prommenad. Till kvällen har vi sedan förflyttat oss runt bland släkten och ätit mat i massor. I år skulle man nästan kunnat tro att de gjort upp ett matschema då vi inte ätit samma mat någonstans.
Långfredagen spenderade vi hos svärfar, där bjöds det på rökt lamm och potatisgratäng. Jag tror vi åt tills det pös mat ur våra öron, sen när klockan började närma sig midnatt åkte maten fram igen och kan ni tänka er att det var lika gott då med!
Påskaftonen firades hemma hos svärmor och den klassiska ägglådan avnjöts i gott sällskap, därefter blev det äggletning. Sebastian hittade sitt först och svägerskan fick leta längst, allt var precis som vanligt med andra ord!
Idag har vi båda hunnit arbeta en stund på morgonen, jag hade en beställning på smögåstårta och Sebastian for in till stan för en familjefotografering. Men om ett tag skall vi gå över till mor och far för att åter igen fylla på med mat. Konstigt nog bröjar man bli hungrig igen.. Där blir det även firande av kära pappa som fyllt 40+9 år i dagarna.

Men först skall jag unna mig en liten stund på soffan!

Bilder från fredagens middag, rökt lamm severat i direktörsbostaden där svärfar flyttat in.

0
Kommentera