En sak jag märkt är att när man flyttat till hus kommer folk mer spontant på besök, det springer även den del hantverkare och annat löst folk här och då är det bra att ha några burkar med kakor att snabbt ta fram. Dom här kakorna gjorde jag för flera veckor sen, la i frysen och glömde totalt bort dom. Men så igår hittade jag burken och passade på att göra klart dem. I USA kallas dessa för thumbprint cookies, alltså att gropen i kakan skall göras med hjälp av tummen. Det finns två anledningar till att jag tycker att du skall använda något annat än tummen att göra dessa fördjupningar med.
1: Gropen skall göras när kakorna är nästan är färdiggräddade, de är alltså jätte, jätte varma.
2: Det är bra mycket enklare att använda änden på skaftet till t ex en trägaffel/sked.
Så låt bli att sticka era söta små tummar i dessa mycket varma kakor, ok?
Alla recept jag har testat har innehållit för lite mjöl och kakorna har flytit ut och blivit platta, därför delar jag nu med mig av tips nr två denna afton.
-Gör en provkaka och grädda, reser den sig lite och blir rund och fin? Toppen, baka ut resten av kakorna och känn dig nöjd.
Håller den inte formen och flyter ut, tillsätt lite mer mjöl och gör ännu en provkaka. Så får man vackert hålla på tills man hittat precis rätt mängd mjöl.
Nog pratat, här kommer receptet:
Thumbprint cookies ca 40 st:
110 g smör
2 dl strösocker
1 ägg
ca 4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk
50 g hasselnötter
Chokladkräm:
50 g mjukt smör
2 dl florsocker
1 äggula
3 msk kakao
Rör smör och socker mjukt, tillsätt ägget. Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljsocker, ha sist i mjölken. Här kan det passa bra att göra provkakan.
Rulla till två längder och lägg in i kylen i ca 30 minuter.
Dela varje längd i 20 bitar och forma dem till bollar.
Rulla hälften av bollarna i strösocker och resterande i finhackade hasselnötter. Lägg kakbollarna på en plåt med bakplåtspapper, grädda i 180 grader i 10 minuter, tag ut kakorna och gör en grop i varje kaka. Fortsätt att grädda i ca fem minuter. Låt kakorna svalna helt innan du fyller dem med chokladkrämen.
Vispa upp det mjuka smöret med florsockret, tillsätt äggulan och kakaon. Fyll en spritspåse med krämen och fyll varje kaka med en klick kräm.
Låt krämen stelna och lägg genast ner dom i frysen, risken är stor att det inte finns några kakor kvar annars…
Vilket är din bästa ”bra att ha i frysen kaka”?
Bild:Linnéas Skafferi
Ps. Det bara rasar in bidrag på www.matfeed.se, ta och skapa dig ett användarkonto du också och visa upp alla dina fina matbilder! Ds