Våffeldagen

Idag är det våffeldagen och vad passar då bättre än att äta just våfflor till middag. Det finns ju massor av olika varianter på denna maträtt, men jag tycker nog att de helt vanliga, klassiska våfflorna är godast. Vi hade mormors hemgjorda svartvinbärssylt och grädde till. Jag gjorde piroger som vi åt innan så våfflorna blev lite av en efterrätt, äter vi bra våfflor har jag gärna keso och lingonsylt till för att de skall bli lite mera matigt.

Jag provade att ha bubbelvatten i smeten denna gång, de blev verkligen jättefrasiga. Om det var tack vare det bubblande vattnet vet jag inte, men gott blev det!

Hur äter du helst dina våfflor?

Våfflor ca 10 st:

1 dl grädde
1 dl mjölk
2 ägg
4 dl mjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
125 g smält smör
2 dl iskallt vatten (gärna bubbelvatten)

Blanda grädde, mjölk och ägg, ha mjöl, salt och bakpulver, lite i taget. Rör sist i smöret och det kalla vattnet blanda allt till en jämn smet. Grädda i våffeljärn och servera direkt!

Bild: Mr S

0
Kommentera

Nytt, nytt, nytt

 

Ingen har väl missat att inredningstidningen Lantliv lanserar sin nya mattidning, Lantliv Mat & Vin? Idag stog den där i tidningshyllan och jag kunde inte motstå frestelsen så nu ligger den på mitt vardagsrumsbord och bara väntar på att bli läst. Jag har inte ens bläddrat igenom den än men jag ser med spänning fram emot det.

Jag hoppas verkligen mycket på den här tidningen och att den kommer skänka mig massor av inspiration framöver!

 

Vilka mattidningar läser du helst?

0
Kommentera

Hemburgerbröd

 

Om lördagen bjöd på strålande sol och spirande vårkänslor, ja då bjöd söndagen på raka motsattsen. Vilken snöväder, blåst och snö i massor. Det kom säkert närmare 20 centimeter snö här i går och den enda vettiga frågan är, varför? Men idag skiner solen från en klarblå himmel och jag kan ju inte säga annat än  att det är riktigt vackert ute. Till lunchen får det nog bli en liten längre prommenad, ty hunden tycker att det var på tiden att det kom mer snö!

 

Hemma hos oss har vi dragit ner på det köpta brödet rejält, jag tycker verkligen inte att köpt bröd från mataffären är värt pengarna, då bakar jag hellre eget eller låter bli att äta helt! Så varför inte baka sitt eget hamburgerbröd? Helt fritt från otrevliga E-nummer och annat vi inte vill stoppa i oss.

Gör dubbel sats och frys in, tina dem sedan i ugnen så blir de som nybakade!

Hamburgerbröd 12 st:

25 g jäst

3 dl ljummen mjölk (37 ° C)

1 tsk salt

1 tsk socker

1 ägg

ca 7 dl vetemjöl

25 g mjukt smör

 

ägg och sesamfrön till pensling

 

Smula ner jästen i en degbunke, värm mjölken tills den är ca 37 ° C och slå den över jästen. Rör om tills all jäst har lösts upp. Blanda i salt, socker och ägg, rör väl. Tillsätt mjölet, lite i taget och ha sist i det mjuka smöret klickvis. Arbeta samman till en smdig deg. Låt jäsa i ca 60 minuter under bakduk.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda snabbt igenom den. Forma till 12 bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt degen jäsa under bakhandduk i ca 2 timmar. Pensla sedan med uppvispat ägg och strö sesamfrön över. Grädda i 220 grader i ca 8-12 minuter.

 

Svårare än så är det inte!

 

 

Bild: Mr S

 

0
Kommentera

Gorgonzolapasta med kyckling

Vilken härlig dag det har varit! Centimeter efter centimeter av snö har försvunnit från det tjocka lager som täcker hela vår trädgård. Efter södersidan på huset syns till och med gräsmattan och om man tittar riktigt noga kommer det upp små blad från de lökar som ligger i marken och gror! Hur härligt är inte det! Trappen är nu vårstädad och vi intog en kopp kaffe där i eftermiddagssolen, underbart!

I veckan gjorde jag denna busenkla gorgonzolapasta som var lika god dagen efter i matlåda som den var nylagad till middag. Jag älskar snabba pastasåser och tycker man om gorgonzola gör denna dig ej besviken. Ibland tycker jag dock dessa gräddiga såser kan bli lite för ”tunga” i smaken, då brukar jag pressa i lite citronsaft eller något annat surt för att balansera smakerna bättre, det blir verkligen stor skillnad och det är något jag kan rekommendera varmt att prova!


Gorgonzolapasta med kyckling 4 port:

 

3 st kycklingfiléer

2 gula lökar

2 dl grädde

1 dl mjölk

150 g gorgonzola

saft från 1/2 citron

salt & peppar

1/2 ask körsbärstomater

färsk persilja

pasta

 

Börja med att koka upp pastavatten och lägg i pastan.

Skär undertiden kycklingen i småbitar, stek dem tills de är helt klara. Tag ur dem ur stekpannan och låt dem vila medan du skalar löken och skivar den. Stek löken i en klick smör tills den är gyllene. Lägg i kycklingen och slå över grädde och mjölk. Låt detta koka tills såsen tjocknar något. Skär gorgonzolan i småbitar och lägg i dem i såsen. Låt småkoka tills osten smält helt. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Läg i tomaterna och låt dem koka med ett par minuter. Strö massor av färsk persilja över och servera till pastan.

 

Pajformar kan man använda till mycket, här har jag använt min stora, turkosa form från Casual Living att servera pastan i.

 

Nu önskar jag er alla en trevlig lördagskväll!

 

0
Kommentera

Elle i vårskrud

 

I veckan dök senaste nummret av Elle Mat & Vin upp i brevlådan. Som en färgglad och söt prallin sken alla vackra färger på omslaget mot mig. Jag kände nästan på en gång att detta var ett lyckat nummer!

När jag läser tidningar gör jag alltid, alltid på samma vis. Jag börjar från början och skummar snabbt igenom varje sida för att sedan med mycket omsorg välja ut de artiklar jag finner mest intressanta, de betar jag av först. Sedan bläddrar jag genom tidningen ett par gånger till, väljer ut nästa omgång med textstycken jag tycker verka värda att läsa. Så håller jag på tills hela tidningen är lusläst. Att jag gör på detta vis beror nog på att jag är så fruktansvärt nyfiken att jag alldrig skulle klara av att börja läsa en artikel innan jag vet vad som väntar på nästkommande sida och sidan efter den (japp, jag brukar även läsa sista sidan först i de böcker jag läser och i lokaltidningen läser jag också sista sidan först, där står det ju vem som dött, vilka som gift sig eller fått barn!).

 

Men så i morse när jag klev ur sängen fick jag syn på omslaget, denna gång blev jag inte så berusad av alla vackra färger så jag tog mig en ordentlig titt. Största rubriken på tidningen lyder ”nyttiga desserter”. Detta är något jag gått och tänkt på hela dagen. Vill jag verkligen läsa om nyttiga desserter i den här tidningen? Nej jag tror inte det. Jag vill läsa om den senaste mattrenden, besöka en eko-gård, drunkna i chokladmousse och frossa i pajer. Men nyttiga desserter, nej det kan jag läsa om i Laga Lätt eller någon liknande tidning! Jag tycker förresten att skall du äta dessert, unna dig då något riktigt, riktigt gott men ät det inte så ofta.

 

Så, vad tycker ni läsare, hiss eller diss med nyttiga desserter i Elle mat & vin? Och hur läser ni egentligen tidningar?

 

 

Bild: www.ellematochvin.se

1
Kommentera