Vara eller icke vara

 

Svaret på den frågan är så klart, JA! Hur skulle det se ut annars? Behöver man inte alltid nya köksmaskiner, köksredskap och kokböcker?

Jag har länge funderat på det här med råsaftscentrifugens vara eller inte vara. Är den en nödvändig pryl, kommer jag att använda den eller kommer den, efter ett par gångers användande sakta men säkert glömmas bort där inne i skåpet?

 

Därför vänder jag mig nu till er, kunniga och visa läsare. Har du en råsaftscentrifug? Använder du den eller bor den längst in i köksskåpet. Är den krånglig att göra rent och till slut, vilket märke skall man ha (om man nu beslutar sig för att köpa en). Som ni märker är det många frågor, jag har gjort lite efterforskningar och allt pekar mot att en Philips HR1861 vore ett smart val.

 

Bild: www.philips.se

0
Kommentera

Tankar som gror..

 

Nu börjar det bli dags, det här med att planera en eventuell köksträdgård till sommaren 2010.  Min relation till trädgårdar och trädgårdsarbete är lite naggad i kanten, vi fick inte den bästa tänkbara starten, trädgårdar och jag.

På min pappas sida har vi varit trädgårdsmästare åtta eller nio generationer tillbaka, min farfar var trädgårdsmästare, precis som hans far och hans far, ja ni fattar grejen. Så under nästan hela min uppväxt hade mina föräldrar ett trädgårdscenter. Jag och min syster spenderade en hel del tid där när vi var barn så som tonåring tyckte jag att asfalt var ett mycket bra alternativ till gräsmatta och trädgård, lättskött till tusen!
Men den inställningen har jag som tur är gjort mig av med och tycker faktiskt att det är riktigt roligt att kika i frökataloger och klura ut hur vår trädgård kan komma att se ut.

Även denna vår blir en omstart, nytt år med nytt hus och ny trädgård, stor trädgård. Närmare bestämt 3700 kvadratmeter trädgård.  Vad jag skall fylla alla dessa kvadratmeter med vet jag inte riktigt, men ett litet grönsaksland står som nummer ett på önskelistan.  Tyvärr går ju inte alla grönsaker/örter att direktså, det är ju så smidigt och tyvärr tycker jag inte alltid dessa boxar som finns att förgro i är speciellt snygga. Ni kan ju gissa om jag blev glad när jag såg den här bilden! Precis så här skall jag göra och ha stå i fönstret här vid datorn. Tack för den inspirationen!

Som ni ser på bilden ovan var det full fart i mina pallkragar 14 maj förra året, just nu känns det lite osäkert om det över huvud taget kommer att bli vår och att all denna snö så småningom skall smälta bort.

Tills dess skall lite smått och gott inhandlas och förberedas så att jag kan njuta av egenodlade grönsaker och örter i sommar!

Odlar du något i år?

0
Kommentera

Veckans skåprens

 

Torsdagar är dagar då inspirationen är på topp. Det börjar bli tomt i kylen, grönsakerna är nästan slut och har man tur hittar man en gurka som det går att skära bort den där sladdriga änden på och hoppas att ingen kommer märka att den smakar lite, ja kylskåp. Ja sådanna dagar finns även i en matbloggares vardag, det vill jag lova! Igår var det inte riktigt så farligt men nu ekar det oroväckande tomt i kylskåpet, dags att fylla på med andra ord!

Men efter att ha kollat igenom mina tillgångar fick det blir en snabb pasta. Enkla pastarätter har räddat mig otaliga gånger när varken inspiration eller energi till någon mer avancerad matlagning vill infinna sig. Här blev det verkligen man tager vad man haver. Resultatet, delicious!


3 port pasta med korv & baccon

3 port pasta
3 korvar av valfri smak, gärna lite kryddstarka
1 fp baccon
2 vitlöksklyftor
2 stora tomater
färsk basilika
ruccola

Börja med att koka upp pastavatten i en stor kastrull, ha i pastan och låt den nästan koka klart. Den bör ha ganska mycket tuggmotstånd då den skall i stekpannan en stund innan allt är klart.
Undertiden pastan kokar, skiva korv och baccon och stek dem gyllene i en stekpanna. Finhacka vitlöken och låt den steka med när du dragit ner värmen något. Tärna tomaten och finhacka basilikan, ha i dem tillsammans med den kokta pastan. Låt pastan steka med några minuter, under konstant omrörning. Då suger den upp alla goda smaker från stekpannan. Strö ruccolan över precis innan du skall äta.

Servera med en klick creme fraiche, ett gott bröd och ett glas rött vin (bröd hade vi inte hemma och jag skulle in och träna så något rödvin blev det inte heller, men man kan ju få drömma…)

Bild: Som alltid, den eminenta Mr S

0
Kommentera

Cupcakespecial

 

Ok, dags att snacka cupcakes. Många av er läsare hade frågor kring dessa godingar och jag tänkte att vi skall börja med frostingen, spritstyllar och tekniker. Precis som med allting annat finns det tusen olika sätt att dekorera sina cupcakes, men så här gör jag.

 

I Sverige är utbudet tyvärr inte det bästa när det kommer till verktyg och tillbehör men det finns ett par webshopar du kan kolla in, själv har jag handlat en del ifrån kakburken.se.

De grundläggande sakerna du behöver köpa hem för att kunna göra fina och dekorativa cupcakes är:

*ett par olika färger som du kan färga din frosting med, dom går ofta bra att blanda med varandra så du kan få fram massor av härliga färger. Självklart går det att använda vanlig karamellfärg, men det finns så många fler färger att välja bland och så ”blöter” de inte ner frostingen som karamellfärg gör.

*spritstyllar, det finns en hel uppsjö att välja bland, jag kommer att lista de jag har haft mest användning av.

*strössel, pärlor, gitter och blommor. Köp hem så du har många olika att välja bland, det blir så mycket roligare då!

Här är mina tre tyll-favoriter som jag inte skulle klara mig utan:

På bild nr 1 har jag använt en stor rund tyll som heter 1A. När man inte använder den till att dekorera cupcakes med är den perfekt till att fylla t ex bullar med vaniljkräm.

På bild nr 2 har jag inte använt någon tyll alls utan lagt på klick frosting och sedan strykt ut den med en spatel. Du kan forma frostingen precis hur du vill på det här viset. Enkelt och snyggt!

På bild nr 3 har jag använt min favorittyll, 1B. Man får verkligen till fina cupcakes med den!

På bild nr 4 har jag använt en blombladstyll, 101 förutom dessa små sötnosar kan du göra fina rosor med den.

För att få till swirlen på cupcake nr 3 gör jag så här:
Se till att du har pressat ner frostingen i påsen så du inte har luftfickor i den, snurra ihop påsen upptill där frostingen slutar, då får du ett bra grepp och undviker att frostingen smiter ur. Håll cupcaken i din vänstra hand (om du är högerhänt), håll i spritspåsen med högerhanden. Håll där du snurrat ihop påsen och tryck frostingen neråt. Spritsa ut frostingen i en svepande rörelse, börja med tyllen mot dig, för den framåt och runt hela muffinsen. När du kommit hela vägen runt gör du en mindre cirkel ovanpå. Avsluta genom att släppa på trycket på spritspåsen. Det är lite svårt att beskriva, kanske kan jag filma hur jag gör när jag gör dessa?

Cupcake nr 4 är aningens svåra att beskriva hur jag dekorerade, därför kan ni kika här. Jag använde samma princip med gjorde dem i miniformat.

Vill du fylla din cupcake med frosting finns det flera sätt att göra. Allra enklast är att trycka ner spritstyllen mitt i muffinsen och på det viset fylla den med lite frosting.

Under fliken cupcakes hittar ni flera olika varianter på frosting, men den jag gjorde nu senast verkade det som om en del haft problem med.
Detta mina vänner, gjorde mig nästan sömnlös, så jag var tvungen att prova den igen för att se så att det inte var något galet med receptet. Den här gången använde jag den till att fylla biskvier med, det blev p e r f e k t! Om jag får säga det själv.
Men nu till själva problemet, någon fick den för rinnig. Fortsätt vispa, nu andra gången tog det lite längre tid för mig att få den så fast och fin som första gången, men tillslut stod jag där med en hel skål underbar frosting. Så är den för rinnig, låt vispen gå några minuter till. Jag fick lite frosting över som jag fortsatte att vispa för att se hur den skulle bete sig. Och det blev en grynig massa, precis som en annan läsare sa att det blev för henne. Sen vet jag inte om frostingen reagerar olika på om man använder smör eller margarin. För egen del använder jag alltid smör.

Jag hoppas mitt inlägg har hjälpt någon, har ni fler frågor, kommentera detta inlägg, så blir det fler ”cupcakespecial” här på bloggen. Ett sista tips för idag, sök på cupcakes på youtube, du hittar massor av inspiration där. Det var nämligen så jag lärde mig en del tekniker i början!

Bilder från Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Älskade burkar!

 

När vi var i USA för ett par år sedan fick jag syn på dessa vackra burkar och jag blev kär. Om man inte viste bättre skulle man kunna tro att de har ett halvt sekel på nacken då de är så fint utsmyckade och som tagna från 50-talets amerika. Perfekta att använda till inläggningar, som vas, ha müsli, mjöl, gryn och socker i. Eller varför inte fylla dem med vatten och ställa ut på middagsborden som vattenkaraffer. Men att proppa resväskan full med glasbukar och ta med hem hade nog inte varit allt för uppskattat av Mr S, så jag fick nöja mig med min förälskelse och fortsätta drömma. Jag har sett dem på underbara The Container Store, men det är ju där, och jag är ju här. Hos Martha ser man liknande burkar på många bilder, fyllda med läskande lemonad.

 

Men så idag smet jag in på Överskottsbolaget när jag var på väg hem och där stog de på rad med sina fina utsmyckningar och glänsande lock. Mina kära burkar, mellanburken kostade endast 25 kronor så till att bröja med fick ett par burkar följa med hem. Av någon anledning tror jag att mina i vanliga fall, glesa besök på öb kommer att öka…

 

Perfekt tisdagsshoping skulle jag vilja påstå!

 

Vad har ni läsare för er denna snöiga och inte allt för våriga tisdag i mars?

 

Kollage med bilder från marthastewart.com & The Container Store

 


0
Kommentera