Bakpulverbröd

 

Till lördagens frukost slängde jag ihop de här galet enkla frukostbröden. Jag har tröttnat rejält på de bröd du köper i mataffären och har halvt om halvt lovat mig själv att börja baka mitt egna bröd för att slippa alla tillsatser och allt socker som finns i de flesta brödsorter i affären.

Som motvikt till denna hysteri kring surdegsbröd bjuder jag idag på helt fantastiskt simpla bakpulverbröd. Det var ingen euforisk brödupplevelse, det måste erkännas men nybakta med en rejäl klick smör (får jag inte ha mycket smör på smörgåsen vill jag inte ha någon smörgås alls, så det så!) och lite ost så blev det en lyckad lördagsfrukost!

 

På tal om simply breakfast, ni har väl inte missat de inspirerande frukostbilderna på bloggen med samma namn?

 

Enkla frukostbröd 12 stycken:

8 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

1 tsk salt

3 tsk bakpuler

1 ägg

2 1/2 dl vatten

 

till pensling:

1 ägg

sesamfrön & havregryn

 

Blanda de torra ingredienserna i en skål, gör en grop i mitten och ha i ägget och ca hälften av vattet. Börja arbeta in mjölet, lite i taget. Tillsätt mer vatten efterhand tills du får en smidig deg. Ha upp degen på väl mjölat bakbord och dela den i 12 lika stora bitar. Rulla till runda och jämna bollar som du lägger på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med ett uppvispat ägg och strö sesamfrön och havregryn över. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter eller tills bröden fått fin färg. Låt svalna något innan du ropar ner resten av familjen så ni kan njuta av nybakt bröd till frukost.

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Quesedillas

I dag är det söndag, en sån där söndag då man inte gör mer än nödvändigt ni vet. Jag tänker strax krypa ner i soffan, dra filten över mig och kolla på en film.

Det finns verkligen för och nackdelar med att bo på landet, en nackdel är att pizzeriorna inte har hemkörning ut hit så söndagar som dessa får man klara sig utan den där utsökt goda bakispizzan. Men som tur är var kylen ganska så välfylld så jag gjorde i ordning ett helt lass quesadillas till oss i förmiddags. En perfekt brunch en lat söndag.

 

 

 

Skiva lite god, stark korv och stek dem tills de fått fin färg. Skiva sedan ett par champinjoner och låt dem steka i de goda smakerna korven lämnade i stekpannan. Hacka lite paprika och persilja.
Lägg alla godsaker på ena sidan av ett tortilla bröd. Eftersom jag kände mig lite lat skivade jag osten och la underst, det fungerar fin-fint! 


Efter att ha stekt dem i lite olja på medelvärme blev de så här tjusiga! Salt, lite fett och väldigt gott, precis det vi behöver här hemma idag!

4 st quesedillas (ca 12 bitar)

4 tortillabröd
16 skivor ost
1 paprika
1 stark korv
1/2 ask fetaost
4 stora champinjoner
ruccola
bladpersilja

Skiva och stek korven och champinjonerna. Tärna paprikan och finhacka persiljan.
Lägg två skivor ost på ena halvan av brödet, lägg på ruccola korv, champinjoner, paprika, fetaost och persilja. Avsluta med två skivor ost och vik över den andra halvan av brödet. Stek på medelvärme i lite olja tills båda sidorna fått fin färg. Skär i tre trekanter. Upprepa med de resterande bröden.


Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Jag- Bakåtsträvaren

 

Jag är en riktig bakåtsträvare, först var det de här med Facebook– vad skulle jag med det till? Nu är jag beroende.

Sen var det ett evigt tjatande från Sebastian om hur underbart bra Mac är- jag trodde vi skulle bli så osams när jag skulle lära mig den nya datorn att vårt förhållande skulle vara i riskzonen. Inte en ynklig gång har vi har vi varit osams kring denna pryl.

Efter det kom twittrandet in i våra liv- åter igen, vad skulle jag med det till? Same, same, jag är beroende.

En Iphone har det inte varit tal om ens – idag kom den i ett fint paket med brevbäraren! Man är inte sämre än att man kan ändra sig brukar dom ju säga och det gäller då verkligen mig. Jag har börjat förstå mig på hela upplägget och har nog gjort av med en mindre förmögenhet på alla roliga applikationer som finns till. Där i bland 20 minute meals från Jamie Oliver. Snyggt upplägg och väldigt lättanvänt. Tummen upp från mig.

 

Nu skall jag lägga mig och vila mitt stackars huvud som har värkt hela dagen.

Men först vill jag höra, är du en bakåtsrävare som mig eller välkomnar du allt nytt med öppna armar?

0
Kommentera

Inspireras av Afrika..

 

För någon vecka sedan hämtade jag ut ett väldoftande paket från posten som innehöll fyra stycken nya kryddblandningar från Santa Maria. Kryddorna är inspirerade av Afrika och finns i butik från januari 2010 de kommer att kosta ca 27 kr.

Jag blandar helst mina egna kryddblandningar men om orken inte riktigt finns tycker jag sådanna här färdigblandade kryddor på burk kan vara toppen. Jag använde ”chermoula” till min kyckling i veckan. En kryddblandning som även kallas Marockos pesto, full av örter, citrus och lite hetta. Min första tanke var att använda den som en rub till kycklingen, men jag pressade även över en halv apelsin innan jag stälde in kycklingklubborna i ugnen.

 

Det var ingen aha-upplevelse, jag blev inte slagen av stolen av alla kryddor som exploderade i min mun (jag kryddade på rätt rejält för att få smak) men det var helt ok. Jag kommer med all säkerhet använda den igen men kanske inte som huvudkrydda utan mer som för att piffa upp någon rätt.

Men, efter att ha läst lite om kryddorna blev jag faktiskt en smula sugen på att testa på lite mer afrikanska smaker i min matlagning. Jag vet att det är som att säga att man vill testa europeisk matlagning, det finns så många länder med sin speciella matkultur, men om du som läsare har något spännande recept eller tips, hör gärna av dig!

 

Kycklingklubbor the African style:

 

1 kg kycklingklubbor

3 msk chermoula (eller den kryddblandning du föredrar att ha till din kyckling)

salt & peppar

saft från 1/2 apelsin

 

Lägg kycklingklubborna i en stor bunke och häll kryddblandningen, salt och peppar över. Klappa in kryddorna ordentligt i kycklingen, låt vila i ca 30 minuter pressa sedan över apelsinsaften och ha upp kycklingklubborna i en ugnsfast form. Ställ in i ugnen på  200 grader i ca 60 minuter eller tills köttet är helt klart.

Jag kokade ris till som jag blandade med kikärtor och purjolök. Eftersom jag är halft besatt av creme fraiche gjorde jag öven en kall sås av creme fraiche, olivolja, salt och peppar som vi hade till.

 

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Smörgåslunch

 

Mina vänner, mina vänner, jag skulle nästan kunna döda någon för en sån här smörgås just nu! Men eftersom det bara är jag hunden och de två katterna hemma så avstår jag väl från det. Hungern är just nu enorm men förhoppningsvis skall kycklingen som är i ugnen råda bot på det så småningom.

I helgen slängde jag ihop de här smörgåsarna till lunch, ett perfekt vis att ta reda på bröd som börjar bli torrt. Jag orkade inte ta fram smörgåsgrillen utan stekde dem direkt i stekpanna, det gick utmärkt förutom ett de blev lite väl mörka på ena sidan men det var inget som smakade som tur var! Jag gjorde en liten kylskåpsrensning och fick fram en hel del smaskiga saker att fylla smörgåsarna med.

 

Det här hade jag i mina:

 

1/2 stekt kycklingbröst

fetaost

ruccola

skivad ost

 

Skär kycklingen i tunna bitar och lägg dem på ena brödskivan, smula sönder fetaosten och lägg den tillsammans med ruccolan över kycklingen. Avsluta med ett par skivor god ost. Lägg på den andra bedskivan och hetta upp en stekpanna med lite olja i, vrid ner till medeltemperatur och lägg i smörgåsen. Stek tills den fått fin färg på båda sidor och osten smält. Nyttigt? Njae… Gott? Oh yes!

 

Perfekt lunchmat en lördag! Vad har du helst på dina varma/grillade smörgåsar?

 

Bild: Sebastian Niemi Carlsson

0
Kommentera