Till lördagens frukost slängde jag ihop de här galet enkla frukostbröden. Jag har tröttnat rejält på de bröd du köper i mataffären och har halvt om halvt lovat mig själv att börja baka mitt egna bröd för att slippa alla tillsatser och allt socker som finns i de flesta brödsorter i affären.
Som motvikt till denna hysteri kring surdegsbröd bjuder jag idag på helt fantastiskt simpla bakpulverbröd. Det var ingen euforisk brödupplevelse, det måste erkännas men nybakta med en rejäl klick smör (får jag inte ha mycket smör på smörgåsen vill jag inte ha någon smörgås alls, så det så!) och lite ost så blev det en lyckad lördagsfrukost!
På tal om simply breakfast, ni har väl inte missat de inspirerande frukostbilderna på bloggen med samma namn?
Enkla frukostbröd 12 stycken:
8 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
3 tsk bakpuler
1 ägg
2 1/2 dl vatten
till pensling:
1 ägg
sesamfrön & havregryn
Blanda de torra ingredienserna i en skål, gör en grop i mitten och ha i ägget och ca hälften av vattet. Börja arbeta in mjölet, lite i taget. Tillsätt mer vatten efterhand tills du får en smidig deg. Ha upp degen på väl mjölat bakbord och dela den i 12 lika stora bitar. Rulla till runda och jämna bollar som du lägger på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med ett uppvispat ägg och strö sesamfrön och havregryn över. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter eller tills bröden fått fin färg. Låt svalna något innan du ropar ner resten av familjen så ni kan njuta av nybakt bröd till frukost.
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson