Svar

 

Äntligen har jag haft tid att sammanställa alla era frågor!

 

Det är många som har frågor kring de cupcakes jag gör, därför tänkte jag göra ett helt eget inlägg om hur jag gör dem, vilka grejer jag använder och var jag har köpt dem. Men det får bli senare i veckan eller eventuellt nästa vecka. Här hemma i Sverige har jag beställt de mesta av mina saker till cupcakes och tårtor hos kakaburken.se. Hos Casual Living hittar ni också fina och lite ovanliga formar. Men som sagt, jag skall besvara alla dessa frågor under veckan förhoppningsvis!

 

Jag är inte utbildad kock/bagare/konditor utan helt självlärd. För ett år sedan gick jag en ”konditorkurs” på Medborgarskolan i Stockholm. Så tyvärr har jag inga bra tips om skolor och utbildningar annat än att jag tror det kan vara bra att ha gått Hotel & Restaurangprogrammet på gymnasiet. Efter att ha sökt lite på konditorutbildningar hittade jag bland annat utbildningar i Göteborg och Kristianstad.

 

En del frågor har handlat om mitt arbete, här har jag tidigare i år skrivit lite hur jag fått chansen att arbeta med det jag gör.

 

Angående vårat nya hus och hunden vi köpte i höstas så lovar jag att lägga upp lite bilder när ljuset blir bättre och det blir lättare att ta fina bilder, men undertiden kan ni se hur stor vår ”lilla valp” är nu..

 

När vi kommer till bakning och matlagning har jag fått en del frågor om allt från recept till hur man enklast gör saker och ting. Jag skall försöka svara så gott jag kan!

 

Smör och socker tycker jag att man enklast rör ihop med elvispen, men se till att smöret är rumstempererat, det går mycket smidigare då.

 

Det blev mycket kakor och bakverk över från alla böcker, jag försökte ge bort så mycket jag kunde men vi fick tyvärr kasta en hel del som blev dåligt av att stå framme för länge.

 

Har du ingen digitalvåg tycker jag absolut att du skall köpa en, Clas Ohlson har flera varianter för en billig peng. Det är många recept man egentligen skall väga ingredienserna till för att det skall bli rätt. Men jag lovar att skriva ihop lite mått och enheter i ett inlägg, jag lägger då även till hur du bakar med amerikanska mått.

 

Favoritfyllning i bullar måste vara den klassiska med kanel och socker!

 

När jag gör tårtbottnar brukar jag faktiskt använda mig av ett vanligt sockerkaksrecept, jag tycker de blir allra godast. Min favoritfyllning i tårtor måste nog vara en god fruktmousse tillsammans med ett lager chokladmousse/ganache.

 

Jag gör alltid mitt eget mandelmjöl i matberedaren och jag tycker det fungerar bra, jag tillsätter alltd florsocker så att det inte klumpar ihop sig. Jag har hört att mandelmjöl finns att köpa på Lidl, men här i stan hadde dom det inte. Fråga i din mataffär om de inte kan ta hem åt dig!

 

Om jag spontant kommer på att jag skall baka blir det nog oftast cupcakes eller en paj, dessa två är nämligen mina favoriter när det kommer till bakverk!

 

Att baka med surdeg är en hel vetenskap och något jag gör för sällan, men om du haft din surdeg i kylen eller frysen (där man förvarar surdegen när den inte används), ta fram den ur kylen och väck upp den med nytt mjöl och vatten, precis som du gör när du matar den från början. Låt den stå framme under natten och sedan är den redo att baka med. Är ni mer intresserade av surdeg, kika in hos Martin, han är kungen av surdeg!

 

Mina recept hittar jag inspiration till när jag bläddrar i mattidningar, kollar i kokböcker och kikar runt på internet. Oftast läser jag inte receptet utan kollar bara på bilderna och utifrån det skapar jag mina egna recept.

 

När det kommer till mina favoritrecept/maträtter så är jag en riktig allätare och det är inte mycket jag inte tycker om.
Får jag välja äter jag hellre efterrätt än förrätt och jag äter hellre paj än tårta. Till varmrätt äter jag gärna grillat kött med en stor mumsig sallad. Till vardags blir det ofta kyckling.

 

När det är dags för fredagsmys blir det tyvärr ofta pizza hemma hos oss i alla fall under vinterhalvåret, under sommaren gör vi mer grillade hamburgare med miljoners tillbehör! Till det fredagsmyset hör ju det obligatoriska godiset och jag äter mer än gärna M&M´s.

 

Jag dricker oftast vatten, allra helst bubbel eller så blir det rödvin.

Om jag gör scones, använder jag mig nästan alltid av detta receptet.

Smoothies dricker alldelens för sällan, men jag har gärna hallon/blåbär i när jag väl dricker.

Frukost är jag tyvärr riktigt dålig på att äta men ofta blir det ett kokt ägg på vardagen. På helgen äter jag gärna ett gott bröd med massor av mumsiga pålägg!

Tyvärr har tryckfelsnisse varit i farten i vissa av de böcker som kommit ut så vissa recept har blivit lite fel.

 

Jag bloggar nu på blogg.se men äger även adressen www.linneasskafferi.se. Därifrån länkas du direkt till min blogg. Det kostar en viss summa/månad att ha .se adressen. Tyvärr vet jag inte exakt vad det kostar.

 

Kameran jag eller Sebastian använder till bilderna är en Canon EOS 450D.

 

Så, nu tror jag att jag fått med det mesta. Cupcake-inlägg samt ett inlägg om enheter och mått är på gång!

 

 

1
Kommentera

Köttbullar i tomatsås


Vet ni, i morse när vi gick upp var det -29.9°C ute. Två timmar senare visar termometern fortfarande på samma, isande kalla gradtal. För min del så börjar det vara nog nu. Jag älskar vintern och den härliga snön, men kylan får gärna utebli!

Idag önskar jag att jag hade kvar lite av dessa underbart goda köttbullar till lunch, de hade med all säkerhet värmt upp mig så här i kylan. Stora smakrika köttbullar i tomatsås gjord på hela, konserverade körsbärstomater. Eftersom jag hade en halv ask med färska körsbärstomater hemma som snart hade sett bättre dagar fick även de åka ner i såsen. Tomaterna såg ut som små rubiner mot de mörka, smaskiga köttbullarna. De blir en perfekt måndagsmiddag så här i slutet på februari när kylan vägrar släppa taget om oss.

Köttbular i tomatsås 6 portioner:

600 g blandfärs
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 ägg
4 msk creme fraiche
salt & peppar
färsk bladpersilja

Finhacka lök och vitlök, blanda dem med ägg, creme fraiche, rikligt med salt och peppar i en bunke. Rör i färsen och ha sist i hackad persilja. Rör tills allt har blandats. Forma till runda, fina bollar. Jag fick ut ungefär 25 stycken av min färs. Täck med plastfolie och låt stå kallt en stund innan du steker dem, då håller de formen bättre. Hetta upp en stekpanna eller grytan du skall göra tomatsåsen i och stek köttbullarna tills de fått fin färg runt om. De behöver inte vara klara rakt igenom då se skall få koka klart i tomatsåsen.

2 vitlöksklyftor
2 burkar hela, konserverade tomater
1/2 ask körsbärstomater
1 dl rödvin
1 nypa socker
salt & peppar
färsk bladpersilja

Skala och finhacka vitlöken, stek den mjuk i lite smör eller olja. Ha i de konserverade tomaterna, de färska tomaterna och rödvinet. Låt koka upp och smaka av med socker, salt och peppar. Ha i köttbullarna och låt småkoka i ca 20 minuter, strö över bladpersilja och servera med nykokt pasta.

Bild: Sebastian Niemi -Carlsson

0
Kommentera

Våga fråga..

 

 

Jag har fått massor av frågor från er läsare den senaste tiden och tänkte att nu är det nog dags för frågelåda här i Linnéas Skafferi igen. Lämna en kommentar här i inlägget med din fråga så skall jag svara så gott jag kan under morgondagen!

0
Kommentera

Feeling hot, hot, hot..

 

 

När vi ändå har farten uppe så kör vi ett till ”Linnéa testar”. Det är inte bara Cloetta som kommer med nyheter så här i gråa februari, även Santa Maria laddar upp med nytt inför våren. I förra veckan fick jag hem ett helt paket med väldoftande nyheter.  Jag har inte hunnit testa allt, men denna burk med het salsa plockade jag fram och använde i veckan när jag lagade mat. Här hemma blev vi glatt överaskade av den faktiska hettan som fanns i såsen, för även om det utlovas på burken att det skall vara ”hot” tycker jag ofta smaken kan vara lite loj. Men denna sås var det drag i och jag kommer garanterat byta ut den traditionsenliga taco-såsen mot denna!

Sen är det ett enormt plus att den inte innehåller massa E-nummer eller annat strunt som man ogärna sätter i sig.

Nu inväntar jag bara att min oäkta make kommer hem så fredagsmyset kan börja!

 

 

Bild: santamaria.se

0
Kommentera

God smak för en god sak


I dag låg det ett paket med choklad i brevlådan, sån post vill jag se mer av istället för alla dessa räkningar som faktiskt kommer som ett brev på posten. Paketet innehöll fyra stycken av Cloettas nya rättvisemärkta chokladkakor. Eftersom både jag och min käreste är riktiga chocoholics har vi redan hunnit provsmaka både chokladen med hasselnötter och den med mintsmak. Vi har givit dem tummen upp båda två! Chokladen var god och jag gillar att chokladkakorna inte var så stora, endast 90 g styck.

Vill du läsa om hur Fairtrade arbetar för att förbättra arbetsvillkoren för odlarna, kika in här.

Bild: www.cloetta.se

0
Kommentera