Ost och broccolisoppa

Ost och broccolisoppa

Säsongen för varma och goda soppor är här! Och idag vill jag tipsa om min nya favorit, nämligen en riktigt krämig ost och broccolisoppa. Broccolisoppa kan ju kännas sådär lagom upphetsande, men med en skvätt grädde och ost i blir det här hur gott som helst. Det lovar jag dig!

En sak som är viktig när man kokar soppor som denna, det är att komma ihåg syran. En skvätt citron lyfter soppan till helt nya nivåer. Och självklart vill man ha ett gott bröd till. Idag ristade jag lite krutonger och gjorde ett vitlöksbröd av överbliven baguette. Men visst är det gott med ett hembakat bröd till soppa också. Som en omgång lättbakade rågsiktsbröd.

Använd gärna en ost med mycket smak, här hade jag cheddarost hemma som fick gå i soppan. Jag har även i en skvätt grädde. Ta den du gillar bäst, oavsett om det är vispgrädde, havregrädde eller matlagningsgrädde.

Var lite försiktig med hur mycket vatten du har i, soppan får inte bli för rinnig. Men blir det det går det bra arr reda av med lite maizena eller mjöl utrört i vatten.

Ost och broccolisoppa, ca 6 port:
1 gul lök
smör att steka i
2 vitlöksklyftor
800 g fryst broccoli
ca 4-6 dl vatten
2 tsk buljongpulver eller 2 st grönsaksbuljongtärningar
färsk persilja
2 dl riven ost
2 dl valfri grädde
salt
1 msk citron

Skala och hacka löken, stek den mjuk i smör. Ha i vitlöken och fortsätt steka en stund tills den mjuknat. Ha i broccoli och buljong. Slå på vattnet. Det ska precis täcka broccolin. Låt allt koka i cirka 7 minuter eller tills broccolin mjuknat helt, ha i persiljan efter ca halva tiden. Mixa soppan helt slät med mixerstav. Slå i ost och grädde. Låt allt koka upp och tjockna. Smaka av med salt och citron.

Servera med krutonger och ett gott bröd.

Jag brukar koka soppor i min fina gryta från Le Creuset!

4
Kommentera

Stora kycklingköttbullar i ugn

Stora kycklingköttbullar i ugn

Idag vill jag tipsa om något som revolutionerat vardagslivet lite hemma hos oss.
Och det är när jag började förbereda mat som jag frös in för att sedan enkelt kunna tillaga när man inte hinner/orkar laga mat. Precis så blev det med mina härliga stora kycklingköttbullar i ugn. Tillagade i en smakrik sås av ajvar och passerade tomater.

Få ingredienser och ett superbra knep jag ska berätta om som gör att du sen inte behöver ha hela formen i frysen fram tills maten ska tillagas, den kan man ju behöva använda till annat under tiden.

Nu ska jag berätta det riktigt fiffiga med denna maträtt. Som du självklart kan tillaga direkt i formen precis när du gör klart allt. Men ditt framtida jag kommer tacka dig för att du tog dig tiden och la en direkt i frysen. Jag lovar dig!

När du gjort i ordning smeten till kycklingköttbullarna. Då tar du fram din form.

  • riv av en bit folie som du klär formen med. Det ska vara tillräckligt mycket folie så den täcker alla sidor och du kan vika den över maten i formen.
  • ha ut såsen över folien i formen.
  • klicka i kycklingköttbullarna.
  • vik över folien så du får ett tätt paket.
  • ställ in hela formen i frysen.
  • efter ca 4-6 timmar har allt frusit, ta ur formen ur frysen och ta ur foliepaketet.
  • sitter det lite fast i formen, ställ hela formen i vattenbad några minuter, då lossnar folien.
  • lägg tillbaka foliepaketet i frysen och du kan nu använda din favoritform till andra maträtter.
  • tag fram den frysta maträtten ur frysen och tag bort folien.
  • ha upp i formen du frös in den i från början.
  • låt tina över natten/dagen i kylskåp.
  • tillaga enligt instruktionerna nedan.

Ett perfekt sätt att kunna fylla frysen med mat du enkelt lagar utan att det tar massa plats!

Stora kycklingköttbullar i ugn, 4-6 portioner:

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
färsk persilja/basilika
100 g färskost
2 ägg
2 dl pankoströbröd
800 g kycklingfärs
salt

ca 400 g ajvar
800 g passerade tomater

Finhacka lök, vitlök och örter. Ha upp i en bunke och ha sedan i färskost, ägg och panko. Blanda om väl. Ha i kycklingfärsen, salta.
Blanda ordentligt.

Klä en form med folie enligt instruktioner ovan (eller hoppa över det om maten ska tillagas direkt).
Ha i burken med ajvar och passerade tomater. Rör om väl. Klicka i bollar av kycklingfärsen (jag fick ut 12 st stora).

Frys in enligt instruktioner ovan, ELLER:

ställ in formen i 225°C i cirka 20-30 minuter eller tills kycklingköttbullarna är helt genomklara. Toppa med färska örter. Servera nykokt pasta eller ris till.

Sugen på andra recept du enkelt förbereder och frysen in? Kolla då in de här två varianterna på kyckling!

4
Kommentera

Fira äpplets dag med 7 äppelrecept

Fira äpplets dag med 7 äppelrecept

kanelbullesockerkaka, sockerkaka med äpple, fika, baka, baka med äpple

Idag firar vi äpplets dag! Denna underbara frukt som allas trädgårdar svämmar över av just i år.
Om man inte äter dom rakt upp och ner finns det massor av goda recept att ha dom i.
Och jag har listat 7 av mina favoriter. Som den här kanelbullesockerkakan med äpple. Fin att baka idag men även nästa vecka när vi firar kanelbullens dag!

appelparårörd vaniljsås, rårörd vaniljkräm, äppelpaj, knäckig äppelpaj, smulpaj

Ett annat säkert kort är min ljuvliga, knäckiga äppelpaj med brynt smör. Till den serveras min rårörda vaniljsås. Den MÅSTE ni testa! Så makalöst god, jag lovar!

smoothie, äpple, äppelsmoothie, mellanmål, nyttigt mellanmål

Självklart kan man göra annat än att baka med äpple. Du kan använda dom i en smoothie tillexempel. En krämig smoothie med äpple, banan, nötsmör, havregryn och såklart kanel. MUMS!

bröd, baka, hembakat, frukostbröd

Det fungerar även fint att riva ner äpplen i degen när du bakar bröd. Här har jag ett recept på saftiga frallor med äpple och dinkel. Gott till frukost, mellis eller höstens alla soppor!

Äppeltosca med brynt smör, toscakaka, äppelkaka

En kaka till klarar vi av va? En toscakaka med äpple och brynt smör. Ja tack! Så fantastiskt god om ni frågar mig.

äpple mule

En trevlig, lite kryddig äppeldrink passar utmärkt nu när hösten börjar krypa sig på. Gör den med eller utan alkohol, valet är ditt!

äppelgröt, gröt, havreris

Äppelgröt, kanske det receptet (förutom äppelmos) där det faktiskt går åt en hel del äpplen och inte bara några skivor. Frys in äpplen i bitar nu och ta fram och koka gröt på senare i vinter. Den här varianten är kokad på havreris, vilket är min nya favorit. Men du hittar länk i receptet till varianten som kokas på helt vanligt grötris också.

Firar ni äpplets dag på något vis idag?

3
Kommentera

Ragnhilds enkla äppelkaka

Ragnhilds enkla äppelkaka

äppelkaka, äpplen, fika, baka

Vi orkar med ett recept med äpplen till i höst va? Tur, för här kommer Ragnhilds enkla äppelkaka.
Ett recept som från början kommer från min man Sebastians gammelmormor Ragnhild. Som nu i rätt många generationer bakats till kalas och bara därför att den är så god och enkel att baka. Och recept som nu bakats i över ett sekel, det är väl recept vi fortsätter att baka va?

Jag hade turen att få träffa just Ragnhild, en liten kombination av att jag träffade min man när vi var rätt unga och att Ragnhild själv fick uppnå en ålder där ens barnbarnsbarn faktiskt är vuxna.
Så det känns extra fint att få föra receptet vidare till kommande generationer.

äppelkaka, äpplen, fika, baka

Originalreceptet är baserat på kkp som mått och inte deciliter, men jag har för enkelhetens skull skrivit om det. Och nej, det är inget bakpulver i kakan och det ska inte vara det. Vispar du ägg och socker riktigt pösigt fungerar det precis lika bra för att den här kakan ska resa sig. Så det är inget som fattas i kakan.

äppelkaka, äpplen, fika, baka

Nu när trädgårdarna dignar av äpplen är det perfekt att avvara några till just den här kakan.
Om du skalar ner receptet och bakar det på 1 ägg, 1 1/2 dl socker, 1 1/2 dl mjöl och 50 g smör då blir det lagom att grädda kakan i en avlång brödform. Och så ser receptet ut i sin originalform.

Ragnhilds enkla äppelkaka:

3 ägg
4 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
150 g smält smör
2-3 st äpplen
kanel och socker
ströbröd till formen

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Sikta i vetemjölet. Tillsätt smöret och rör till en fast, klumpfri smet.
Smörj en form och bröa den med ströbröd.
Häll i smeten.
Kärna ur äpplena och skär dom i tunna skivor. Placera ut äppelskivorna över smeten och strö över socker och kanel.
Grädda på 180 grader i cirka 40 minuter. Låt kakan vara något kladdig i mitten.
Servera med glass.

En klassiker som tål att bakas om och om igen!

En annan riktigt god äppelkaka är den här äppeltoscan med brynt smör!

4
Kommentera

Krispiga gnocchi med kanel och socker i Airfryer

Krispiga gnocchi med kanel och socker i Airfryer

gnocchi tillagade i Airfryer smaksatta med kanel och socker

När Aifryern gjorde sitt stora intåg i de svenska hemmen för något år sedan såg jag recept som dessa fladdra förbi på sociala medier. Tänkte att detta MÅSTE jag testa och som med mycket annat glömdes det bort.
Men så när jag handlade sist köpte jag med en påse färska gnocchi, helt utan något tankte på vad jag skulle göra med dom. Kanske blir dom en enkel lunch i veckan?
Så stod jag där. Med septembersolen i ögonen och doften av höst runtomkring och tänkte:
-Krispiga gnocchi med kanel och socker i Airfryer. Det ska jag göra av dom här!

gnocchi tillagade i Airfryer smaksatta med kanel och socker

Med kanelbullens dag som lurar runt hörnet när vi byter kalenderblad nästa gång känns det här som ett ypperligt recept att lägga upp just nu. För jag vet att ni är många som söker efter snabba recept att hinna göra efter jobbet för att fira denna dag. Och här har vi ett typiskt sådant recept!

Att fritera gnocchi och smaksätta dom med smör, kanel och socker, det är som att göra en fuskvariant av churros. Som ändå smakar lite som kanelbullar. Mina förväntningar var inte skyhöga. Men detta blev gott, o så gott!

gnocchi tillagade i Airfryer smaksatta med kanel och socker

Den åsikten var jag inte ensam om att ha. Trots att min stackars familj fick äta de rester som fanns över efter dagens fotografering höll sig gnocchin oväntat krispig och god i många timmar. Och hela familjen gav dom 10/10 och har beställt en ny omgång till helgen.

Och vem är jag att neka dom detta?

Så här kommer min uppmaning till dig att testa detta. En påse färsk gnocchi, smält smör, kanel och socker är allt du behöver. Sen kan det vara gott att doppa dom små raringarna i något. En hasselnötskräm kanske? Eller kolasås så här på hösten? Ja ta den ni gillar allra bäst. Eller ät dom precis som dom är.

Krispiga gnocchi med kanel och socker i Airfryer:

ca 400 g färsk Gnocchi
25 g smör
2 msk kanel
1 1/2 msk strösocker

Smält smöret och ringla det över gnocchin. Pudra över ca hälften av kanelen och sockret och blanda om väl.
Ha upp i din Airfryer och tillaga på 180°C i 15 minuter. Blanda om efter halva tiden ungefär.
Ha upp i en skål och pudra över resterande mängd kanel och socker.

Servera med hasselnötskräm, kolasås eller något annat gott du gillar. Ät direkt.

Mängden socker och kanel kan du anpassa efter vad du gillar. Testa dig fram!

2
Kommentera