Freezer meal prep- 2 recept på kyckling

Freezer meal prep- 2 recept på kyckling

Nu är vardagen på ingång och jag ser att vår kalender fylls på fortare än fortast. Ska den här hösten gå ihop behöver vi planera maten lite bättre.
För nog händer det att jag står där en stressig tisdag och inte har en aning om vad vi ska lyckas trolla fram till middag senare på kvällen.
Då tänker jag att ha lite kyckling färdigmarinerad i frysen inte kan vara helt dumt. Bara att steka på, köra i airfryer eller crock pot beroende på vad man vill ha det till.

Jag gjorde två varianter. En med citron, vitlök och örter och en sesamkyckling.
Minimalt med disk, allt blandas direkt ner i en zip-påse och det tar lite plats i frysen sen. Matlagning helt i min stil!

Jag använde kycklinginnerfilé här vilket jag tycker är en prisvärd och bra detalj.
Ta en den smaksättning du har hemma eller gillar bäst. Jag tycker de här två recepten är en bra grund att utgå ifrån. Men det är bara att tillsätta eller dra ifrån om det finns ingredienser du gillar bättre.

Kyckling med citron, vitlök och örter:

2 vitlöksklyftor
färsk basilika och färsk persilja
saft från 1/2 citron
700 g kycklinginnerfiléer
ca 2 tsk honung
1 msk lökpulver
1/2 dl olivolja
1 tsk salt

Skala och finhacka eller pressa vitlöken. Finhacka örterna.
Lägg kycklingen i en zip-påse och ha i örter och vitlök. Pressa över citron, ringla över honung och olja. Krydda med lökpulver och salt.
Blanda om väl och pressa ur all luft ur påsen. Skriv på innehåll och datum. Frys in.

Stek i stekpanna (och slå kanske på lite crème fraîche för en krämig kyckling), stek i airfryer eller kör i crock pot. Servera med ris, ugnsbakad potatis eller pasta.

Sesamkyckling:

700 g kycklinginnerfiléer
2 msk soja
3 msk sesamolja
1 msk risvinäger
1 msk honung
2 tsk mald ingefära
1 msk sesamfrön

Lägg kycklingen i en zip-påse. Ringla över soja, sesamolja, risvinäger och honung. Ha i ingefära och sesamfrön. Blanda runt allt ordentligt och pressa ur all luft ur påsen. Skriv på innehåll och datum. Frys in.

Låt tina i några timmar i rumstemperatur eller i kylen över dagen. Stek hastigt i en wookpanna, servera med ris eller nudlar. Toppa med salladslök.

Här hittar du fler härliga recept som går att förbereda i god tid!

5
2 kommentarer

Klassiska chocolate chip cookies

Klassiska chocolate chip cookies

Klassiska chocolate chip cookies

Klassiska chocolate chip cookies, ni vet sånna som är lite knapriga men ändå sega. Spröda i kanten och sega i mitten. Det får du när du bakar dessa. Jag smaksätter dom med mörk choklad, mjölkchoklad och en nypa flingsalt eller två. Så himla gott!

Klassiska chocolate chip cookies

I många recept när du bakar småkakor ska smöret vara kylskåpskallt eller mjukt. Men här smälter vi smöret först. Helt fantastisk då du faktiskt kan välja att bryna smöret för att få en riktigt härlig kolaton på dina kakor om du önskar. Så gott!

Klassiska chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies kan såklart smaksättas hur som helst. Ha i nötter, olika sorters choklad och olika sorters socker.

Precis som med många kakor finns det olika sätt att baka dom på. Men jag gillar att göra mina såhär☺️

Klassiska chocolate chip cookies:

225 g smör
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl strösocker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
flingsalt
200 g valfri choklad (jag tog 100 g laktosfri mjölkchoklad och 100 g mörk choklad för att göra dom laktosfria)

Smält smöret och låt det svalna något. Rör ihop smör, socker och ägg till en slät smet. Sikta sedan i mjöl, bakpulver, vanilj och en nypa flingsalt.
Hacka chokladen och ha i den. Rör ihop allt till en jämn deg. Forma till en avlång rulle och plasta in. Ställ kallt i minst 30 minuter.


TIPS! Du kan också frysa in degen, då är det bara att ta fram och baka när man är sugen på nybakade cookies.

Tag ut degen och skär i jämnstora skivor. Forma till bollar och lägg på bakplåtsklädd plåt. Toppa varje kaka med lite mer flingsalt.

Grädda i 175°C i cirka 10-12 minuter. Har kakorna flutit ut och fått en ojämn form brukar jag ta ett glas som är större än kakan och snurra det runt kakan när plåten och kakorna fortfarande är varma. Då formas de till runda och fina kakor.

Hur många kakor du får ut på en deg beror helt på hur stora du gör dom. Men jag fick ut 18 rätt stora kakor från detta recept.

Kakorna fick högsta betyg här hemma och kakburken blev tom innan jag han blinka. Dags att baka en ny omgång helt enkelt!

2
Kommentera

Kebab i långpanna

Kebab i långpanna

För några år sedan, när sommaren bjöd på högvärme som aldrig ville ge med sig. Då gjorde jag hemgjord kebab i långpanna. Kanske något av det smidigaste i matväg jag testat. Då åt vi väldigt mycket vegetariskt hemma och jag gjorde den därför på vegetarisk färs. Idag äter vi vanlig nötfärs och därför blev kebaben på nötfärs. Men många väljer att blanda i tex lammfärs i kebabsmeten.

Kebaben kan du krydda lite med de kryddor du gillar allra bäst, men jag tycker spiskummin, oregano, paprikapulver, lite chili och lökpulver är det som är godast! Tillsammans med färsk persilja och några droppar citron.
Jag river inte i någon färsk lök, utan använder endast lökpulver här. Det är en smaksak, men jag är lite lat och tycker det är himla smidigt!

Kebab i långpanna, ca 6 port:

1 kg nötfärs
3 msk lökpulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
2 tsk spiskummin
1 tsk salt
1/2 – 1 tsk chili
1 msk citron
färsk persilja
1 röd lök
feferoni

Krydda färsen med lökpulver, paprikapulver, oregano, spiskummin, salt och chili. Pressa över citron och finhacka persilja och ha i. Blanda om väl. Olja en långpanna och tryck ut färsen i ett jämnt lager på plåten. Skåra färsen i mindre bitar, så går det enklare att dela den färdiggräddade kebaben sen.
Skala och skiva den röda löken och fördela den tillsammans med feferoni över kebaben.

Tillaga i ugnen på 250°C i cirka 15 minuter eller tills den känns klar.

Servera med ett gott bröd, sallad, tomat, gurka och en god sås.

Här är några av mina favoriter:

Paprikakröra med fetaost

Fräsch gurksallad

Tzatziki med zucchini

Krämig fetaostdip

9
Kommentera

Meal prep- burritos med kyckling

Meal prep- burritos med kyckling

Mitt recept på meal prep- taco burritos blev en succé och har redan nu över 1 miljon visningar på Instagram . Och jag tänkte därför det var läge att göra en ny variant.

Här med kyckling, kryddad med kebabkrydda.
Under många år har kycklingkebaben varit en produkt du ofta hittat hemma hos oss. Men under de senaste åren har den blivit hiskeligt dyr. Så gjorde en variant på den genom att krydda vanlig kyckling med kebabkrydda istället. Och det blev finfint det med!

Idag tog jag av vad som fanns hemma. Det resulterade i kyckling, kokt havreris och majs. Men här är det bara fantasin som sätter gränser. Ska de ätas direkt hade jag haft i lite bladgrönt som på bilden. Riven ost är gott att ha i precis som paprika och bönor.

Tillaga kycklingen, ha i av vad för utfyllnad du önskar, vik ihop och rulla in i folie. Lägg i frysen och ta fram till en smidig lunch eller middag när du inte orkar laga mat.

Det allra bästa sättet att tina dom är genom att låta dom tina i rumstemperatur eller kylen. Men i nödfall går det bra att köra dom i micron.

Meal prep- burritos med kyckling:

700 g kyckling
olja att steka i
ca 2 msk kebabkrydda (jag använde Santa Marias)
ca 200 g majs
kokt havreris eller vanligt ris
ca 8 tortillabröd
folie

Skär kycklingen i strimlor. Strö över kebabkryddan. Hetta upp en stekpanna med olja och stek kycklingen tills den är klar. Ha i majsen.
Blanda i ris och låt allt koka ihop en stund om du har mycket vätska i stekpannan.

Riv loss 8 ark aluminiumfolie. Lägg ut en tortilla och ös på med lagom mängd kyckling. Vik ihop till en tight rulle och rulla sedan in den i folie. Frys in direkt.


Låt antingen tina i rumstemperatur eller tag upp ur frysen, tag av folien och micra burriton.

Vi serverade grönsaker och en god, kall dressing till.

7
Kommentera

Sallad med jordnötsdressing

Sallad med jordnötsdressing

Här kommer mitt senaste favoritrecept: Ssallad med jordnötsdressing.
Jag gjorde en stor omgång och hade sedan i kylen och åt med olika tillbehör under veckan. Grillad kyckling, rostade kikärtor mm. Perfekt att ta med på utflykt eller som jag gjorde: hade med på fotbollscup.

Till salladen tog jag av vad som fanns hemma. Morötter, färsk vitkål och rödkål. En himla bra bas som du även kan ha till min treveckorssallad.

Men här får salladen en helt annan smak. Av en krämig jordnötsdressing.

Antingen häller du dressingen direkt över salladen, eller så serverar du den på sidan om. Jag hällde min över och förvarade den i kylen ett par dagar. Det gick hur bra som helst!

Dressingen kan du variera lite efter tycke och smak. Men jag utgår från grunden- jordnötssmör, lime, honung, risvinäger och sesamolja. Du kan ha i vitlök, chili, ingefära- ja det du gillar allra bäst!
Rätt konsistens får du till med vatten.

Sallad med jordnötsdressing:

3 morötter
1/2 huvud färsk vitkål
1/2 huvud rödkål

2 dl jordnötssmör
saft från 1 lime
1 msk honung
1 msk sesamolja
2 msk risvinäger
vatten till önskad konsistens

1 dl rostade och saltade jordnötter

förslag på andra smaksättare att ha i: vitlök, ingefära, soja, chili

Skär morötterna i tunna stavar. Strimla vit och rödkål. Ha upp i en stor bunke.
Blanda jordnötssmör med lime, honung, sesamolja och vinäger. Ha i vatten till önskad konsistens.

Blanda allt och smaka sedan av med de ingredienser du tycker behöver förstärkas. Jag brukar utgå från detta och sedan komplettera vartefter.

Grovhacka jordnötterna och blanda dom i salladen tillsammans med dressingen.

3
1 kommentar