Ragnhilds enkla äppelkaka

Ragnhilds enkla äppelkaka

äppelkaka, äpplen, fika, baka

Vi orkar med ett recept med äpplen till i höst va? Tur, för här kommer Ragnhilds enkla äppelkaka.
Ett recept som från början kommer från min man Sebastians gammelmormor Ragnhild. Som nu i rätt många generationer bakats till kalas och bara därför att den är så god och enkel att baka. Och recept som nu bakats i över ett sekel, det är väl recept vi fortsätter att baka va?

Jag hade turen att få träffa just Ragnhild, en liten kombination av att jag träffade min man när vi var rätt unga och att Ragnhild själv fick uppnå en ålder där ens barnbarnsbarn faktiskt är vuxna.
Så det känns extra fint att få föra receptet vidare till kommande generationer.

äppelkaka, äpplen, fika, baka

Originalreceptet är baserat på kkp som mått och inte deciliter, men jag har för enkelhetens skull skrivit om det. Och nej, det är inget bakpulver i kakan och det ska inte vara det. Vispar du ägg och socker riktigt pösigt fungerar det precis lika bra för att den här kakan ska resa sig. Så det är inget som fattas i kakan.

äppelkaka, äpplen, fika, baka

Nu när trädgårdarna dignar av äpplen är det perfekt att avvara några till just den här kakan.
Om du skalar ner receptet och bakar det på 1 ägg, 1 1/2 dl socker, 1 1/2 dl mjöl och 50 g smör då blir det lagom att grädda kakan i en avlång brödform. Och så ser receptet ut i sin originalform.

Ragnhilds enkla äppelkaka:

3 ägg
4 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
150 g smält smör
2-3 st äpplen
kanel och socker
ströbröd till formen

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Sikta i vetemjölet. Tillsätt smöret och rör till en fast, klumpfri smet.
Smörj en form och bröa den med ströbröd.
Häll i smeten.
Kärna ur äpplena och skär dom i tunna skivor. Placera ut äppelskivorna över smeten och strö över socker och kanel.
Grädda på 180 grader i cirka 40 minuter. Låt kakan vara något kladdig i mitten.
Servera med glass.

En klassiker som tål att bakas om och om igen!

En annan riktigt god äppelkaka är den här äppeltoscan med brynt smör!

4
Kommentera

Krispiga gnocchi med kanel och socker i Airfryer

Krispiga gnocchi med kanel och socker i Airfryer

gnocchi tillagade i Airfryer smaksatta med kanel och socker

När Aifryern gjorde sitt stora intåg i de svenska hemmen för något år sedan såg jag recept som dessa fladdra förbi på sociala medier. Tänkte att detta MÅSTE jag testa och som med mycket annat glömdes det bort.
Men så när jag handlade sist köpte jag med en påse färska gnocchi, helt utan något tankte på vad jag skulle göra med dom. Kanske blir dom en enkel lunch i veckan?
Så stod jag där. Med septembersolen i ögonen och doften av höst runtomkring och tänkte:
-Krispiga gnocchi med kanel och socker i Airfryer. Det ska jag göra av dom här!

gnocchi tillagade i Airfryer smaksatta med kanel och socker

Med kanelbullens dag som lurar runt hörnet när vi byter kalenderblad nästa gång känns det här som ett ypperligt recept att lägga upp just nu. För jag vet att ni är många som söker efter snabba recept att hinna göra efter jobbet för att fira denna dag. Och här har vi ett typiskt sådant recept!

Att fritera gnocchi och smaksätta dom med smör, kanel och socker, det är som att göra en fuskvariant av churros. Som ändå smakar lite som kanelbullar. Mina förväntningar var inte skyhöga. Men detta blev gott, o så gott!

gnocchi tillagade i Airfryer smaksatta med kanel och socker

Den åsikten var jag inte ensam om att ha. Trots att min stackars familj fick äta de rester som fanns över efter dagens fotografering höll sig gnocchin oväntat krispig och god i många timmar. Och hela familjen gav dom 10/10 och har beställt en ny omgång till helgen.

Och vem är jag att neka dom detta?

Så här kommer min uppmaning till dig att testa detta. En påse färsk gnocchi, smält smör, kanel och socker är allt du behöver. Sen kan det vara gott att doppa dom små raringarna i något. En hasselnötskräm kanske? Eller kolasås så här på hösten? Ja ta den ni gillar allra bäst. Eller ät dom precis som dom är.

Krispiga gnocchi med kanel och socker i Airfryer:

ca 400 g färsk Gnocchi
25 g smör
2 msk kanel
1 1/2 msk strösocker

Smält smöret och ringla det över gnocchin. Pudra över ca hälften av kanelen och sockret och blanda om väl.
Ha upp i din Airfryer och tillaga på 180°C i 15 minuter. Blanda om efter halva tiden ungefär.
Ha upp i en skål och pudra över resterande mängd kanel och socker.

Servera med hasselnötskräm, kolasås eller något annat gott du gillar. Ät direkt.

Mängden socker och kanel kan du anpassa efter vad du gillar. Testa dig fram!

2
Kommentera

Smoothie med bär och banan

Smoothie med bär och banan

inlägget innehåller annonslänk

Här hemma mixas det smoothie ett par gånger i veckan. Jag tycker det är ett bra och enkelt sätt för barnen att få i sig en stor mängd frukt, fibrer och protein. Ofta mixar jag ihop smoothie till frukost om barnen äter smörgås, men det kan även bli som ett enkelt mellanmål när man snabbt behöver få i sig något. Jag gör ofta mina smotthies på samma vis, med bär och banan. Tillsätter någon form av mjölk, lite chiafrön och havreprotein.

Att mixa ihop smoothie är något barnen kan lära sig att göra, vilket är perfekt då de utan problem fixar ett enkelt och bra mellanmål på det viset.

Jag gör nästan alltid på hallon, för det är ett bär båda barnen gillar. Och de finns naturliga små kärnor så dom märker inte att det åker i ett par skedar chiafrön.

För någon vecka sedan köpte jag hem en påse med det här havreproteinet. Tänkte det skulle vara perfekt att ha i tex gröt och smoothie för att få upp proteininnehållet något.

Det här receptet blir till 2 härliga glas smoothie. Perfekt till frukost. Men ska barnen ha med smoothie till tex träning, cup eller match så brukar allt åka ner i termosmuggen.

Smoothie med bär och banan:

1 mogen banan
ca 2 dl hallon eller andra bär
2 msk chiafrön
2 msk havreprotein
ca 2-3 dl mjölk

Ha upp banan, hallon, chiafrön, havreprotein och mjölk i en blender. Mixa till en slät smoothie. Ha i mer mjölk vid behov. Ha upp i glas eller i en termosmogg om du är på språng!

3
Kommentera

5 lättlagade höstmiddagar

5 lättlagade höstmiddagar

Kikärtsstroganoff, kikärtsgryta, kikärtor

Så var det som om sommaren 2024 tillslut släppte taget och övergick i höst. Dagarna i veckan ska bli soliga och varma. Men nätterna bjuder inte på många plusgrader här där jag bor. Då känns det helt plötsligt lite mer ok att plocka fram gjutjärnsgrytan och laga mat som passar om hösten.
Därför tipsar jag idag om 5 lättlagade höstmiddagar. Perfekt så här när mörker och kyla börjar smyga sig på!

Först ut är min väldigt lättlagade kikärtsstroganoff. Ett fint vego-alternativ att få in i vardagen tycker jag.

soppa, middag, enkel räksoppa, räksoppa med räkost

Den här räksoppan har vi lagat sen jag bodde hemma, en riktig gammal klassiker som inte blir omodern. Rysligt enkel att göra och god att äta. Har du testat den? Servera lite gott bröd till och middagen är färdig!

Ibland behöver middagen bara vara enkel. Då är recept som detta räddningen: One pot risoni med kyckling, paprika, vitlök och parmesan. Allt åker ner i en form och så får ugnen göra jobbet. Medan du gör annat. Perfekt vardagsmat!

lasagnesoppa, soppa, lasagne, lättlagat, middag, mat, vardagsmat

Lasagnesoppa, som barnen här hemma tyckte var ett ovanligt dåligt namn pga soppa är inte deras favorit. Men om man bortser från namnet fick maten mer än godkänt och det är ett smidigt sätt att laga mycket mat som räcker till många utan att det blir massa delmoment. Som det är när man gör vanlig lasagne. Frys in i matlådor eller fyll upp kylen inför veckan med min lättlagade lasagnesoppa.

fläskfilégryta, fläskytterfilégryta, gryta, fläskkotlettgryta

Jag passar ofta på att köpa fläskytterfilé (som ju egentligen är en urbenad kotlettrad) när det är på bra pris, typ 69,90kr/kg.
Fryser in och tar fram när jag vill laga enkla middagar mitt i veckan eller grilla i bitar på helgen.
Det blir ett billigt kött som fungerar till så otroligt mycket. Tillexempel den här supernekla grytan med lingon och svamp. Så här i kantarelltider är det ju ett självklart val. Men funkar fint att laga på champinjoner också.

5 goda middagar som andas höst. Men ändå är riktigt enkla att slänga ihop!

4
Kommentera

Recept på äppelgröt gjort på havreris

Recept på äppelgröt gjort på havreris

äppelgröt, gröt, havreris

Den ljuva äppeltiden är här! Och i år levererar våra träd mer äpplen än vad en helt vanlig liten människa kan mäkta med. Men jag gör mina klassiska recept som alltid lagas denna tid på året och försöker använda upp så många äpplen som det bara går. Och i veckan blev det äppelgröt. Kokt på havreris istället för grötris som vi annars gör.

äppelgröt, gröt, havreris

Vart receptet från början kommer vet vi inte riktigt. Men äppelgröt har kokats länge i vår familj.
Originalreceptet är som sagt på vanligt grötris. Och gröten kokas på enbart vatten. Här hittar ni det receptet som också är otroligt gott.

Kokar du gröten på havreris blir den lite krämigare, jag har även i mjölk i den här varianten för jag tycker det blir otroligt gott. Havreris hittar du i hyllan där du köper vanligt ris och gryner.

äppelgröt, gröt, havreris

Ibland slänger jag ner allt i min Crock Pot och låter den göra jobbet. Vilket är smidigt om man inte har tid att passa på gröten. Men idag var den upptagen av äppelmos, så då fick det bli att koka i gryta på spisen vilket också går fint. I min Crock Pot har jag i alla ingredienser och kör på låg i ca 4 timmar eller tills riset är mjukt. Så smidigt.

Äppelgröt på havreris:
4 dl havreris
6 dl vatten
ca 8 dl valfri mjölk (jag använde havremjölk)
1 L äpplen (skurna i bitar)
2 kanelstänger
 
Lägg havreris, vatten och valfri mjölk i en gryta. Kärna ur äpplena och skär dom i små bitar, cirka 1×1 cm. Lägg i äpplena och kanelstängerna.
Låt gröten koka upp och sedan sjuda i cirka 40 minuter eller tills riset är helt genomkokt. Rör om efter halva tiden och se till att det inte bränner fast i botten.

Jag packar gröten i glaslådor med lock och förvarar i kylen. Perfekt till frukost, lättare lunch eller mellis.
Äter med iskall mjölk, mer kanel och idag hade jag en klick jordnötssmör i också. MUMS!!

6
4 kommentarer