Rocky road med smak av påsk

rocky road, påsk, påskgodis, choklad påskägg

Påsken närmar sig med stormsteg, bara en dryg vecka bort nu!
Och visst är det lite kul att få göra påskgodis? Jag tycker iaf det. Precis som till jul funkar det finfint att göra rocky roads till påsk.

Vi har ju en laktosintolerant i familjen vilket ibland gör högtider där choklad tar en stor plats lite av en utmaning. Det har blivit bättre, nu finns det lite alternativ till de klassiska tomtar och påskharar i choklad. Men utbudet är fortfarande skrattretande dålig. Därför blir det helt enkelt till att göra lite eget påskgodis för oss.rocky road, påsk, påskgodis, choklad påskägg

Men som tur är finns det bra laktosfri mjölkchoklad att baka på. Den här är vi storkonsumenter på här hemma.

Istället för att använda marshmallows som man ofta gör till jul tyckte jag det var kul att ha i någon form av påskrelaterat godis. Som påskägg.
Är du inte laktosintolerant finns det ju en uppsjö med olika sorters påskägg man kan använda. Låt fantasin sätta gränser! Det sjukt gulliga påskströsslet hittade jag här. Hur sött som helst.

Rocky roads är ju himla bra att göra, för du kan ha i lite av vad du vill.
Mina barn älskar apelsinchoklad. Därför tog jag i lite kanderade apelsinskal. Hackade pistagenötter för knaprighet och såklart påskägg för påskighet.

Jag tycker det är gott att ha lite mörk choklad i, för att det blir väldigt sött annars. Men föredrar du en härligt söt rocky road, ta då 300 g mjölkchoklad

Rocky roads:

200 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad
70 g rostade pistagenötter
100 g godis/chokladpåskägg
50 g hackade, kanderade apelsinskal
påskströssel
flingsalt

Hacka chokladen och smält den. Grovhacka pistagenötterna. Spar lite av äggen till dekoration.

Blanda i nötter, ägg och apelsinskal i chokladen.
Ha upp chokladen i en form. Toppa med godis/chokladägg och strössel.

Tag fram chokladen och låt den stå i rumstemperatur en stund innan du skär den i rutor.

Perfekt att smaska på till påsk!

3
Kommentera

Hemgjorda glassbåtar

glassbåtar, hemgjorda glassbåtar, hemgjord glass

Helgen ska bjuda på sol och jag bjuder på hemgjorda glassbåtar. Ett recept jag velat testa länge.
Vill man kan man göra botten till dessa glassbåtar av överblivna våfflor som man formar till skålar i en muffinsplåt. Men, det var rysligt enkelt att använda sig av färdiga små, mjuka tacoskal.  För att skalen inte ska mjukna och för att det är gott med extra mycket choklad penslade jag skalen med smält choklad.
Dessa skal finns både som stora och som mini. Jag tycker mini blir precis lagom i storlek.
glassbåtar, hemgjorda glassbåtar, hemgjord glass

En klassisk glassbåt är fyllt med jordgubbssylt (enklast är att använda sådan som finns på klämflaska). Men här har du ju möjlighet att fylla med exakt vad du vill:

  • Kolasås
  • Lakritssås
  • Nutella
  • Valfri sylt

Ja ni fattar. Fyll med något ni GILLAR. Men jordgubbssylten är originalet.
glassbåtar, hemgjorda glassbåtar, hemgjord glass

Jag gjorde min glassmet på det bästa sätt jag vet. Av vispad grädde och kondenserad mjölk. Tänk att man bara behöver dom två ingredienserna för att få till en härligt krämig glass liksom.
Själva glassreceptet går såklart att bara frysa in som det är. Smaksätta med frukt, bär, choklad eller vad man nu föredrar.

glassbåtar, hemgjorda glassbåtar, hemgjord glass

Här har det varit en strålande fin fredagsförmiddag. Men ISANDE kall! Burr, burr, burr. Inte mycket till vår än här inte. Så då är det tur man får ta till andra knep för att få vårkänslor. Som att äta glassbåtar 🙂glassbåtar, hemgjorda glassbåtar, hemgjord glass
Exakt hur många glassbåtar det blir av det här receptet beror såklart på hur mycket glass du fyller i varje båt. Jag fick det till 12, du kanske får det till 10 eller 8?

Hemgjorda glassbåtar ca 12 st:

300 g choklad
ca 12 st mini Stand n Stuff (mjuka tacobrödsbåtar)
5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk á 400 g
1 tsk vaniljpulver
jordgubbssylt
1 tsk kokosolja

Smält lite av chokladen (ca 100 g) i ett vattenbad och pensla sedan insidan av tacoskalen med chokladen. Om chokladen inte stelnar snabbt i skalen, ställ in dom i kylen någon minut.

Vispa grädden tjock. Tillsätt en burk kondenserad mjölk och vaniljpulver. Fortsätt vispa tills allt blandas och du har en smet du kan spritsa ut.

Fyll en spritspåse med glassmeten och spritsa ut ett lager glass i varje chokladtäckt skal. Ha på jordgubbssylt i en jämn sträng i mitten av glassen. Täck jordgubbssylten med ytterligare minst ett lager glassmet.

Ställ in glassbåtarna i frysen i ca 2 timmar så att glassen stelnar helt.
Smält chokladen och ha i kokosoljan, doppa sedan de frysta glassbåtarna i chokladen. Vissa fick jag doppa två gånger för att chokladen skulle täcka alla dalar i glassen.
Ställ tillbaka in i frysen och frys ytterligare 2 timmar. Sen är det bara att sätta fart och äta!

25
Kommentera

Grillade kycklingspett med enkel marinad

kycklingspett, buffé, middag, recept

Aprillvädret börjar redan i mars verkar det som, för nyss regnade det och nu skiner solen från en klarblå himmel. Men oavsett väder blir längtan efter att tillaga mat på grillen STOR så här på vårkanten. Så idag tänkte jag tipsa er om mitt säkraste kort på kycklingspett med en enkel marinad.

kycklingspett, buffé, middag, recept

Mina barn älskar kycklingspett. Faktum är att dom brukar uppskattas av alla barn. Till midsommar firar vi med ett gäng nära och kära familjer där man får ta med det man själv vill grilla. Men jag brukar alltid göra en stor omgång kycklingspett, jag vet att det går åt. För av någon märklig anledning brukar det ligga kycklingspett på de flesta av barnens tallrikar när vi väl har satt oss.
kycklingspett, buffé, middag, recept

Allra godast blir det såklart att grilla kycklingspett tycker jag. De får fin yta och god smak av grillen. Men, en dag som idag när det trots solens ljuva strålar ute ändå blåser en mindre storm ute, kan det vara trevligare att tillaga maten i ugnen.kycklingspett, buffé, middag, recept

Vilken kycklingdetalj bli då allra bäst att grilla? Jo men är du duktig på att grilla kan en fin bit kycklingbröstfilé bli magiskt god. Men jag tycker det är lite bortkastat att göra kycklinspett på faktiskt. Däremot gillar jag lårfilén. Den blir det oftast här hemma. Och har du lite bråttom eller känner dig bekväm finns den ofta färdigstrimlad i tråg att köpa.

Linnéas kycklingspett:

ca 1 kg kyckling
1 dl olivolja
saft och skal från 1 citron
1 msk lökpulver
3 vitlöksklyftor
1 msk örtsalt
1 dl finhackad persilja

Skär kycklingen i lagom stora bitar. Blanda samman olja, saft och skal av 1 citron, lökpulver, pressad vitlök, örtsalt och finhackad persilja. Lägg i kycklingen och låt marinera. Gärna över natten om tid finns.
Låt kycklingen ligga framme och bli rumstempererad i minst 60 minuter innan tillagning.

Blötlägg träspetten om de ska användas på grillen. Trä sedan upp kycklingen på spett. Vill du grilla andra grönsaker att ha till rekommenderar jag att trä upp dom på separata spett.

Grilla kycklingspettet först på direkt värme så de får fin färg. Flytta dom sedan bort från värmen, lägg på locket och grilla tills de är klara.

Tillagar du dom i ugn brukar jag slå på grillfunktionen och köra spetten i ca 15 minuter på 225°C.

Till kycklingspetten är min goda potatissallad fin att servera till!

13
Kommentera

Potatissallad

potatissallad

Potatissallad. Hur gott är inte det egentligen?

Jag tycker det är allra godast med varianter som den här, med lite olja och massa goda kryddor. Inte en som är baserad på mejerier. Jag gillar när det är fräscht och gott.potatissallad
Min potatissallad har fått smak av lite senapspulver-ett måste tycker jag. Det ger smak, men även lite sting utan att det blir starkt. Ja om du inte öser i senapspulver såklart. Då blir det inte gott, men en skvätt sådär.potatissallad

När solen lyser som den gjort de senaste dagarna blir man så sugen på lite mat med vårkänslor. Lämna de mustiga grytorna bakom oss och blicka fram mot grillkvällar på altanen. Och där passar den här potatissalladen in ypperligt!

Jag brukar blanda i alla ingredienser till vinägretten när potatisen fortfarande är varm. Då suger den liksom åt sig ännu bättre av alla goda smaker tycker jag.

Förutom en skvätt senapspulver hittar ni även fetaost, sockerärtor och krasse i min potatissallad. Så god kombination!!

Potatissallad 4 port:

800g potatis (färskpotatis funkar jättebra när det finns)

1 1/2 -2 tsk senapspulver
2 tsk örtsalt
1/2 dl olivolja
1 msk äppelcidervinäger
svartpeppar

150 g fetaost
ärtskidor
krasse

Dela potatisen i lagom stora bitar, koka mjuk i lättsaltat vatten. Blanda samman senapspulver, salt, olja, vinäger och svartpeppar. Blanda detta med den varma potatisen. Låt svalna något.

Smula sönder fetaosten. Skär ärtorna i mindre bitar. Blanda allt med den ljumma potatisen. Klipp sist över generöst med krasse.

 

 

12
Kommentera

Cookies med vit choklad och mandel

cookies, kakor, småkakor, vit choklad, baka

Just nu i familjens kakbur: cookies med vit choklad och mandel. Precis sådär livsfarligt goda som man kan tänka sig att dom är.

cookiecookies, kakor, småkakor, vit choklad, bakas-vitchoklad

Här hemma är det vit choklad som är favoriten hos 3/4 av familjen. Då tänkte jag det kunde passa fint att smaksätta kakorna med det. Dessutom tål ju inte Axel laktos och det finns en bra laktosfri choklad. Så då kändes det givet liksom.
Förutom choklad så tycker jag det är gott med någon form av nöt i kakan. Jag hade en hel del påbörjade påsar sötmandel hemma. Därför blev det idag vit choklad och mandel. Men du kan såklart ta vilken choklad och nötsort du gillar bäst.

cookies, kakor, småkakor, vit choklad, baka

Idag tror jag vintern släppte taget om oss här där vi bor. Dagarna har under en längre tid varit fina och varma- men nätterna iskalla med många minusgrader. Idag har dimman legat tjock fram till klockan 14. Nu skiner solen och väderleksrapporten visar på nollan eller varmare varje natt framöver.

Det ser lovande ut med andra ord! Jag har aldrig varit med om en sån isig vinter. Vi har fortfarande stora delar av trädgården täckt av ett tjockt lager is. Men blir bara nätterna varmare så kanske det börjar tina snart😅cookies, kakor, småkakor, vit choklad, baka

Jag tycker det är himla fint att ha lite hembakade kakor i en burk eller i frysen och bara ta fram om man får oväntat, eller väntat besök. En hembakad småkaka slår ju vilken köpebulle som helst faktiskt.cookies, kakor, småkakor, vit choklad, baka

Cookies med vit choklad och mandel: ca 30 st

125 g smör
2 dl muscovadosocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 ägg
1 nypa flingsalt
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
150 g vit choklad
1 dl hackade mandlar

Blanda snabbt ihop alla ingredienser förutom choklad och nötter. Arbeta inte degen mer än nödvändigt. Hacka chokladen grovt och rör i den tillsammans med mandlarna. Vänd ihop till en deg.

Forma degen till en rulle och plasta in. Låt vila i kylen i cirka 30 minuter. Skär sedan rullen i 25-30 skivor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 175 grader i 7-12 minuter, beroende på hur stora du gör dom. Låt svalna på plåten.

Barnsligt enkla och precis lika goda!

Jag bakar på laktosfritt smör och laktosfri choklad- så blir kakorna laktosfria!

20
Kommentera