Be mine, valentine!

 

 

På söndag är det alla hjärtans dag, jag fick en förfrågan om jag inte kunde göra som förra året då jag veckorna innan 14 februari la upp olika förslag på desserter som passar denna kärleksfulla dag. Tyvärr har jag inte haft tid med detta i år, men jag tänkte ändå tipsa er om smått och gott som kan passa. Jag tycker man skall ta alla tillfällen man kan till att fira lite extra, därför kommer det dyka upp en liten tävling här under eftermiddagen/kvällen. Så håll utkik!

 

I år infaller ju alla hjärtans dag på en söndag, vilket enligt mig gör det helt rättfärdigat att fira även på lördagen. Eller hur? Vi skall först gå på bio och sen blir det middag inne i stan med goda vänner. En perfekt lördagskväll om ni frågar mig! Men för er som stannar hemma och har kärleksmys, här kommer ett par desserter jag mer än gärna skulle bjuda på:

Hallon & Vit chokladpaj

 

Hallongrädde

 

Macarons- Färga de röda för extra kärleksfull känsla


Hjärtliga bakelser

 

Hallonglass med sega maränger

 

 

För er som använder er av spotify  så har jag knåpat ihop en liten kärlekslista med de bästa kärlekssångerna!

 

Hur skall ni fira alla hjärtans dag?

 

 

Bild www.bhg.com

 

0
Kommentera

Kalle Ankakaka

 
 
kalleankakaka
.
Här på bloggen tänkte jag visa er ett av mina favoritrecept när det kommer till mjuka kakor. Det är en härlig chokladkaka som är fylld med mjuk och len smörkräm. Mamma brukade göra denna till advent när vi var små, då dekorerade hon den med hjälp av en mall och florsocker, ett ljus på kakan. Ett riktigt kärt barndomsminne och trotts sin enkelhet är kakan riktigt god! Vill man går det bra att smaksätta smörkrämen med lite kallt kaffe.

Varför den heter Kalle Ankakaka har jag ingen aning om, känner du igen kakan? Vad heter den hos dig i så fall?

Kalle Ankakaka:
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
50 g smör
1 1/2 dl vatten
3 msk smör
1 1/2 dl florsocker
1 äggula
Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och kakao, rör i det i äggsmeten. Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Koka upp smöret och vattnet. Häll det i smeten och rör smeten jämn.
Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Stjälp upp och låt kakan svalna helt och dela den i två bottnar.
Rör ihop smör, florsocker och äggula till en smörkräm. Bred den över ena bottnen, lägg över den andra och pudra florsocker över kakan.
Bild: Katja Kristoferson

75
Kommentera

Ägg

 

Så var det redan söndagkväll och den här helgen har bara rusat förbi. Här hemma har vi haft fullt upp med allt från att renovera badrum till att göra smörgåstårtor. Dock höll jag mig ifån badrumsrenoveringen, jag hade fullt upp med att koka kaffe och laga mat till snickarna så de förblev på bra humör. Det är bäst att hålla sig till det man är bra på.

 

Idag smet jag dock ifrån köket för att dels ge mig ut på en promenad i det härliga vädret, vilken galet fin vinterdag vi har haft här idag! Efter att ha promenerat och druckigt kaffe hos mormor och morfar åkte jag och mamma iväg och köpte ägg. De köper då och då ägg på en liten gård ett par kilometer ifrån där vi bor. Där finns äggen i ett av uthusen, du tar dina ägg, lämnar pengar i en burk och skriver upp på en whiteboard-tavla vem som har hämtat ägg och hur mycket. Bättre än så kan det inte bli. Lyckliga hönor ger godare ägg och nog märker man allt skillnad på ägg som kommer från ett litet ställe mot äggen du köper i affären.

 

Jag har tyvärr ett litet kylskåp och har fått tänka till på vad som egentligen behöver stå i kylen. Ägg är en produkt som fått flytta ur kylen och står nu i en fin burk på köksbänken. Nu gör jag av med ganska mycket ägg, så jag har  bra omsättning på äggen men inte ett enda har blivit dåligt. I sommar kanske det blir annorlunda då det blir bra mycket varmare här inne, men för nu fungerar det bra!

 

Bild: Linnéas Skafferi

17
Kommentera

Pestolax

Det här är mitt absolut bästa ”fungerar både till vardag och fest” recept på lax. Du kan välja helt hur enkelt eller krångligt du vill göra det. Den mest avskalade och snabbaste varianten, är att ta en förpackning styckefrysta  laxfiléer, bre en burk grön pesto över och sen skjuts in i ugnen. Du behöver inte ens vara matlagningsintresserad för att klara av det!

Men, nu råkar det vara så att jag inte är så förtjust i styckefrysta laxfiléer, visst det är riktigt smidigt när man har bråttom men de blir ofta lite torra och så är kilopriset hutlöst!

Så jag föreslår att du köper dig en hel laxsida istället. Den enda du behöver ta bort är skinnet, vilket är gjort på ett litet kick.

Jag har gjort den här laxen så många gånger och i så många varianter att jag inte riktigt vet hur orginalet skulle vara, men här kommer den senaste versionen, galet gott är vad det är!

 

Pestolax:

1 hel laxsida eller styckefrysta filéer om man så önskar

1 burk grön pesto á 185 g

3 vitlöksklyftor

1 citron

salt & peppar

 

Börja med att ta bort skinnet från laxen och skölj filén i iskallt vatten. Dela filén i lagom stora bitar och lägg i en ungssäker form (jag har använt en av mina finfina pajformar, perfekt att servera fisken ur sen!).

Hacka vitlöken fint och blanda den med peston. Dela på citronen och pressa ur saften. Rör om väl och fördela sedan peston på filéerna. Krydda ordentligt med salt och peppar. Värm ugnen till 200 grader och ställ in fisken. Låt laxen stå i den varma ugnen i ca 15-20 minuter. Men håll koll, den får inte bli för torr!

 

Blanda sedan ett par matskedar pesto i lite turksik yoghurt och ha till som dressnig.

 

 

Bild: Sebastian Niemi -Carlsson pajform från Casual Living

 

7
Kommentera

Sylt

Förra veckan köpte jag en burk sylt som jag skulle använda till ett recept, all sylt gick inte åt och till kvällen tänkte jag ta mig en rostad smörgås med lite sylt på. Men jag var nästan tvungen att slänga smörgåsen, sylten smakade verkligen allt annat än sylt!
Jag brukar då och då koka egen sylt eller marmelad, det tar mig emot att köpa färdiggjord när det är så enkelt att göra egen. Så idag gjorde jag slag i saken och gjorde sylt på lite bär-rester jag hade i frysen. I fruktskålen låg tre stackars små plommon som även de fick bli sylt.
Är man inga storkonsumenter av sylt är det smart att ha upp den på små burkar, de håller sig längre oöppnade och så kan du ge bort en av burkarna till någon du tycker om!

Blåbär, björnbär och plommonsylt ca 4 dl:

250 g blandade bär/frukt
200 g syltsocker
1 msk citronsaft
2 tsk vaniljsocker

Skär plommonen i småbitar och lägg dem tillsammans med björnbär och blåbär i en kastrull. Tillsätt socker och citronsaft. Koka kraftigt under omrörning i ca fem minuter. Skumma av och tillsätt vaniljsockret. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Sätt på locket direkt.

Vilken är din favoritsylt/marmelad och köper du eller gör egen?

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera